Diverzitás a HKK-ban, avagy a játék sokszínűbb, mint valaha

“Tökéletes kártya nincs, csak tökéletes tervezői szándék.” – Vidéki men.

Szinte minden verseny előtt, vagy versenyen a fordulók között téma ez a játékosok között. Melyiknek mekkora jelentősége van? Sokan elfeledkeznek arról, hogy a játék ma nem olyan, mint régen, gyakran lehet hallani a ’gyorsul’ kifejezést (bár egy kezemen nem tudom megszámolni, hogy a tegnapi blogos versenyen hány döntetlenre került sor az idő lejárta miatt – egy későbbi cikket azért a slowplaynek is szentelünk, de az egy teljesen más kategóriába tartozik). Nos, lehet, hogy valóban gyorsul a játék, de ez nem azt jelenti, hogy a meccsek rövidek lennének, hanem azt, hogy sokkal több dolog történik adott számú kör alatt, mint mondjuk 2003-ban történt. Miután a játéknak egy igen speciális manarendszere (és szabályrendszere: bármspeedupelyik kiegészítő lapjait lehet használni, míg sok játéknál – pont azért, hogy ne legyen akkora pörgés – visszabutítják a lapokat a következő kiegészítőben úgy, hogy a régiekkel már nem lehet játszani, csak egy speciális formátumon) van a többi külföldi játékhoz képest, így ez úgy gondolom, hogy teljesen természetes folyamat.

Vagyis itt mindenki számára nyilvánvalóvá kell, hogy váljon az, hogy a lapok továbbfejlődnek, egy idő után erősebbek lesznek, és persze, miután minden kiegészítőből minden lappal játszhatunk, ha pl. egy gyengébb erőforrás jelenik meg, akkor sem kell elkeseredni, hiszen még mindig játszhatunk Thu’zad utazásával, Isteni keggyel stb…

ArmyoftheDeadTCGJelenleg a játék egy elég érdekes, számomra furcsa időszakát éli. Ha visszaemlékszem a pár évvel ezelőtti Zén kiegészítőkre (még bőven a második expedícióból), akkor abban általában érdekes lapokat bontogattunk, egy-két versenylap volt bennük maximum. Jelenleg ez a tendencia felborulni látszik, úgy vettem észre, hogy a Felhők szárnyán volt az első olyan Zén, amelynek szinte minden lapja játszható, valamilyen pakliba bekívánkozik, és azóta ez minden_egyes_zénnel így volt, sőt! Komplett koncepciók másztak elő belőlük, ami ahhoz vezetett, hogy a játék ma a valaha legszínesebb, rengeteg féle versenypakli létezik. Viszont joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy ez nem megy (vagy már ment) a játék(élmény) rovására? Őszintén megmondom, hogy nem tudom, de úgy gondolom, hogy jelenleg még nem rossz a helyzet (talán a hagyományos az egyetlen olyan formátum, amin én magam nem játszom szívesen, minden más rendben van).

Persze vannak az örök elégedetlenkedők, akiknek soha semmi nem jó. Nekik csak annyit így a végére, hogy inkább azt nézzük, hogy most a pohár félig tele van.

Nektek zavaró, vagy inkább bejön az, hogy ilyenek az új Zének?

Egyed Dávid

11 thoughts on “Diverzitás a HKK-ban, avagy a játék sokszínűbb, mint valaha

 1. Sokat gondolkodtam mostanában én is ezen, megvitattam többekkel is, a játék egészét érintő kérdés ez, amely mellett nem lehet elmenni. Végül arra jutottam, hogy iszom egy sört.

 2. hali
  Szerintem kimondottan elönyös hogy kis kiegekből lehet paklit építeni. kezdő játékosoknak és persze haladoknak is egyaránt jó ez.
  És ezáltal uj és uj paklik jönnek játékba használatra!!

  és igen kimondottan tetszik hogy a kiskiegek nem összevisza mindenhez adnak 1 kicsit hanem konkrétan 1 pakliba adnak lapokat (szinte)

 3. Az hogy tematikus zének jönnek ki szerintem jó. Az viszont hogy a mostani zénes ritkák gyakran erősebbek mint a nagykiagesek viszont nem. Arra kéne figyelni hogy ne jöjjenek ki olyan lapok mint pl a dalnok ami amellett hogy a vég-nélküli hokizást erősíti amit nem kéne túlságosan erős is.

