Szeszélyesek-e a HKK istenei?

Összeállításunkból kiderül, mennyit változtak az erőviszonyok egyszínű formátumon.

Legutóbb az év legelső versenyén, a januári Dungen-ös megmérettetésen próbálkozhattak a játékosok egyszínű paklijaikkal a fővárosban, ám az ínséges időknek vége. Vidéki helyszíneken több hasonló formátumú verseny is zajlott az idén, de sokak kedvelt versenytípusa a hétvégén visszatér Budapestre.

raia_kovetojeA már említett januári verseny óta sok minden történt a HKK világában, ám mielőtt a mostani paklikra koncentrálnánk, emlékeztetőül fussuk át a legutóbbi top 10-et. A legjobb paklik közé, sokak meglepetésére 4 Raia követős deck is oda tudott érni, a második legnépszerűbb a fekete szín volt, mely jellemzően kevés lapra, ám erősen korlátozott környezetre épített (3 Bűvös erdő + Átkozott követő, Zarknod börtöne, Lassan járj! + Átkozott követő). A maradék 3 helyre egy barna, egy sárga és egy lila pakli futott be, KF-es, Szúnyogirtásos és xenós összeállításokkal. A régi idők népszerű színei tehát, a kék (Mollusz, Lassan járj!) vagy éppen a piros (Quwargok, orkok, tűz deck) nem mutatta fel nagy eredményt, a Rhatt és a Sheran pedig abszolút a háttérben maradt. Még az indulók számát tekintve is. De vajon mire számíthatunk most, új Zének és az Istenek viadalának gyakorlottabb használata után?  Lássuk színenkénti jóslatunkat a HKK isteneit illetően.

Chara-din: Legutóbb kizárólag a xenók voltak képesek érdemben képviselni a káosz istenét, és ez vélhetően most sem lesz másként. Nem mernék fogadni rá, hogy a lila szín ezúttal is benne lesz a top 10-ben, hiszen ha sok Ősi rúnával felálló koncepció érkezik, az könnyen elkaszálhatja a Keltetőre építő lényes paklik reményeit. A lila paklit ugyanis erre a lassított játékmenetet diktáló paklira építeném első sorban, mellette pedig a lényutánpótlásról gondoskodó Chara-din követőjét használnám. A szín másik játszható vonala az egymásra építő altípusos kártyák, úgymint az Ében íjászok, vagy az orglingok lehetnek, a bátrabb játékosok egy lila Bilinccsel, vagy Edralinnal is bepróbálkozhatnak. Mindenesetre el kell ismernünk, hogy a metagame nem igazán kedvez jelenleg ennek a színnek, egyedül a Xenókban látom a meglepetés erejét.

quwarg_osmagusDornodon: Régen minden egyszínű verseny dobogóján helyet kapott legalább egy pirosra épülő pakli, és ez a tendencia az Istenek szövetségén, illetve Jellemek harcán is igaz volt. Általában a quwargok vagy a tűzvarázslatok szállították a győzelmeket, és más dobogós helyeket, mostanra azonban megkopott fényük. Előbbinek talán a nála is gyorsabb terülések, míg utóbbinak egy másik, eredményesebb Erdős koncepció vették el az erejét. A mostani versenyen ennek ellenére úgy vélem, lehet keresni valójuk. Egy top 10-es helyezést mindenféleképpen kinézek Dornodon paklijaiból, már ha az utóbbi idők sikertelen szériái ellenére elindul velük bárki is.

Elenios: A kék színből összeállítható paklik ha lassan is, de éledeznek. Főként az új galetkik és testrészek, valamint a temérdek álomjelzővel kombózó lap keltheti fel a játékosok érdeklődését a régi klasszikusok mellett, sajnos azonban előbbi vadi új lapjait még nem lehet használni, utóbbihoz pedig még nincs egy paklira való, egymással összefüggő kártya.  Marad a Molluszk és a Lassan járj!, vagyis csak maradna, hiszen az utóbbi időkben ők sem fakítottak semmi nagyot a versenyasztalokon. Éppen ezért, nincsen bennem nagy elvárás a kékkel kapcsolatban, egyetlen népszerű lapja, a Szem szimbólum kevés lesz ahhoz, hogy bárki is paklit építsen rá.

