Éledező kombó-hangulat

A pároson aratott siker után újabb kombó pakli a csúcson.

Varga Róbert neve sokak számára ismerős lehet, kedvenc tárgyaival számtalan játékos életét keserítette már meg a versenyasztalok mellett. Robi ezúttal is használt ugyan tárgyakat, ám mégis egy kombósabb vonal mellett döntött. A pakliról, a versenyről és HKK-s eltűnéséről kérdeztük.

HKK Blog : Szevasz Robi, bár már több ízben szerepeltél a blog hasábjain, azóta eltelt egy kis idő, mesélj tehát pár szóban arról mi újság most veled?!

Varga Róbert : Sziasztok, először is köszönöm a lehetőséget, hogy itt lehetek. Aki nem ismerne annak egy gyors bemutatkozás: Varga Robi vagyok, már több éve HKK-zom, pár versenyt már be is zsebeltem. Tudni kell rólam, hogy nagyon szerencsétlen fickó vagyok, tuti nem húzok mindig Kyorgot vagy ilyesmi… Idén ballagtam a Berzsenyi Dániel gimnáziumból, és az írásbeliken túl is vagyok szerencsére. Az elmúlt évet nagyjából tanulással töltöttem, így sajnos a HKK-ra sem volt sok időm, de minden igazi veterán tudja, hogy nem lehet sokáig elszakadni a játéktól, nekem is nagyon hiányzott már.  A vizsgáim jól sikerültek, Corvinus a cél, egyelőre jók a kilátások, de ha nem jönne össze, akkor bármikor vállalok takarítást, mosást, hívjatok csak!

HKK Blog : Házimunka mellett volna idő versenyre járni, de térjünk vissza kicsit a jelenbe. Mennyire komoly ez a mostani inaktivitás nálad?

Varga Róbert :  Hát igen, komolyan vettem azért az érettségiket, sokat tanultam. A HKK-tól ahpgy említettem nem tudtam sosem elszakadni, egy-egy versenyre lenéztem, és most, hogy már nem kell készülnöm, szeretnék visszatérni a játékba. A Nemzetire még nem tudtam magamat kvalifikálni, de remélem ez is sikerülni fog, aztán mehetnek az iszonyat tesztelések!

HKK Blog : Mi vett rá, hogy bepróbálkozz ezen az igencsak speciális formátumon?

Varga Róbert :  Nagyon szeretem a gondolkodós formátumokat, ahol különösképp fontos a pakli kiválasztása; ez a verseny is ilyen volt, ezért lelkesen készültem.  Várom már a következő blogosat is, a gyak-nemgyak formátum mindig közel állt a szívemhez.

HKK Blog : Előzetesen milyen koncepciókat gondoltál esélyesnek?

oriasok_foldjeVarga Róbert : A legerősebb paklinak a Lassan Járj!-at éreztem. Ugye a négyes pakli használhat csak síkokat (jó, meg a kettes deck is) ami elhúzódó meccseken nagy előnyt jelent, és egy horda vagy kombó ellen is nagy hatalom egy Óriások Földje. A négyes lények és spellek amúgy is rohadt erősek, és a paklinak countertől kezdve tömegirtásig mindene volt.

HKK Blog : Miért döntöttél az egyes IK mellett, mik voltak a fő érvek a fejedben?

Varga Róbert : Ahogy mondtam, a Járj!-at tartottam a legerősebbnek, így egyértelmű volt, hogy az ellen kell  a legtöbbet készülnöm. Először én is négyes költséggel próbálkoztam, de hamar kiderült, hogy a dealerem (alias Abonyi Attila) is azzal akarja nyomni. Szóval az egyetlen Kyorg tudásból és ötven gyaknemgyakból álló gyűjtim miatt hamar karrierváltásra kényszerített a helyzet. A kettes lapokkal kicsit szemeztem, de nem tűntek meggyőzőnek. A B-terv tehát az egyes IK lett. A pakli tetszett, mert sok lapot tudtam kölcsönkérni bele. Nem, amúgy viccen kívül, az egyes lapok közt voltak a legjobb erőforrások, és sok keresése és leszedése is volt, így hamar megtetszett.

