Kocsis Istvánnak a dalok hozták meg az áttörést

Először nyert pesti versenyt a régi motoros.

Az idei év, eddig igencsak jól alakul mostani interjú alanyomnak, Kocsis Istvánnak. Tudni illik István behúzott már egy egri dupla versenyt januárban, második lett a Dungeon amatőrök számára kiírt versenyén, a legutóbbi behós versenyen pedig a csúcsra is felért, szintén amatőr kategóriában. A mostani pörgős versenyről, a dal pakliról és a közel tíz éve tartó szerelemről beszélgettünk.

HKK Blog : Üdvözöllek első ízben a blog hasábjain, és engedd meg, hogy gratuláljak a legjobb amatőr címhez! Mutasd be kérlek magad röviden az olvasóknak!

Kocsis István : Nagyon szépen köszönöm a gratulációt, és részemről a megtiszteltetés, hogy a HKK Blog hasábjain szerepelhetek. Kocsis Istvánnak hívnak, egri születésű vagyok, de már jó ideje Budapesten élek. Pár napja töltöttem be a 27-et, szóval most már tényleg közelebb a harminchoz, mint a húszhoz. Viszont ugye, ahogy az ismert dal is mondja: nem csak a húszéveseké a világ.

HKK Blog : Ezt mostani eredményed is bizonyítja, és még a “dal” szót is sikerült belecsempészni, egyszerűen zseniális :). De ne rohanjunk ennyire előre, a játékot közel tíz éve kezdted el, mi volt az, ami megragadott akkor a HKK-ban?

Kocsis István : Elég nehéz pontosan felidézni azokat az időket. Az egész HKK-s történet azzal kezdődött, hogy a középiskolában az osztálytársaim ezzel a nem éppen hagyományosnak mondható kártyákkal (addig maximum csak magyar és francia kártyát ismertem) játszottak a szünetekben, és órák után késő délutánokig a tanári asztalt befoglalva, egy számomra meglehetősen nehéznek tűnő játékot. Láttam benne a kihívást, és nem akartam a többi cimborától lemaradni. Aztán szépen figyeltem őket és érdeklődésemet számukra értéktelen, ingyen lapokkal jutalmazták, amivel elkezdtem játszani. Megjegyezném, a Darkseid és a Glória volt talán a kedvenc párosításom ebből a paklinak korántsem nevezhető egyvelegből. Fokozatosan fejlődtem, már amennyiben egy akkor 13-14 éves gyerek esetében ezt lehet annak nevezni. Megvettem az első csomagom, ami egy Árnyékhold volt, az éppen aktuális kiegészítő. Tehát akkorra datálható – ha jól saccolom kb. 1999 vagy 2000 – a játékkal való megismerkedésem. A mai napig tisztán emlékszem, milyen ritkákat bontottam ebből: Végképp eltörölni és Leah halállovagja. Ezt azért jegyeztem meg, mivel az első paklim megszületését az utóbbi lap képével díszített Alanori Krónika ihlette: Kvazársziklák Népés troll pakli. Itt még azért erősen meg lehetett figyelni, hogy a kezdő és fiatal játékosokra jellemző etnikum pakli került a fókuszba nálam. Baráti játékokban egész jól muzsikált a pakli, de a már akkor is erős kontroll folyamatosan kiszedte a buta trolljaimat. Ezért másik pakli építésébe fogtam, ami az éppen akkor megjelent Ősök városa sztárjára a Sárkány kincsére épült. Utólag itt is meg szeretném köszönni mindenkinek, aki a pár hónappal ezelőtti fórumon történt felvetésemet támogatta és ennek köszönhetően visszaengedték e számomra igen kedves lapot.

HKK Blog : Az első években főként Egerben versenyeztél, milyen volt akkor a HKK-s élet a városban, a mostanival összehasonlítva?

