Gólemek egyszínűre?

Megpróbáltam egyetlen isten lapkészletőből összegyúrni kedvenc etnikumomat!

Mindig is ki akartam próbálni a gólemseregemet egyszínű formátumon. El is kezdtem tűnődni, miként lehetne a bennük rejlő erőt a legjobban kiaknázni. Ahogy egyre jobban belemélyedtem, sajnos kezdtem ráébredni, hogy a legtöbb jó védekező lap bizony hiányozni fog, gondolok itt például Az erős erejére vagy éppen Az igazság pillanatára. Nem baj, azért maradt még néhány kártya a tarsolyban, de más játékstílusra kellett berendezni a paklit, a módosított lapválasztásnak hála. Előre vetítve annyit, hogy ennél a paklinál kifejezetten fontos lesz a side, de erre a végén részletesebben ki fogok térni.

Neki is fognék akkor a pakli felépítésnek. Kezdetben akárhogy is törtem a fejem, még mindig úgy éreztem, hogy a három lapos kezdés lesz a legerősebb. A Lépéselőny pont megadja a kellő előnyt, hogy érkezzen az első körben egy gólem, és így Őrült Enkala már vígan drágítani fog. Nem is beszélve arról, hogy biztos lesz, aki elcsábul a Korlátozás, esetleg a Börtön szabálylap felé, így még jól is jön, hogy egy úgyis kidobott lapot kvázi becserélünk egy narancssárga lapra az asztalra.zan

A következő napirendi pont nyilván a kellő gólemfelhozatal. Ha sikerül a pakli harmadát gólemekkel feltölteni, már elég lehet, hiszen ekkor a játék elején behúzandó gólemeink számának a várhatóértéke 1 (még egy kicsit nagyobb is). De mik is lehetnek ezek? A játék csúcsspoilerjéből, a Sztatikus gólemből mindenképpen a hármat ajánlom. Konfigurálhatósága miatt nagyon praktikus, nekünk már akkor is nagyon jó, ha egyért érkezik, mert hozza magával a drágítást. De befejező egységként is nagyon kemény fiú, tényleg csak ajánlani tudom! A Zangólem szintén kihagyhatatlan, általában őt fogjuk keresni a követővel, mert a manapusztítása nagyon jó ütemű. Enkala szolgáját sem szabad kihagyni, nagyon durva az első körös, kettes drágítás. Figyelem, ő tud KF-elni is, így az ellenfél pakolászhat rá tárgyakat, ami akár kellemetlen is lehet számunkra, nem árt ha ezzel tisztában vagyunk. Következzék a Vasgólem, mely kicsit sudárabb fiú, de alternatív képességekkel. A leszedés jól jöhet (ilyenkor viszont eltűnik a drágítás), de az erősítését sem szabad elfelejteni. Utolsó gólemnek ezen a formátumon az Aranygólem került be nálam.  Sok csontot tud adni, ha beáldozzuk, és még kincs ikonja is van (ezek mind fontos tulajdonságok lesznek.)

Nézzük a védelmet. A gyenge ereje, Cselvetés. Hmm. Elég kevésnek tűnik, így én az Agybénítást még beletenném. De még nem teljes a sor a kántereknél, mert egy Bufa ellenvarázslat is befér, ez pedig a Majd legközelebb. “Most még nem játszhatod ki, aztán már aranymnem lesz rá elég manád!”. Erőforrásnak a játék egyik legkeresettebb lapját, a Kyorg tudást tettem be, gondolom nem nagyon kell részletezni, miért (nyilván nem a manaadása miatt). Ezzel ki is fújt. Itt aztán elakadtam egy kicsit, de eszembe jutott a most nagyon felkapott Mestermágus – Veszedelmes kincs kombó: tegyük bele, sőt, álljunk rá egy kicsit a tárgyas vonalra (persze csak mértékkel)! Már be is ugrik az Aranymosó serpenyő, ami laphátrány nélkül tudja keresni az Aranygólemet is. Hasznos lehet még az Elmecsapda, ami Lépéselőny mellett már jön is, dobat, bukat és sebez. Úgy a legkeményebb, ha még egy gólem is érkezik mellé. Most már azért egy kis csonttermelést is érdemes a pakliba csempészni. Egy-két Karácsonyi meglepetést beletettem, a konfigurálhatósága miatt hasznos lehet, az elhúzódó meccseken a gyűjtőből az elhullott gólempajtások visszaráncigálásra is. Az utolsó helyre egy helyszínt akartam tenni. Az álom sík és az Óriások földje között tűnődtem. Egyelőre az utóbbi mellett döntöttem (félve az orglingoktól).