HKK Blog : Hogyan jött a kombósabb vonal ötlete, ráadásul egyből két fajtáé!

Varga Róbert : Miután biztos volt, hogy egyes deckkel nyomom, kerestem lehetséges koncepciókat. Az első pakli egy Veszedelmes kincses-Orgling Bányász/Mestermágusos deck volt, aminek a taktikája nagyjából abból állt volna, hogy húzzunk Veszedelmes kincset. A pakli nem volt túl meggyőző, ezért egy másik kombóra váltottam, és összeraktam egy Fan Gort. Na az a pakli már rendesen pörgött, volt sok keresése és húzása, és Rúnával is jól össze lehetett rakni.  Nagyon tetszett a pakli, hiszen a kombót szinte lehetetlen megakasztani, mert vagy egy semmizés, vagy egy sebzéscsökkentés kell, és azért sok ilyen lap nincsen. Ja hogy mégis van? Méghozzá egy helyszín formájában, amit egyes deckként nem is tudok megoldani? Jól hangzik. Miután túltettem magamat ezen a felfedezésen pár doboz csoki fagyival, egyből nekiláttam új koncepciókon agyalni, de végül úgy tűnt, hogy (jobb pakli híján) marad a Fan Gor. Hozzátartozik mindehhez, hogy az Óriások Földjére péntek este találtam rá, és mivel egy házibuliba is elhívtak (csá Kap!), nem maradt már sok időm átgondolni a választásokat. Mindegy, bedobtam a táskámba a két paklit, és elindultam. Két óra alvás után beültem reggel kilenckor az Oktogonon a Burger Kingbe, és átgondoltam még egyszer a paklit. Végül az tűnt a legjobbnak, ha berakom mindkét kombót; a kiegészítő lapok ( molgan, köd, mestermágus, kumulatív) a fangorral és a kinccsel is kombóznak, Járj ellen kirakom a csontos kombót, más deck ellen pedig bármi jó lehet.

HKK Blog : Miben reménykedtél a verseny előtt, főleg annak tudatában, hogy side-dal sem készültél.

DSC07681Varga Róbert : Készülni készültem sidedal, legalábbis fejben. Sajnos nem mindenki tudta a lapokat hozni, amiket kértem, így Minőségi cserék és Timerák után futottam a verseny előtt, a side-ra időm sem maradt. Természetesen egyiket sem sikerült szerezni, de nem baj, a pakli így is 47 lapos volt. Féltem, hogy nincs side-om, de a Rúnára sokat bíztam.

HKK Blog : Kiegészítő pakli nélkül alapból kellett minden helyzetre felkészülni? Mesélj kicsit arról, hogyan találtad ki, építetted fel a deckedet.

Varga Róbert : A pakli alapját a két kombó képezte, aminek  a különböző lapjai ( Fan Gor, mágus, szimmetria és a kincs)  külön-külön sem olyan rosszak. Kumulatívval például sokszor kerestem Szem szimbólumot, és a Mestermágus is jó volt vele. A körítés pedig a legjobb keresések, erőforrások és pakli égetések voltak, úgymint a Lélekorzó, a Szokatlan Ceremónia-Csuszpit páros és mondjuk az Ayahuasca főzet (ami mellesleg a víziókkal is király volt). A desszert fekete leszedésekből állt (túlvilág hívása, köd, molgan) ami esetenként még a fangor, vagy a kincs újrahasználásában is segített. A legnagyobb parát ugye a síkok jelentették, ellenük a Veszedelmes kincsben bíztam, más deckek ellen alapvetően jónak éreztem magamat.

HKK Blog : Kellően körbejártuk már a paklit, jöhetnek az izgalmak, vagyis beszámolók a fordulókról.