Kocsis István : Az első években koromból kifolyólag csak az egri versenyek, később a gyöngyösi versenyek voltak elérhetőek. Azért is tartom nagyon fontosnak ezeket a versenyeket, mert az ilyen korú játékosok nem nagyon tudnak a fővárosba, vagy akár más távolabbi városokba verseny okán elutazni, főként egyedül. Bár, ki tudja, a szülők engedékenysége válogatja :). Az akkori egri versenyekre kissé fáj visszagondolni, hogy mennyire megváltozott a mostaniakhoz képest. Ez főként a létszámban nyilvánul meg. Visszatekintve mondhatom, hogy akkoriban a HKK krémje mind megfordult nálunk. Csak pár név, a teljesség igénye nélkül: Ádám Norbert, Szinay Péter, Marofka Mátyás, Esztán József, Sass Tamás, tehát mind Budapestről, mind Miskolcról népes társaság látogatott el, és sokszor a Kártyavárban fellelhető asztalok sem voltak elegendőek. Ilyenkor a kerti asztalt használták, ami tavasszal és nyáron a leghangulatosabb volt. Igazi kihívás, és egészséges izgalom előzött meg miden versenyt, azt találgatva, most éppen melyik profi versenyző látogat le hozzánk, és főleg mivel?! Nem árulok el nagy titkot, hogy általában ők nyerték a versenyeket, viszont korom ellenére több dobogós helyezés, és egyszer egy versenygyőzelem is összejött számomra, amire mind a mai napig jó érzéssel tekintek vissza. Az akkori kártyás élet is virágzott, lévén az ember vagy sportolt és/vagy kártyázott. Akkoriban a számítógépes játékok még nem voltak annyira elterjedtek így, volt bőven játékos, akik mint én is, az iskola/munka utáni délutánokat gyakran a Kártyavárban töltötték. Sajnos ez mára nagyon megváltozott, mivel sokan abbahagyták és nagyon kevesen maradtak, vagy kezdték el, kezdték újra a játékot. A mostani versenyek beindulása is csak annak köszönhető, hogy jó barátom Gál Attila, akivel közösen gyűjtjük és finanszírozzuk a lapokat, valamint szerény személyem újra aktívan játszunk, és közbenjárunk a Kártyavárban, hogy rendezzenek versenyeket, amin azért 10-12 fő jó esetben meg is jelenik. Bízunk benne, hogy törekvésünket siker koronázza majd, és láthatunk új játékosokat is Egerben, amire természetesen mindenkit szeretettel várunk!

HKK Blog : Történt ugye egy hosszabb szünet a pályafutásodban, mikre vezethető ez vissza?

Kocsis István : A döntés oka főként arra vezethető vissza, hogy más magánéleti tényezők hangsúlyosabbá váltak, illetve valamelyest el is vesztettem a rajongásomat. Ebben nagy szerepe volt a Sárkány kincsének kitiltásában, valamint a galetkiknek. Nem magával a lapokkal volt a bajom, pusztán nem tetszett és a mai napig nem tetszik az ŐV struktúra, annak fényében, hogy a kalandozókat és az Isteneket szoktam meg. Lehet ez is mutatja mennyire öregszem :).

HKK Blog : Pár évvel később aztán mégis csak visszacsábultál a játék világába, honnan jött az újrakezdés ötlete?

Kocsis István : Már említett jó barátom, Gál Attila az egyik nap felhívott és újságolta, hogy van a HKK-nak online verziója, és kérte, hogy nézzem meg. Leültem és játszani kezdtem vele. Valahogy elvarázsolt az a környezet, amely gyerekkoromban annyira megfogott, és a sorozatos győzelmek után komolyan elkezdtem online játszani. A kezdeti szakaszban elég sokáig vezettem a toplistát is, valamint az online verzió első tesztelőinek egyike is vagyok. Aztán valahogy elegem lett abból, hogy mindig ugyanaz a kétszáz valahány lap merül fel, és abból kell paklit építeni, így arra jutottam, hogy újabb kihívás lenne, ha sokkal nagyobb lapkészletet tekintve, a nulláról építkezve ismét belevetném magam a papír alapú HKK rejtelmeibe. Regisztráltam a Beholder HKK fórumán és napi 2-3 órákat verseny győztes paklik tanulmányozásával töltöttem, próbáltam megismerni azokat a lapokat, amelyek a leginkább meghatározták az akkori metagamet. Elsajátítottam az új szabályokat illetve a régi szabályokat is többször átolvastam felnőtt fejjel, ami meglátásom szerint nagyon sokat segített. Aztán a konkrét újrakezdés úgy történt, hogy olvastam a „Verseny előtt” topicot, amelyben jnashville, becsületes nevén Klaugyer Roland hirdette, hogy mivel nem tud elmenni az adott versenyre, ami konkrétan a 2012. június 9-i Dungeon 100 pontos versenye volt, szívesen kölcsönadná a pakliját. Gondoltam magamban próba szerencse, megpróbálom elkérni, ha nem adja kölcsön egy ismeretlennek, akkor sem fogok megharagudni. Meglepődésemre látatlanba, minden korábbi ismeretség nélkül biztosított segítségéről, így megkaptam a paklit, amely egy Hálócsapda + Halhatatlanok nagymestere pakli volt. Sajnos a pakli nem volt a legerősebb, de nem is ez volt a lényeg. Nyertem egy meccset, és volt kettő döntetlenem. Amit nem tekintettem annyira rossz eredménynek és nagyon kedves emberekkel ismerkedtem meg. Tisztán emlékszem, amikor Varga Robi a saját (kölcsönkért) Morin tigriseimmel vert agyon Szörnybűvöléseinek hála. Viszont sokat jelentett nekem az elismerés tőle és más profi játékosoktól is azon a versenyen, hogy ennyi év után első alkalommal mennyire jól játszom és hibát csak elvétve ejtek. Eztán eldöntöttem, hogy én is részese akarok lenni ennek a társaságnak. Tehát a legfőbb motiváció az emberek voltak, akik nagyon kedvesen fogadtak és segítettek. Még egyszer köszönöm nekik!

