Dupla paklileírás – Tárgy pakli

Tárgy paklikkal jelentkezünk a hétvégi UR nélküli hagyományos előtt!

Induló rovatunk különlegessége, hogy a szerkesztőség két tagja egy közös gondolatból indul ki, és általában máshova érkeznek. Mostani elemzésünkben a tárgy pakli hívószó mentén indult el az ötletelés, melynek eredményét lentebb olvashatjátok.

Az első pakli

A következő tárgy paklit kombósnak szántam. A két új csapdát nagyon erősnek éreztem, így miattuk követő után kellett néznem. Talán a leghasznosabb a Tharr követője lesz, így azt tettem a kedvenc szabálylapom, a Lépéselőny mellé.

antimagikus_csapdaTehát elsőként az Anti-mágikus csapda került a pakliba, ami a játék eleji csontból vígan jön és a követő miatt vissza is adja azt. Jó kis védelem és még dobat is. Az Elmecsapda szintén nagyon erős. Ha első körben sikerült kijátszani, az ellenfél garantáltan nem fog örülni neki, és az életpontjai is rohamosan fognak csökkeni. Most hirtelen átváltanék a lények közül a Mestermágusra. Nagyon guszta papír, miatta érdemes játszani néhány tapre működő tárggyal. Az első ilyen a Veszedelmes kincs, ami csontermelésnek sem utolsó. A jó öreg Gruangdag amulettet is meg lehet próbálni (Mágussal első körben 12). És a most megjelent Szem szimbólum is kellemetlen lesz hiszen kilenc lapot kivenni az ellenfél paklijából már felér egy győzelemmel (meg persze a kezét is folyamatosan látom).

Nyilván használni kell az Aranymosó seprenyőt. Valamint én kipróbálnám a Zulit röppentyűjét is, ami szintén aktivizálni tudja a tárgyainkat, de az 5 sebzés is jól fog jönni. Az ellenfél manáját is kezelésbe venném, ezért nem árthat a paklinak egy kis Masina sem. A leszedés szekció 2 Nihilum kulcs és 1 Ryuku harciszekér lesz, persze a Bomtar varázskönyve mellett (Mestermágus itt is jó lehet). Ha már a Rhatt szóba került, mehet bele egy kis körmegszakítás is a Mágikus óra formájában. Plusz ölésnek egy Rubin markolatú nyúzókést még mellé tettem.

A lények közül az Antimágikus goblin tűnt erősnek, illetve Solatopolka is megfelelő lesz, hiszen első körben is képes jönni és adja az értékes csontot. Még néhány Goblin kutató is helyet kapott, remek csonttermelés és ölésnek sem utolsó. A mai versenykörnyezetben már szinte hátrány helyszín nélkül játszani, így egy Álomvilágot még mindenképp betennék.

szabálylap Lépéselőny
követő: Tharr követője

lepeselony3 Aranymosó seprenyő
3 Anti-mágikus csapda
3 Elmecsapda
3 Szem szimbólum
3 Veszedelmes kincs
3 Zulit röppentyűje
3 Masina
3 Gruangdag amulettje
3 Bomtar varázskönyve
1 Ryuku harci szekér
2 Nihilum kulcs
3 Mágikus óra
1 Rubinmarkolatú nyúzókés
3 Antimágikus goblin
3 Mestermágus
3 Solatopolka
2 Goblin kutató
1 Álomvilág

A második pakli

Manapság kizárólag zavaró szabálylap társaságában tudom elképzelni a tárgy paklit, leggyakrabban ennek megfelelően Változó környezettel látom az asztaloknál a hagyományos vonalat, és nagy örömömre a KF-es és csapdás vonal is sokszor mutatja magát. Én azonban egy pár évvel ezelőtti formációt kapnék elő ismét az UR nélküli hagyományos közeledtével, ez pedig a Lassan járj!-as vonal. Rhatt-sárga-barna és piros színekből állítottam össze a mostani metagame-be illeszkedő változatot, és a szabálylap mellé egy Átkozott követőt is bevállalnék.

moa_fenyvetoA három lapos kezdés mellé a fő koncepció az lehet, hogy a laphátrányt kompenzáló kártyákra helyezzük a hangsúlyt, így keresések, húzások és dobatások előszeretettel kerülnek majd a paklinkba. Első vendégünk a visszaengedett A sárkány kincse, mely a második körben kincsezés nélkül indíthatja el a pörgésünket, a középjátékban pedig a Moa fényvetőre számíthatunk ingyen. Egycsontos tárgyaknak is helyet kell szorítanunk, akik még a plusz manával együtt is jók lehetnek: ilyennek látom a maximumán működő Elmecsapdát, illetve a két lapot eredményező Aranymosó serpenyőt, mellyel egy msáodik körös kincsezés után vélhetően pont egy Elmecsapdát érheti meg keresni. Trinigan iszákjából is betehetünk párat, mely a felgyűlő manát konvertálja át eredményesen lapokká. Meg kell még említenünk A kalózok kincsét is, mely egyből három csontot hozhat a konyhára, illetve visszavetetése is rendkívül hasznos lesz a középjátékban.

