Olcsópakli – Az Istenek viadalából bontva (1. rész)

Ismét igyekszünk a kezdők kedvében járni.

Olcsópakli rovatunkban rendre olyan paklikkal igyekszünk segíteni a kezdőket, melyek többnyire gyakori és nemgyakori kártyákra, valamint könnyen beszerezhető Zénes lapokra építve igyekeznek a lehető hatékonyabban körüljárni egy koncepciót. A Zanszilánkok esetében már jelentkeztünk néhány különkiadással, ahol kizárólag az adott kiegészítő gyak-nemgyakjaiból volt megengedett a válogatás – így akartunk a játékkal frissen ismerkedőknek némi támaszt nyújtani. Azóta azonban már megjelent az Istenek viadala, éppen ezért úgy éreztük, hogy érdemes kicsit aktualizálni a dolgokat.

Ha tehát csak mostanában kezdtél ismerkedni a játékkal, és épp hogy csak túl vagy az első csomagok megvásálásán, akkor ez a paklileírás kifejezetten neked szól: egy minimális készletből is játszi könnyedséggel összeállítható és összecserélgethető decket fogunk most összeállítani.

A lapok ismertetése

Az Istenek viadala megjelenésével új erőre kaptak a tárgyak, azon belül is a lényre rakható, KF-es vonal – szerencsére a gyak-nemgyakok között is találunk bőséggel ilyen kártyákat, így első speciális paklink erre a koncepcióra fog építeni.

tharr_kovetojeTárgyas pakliról lévén szó, fontos erőforrás lesz a szörnykomponens, ennek biztosítására pedig szerencsére van egy remek követő a lapkészletben: a Tharr követőjéről van szó. Csak a barna lapok után adja ugyan a tápot, ám szerencsére fogunk használni bőven ezekből, az pedig külön öröm, hogy reagálni is drágább ezekre a kártyáinkra. Ez különösen az első körös pörgések esetén jöhet jól.

Paklink egyik alapja a Talpig vasban lesz, amely két igen hasznos funkcióval is rendelkezik – nehéz is megmondani, hogy valóban melyik a jobb a kettő közül. Egyért, lapköltség nélkül bevédi felvértezett lényeinket, ami remek dolog, de talán ennél is jobb, hogy mindössze 1 VP és 4 ÉP befektetéssel szinte bármit kikereshetünk vele a paklinkból a második körtől kezdve. Igazi jolly joker kártyáról van szó tehát.

ryuku_harci_szekerA KF-es tárgyakból szerencsére éppen a barna színből van a legtöbb. A legkeményebb közülük a Ryuku harci szekér, amely akár ingyen is érkezhet, és egy lény méretes erősítése mellett még egy lapot is leszed. Különösen pedig az teszi erőssé, hogy akár az ellenfél körére is tartogathatunk egy leszedést a második képességének hála. A Gyilkos pöröly már sokkal inkább a varázslatok ellenfele, hiszen megakadályozhatunk vele egy zavaró lapot, de persze az aktivizálás és a lénytápolás is remek extrák tőle – sokat nem fogunk gondolkozni, hogy kirakjuk-e, vagy sem. A Fókuszpenge szintén jókora plusz sebzéssel lát el egy lényt, ráadásul az ellenféltől is elpusztíthat egyet, ha valamit le kellene szednünk.

Legtrükkösebb lényre rakható tárgyunk a Baghar korbácsa lesz, melynek segítségével méreteseket odacsavarhatunk majd, legyen szó lényről vagy játékosról. A későbbi lapokból látható lesz, hogy ez lesz paklink egyik legfőbb nyerése – külön öröm, hogy a lényt sem lehet büntetlenül kilőni alóla.

elmecsVannak egyéb tárgyak is a KF-es szekción kívül: az Elmecsapda például mindenképpen egy olyan darab, amit jó dolog minél előbb az asztalon tudni. Hosszú távon biztosítja a lap- és a varázspontelőnyt, ráadásul követőnknek hála sebezgetni tud. Ha valamilyen módon ki tudjuk rakni az első körünkben, akkor hatalmas előnybe kerülhetünk általa. Nagyon finom lap a Szem szimbólum is, melyhez már szükséges egy kis pakliismeret is, hiszen nem árt, ha nagyjából tudjuk, hogy mit érdemes kiszedni vele egy-egy pakliból. Az ellenfél nyitott keze, valamint a kapott szörnykomponens minden esetre mindenki számára világos előnyök kell, hogy legyenek.

A korbáccsal és a szimbólummal is kiváló kombót alkot a Mestermágus, akit semmiképp se hagyjunk ki a buliból. A lila tárggyal kombózva egy kör alatt kivégezhetjük az ellenfelünket, míg a mindent látó szemmel kombózva alaposan kifilézhetjük az ellenfél pakliját.   A tárgyakat persze első sorban nem rá akarjuk tenni, így kelleni fognak további lények is. A Varkaudar remete például hamar az asztalra érkezhet, és képességének mindkét felhasználási módja igen hasznos ide: az aktivizálgatás különösen jó lehet a korbáccsal, míg a sebzésduplázás egy-két tárgy mellett különösen keménynek bizonyulhat, hiszen a kétszerezést a többi módosító beleszámolásával együtt kell végeznünk.

goblin_kutato A goblin- és  a moa-alakulatot is segítségül hívtam. A Goblin kutató egy univerzális sztár, aki ha kell, bónusz csontokat termelhet nekünk, a felesleges szörnykomponensekből pedig sebezhetünk és gyógyíthatunk akárhova – kevés olyan szituáció van, amikor nem jön jól, akár meccsuraló lap is lehet, főleg egy lényes pakli ellen. Tak, a rabszolgahajcsár szintén csontokkal lát el bennünket, a követővel együtt már hárommal, ráadásul az ölésünket is meggyorsítja kicsit, főleg, ha barátai is beköszönnek. A moák közül a Moa harci gépet találtam ideillőnek, aki ugyan fogni nem tud, de zanszilánkként könnyen beleölhetjük a felesleges szörnykomponenseket, és kivégzésnek, valamint varázspont-lefojtásnak is jó – utóbbi minket bizonyára kevésbé fog zavarni, mint ellenfelünket. Utóbbit Kharas-nar kínzómesterrel érdemes még kihasználni, akivel szintén lassíthatunk ellenfelünkön, de egy jó kis Masinával is érdemes próbálkozni, már csak azért is, mert első körös csonttermelésként funkcionál a követőnk mellett.

