Mentális felkészültség – a páros verseny rejtelmei

A mai nap a páros versenyre való mentális felkészüléssel foglalkozunk.

5746332627_b1b32d769b_bAmint láthattátok az elmúlt időszakban főleg a versenyekre való mentális, lelki felkészüléssel foglalkoztam, nem véletlenül. Különösen fontosnak gondolom ezt a részét a játéknak a páros versenyeken, ami azért egy igen speciálisformátum. Én magam is nagyon csípem, rengeteg kombinálási lehetőségre van lehetőség, hiszen nem egy ellenfél ellen játszunk illetve a lapkészlet is változatosabb, mint mondjuk egy gyakran rendezett hagyományos versenynél.

Miért gondolom úgy, hogy fontos a szellemi frissesség egy ilyen formátumon? Ha egy átlagos versenyre érkezünk (legyen ez tetszőleges formátumú) szétcsúszva, akkor a legtöbb esetben csak magunknak okozunk ezzel kellemetlenséget, hiszen az elért eredményünket befolyásolja az állapotunk. „Nem baj, majd legközelebb kicsit összeszedem magam és…” – indítású mondatot sokszor hallottunk már verseny végén. Itt azonban más a helyzet, hiszen nem egy ember eredménye múlik arról, hogy hogyan teljesítünk (hanem a párunké is). Vagyis ha a versenyre nem megfelelő állapotban érkezünk, akkor társunk eredménye is megpecsételődik.

Szintén nagyon fontosnak tartom a párválasztás metódusát, akár csak a tőkés récéknél. Aki gyakran jár páros versenyre az észrevehette, hogy bizony sok játékos a jól bevált párjával indul el ezen a formátumon. A miértre ezúttal sem egyértelmű a válasz. Ami igazán fontos, az, hogy tudásunknak megfelelő párt találjunk, vagyis olyat, aki hasonlóan gondolkozik, hasonló szinten áll a játékban, mint mi. Azzal, hogy játékosok kilépnek a HKK világából sajnos klasszikus párok bomlottak meg az évek során, gondolok itt többek között a Simon Dániel – Béres Csaba, vagy a Csető  Zsolt – Pohner Ádám duóra…milyen jó idők voltak, jó volt ellenük harcolni. De szerencsére a nagy visszatérőkkel újra színes egyéniségekkel gazdagodott a mezőny, és talán az egykori színfoltok is visszatérnek majd egyszer.

manif2008-ban Magosin Márkkal indultam együtt egy páros versenyen, Ősi manifesztációs kombóval játszottunk (Ősi bölcsességgel játszunk – egyikünk keres egy A hatodik napont, másikunk egy Megfelelő alkalmat, levesszük a jelzőket, kirakunk két Ősi manifesztációt és BUMM!). Rögtön az első forulóban az említett Dani-Csabi párossal játszottunk. Az első játékot elvesztettük, a másodikat fontos lett volna megnyernünk. Márkkal felhúztuk a lapokat, Márk pedig az asztalra dobta a kártyákat, hogy megint nem húzott countert. Dani és Csabi rögtön kapcsoltak és elmondták, hogy összesen öt counterük van. Naívak voltunk és nagyon kezdők, bedőltünk nekik, mondanom sem kell, hogy kikaptunk.

Fontos tehát, hogy ne tegyünk olyan felesleges cselekedeteket, amelyeket ellenfeleink fel tudnak használni ellenünk. Természetesen a siker kulcsa továbbá a meta tökéletes és pontos ismerete is.

Sok sikert holnapra!

Egyed Dávid

4 thoughts on “Mentális felkészültség – a páros verseny rejtelmei

 1. “Természetesen a siker kulcsa továbbá a meta tökéletes és pontos ismerete is.”

  Ezt de jó is szajkózni. Most nem Dávidnak akarom mondani, mert jó pofa a cikk, de lehetne tartalmasabb, mert sz ő múltjával van miről sztoriznia. Meta: Olyan kábé mint Fortuna, hogy a kegyeinek a pontos ismerete. Szerintem ez a metatéma kicsit túl van misztifikálva, mert egy mezőnyben az adott 5-6 fordulóban, lehet hogy 1 meta paklival sem találkozik az ember, így az ahhoz összerakott side a többi dekk ellen amikkel összesorsolt a gép, valószínűleg szart sem ér. Meg lehet, hogy sokan nem “metagame”-nek megfelelő dekkel mennek, hanem előre gondolkodnak, sőt vannak akik már az elé is, de az is lehet, hogy akivel teszteltél nem szerzi be a lapokat és mással indul… A lehetőségek száma szinte végtelen (a redszer tud néha mókás húzásokat is generálni, amire kevesebb az esély mint az ötös lottó nyerőszámait eltalálni pl.3egyforma lap rendes dupla keverés után úgy hogy nem volt sorba rakva a dekk). Egyszerűen a legkeményebb 7-8 pakliból kell választani és kész. Természetesen a siker kulcsa még a sör is, ahogy Bafrtus mondani szokta. Sok sikert holnapra! Ez egy szerencsejáték. Aki nem játszik, az nem is nyer.

 2. Addig jó amég sokan így látják mint Fefe addig is tudom,hogy fixen akad némi edgem a mezőny bizonyos része felett:P
  Na jó nem akarok trollkodni bocsánat,de a lényeg, hogy nem értek veled egyet Fefe.Metagame elemzés(és készülés) nélkül elmenni versenyre na az a szerencsejáték!Egyre nagyobb szerepe van a játékban én így látom!

 3. Vàlasz Fefènek:

  ” Ez egy szerencsejàtèk” (Fefe)
  De mièrt van az, hogy mindig ugyanazok vannak az elsô asztalokon 🙂 ?

 4. Hehe, látom Evarth, átültetted HKK-ra azt a választ, amit arra szokás válaszolni, ha a pókerre mondják azt, hogy szerencsejáték. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.