Paklileírás – Leah horda

Az új Leah követője újra a legjobb paklik közé emelte a klasszikus hordát.

A klasszikus, különösebb összetartó koncepcióval nem bíró horda az elmúlt években egyértelműen hiányzott a versenypaklik táborából, az új Leah követője megjelenésével azonban most változott a helyzet: újból visszatértek ezek az egyszerű, egyenes és őszinte deckek.

leah_kovetojeAz új követő nem csak plusz sebzéssel gyorsítja – a lények alapsebzését nézve – már-már duplájára fekete seregünket, hanem a kifulladás ellen is remekül véd, hiszen a max. ÉP csökkentése azt jelenti, hogy az elhúzódó meccsek sem jelentik feltétlenül a horda bukását, hiszen a gyógyulások semmit sem érnek. Ez utóbbi óriási erény: a hordák nagy hátránya mindig is azt volt, hogy ha első lendületből nem tudta eltiporni az ellenfelet, akkor onnantól már nem nagyon tudott visszajönni a meccsbe. A Leah követője azonban – ha nem is megfordíja, de – javít ezen a helyzeten.

A célunk egyértelmű lesz: minél hamarabb, lehetőleg a második körben (különösen jó húzás esetén akár már az elsőben!) szét kell cincálnunk az ellenfelet, még azelőtt, hogy az érdemben reagálni tudjon a csapásra. Ehhez leginkább olcsó lényekre lesz szükségünk, melyek közül a plusz sebzéseknek hála még a kisebb példányok is pillanatok alatt veszélyes szörnyetegekké válnak.

sotetsegszellemKezdjük az ingyen jövő példányokkal, melyek biztosítják, hogy már az első körben is ki tudjunk rakni két, vagy akár még több lényt. A Nekromanták fattya igazi újdonc, alig néhány hete bukkant fel csak az asztalokon, de máris kiderült róla, hogy remekül illeszkedik ide: ingyen négyet csavar az ellenfélre, az öregítésnek hála pedig a kisebb lények ellen még védelme is van. Ha pedig kettőt is ki tudunk rakni belőle, az máris 10 sebzést jelent, hiszen egy másik fatty öregítését már növeli, csak a sajátját nem. Hozzá hasonlóan szívesen látjuk a kezdőkézben a Sötétségszellemet, amely a játék egyik legjobb lény-alapú varázspont-termelése: ha vele tudunk kezdeni, akkor szinte garantált, hogy két másik lényt is ki tudunk rakni mellé. Legfeljebb akkor lehetünk csak bajban, ha több is érkezik belőle, vagy a nekronos lényeinket erősítő Nekron mágusból, hiszen a kapcsolódó szabály miatt ezekből körönként ugyebár csak egyet tudunk kijátszani a játék elején. Nagyon ne aggódjunk azért: hat darab tisztán nekronos lap még bőven elfér egymás mellett – több ilyen kártyánk nem lesz a pakliban.

verfarkas_felderitoJöjjön az 1 VP-s sereg, amely a fentinél is népesebb. A lapköltség szempontjából a Vámpírbébi a legjobb, amely rögtön visszaadja számunkra a beléfektetett kártyát, de szintén nullszaldós biznisz ilyen szempontból a Vérfarkas preventor, amivel általában mindig tudunk dobatni valami (ezt követően persze már kevésbé) hasznosat. Van neki farkas-cimborája is, a Vérfarkas felderítő, aki feltámadó lényként egy kis stabilitást ad paklinknak. Nagy előnye emellett, hogy ha esetleg nem tudnánk nyerni a játék elején, akkor személyében van egy olyan lényünk, aki – a többséggel ellentétben – nekronköltség nélkül folyamatosan vissza tud térni, így akár még akkor sincs veszve a meccs, ha paklink már teljesen elfogy.

Van persze olyan, amikor különösen jó, hogy csak úgy ömlenek a lapok a paklinkról a semmibe: például amikor egy Halálgömbbel tudunk nyitni, hiszen ez további életpontokat csipeget ekkor az ellenfélből. Szintén további apró lépésekkel segít bennünket a győzelemhez az Árnylord, amely a gyógyulás letiltásával azt is biztosítja számunkra, hogy az ellenfél a nem őrposztból kiosztott sebzéseket se tudja semlegesíteni. Élete is hasznosnak bizonyulhat bizonyos szituációkban. Utolsó ütőlényünk az Agyzúzott yeti, aki ha nem mi kezdtünk, akkor különösen erős lehet az első körben, de adott esetben lényt is megéri kiütni vele az őrposztból, hiszen ekkor is sebez valamennyit az ellenfelet – ennek megfelelően az ellenfél sem szívesen fogja harcban megoldani.

most_vagy_sohaA gyors nyerés érdekében szükség van kivégzőlapokra is, melyek a lények ütését követően beviszik a végső csapást az ellenfélnek, még az adott körben pontot téve a meccs végére. Ezek közül a legjobb a Most vagy soha, ami egyike azon lapoknak, melyeket minél előbb be szeretnénk húzni – a kockázat nyilván megvan benne, de ez alapvetően hozzátartozik a hordákhoz, így aki nem merné belelőni az ellenfélbe a győzelem reményében, az inkább keressen magának másik paklit. A Jégszív már kisebb és biztonságosabb megoldás, ráadásul más haszna is van, hiszen asztaltakarításnak is kiváló – főleg úgy, hogy a mi lényeinket egyáltalán nem bántja. A sok lénnyen operáló deckek többségébe szinte kötelezőnek mondható Robbanó birkák használatáról sem mondanék le emellett – egynél többet nem igen érdemes belőle használni, hiszen a második általában már haszontalan, de az az egy jókor behúzva könnyen odatehet 8-10, vagy akár még több sebzést az ellenfélre.