HKK Blog : Milyen paklikkal játszottál régen, és mik a kedvencek, mióta újrakezdted?

Kocsis István : Első paklim a jó kis troll pakli volt, majd nagyon sokáig a rettegett Sárkány kincsét is felvonultató tárgy-paklival, a kitiltás után pedig kontroll paklikkal játszottam. Újrakezdésem után nagy fába vágtam a fejszét, mivel egy Halandóság átlépése paklit építettem. Természetesen, ha az ember nem dolgozik, ne ilyen paklit finanszírozzon meg elsőre :). A választás nem volt rossz, viszont avmég ma is méltán erős Terrgath-ok, olykor ugyan nagy küzdelem árán, de általában elvertek. Így átálltam a sötét oldalra, és én is a jól bevált Szúnyog-kontrollra vetemedtem, amit mind a mai napig nagyon szeretek, viszont inkább a végtelen kombós vonalat preferálom.

HKK Blog : Mennyi időt fordítasz a játékra, az eredmények azt mutatják, hogy valamit elég jól csinálsz.

Kocsis István : Lehet kissé kritikus vagyok magammal szemben, de nagyon sokszor nem érzem azt, hogy jól csinálnám. Sok versenyen mind a balszerencse, mind az én figyelmetlenségem következtében csúsztam le dobogóról, UR-t érő legjobb amatőr helyről, ami nagyon frusztrál és sokáig megmarad bennem. Játékra sajnos a munka mellett nem sok időm jut, konkrétan a péntek délutáni Dungeon látogatásaim, illetve Klaugyer Rolanddal össze-össze ülünk néha hétköznap este egy pár parti erejéig. Mostanság csütörtökönként a Serpába járok Aranyi Ákos, Juhász Ferenc, KisFec és más nagyon jó játékosok társaságában egy kis sörözéssel egybekötött kártyázásra. Illetve majd elfelejtettem a versenyeket megemlíteni, ami a tetemes részét teszi ki e hobbira fordított időmnek.

HKK Blog : Hogyan készültél a mostani versenyre? Mire számítottál előzetesen?

Kocsis István : Nem biztos, hogy követendő példát írok a készüléssel kapcsolatosan, de az egész heti kimerültség és a munka után nem volt kedvem új paklit építenem, így elővettem azt a paklit, amivel a múltkori Dungeon versenyen irgalmatlanul lebőgtem. Ez pedig egy Változós dal pakli volt, aminek azért az erejével mindenki tisztában van. Felvetődhet a kérdés, miért mentem ezzel, főként változtatás nélkül, ha annyira rosszul szerepeltem? Ahogy egy nagyon nagy HKK guru már korábban megmondta „akkor nme a paklival hanem a játékossal vannak ÓRIÁSI bajok”. Viccet félretéve, side előtt az ellenfeleimet megvertem, utána viszont folyamatosan megfordították a meccset, hála az irgalmatlan rossz húzásaimnak. Erre apellálva gondoltam, ha nem kell kiegészítő paklit használni, akkor még jó is lehetek. Előzetesen arra számítottam, hogy sok horda lesz, valamint inkább a követők fognak dominálni, viszont mióta megvan, egyszerűen nem tudok lemondani a Változó által nyújtott védelemről, valamint a Rúna, na meg persze a pechemet kompenzáló Válogatás előnyeiről. Illetve, ami még a Változó használata mellett szólt, hogy az amatőr mezőnyben sokan nem tudják észben tartani a szabálylapom okozta változásokat.