Varga Róbert : Az első csatámat Gáspár Tomi Specializációja ellen vívhattam.  A drága Kyorg tudásom természetesen ott figyelt a kezemben, Tomi sem lepődött meg nagyon, amikor átadtam a kezdést. Kicsit gonoszkodtam szem szimbólumokkal, de a kombó nem nagyon akart feljönni. Volt Mestermágusom és Fan Gorom is, de a barátaik hiányoztak. Mindenesetre egy Dornodon mosollyal kiegészítve megnyomtam párszor a mini-idő kereket (molgan+mestermágus+köd+fangor), és előbb-utóbb leütöttem 2ÉP-re Tomit, amikor egy léptek már elég volt. A második meccs is nagyon vidám volt, bár inkább Tomi nevetett. Az első körös energiaital és hoki-faktor ( mágus-fangor) ellenére sem tudtam eleget ütni, és miután kénytelen voltam passzolni, egy Nezzopurrafix által segített körben a tűzvarázslatok megperzseltek. A harmadik menetben ott figyelt a Kyorg, így hamar lapelőnybe kerültem. Tomi sem csüggedt el nagyon, elkezdett manát termelni és lapokat húzni. A meccs nagyon szoros volt, amikor lefújták a fordulót, de a direktsebzés mágusának ekkor már nem volt elég manája, hogy védekezzen, így egy kincs-mestermágus párossal sebeztem 18at, majd egy léptekkel zártam a meccset.

DSC07658A második fordulóban az igen bejövős nevű Nagy Robi ellen játszhattam, aki Lépéselőnnyel és KF-es tárgyakkal pörgette. Hamar véressé vált a küzdelmünk, ő Ork zászlósokat uszított rám, én pedig víziókkal próbálkoztam. A pontos részletek a múlt homályába vesznek, de talán egy molgan-tűnékeny csábítás párossal rendeztem az asztalt, és végül bevittem a 20-at a kincsemmel. A második meccs is hasonlóan futott le, kicsit sebződtem, gyógyulgattam, aztán végül kijött a kincs-molgan páros (ami majdnem olyan jó, mint a kincs-mestermágus, hiszen köddel összesen háromszor veszem vissza a tárgyat), ami elég is volt. A harmadik menetre már elszégyellte magát a paklim, és csak szemezgetett a 7/4es homokfutós-kalapácsos goblinokkal, amik hamar levitték az ÉP-met a negatív tartományba.

A harmadik fordulóban Mr Dömény Lassan Járj-Átkozott követős szétverős paklija ellen kellett harcolnom. A szabálylapom itt is nagy segítségemre volt. A hordázás így sem maradt el, hamar két Árnyéklorddal és egy Nekronmágussal találtam magam szembe. Szerencsére erre a szitura is volt megoldás, egy mestermágussal leharcoltam az egyik lényét, és miután megoldottam a nekronmágust is, egy lény mellett végtelenszer beütött a fangor jelzőm. Sideolásnál Balázson láttam, hogy már azon agyal, milyen aljasságok lehetnek a paklimban, hogy nincsen sideom, természetesen nem tudta, hogy csak kegyelemből nem sideolok. Neki volt bőven lapja ellenem, szerintem egy 18 lapot berakott. A második meccs szorosra sikerült, nála Goblin kutatók és különböző szépségek jöttek, én meg közben vígan matyiztam az energiaitaljaimmal. Végül sikerült megoldanom az asztalt, és a kutató gyógyulása mellett is elég volt két veszedelmes kincs. Bevallom, nem múlt sokan, hiszen egy Quwarg Ősmágus után már én sem álltam olyan stabilan. A harmadik menetben öröm volt nézni, ahogy kikapok. Első kör lovas, aztán egy ősmágus, nem játszottam ki sok lapot, bár ha húzok egy molgant, akkor akár még nyerhettem volna .

Itt meg kell jegyeznem, hogy az alváshiány ekkor kezdett jelentkezni, ami sajnos a késöbbi játékomon is meglátszott.