Látható, hogy védelme nem sok van a paklinak, így a fennmaradó helyeket ilyen típusú lapokkal fogjuk feltölteni. Mivel a színek szempontjából kellemes helyzetben vagyunk (eddig csak Leah lapokat használtunk), ezért nyugodtan használhatjuk a legegyszerűbb és leguniverzálisabb vonalat, a countereket. Én a két nullás sztár, Az erős ereje és A gyenge ereje használatát javaslom, de utóbbi helyett be lehet vetni a Solisar auráját is – én azért döntöttem a Gyenge mellett, mert rossz tempóban érkezve is képes lehet kilőni valamit az ellenfél őrposztjából, ami horda esetében különösen fontos. És bár nem klasszikus counter, a gyors paklik hasonló funkciójú védőlapja, a Cselvetés ide is remekül illeszkedik, de természetesen őt is lehet helyettesíteni más hasonló jellegű lappal.

A pakli

követő: Leah követője

nekromantak_fattya5 Nekromanták fattya
3 Sötétségszellem
3 Nekron mágus
3 Vámpírbébi
3 Vérfarkas preventor
3 Vérfarkas felderítő
3 Halálgömb
3 Árnylord
3 Agyzúzott yeti
3 Most vagy soha
3 Jégszív
1 Robbanó birkák
3 Cselvetés
3 Az erős ereje
3 A gyenge ereje

45 lap

Ami a kiegészítő paklit illeti: egy kellően defenzív ellenfél ellen nagy bajba kerülhetnünk, ha el tud jutni addig, hogy kirakjon egy Óriások földjét, így valamilyen síkkal – leginkább Túlélők Földjével – mindenképpen készüljünk erre az esetre. Sok lénnyel játszó paklik ellen emellett jól jöhet némi további őrposztírtás is a Jégszív mellett: A halál nem válogatás és a Leszáll a köd segíthet ebben bennünket.

Nagy előnye a paklinak, hogy a szabálylapok nem igen zavarják: a Lassan járj! drágítását nevetve kerüli ki a sok nekronos lappal, és Zarknod bilincse, illetve börtöne mellett is könnyen nyerhetünk az első két körben. Ami már kisebb gondot okozhat, az a Hegymélyi keltető, amely szinte minden lapunkat drágítja, illetve a Bűvös erdő, ami ellen kvázi esélytelenek vagyunk – a Keltető ellen bízzunk a kezdésben, illetve stabilizáljuk egy kicsit a paklinkat olyan kártyákkal, mint az Életadó vagy Az élet és halál ura, hiszen az elhúzódó meccs itt is nekünk kedvez.

A pakli közel egyszínű, igy kisebb alakításokkal szinte bármilyen formátumra összerakható. Egyszerű használatának köszönhetően ráadásul kezdőknek is ajánlható – már csak azért is, mert a counter szekció higításával egy kifejezetten olcsó paklit kapunk. Jó hordázást!

Csető Zsolt

9 thoughts on “Paklileírás – Leah horda

 1. Tetszik, én is így raknám össze, egyedül a 3 most vagy sohát sokallom, első körben 1nél több behúzása kellemetlen.

 2. Az előző Dungeon-ös versenyen, Evarth a 2. helyet csípte meg ezzel a paklival. Mindezt úgy, hogy csak a másodlagos Bucholz pontok miatt nem lett első.

  Erős, jó pakli, szinte tényleg csak a cikkben említett paklik (Bűvös erdő, Hegymélyi keltető) ellen esélytelen(ebb).

 3. Ugyanezen a gondolatmeneten végighaladva indultam az egylaposon hasonló paklival. 18 ilyen és még 4-5 egyéb lény, 18 counter, és néhány egyéb szívató lap. Annyit el tudok mondani róla, hogy rendkívül élvezetes játszani vele. Bár sok elmélkedést nem kíván, mint a hordák általában. Ezzel a pakli típussal (értsd: fekete lények, Leah követője + rengeteg counter) be is került a játékba egy új fogalom, egy új pakli típus: a kontroll-horda. 🙂

 4. Ami még érdekes, hogy egy azaz egy lap kelett ami elindította a lavinát, a fatty.Eddig sehol nem láttunk eredményesen működő feka hordát.Most meg…Látszik, hogy néha csak 1 kis apróság kell, hogy egy egy decket felemeljünk a versenyerős koncepciók közé.Örülök én is neki egyébbként, hogy tovább szinesedett ezzel a kontrol hordával (valamint a kontroxal) a mezőny!

 5. Jól beszél az előttem szóló,arra vártunk,hogy a Leah horda majd formálja a metát és végre ez el is kezdődött.

 6. Jópofa, hogy 3 fatty 18-t oda tud csavarni. 😛 Akár egy elözönlést is elbírna a dekk. 😉

 7. Én még legalább 6 counterrel játszanék, 3 solisar, 3 torzulás/3 árnyrém nem maradna ki (kell a 15 ellenlap). Páran a Kyorg tudásra is esküsznek, sztem az tempóhátrány, de side-ba beraknám.
  A Jégszív és a Most vagy soha opcionális, redukálnám őket 2-re. A maradék 4 helyet meg egy-két kevésbé hasznos lény kivételével szabadítanám fel. Pl. az Árnylord, agyatlan yeti, halálgömb nem olyan fontos, hogy 3 legyen belőlük. 46 lap meg még belefér.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.