HKK Blog : Mennyi igazolódott be az elvárásokból, meséld el kérlek a fordulók történéseit!

dsc07486Kocsis István : Az elvárások, mondhatni teljes mértékben beigazolódtak. Sokan választottak követőket pl. Edralian, Leah követője, Rox. Tudtam azt, hogy melyik pakli ellen milyen taktikával játszhatok, és ugye ha nem tudnak közbeszólni, akkor egy kör alatt pontot tehetek a meccsre. Így is történt. A meccsek többségében kijött a Dalnok, és onnantól, mintha a lámpa ellen játszottam volna. A győztes meccsekről nem is írnék. Emlékeim szerint talán az ötödik fordulóban kaptam ki először, Horváth Zsolt Lassan járj + Átkozott követős paklija ellen. A meccs előtt éreztem, hogy ez elég sima lesz, mert a Járj! nem fog hátráltatni a rúnás körben, és egy kör alatt lepörgöm. Tévedtem. Kezdett, ami nem is lett volna akkora baj, mivel nagyon rossz volt a húzásom, viszont nem volt a kezemben egy counter sem. Egy Swind ütött a második körben, amire kapott 2 vpt. Nem tétovázhattam, meg kellett indulni második körben, tudva, hogy védtelen vagyok. Viszont ha bejön a dalnok, akkor nyerek. A dalnok lejött viszont a Pénz dalát Szikrációval fogta, majd a következő körben egy Bűvös forrás + Kronotapír folytatással eltett. Mérges is voltam, hogy a húzáson ment el. Aztán a következő vereségemet talán a kilencedik menetben szedtem össze, Búzás Norbert Roxa ellen. Hasonló szituáció, mint fentebb. Nem húztam countert, ami nagyon bosszantó, hiszen a paklim majdnem fele abból állt. Ebből következően nem tudtam megfogni az első csontvázat termelő lapját, és mivel a kezdés megint nem nálam volt, a második körömben ugyanúgy megfogták a kombóm. Utolsó fordulóban, amit akkor még nem tudtunk, hogy az lesz, valami véletlen folytán Tóth Gergő Terrgath-ját kaptam meg, akinek addig hat győzelme volt, míg nekem kilenc. Kissé ki is akadtam, hogy miért ilyet sorsol a gép, de utólag mindegy volt. Ő kezdett, én pedig megint nem húztam countert, és alapból ott volt nálam a Misztikus is. Szinte tudtam, hogy ez bukta lesz, igazam is lett. Aztán, ahogy ti is beszámoltatok a versenyről az a helyzet állt fenn, hogy a sorsoló lefagyott és nem volt több forduló. Tudtam, hogy többen, szám szerint öten álltunk kilenc győzelemmel, de ekkor már kissé el voltam keseredve, hogy ha bukok az megint a rossz, szélsőséges húzásomnak köszönhető. Végül, a balszerencsém ellenére sikerült a versenyt megnyerni, aminek nagyon örültem. Egy előrehozott születésnapi ajándék volt számomra.

HKK Blog : Mit jelent neked ez a győzelem?

Kocsis István : A HKK Nemzeti Bajnokságra való bejutást :).

HKK Blog : Látom nem misztifikálod túl a dolgokat, ez szerinte jó hozzáállás! Mik a tervek a jövőre nézve a HKK-val kapcsolatban?

Kocsis István : Mindenek előtt szeretnék megtanulni jól húzni :). De viccet félretéve, nagyon szeretnék bejutni a Nemzeti harmadik napjára, valamint az elkövetkezendő versenyeken kiegyensúlyozottabb teljesítményt várok el magamtól.

HKK Blog : Akkor ezekhez kívánunk nagyon sok szerencsét!

5 thoughts on “Kocsis Istvánnak a dalok hozták meg az áttörést

  1. A verseny után nem volt lehetőségem gratulálni, mert rohantam a vonathoz. Úgyhogy utólag: nagy grat!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.