A negyedik fordulóban Borbély -killer- János gondolkodós paklija ellen játszottam. A legfőbb követőt kedvenc haverjai, egy Molluszk, Fattyak Öregapja, Tokozó és Charadin követője kísérték a csatába. A pakli beceneve „ütök négyet, kérek tőrt, passz”. Az első meccsen hamar lecsökkent az ÉP-m, de igazi beleszólás hiányában  a fattyak ura csak nézte, ahogy erőforráskodom. Végül a saját Metamorfizált fattyával végeztem ki, ami minden körben átjött hozzám egy tűnékeny jóvoltából, köröm meg volt hála mr fan-gornak köszönhetően. A második forduló is izgalmasnak ígérkezett, és itt is hamar egymásnak estünk. Sajnos egyszer elfelejtettem húzni két lapot a Szokatlan Ceremóniámra, ami nem is lett volna baj, ha nem csak azt a lapot tartottam volna meg egy Gyalu után. A hiba következménye egy gyors elfenekelés lett. A harmadik meccsen a fattyak hamar megindultak, egy első körös irtóztató fatty terrorkodott. A saját körömben sem tudtam sokat alkotni, hiszen egy mana hiányzott a kombóhoz, így reménykedtem, hogy ellenfelem elront valamit. A hiba nem történt meg, igazi profi módjára dobta belém a torpedókat, egy kézfogást elnyerve végül. Nagyon izgalmas meccsek voltak, köszönet értük!

A verség ellenére a második asztalon játszhattam Abonyi Attila ellen, aki az említett Lassan Járj-Átkozott követő párossal küldte. Balázzsal ellentétben Bonyi inkább a kontrollosabb vonalra ment rá, 6db ingyenes kánterrel és sok-sok zavaró lénnyel nyomta. Az első meccsen nem volt nehéz dolgom, egy gyors kezdés után második körben kijött a végtelen. Attila ezt igen nagy nyugalommal fogadta (joga óra FTW!), és már lapoztuk át a sideját. Ott bizony volt pár gonoszság, többek közt Óriások földje is. Mindegy, erre az esetre volt bent a kincs, csak figyelnem kell majd, hogy azt keressem ki ayahuascával. A második menet egy izgalmas 35 perces lett, ahol a Szokatlan ceremóniám megint megmutatta volna erejét, ha nem Bonyi körében akartam volna behúzni a kör végi lapomat. Mindegy, miután egy Naxhran és egy Jégdémon rám pirított, kezdődhetett is az utolsó meccs. Ha jól emlékszem én kezdtem, és a nap legrosszabb játékát produkáltam. Több lehetőségem is volt nyerni, de igazi úriember módjára inkább majdnem kikaptam. Említettem, hogy mit kell Ayahuascával sík ellen keresnem? Ezt sajnos akkor nem sikerült magammal egyeztetni és jött a fangor, így majdnem ki lettem szedve, de Timera emlékezett még a sok együtt töltött versenyre, és sikerült behúznom a „LEJÁRT AZ IDŐ” jelszóra egy Veszedelmes kincset. Kicsit sajnálom, hogy így kellett nyernem, hiszen nem a játéktudás döntött.

Az utolsó fordulóban azért beült mellém Bonyi, és nyomhattuk a mindent eldöntő hatodik menetet. Én az első asztalon pörgettem Bartus úr ellen, aki a harmadik fordulóban megismert szétverős hordával nyomta. Az első meccsen sok-sok leszedést húztam, ami nem lett volna rossz, ha nem lovasokra és feltámadós lényekre kellett volna ellőnöm. Mindenesetre így is ki sikerült hoznom a kincs-molgan párost, ami elég volt a győzelemhez. A második meccsen egymás lapjaival játszottunk; én Tűnékeny csábítással lopkodtam, Bartus meg Tolvaj Klántaggal vitte el a Veszedelmes kincsemet. Szerencsére pár ÉP-ben túlélve, de sikerült pontot tennem a meccs végére, amikor kijátszottam a saját kincsemet, visszavetettem molgannal az ellopott kincset, és kumulatívval végül lemásoltam a két játékban lévőt. Az utolsó partiban húztam három szem szimbólumot, ami jól hangzik így magában, csak sajnos egy-egy kör eltéréssel jöttek, és közben semmi hasznosat nem tudtam bemutatni, de végül így is 2-1 re nyertem.

Köszönet srácok az izgalmas napért, nagyon élveztem mindegyik partit!