Fairlight: A legnagyobb meglepetésnek ez a szín ígérkezik a legutóbbi szerepléséhez képest. Az akkori Szúnyogos koncepció most is bőven győzelemre esélyes, ám mellékerült még a Mestermágus + Veszedelmes kincs kombó is, mint potenciális pakli a sárga színből. Remek kontroll-lapok, erős tárgyak és a legjobb ölőlények fémjelzik Fairlight repertoárját, amiből könnyen kisülhet valami komoly eredmény. Személy szerint egy rúnás Mestermágusos tárgy paklinak adnám a legtöbb esélyt a felsoroltak közül, de egy Lassan járj!-as tárgy pakli ugyanúgy jó lehet, mint a Terrgathos, vagy szintén Rúnás Szúnyog kontroll is. Egy biztos! Cselvetés és Kyorg tudás a Lassan járj!-jal kezdő paklikat kivéve mindegyik összeállításban helyet kap majd!

nekromanta_csontmesterLeah: Mint láthattuk, eddig is komoly tényező volt a versenyeken, az erőviszonyokat tekintve azonban eddig nem látott túlsúlyra számítok, a fekete szín tekintetében. Lassan járj! + Átkozott követős, vérfarkasos nekronhordája továbbra is rettegett ellenfél lesz, csak úgy, mint a Leah követős változat, mely a Max ÉP-nek veszi kezelésben, már az első köröktől kezdve. A friss erőt pedig a Roxos paklik fogják szállítani, rengeteg beépített counterküknek hála komoly kontrollt vihetnek az asztalokra. A már unalomig ismert Bűvös erdős ködpakli ellen pedig úgy vélem mindenki már alapból is készülni fog, de side-ból biztosan. Négy versenygyőzelemre is esélyes pakli kínálkozik tehát a színből, éppen ezért vélem úgy, hogy akár a dobogón, akár az első tízben ezúttal ők lesznek a legfoglalkoztatottabbak. És akkor a gyűjtőgenerálós vonalat még bele sem vettük számításainkba.

Raia: A legutóbbi kiváló szereplése könnyen megismétlődhet a rengeteg counterre, erőforrásra és a követőre masszívan építő hordának, hiszen megakadályozandó lap mindig lesz az ellenfélnél, lényekből pedig bőven el leszünk látva. Ellenszere igazából a követő lövés lehet a paklinak, ám ebben az esetben sem érezhetjük teljes biztonságban magunkat, hiszen ha tudunk is gyorsan őrposztot állítani, rengeteg nagyot ütő lénnyel kerülhetünk szembe, ráadásul egyéb Angyal termelő lapokból sincs hiány a Raia hordában.

Rhatt: Egy újabb, főként azonnalikban jeleskedő szín, mely a fehérrel ellentétben mégsem képes átütő eredményre. Ez nagyban köszönhető az ingyenes lapcounterek hiányának, valamint annak is, hogy a Rhatthoz szánt ködös követő meg sem közelíti fehér társát. Egy közepesen erős ködös paklit, egy sorsolásfüggő Edraliant vagy Bilincset természetesen könnyen összeállíthatunk ebből a színből, ha azonban valamilyen perverzió okán kizárólag ez a szín merül fel bennünk a verseny előtt, másra szavazzunk. Például a zanszilánkos koncepcióra, vagy az eddig rejtőzködő, de sok Védekezéses lapjának köszönhetően bivalyerős Ganüidekre.

eleven_meregSheran: Minden korlátozott formátum előtt értetlenül állok a tény előtt, miért nem fedezi már fel végre valaki magának a mérgezős koncepciót, melyhez igen komolyabb erősítések érkeztek a közelmúltban. A követő ereje igazán kidomborodhat az egyszínű mezőnyben, és a sok apró lényt megoldani sem lesz egyszerű. Kíváncsi vagyok, hogy a mérgező lények, vagy a szintén metagame paklinak számító teknősök mennyire árasztják el az asztalokat, vélhetően azonban ezúttal is háttérbe szorítják magukat. Feleslegesen.

Tharr: Végül, de nem utolsó sorban a barna szín maradt hátra, melyben szintén kevés az igazán győzelemre esélyes paklik száma, de a zöld színeknél azért sokkal kedvezőbb a helyzetet. Elsősorban a KF-es vonal feléledésének köszönhető a bizakodás, mind a tárgyak, mind a lények kellően hasznosak a mostani metagame-et elnézve. A drágítással nehezen birkóznak meg ugyan, de a lények seregével eredményesen veszi fel a kesztyűt, a varázslatokat pedig a sok beépített counternek köszönhetően hatástalanítják.

Kíváncsian várom, hogy mik lesznek a végső befutók, ami azonban biztos, hogy a drágítások elleni felkészülés, valamint a side meghatározó elem lesz. Ti miket éreztek a legnagyobb esélyeseknek?

6 thoughts on “Szeszélyesek-e a HKK istenei?

  1. Valójában kisebb időzavar lett úrrá világomon, el is felejtettem, hogy pont elseje a verseny időpontja. Természetesen így a kék komoly top10es reményekkel várhatja a szombatot, és az Átkozott követők távol maradását 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.