 4. Egyetértek Pittával,ugyanaz a véleményem. Kijött a dal zén,nyeri a versenyeket. Kijöttek a nekrók,nyerik a versenyeket.Kövezzetek meg érte,de szerintem így lesz a galetkikkel is. Ez nem tudom jó dolog-e…mindenesetre várjuk nagyon a következő nagykieget,szerintem az fogja teljesen felborítani a metagame-t.

 5. Mivel már évente van nagykieg, ezért szerintem határozottan jó, hogy erősebbek a minikiegek, amik kicsit felborítják az “álló vizet”. Így nem alakul ki nagy dominancia, hanem hol ez hol az a pakli jó választás egy adott versenyre.

 6. Magával a tematikus felépítéssel csupán egy problémám van, az pedig a túlzott elkényelmesedés elősegítése. Persze, segíti a kezdő játékosokat beépülni a játék vérkeringésébe, de el kellene gondolkodni a behónak azon, hogy az eladásai mekkora arányban jönnek az öregmotoros HKK-soktól, és mekkora arányban az új játékosoktól. Vannak egyáltalán új játékosok, akik kedvéért megéri ezt az üzleti modellt fenntartani?
  Szerintem a játéknak egy nagyon fontos eleme, a gyűjtögetés és a rendszerezés lett lebutítva ezzel az üzleti modellel. A lapokat nem kell kiegészítőkön keresztül egyenként gyűjtögetni, hanem egyszer lebasznak az orrod elé 6 lapot egy zénben, és annak kell örülni.
  Az erős tematikus minikiegészítők kiadásánál jobb motiváló tényezőt nem tudok elképzelni a kezdő játékosoknak a játék elkezdéséhez: “Kibontok néhány zént, cserélek hozzá 1-2 lapot és már van is egy versenygyőztes paklim.”
  Tapasztalataim szerint a gyakorlatban viszont új játékosok híján csak a HKK-s “keménymagra” számíthat a Beholder a zének megvásárlásában, ami kockázatos üzleti manőver, hiszen egy-egy gyenge vagy érdektelen kiegészítőt nem fog megvenni szinte senki, ami hosszú távon rossz lehet a cégnek és ezáltal a játéknak általában.
  Én személy szerint jobban élvezném, ha a tematikus felosztás helyett, ugyanazokat a lapokat, amik kijönnek egy-egy minikiegészítőben, mondjuk egy éves felosztásban randomizálva adnának ki. A nekromantákat nem egy zénből bontanám ki, hanem mondjuk 7-8 különböző zénből is be kellene vásárolnom ahhoz, hogy játszhassak velük.
  Egyrészt, ahogy már említettem, nagyobb kihívás és ezáltal érdekesebb lenne a lapok beszerzésének a folyamata a vásárlók szempontjából; másrészt a cseréléseknek is több értelme lenne. Ha egy zénben többféle koncepcióba illő lap lenne megtalálható, nagyobb eséllyel fogok tudni belőle cserélni a legtöbb játékossal, mint ha csak egy koncepcióba illő lapok lennének benne. Nem kellene többet ezt hallanom cserélésnél: “Bocsi, én nem gyűjtöm a KF-es tárgyakat, és itt más se. Feleslegesen vásároltál be a karácsonyos zénből.”
  Ezzel érdemben azt lehetne tenni, hogy felméri a Behó a játékosok véleményét ezzle kapcsolatban. Tényleg így gondolja a töübbség a dolgot, mint én, vagy a többség szereti? Van még igény egy hardcore gyűjtögetős nerd játékra, vagy már eljutott mindenki arra a szintre, ahol a kártyákat úgy kezeljük, mint a focimeccsen a focilabdát? “Mindegy milyen az, csak bele lehessen rúgni!”