A kettőért jövő tárgyaknál már nem áll fenn a drágulás esete, innen az Aranydukátot, a Nihilumkulcsot és az általában ennyiért hozott Bomtarvarázskönyvét éreztem a leghasznosabbaknak. Háromért érkező tárgyat is ismerünk, ami jó ebbe a pakliba: az Orzag managömbje kemény lefojtás az ellenfél számára, az eggyel drágább kategóriából pedig még az Ősi tekercseket vegyük elő. Utolsó tárgyunkat a Kisebb Zan képezi, mely erőforrást vagy sebzést másolva segítheti győzelmünket. Azok, akik keveslik az ölést a pakliba, ezen a ponton élhetnek a változtatás lehetőségével: Eleven csapdát is próbálhatnak a pakliba, vagy Nyúzókéssel is siettethetjük a győzelmet, a visszavetetések és permanensen sebző lapok miatt azonban úgy érzem, bőven maradhat a Zan.

Varázslatokból is jut pár a pakliba, a kezdeti játékban olcsón érkező páros, a Zu’lit kísérlete és az Eltörlés kellő tempóelőnyt eredményezhet, a csontból helyettesíthető Brutálgeddon pedig könnyen behozhatja a kezdeti laphátrányt. Utolsó kártyánknak a Szikráció ígérkezik, ami rengeteg képességével mindig hasznos fegyverünk lesz a mérkőzések alatt. A kevés csonttermelés miatt fanyalgók A kincskeresés italával egészíthetik ki a decket, valamelyik varázslat rovására leginkább.

szabálylap: Lassan járj!
követő: Átkozott követő

jarj3 A sárkány kincse
3 Moa fényvető
3 Aranymosó serpenyő
3 Elmecsapda
2 Trinigan iszákja
3 A kalózok kincse
3 Nihilum kulcs
3 Bomtar varázskönyve
3 Aranydukát
3 Orzag managömbje
3 Ősi tekercsek
2 Kisebb zan
3 Eltörlés
3 Zu’lit kísérlete
2 Brutálgeddon
3 Szikráció

Fontos felhívnunk a figyelmet ismételten a side-ra. Mind a két koncepció számára nehéz pillanatokat okozhatnak a Zarknod paklik. Valamint az első koncepció esetében a drágítás ellen is érdemes készülni. A másodiknál a Rúna/Csatamező ellen kell néhány gyorsabb kártyát talonban tartani.

Bíró Tamás és Varga Károly

8 thoughts on “Dupla paklileírás – Tárgy pakli

 1. Nekem kicsit olyan zsangtigeres lett ez a cikk,főleg az elején 😀
  “A mai versenykörnyezetben már szinte hátrány helyszín nélkül játszani, így egy Álomvilágot még mindenképp betennék.”
  Meg vagytok áldva ezzel az Álomvilággal. Eddig a tárgyak mellé az Óriások földje dukált,mi változott azóta?(Már látom lelki szemeim előtt a választ:kiadták az Álomvilágot)
  Egyébként én első deckbe lehet raknék 1 élet teremtését,nem rossz az,ha antimágikus goblin lenn van az első körben

 2. @Zorallka: A zsangtigeres hasonlatot sértésnek vettem!! Az Álomvilág meg igen is erős, kb tönkreteszi a lényes paklikat és egy UR nélküli formátumra én erősebnek érzem most mint az Óriások földjét. Többek között azért nem játszanék vele mert szegény Mestermágusom nem élné túl és hát kb. rá épül a pakli. Az élet teremtése meg ha nem én kezdtem nem olyan jó ütemű lap. (eszembe jutott)

  @sörtehajú ninsai: igazad van, később nekem is eszembe jutott, simán lehet vele próbálkozni, nagyon jó ötlet.

 3. Pontaco:
  túléli a mestermágus, életmentő hatásként lép egy szintet 😀

  az első verziót 3lappal kell összerakni? nem tudom, valamelyiket lehet hogy mellőzném a narancssárgák közül de én nem értek a tárgyakhoz 😀

 4. Ne vedd pedig annak,csak olyanok miatt jutott eszembe,hogy rögtön kezdted a védelemmel 😀

 5. Az első egy remek pakli, de Álomvilág helyett Óriások földjével játszanék :). A követő nem kell, inkább a +1 lap pártján állok. Moa ékszer sztem nem elég jó, nekem szinte mindig kiszorul, most a csak 1-ért jövő paklimba se raktam bele. Max side-ból, bűv erdő ellen/járj ellen.

  A 2. deckből hiányolom a Kyorg managömböt és az Ősmatériát, még a kiáltáson kívűl. A serpenyő meg sajnos nem teljesít túl jól járj mellett a tapasztalatok alapján. Side-ba szokott szorulni.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.