HKK Blog : Nem volt egy könnyű menet, annyi biztos. Mit gondolsz, a Veszedelmes kincs megtalálásával a kombópaklik ideje is újra elérkezhet?

Varga Róbert : Mostanában nagyon sok egy, vagy két lapos kombót fedeztek fel a játékosok, remélem látunk a jövőben pár ilyen decket is, szerintem érdemes velük próbálkozni. Ki tudja, akár az egyszínű versenyen is találkozhatunk a ko

mbóval hehe.

HKK Blog : Neked személy szerint melyik a kedvenc lapkombinációd a HKK-ban? Van olyan páros, amit szívesen látnál felújítva, újra a metagame-ben?

Varga Róbert : A molitár dobos kombók minden változatát szeretem. Őszintén szólva nem szeretném, ha túl sok egyszerű kombó létezne a játékban, hiszen ezeknél a lapoknál a szerencse nagyon-nagyon sokat számít, és sokszor tönkreteheti  a hangulatot amikor „behúztaaad”.

HKK Blog : Robi, köszönöm az interjút, további izgalmas sikereket kívánok!

Varga Róbert : Én is köszönöm a lehetsőget! ( u.i. Szati, a nevedet elrejtettem a sorok között, keresd meg!)

Hírdetés

12 thoughts on “Éledező kombó-hangulat

 1. Grat Rob szép munka!
  De azért tessék kicsit jobban készülni a versenyekre(mostmár, hogy lesz időd majd az érettségi után) nem járja,hogy így side nélkül és féligmeddig öszedobált deckel teccik összeszúzni a mezőnyt:P

 2. Grat és az interjú is nagyon jó, és nem is neked szól feltétlen, de azért gondolkodjatok el rajta: ha nem vásároltok HKK-t, folyamatosan kölcsönlapokból, kölcsönpaklikból játszotok, nem költötök a hobbitokra (pl. Frodó, bocsi!), akkor egyszercsak megszűnhet a játék… és azt mindnyájan nagyon sajnálnánk, azt hiszem…
  😦

 3. Köszi srácok!
  Balázs: Általában új kieg megjelenésekor szoktam pénzt kiadni lapokra, illetve a zének színvonalát nézve, szerintem azokból is beszerzek egy playsetnyit mostantól. Régebbi kiegeknél nem érte egyszerűen meg bontatlan terméket venni. Ezért is nagy grat az új zénekhez és az istenek viadalához, ezek azok a kiegészítők, amiket verseny után nem eladok 600-700FT-ért, hanem inkább kibontom őket.
  Szerintem ha ezt a tendenciát folytatjátok (tehát hogy tényleg jó-de nem broken- lapokat adtok ki) akkor javulni fog az eladott paklik aránya 🙂

 4. Ha már kombókról van szó, itt egy xenós:

  A lényege a végtelen izom és életjelző. Ráadásként el is dobatod az ellenfél egész kezét. Rögtön bele is vágnék.
  Hozzávalók: 5 VP, az asztalon egy Xenó keltetőfészek, a kézben pedig egy Életadó(új), egy egyes IK-jú xenó (pl:xenó kismester) és 2 Hyass, a degenerált.
  Először kijátszom az egy IK-s xenót, a keltetőfészek miatt rögtön vissza is kapom az árát és aktivizálhatom.
  2VP, kijátszom az életadót.3 VP-m van.
  2VP, kijátszom Hyasst, dobatok egyet, majd feláldozom.1IK-s (ezentúl így hívom) kap egy élet és egy izomjelzőt. Keletetőfészek ad még egy VP-t , 2 VP-om van. Ezt eljátszom még egyszer.
  1 életjelzőt leveszek az Életadóról, visszakapom Hyasst, feláldozom, egy izom és életjelző 1IK-sra és innentől már róla vehetem le az éltjelzőket.
  szépen visszaveszem a Hyass-okat és innentől minden megy magától.

 5. 5 lapos kombókat annyira nem csípjük. 🙂

  Robi, neked grat, különösen a side nélkül való győzelemért.
  Az interjú hangulata meg jó lett. 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.