A pakli

szabálylap: Lépéselőny
követő: Őrült Enkala, az animátorkaracsonyi

3 Sztatikus gólem
3 Zangólem
3 Enkala szolgája
3 Vasgólem
3 Aranygólem
3 Cselvetés
3 A gyenge ereje
3 Agybénítás
3 Majd legközelebb
3 Kyorg tudás
3 Elmecsapda
3 Aranymosó serpenyő
3 Veszedelmes kincs
3 Mestermágus
2 Karácsonyi meglepetés
1 Óriások földje

45 lap

Sajnos aztán elkezdtem, gondolkodni azon, hogy mik ellen kell készülni, és egyre másra jutottak eszembe paklik, amik ellen nehézkes lehet a győzelem.

A Bűvös erdős koncepciók nagyon kellemetlenül fognak érinteni minket. Sajnos nem is nagyon tudom, hogy mivel készüljek ellenük. Esetleg egy kis Pihenőt lehet kérni, de jobb elkerülni. A követős paklik ellen jók lehetünk. Bár a gyors hordákkal azért csínján kell bánni, főleg a jóféle fekete paklik ellen (mind Rox, mind Leah követőkkel). Itt fontos, hogy ki kezd. Ha az ellenfél kezd, akkor ne tartalékoljuk a Cselvetéseinket későbbre, akár az első Nekromanták fattya után is megnyomhatjuk. Majd a mi körünkben teszünk rá egy jó kis drágítást, amit már nem fog annyira szeretni. Sajnos ez még nem elég, így side-ba mindképp tegyünk Isteni szózatot. Ez a kis aranyosság több horda pakli rémálmává is válhat. Nagyon kellemetlen, ha olyan pakli ellen játszunk, ami bántja a követőnket. Fenyő Zoárd és a Követő láncainak kötelező a side-ban bevetésre készen lapulniuk. Ha csak a szabálylapunkat iktatják, nyugodtan jöhetnek a Manaevő férgek és A mogokok őrülete is jól fog működni.

Side-oljunk bátran, ne csak az első-második meccs között. Van jó pár lap, aminek a tempója nem elég jó, ha mi ,vagy ha az ellen kezd. Ha mi kezdünk, az Isteni szózatra kb. nincs szükségünk. Gondoljuk végig, hogy mi az, ami igazán hasznos lesz, és mi az, amire már nem lesz időnk.

Néhány jótanács

 • Törekedjünk arra, hogy 4 ÉP-t minél gyorsabban üssünk be, hiszen ekkor már nem kell félni a követőlövéstől.
 • A Veszedelmes kincssel magunknak is termelhetünk, csontot, ha úgy alakul.
 • A Karácsonyi meglepetéssel az ellenfélnek is adhatunk csontot, ezt akkor éri megtenni, ha ott figyel a Veszedelmes kincs.
 • Ha véletlenül leüti/leszedi az ellenfél az Aranygólemünket, nyugodtan oda szólhatunk, hogy “Hú, mennyi csontot kapsz most belőle”. A felírás után meg jól lesebezzük a kincssel.

Nem olyan erős, de egy kicsi szerencsével és a side jól forgatásával lehet borsot törni az ellenfél orra alá.

Varga Károly

8 thoughts on “Gólemek egyszínűre?

 1. Hát igen,sajnos a gólem csak a mókázáshoz jó. Azért a hívó kürtöt és a törzsi dobot ki lehetne még próbálni a pakliban,mondjuk karácsonyi meglepetés helyett. Csak hogy picit “gólemesebb” legyen a pakli.

 2. Én a sógólemet biztos játszanám. Még akkor is, ha nem fér ki az első körben. A törzsi dob is tényleg nagyon jó bele. Mikor legutóbb egyszínűre mentem, sárga gólemet választottam, végül szabálylap nélkül, csak követővel, de ha ismét emellett a pakli mellett döntenék, valszeg inkább a változó környezetet választanám mellé (számítva a sok erdős/járjas/keltetős paklira).

 3. “Ha véletlenül leüti/leszedi az ellenfél az Aranygólemünket, nyugodtan oda szólhatunk, hogy “Hú, mennyi csontot kapsz most belőle”. A felírás után meg jól lesebezzük a kincssel.”

  Tudtommal le is mondhat a komponensről az ellenfél… szóval ez így bukò. Vagy változott vmi ez ügyben?
  Kicsit már rég játszottam élesben.

 4. Nem változott,de pont ettől a beszólásodtól nem fogja elfelejteni felírni(hacsak nem átlát a szitán):P

 5. Jaaa! Végülis.. 😉
  Off: Épp a régebbi cikkeket néztem át, h vajon milyen irányba ment el a hkk mióta nem játszottam. Kell némi info, mielőtt újra hadrendbe állítom a lapjaimat a verseny asztaloknál.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.