  Egyébként pont emiatt az üzleti modell miatt utálom az Apple-t is, a személyreszabhatóság teljes kizárásával dobják piacra a termékeiket, és úgy látszik, a HKK is egy ilyen irányba kezd elterelődni a kiegészítők változatosságát tekintve. A játék egy GYŰJTÖGETŐS kártyajátékként indult, és örülnék annak, ha ennek az elemének lenne értelme a továbbiakban is.

 7. Technikai jellegű javaslat a minikiegek fejlesztésére:
  A dalos kiegészítő óta a nem lényekkel játszó paklik nem kaptak erősítést mostanában. Felüdülés lenne, ha a bűbájok, az épületek vagy akár a sima tárgyak is kapnának egy kis érdemleges erősítést valamilyen formában.

 8. Én úgy tudom, hogy amióta átálltak a tematikus zénekre, azóta sokkal jobban fogynak

 9. A tematikus zének megjelenésének ellenére az általa felhozott paklik korántsem triviálisak ill. versenygyőztesek. A tesztelésen is ahány ember, annyiféleképp képzeli el az adott koncepciót.

  Hogy miért egy helyen jönnek ki egy-egy koncepció elemei? Egyszerűen így logikus. Ha elhúzzuk a megjelenésüket, akkor már lehet, hogy az adott koncepció az erősítések ellenére is használhatatlan lesz versenyen (2-3 hónap helyett mondjuk majd’ egy év alatt azért sokat változhat a metagém, pedig a lapok általában az adott időszakhoz mérten készülnek; ezért nehéz pl belőni a nagykieg lapjait), és ezt el kívánjuk kerülni. Lásd Ork felderítő-Ork amulett…

 10. Szerintem nagyon jó hogy kiskiegekböl lehet dekk alapot készítení. építeni rá.

  Balukaaa vedd észre hogy a minikieges lapok nem érnek sokat ha nincsnek mellete a nagykieges ritkák!! amiket nem csak ugy cserélek egy kettöt és meg is van…
  nehogy azt hidd hogy pár zénből van 1 versenyerős dal dekkem.. melyik zénbe lesz apró? tészag? erős?solisar?
  és melyik zénes lapra cserél bárki ilyet?? még cselvetést se kapsz zénesért.
  azér maradjunk annyiban hogy KELLŐ lapkészlet mellet lehet csak zénekből versenyerős paklit építeni. ami egy kezdőnem nem fog menni!!

  viszont lesz egy hasonló paklija aminek örülni fog!!!
  és fog venni kieget és játszani vele… mert hogy “hasonlit a paklim a győztesére”.
  egy kezdő nem fogja észre venni hogy a cunter meg errőforás mennyire fontos a dekkkben(persze egy idő után rájönnek 🙂 ). a dekk ettöl még játszható és élvezhető szintű lesz. viszon semmiképpen nem versenyerős.
  =
  kezdő is kap a játék élményből, belefoghat kevesebb pénzel. és ha megtetszik neki
  akkor költ rá többet szerez spojlereket és lehet hogy belőle lesz majd a régi motoros évek mulva.

  de ha sokpénzből nehezen tud összeszedni dekket ami nem is hasonlit egy versenydekkre akkor még a kedve is elmegy..

  de hát nem ez a cél? hogy uj és uj hkk játékos legyen tartosan a játéktéren?

 11. “E” bár nem tudom ki vagy, de jól látod a helyzetet :).

  Még egy apró belső infó. A Mantikór-Bikacsökös kieg is azért lett “gyenge”, mert túl sokat vártak a kiadásukkal, közel egy év telt el a kitesztelésüket követően!!!!! Amikor elkezdtük a Zanszilánk tesztelését már a listán voltak, az egyik első tesztelésemen már megfigyeltem a Lépéselőnyös hordát, amiben kulcslapok voltak; első körben jó nagyot oda lehetett velük sózni. Aztán a bikacsök le lett gyengítve és egy egy picit a mantikór is, majd késett a kiadásuk…Látjátok mi lesz ilyen esetben? Két outsider lap, mókásak, de a versenypaklik közelébe se kerülnek. Pedig a Mantikór egy iszonyat hordalénynek indult; előszeretettel használták Molluszkba is 🙂 Akkor még +4 sebet is kapott – tőrt áldozva ill. Gépezettel használva iszonyat volt!

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.