Utolsó lapként egy kis védelemnek szorítottam helyet: az Elzárással megakadályozhatjuk ellenfelünket abban, hogy kipakoljon, de még jobb akkor, ha számunkra biztosítunk egy zavartalan kört segítségével – pláne akkor, ha előre látjuk, hogy meglehet a győzelem.

A pakli

követő: Tharr követője

talpig_vasban3 Talpig vasban
3 Ryuku harci szekér
3 Gyilkos pöröly
3 Fókuszpenge
3 Baghar korbácsa
3 Elmecsapda
3 Szem szimbólum
3 Mestermágus
3 Varkaudar remete
3 Goblin kutató
3 Tak, a rabszolgahajcsár
3 Kharas-nar kínzómester
3 Moa harci gép
3 Masina
3 Elzárás

45 lap

Tanácsok a paklihoz

 • Fontos megjegyezni, hogy tárgyaink többségén, illetve a Moa harci gépen ott díszeleg a kincs ikon. Ez jól jöhet, ha éppen manaszűkében vagyunk.
 • Kharas-nar kijátszásakor ügyeljünk arra, hogy őt hagyjuk utoljára, hiszen bennünket is drágít!
 • A Ryuku harci szekér vagy a Fókuszpenge esetében kihasználhatjuk, hogy KF-es tárgyaink képessége akkor is nekünk sül ki, ha az ellenfél lényére tesszük azokat (erre megvan a lehetőség) – ha nagyon kell, akkor így is leszedhetünk velük. Nyilvánvalóan érdemes arra a lényre tenni őket, aki le akarunk szedni. A szekér esetében a második képességét is mi használhatjuk, nem az ellenfél!
 • A Mestermágus képességét akár életmentő hatásként is használhatjuk (akkor is, ha így is belehalna a sebzésbe), hiszen az aktivizálás növeli az ÉP-jét is.

Akik további pakliötletekre vágynak az Istenek viadala lapjaiból, azoknak a jövőben is érdemes lesz figyelniük: további deckekre számíthattok a jövőben az új gyak-nemgyakok felhasználásával. Addig is jó próbálkozás mindenkinek a tárgyakkal!

Csető Zsolt

Reklámok

9 thoughts on “Olcsópakli – Az Istenek viadalából bontva (1. rész)

 1. Két megjegyzés: az egyik, hogy a Talpig vasban eredeti verziója anno az én lapötletem volt (sok más között). Örülök, hogy egy pakli alapjává nőtte ki magát, még akkor is, ha a felújított verzió kapott egy-két igen erős tunningot.
  A másik aprócska megjegyzés, hogy a harci szekérrel óvatosan bánjatok, mert kijátszáskori képessége nem aktiválást kívánó (értsd: opcionális), hanem automatikus, azaz ha létrejön, mindenképp le kell vele szedni egy lapot. Így ha az egyetlen asztalon lévő lap épp a mi lényünk, és valahogy meg tudjuk állni, akkor szerintem ne tegyük rá. 🙂

 2. Már bocsánat de szerintem messze nincs benne az “alap” pakliban max. side.
  A Ryuku meg valóban ilyen kis huncut 😀

 3. Ide is csak azért került be, hogy legyen kis védelmük ha már nekünk nincs kánterünk.

 4. Jó írás lett.
  Kíváncsian várom a következőt, mert én a KF-es paklin kívül nem tudok elképzelni más olcsópaklit IV-ből bontva.
  (drágább lapokkal viszont egy Kyorgos éjfatty decket lehet még erőltetni)

 5. Hát valóban nem egyszerű csak 1 kiegből mazsolázni. De azért egy kaller pakli tutira összerakható és esetleg egy Fairlight követős. Bízom benne, h egyszer látok majd egy jó paklileírást, amiben szerepel a teremtés zenekara. Még életemben nem láttam kijátszani (FB-n kívűl, ahol iszonyat sztár volt), pedig sztem van benne potenciál.

 6. A teremtés zenekara a járj/kyorg hagyi versenygyőztes dekkemben alap lap volt.

 7. Hát némi öniróniát gyakorolva: ezek szerint azért nem láttam, mert a mezőny rossz felén szoktam játszani 😀

 8. Magyarország leglaikusabb kezdőjeként az írások felét sem értem, gondolom egy toborzón kéne előbb részt vennem. De olvasgatom ezeket a kezdőknek szóló cikkeket, és nagyon tetszenek, a pakliépítés tűnik a egyenlőre a legnehezebb aspektusnak.

 9. hali!
  az volna a kérdésem, hogy laponként vásárolva körülbelül mennyi lenne ennek a dekknek az ‘összköltsége’, illetve, hogy mennyire ajánljátok ezzel kezdeni // nagyon nagyon sok év után folytatni a játékot?
  előre is köszi a választ, üdv,
  bálint

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.