Vendégcikk – Korlátolt gondolkodás

Dávid Máté mesél élményeiről a hétvégi blogos versenyt, illetve a játék egészét illetően.

Sziasztok! Dávid Máté (DM) vagyok, és a szombati blogos verseny után gondoltam virtuális papírra vetem a gondolataimat a deckemmel, formátummal, játékkal kapcsolatban. Remélem kezdők, haladók és őspro-k is találnak benne számukra valami igazán hasznosat.

A formátumot már jó előre lefixálták a szervezők, így elkezdődhetett az agyalás erre a rendhagyó versenyre („gyak-nemgyak formátum, ahol lehet ritka narancs lapot használni; pár extra tiltott lappal), hogy vajon mivel lehet megcsípni egy kvalifikációs helyet a Nemzetire (nem beszélve az értékes díjakról).

korlatozasAz ember két dolgot tehet, miután eldönti, hogy ellátogat egy versenyre. 1: kipróbál valamilyen decket, amivel szívesen játszana (mindegy, mivel kerülhet össze), vagy 2: számba veszi a versenyen előfordulható erős koncepciókat, és megpróbálja megtalálni azt, ami a lehető legtöbb paklit képes elverni (a paklihoz mindig számoljuk hozzá a side-ot is, hiszenegy-két mumus pakli jó side-dal átkerülhet a verhető kategóriába), tehát elemzi a „metát”.

Amennyiben a 2-es pontot választottuk, a követkző deckek szembejövetelén nem lepődhettünk meg: fehér követős „kontroll-horda” (Bonyi be is húzta egy ilyennel az első helyet), Keltető + Chara-din követő, Rúnás végzetúr, a blog hasábjain közzétett Bilincs, illetve KF-es deck , ork horda, Specializáció, Felkészüléses orgling deck, Lépéselőnyös zanszilánk, Rúnás / Manafamos kontroll. Nagyjából ezekből lehetett egy vagy több megjelenésre számítani, de mindig befuthat valamilyen extrémebb összeállítás, ami egy jó sorsolás mellett könnyen ellavírozhat az előkelőbb helyekig: 2 Erdős épület, 3 Erdő + Kovács, Keltető + Legendás (la Orgling mágus), Toborzós horda, végtelen kombós deck (Sheran követő + Magzat / Halálóriás + Molitár dob), Mező kontroll.

Jómagam az 1-es pont szerint választottam decket, ugyanis a kiíráskor összeraktam egy Szűk esztendők + Toborzó decket, mert bár alig kapott valamicske fejlesztést a pakli a követő megjelenése óta, mégis élvezetes vele a játék annak, aki szereti az őszinte deckeket. Úgy alakult, hogy a verseny előtti este teszteltem a paklit 4 féle deck ellen is (végzetúr, ork horda,mMérgező, Bilincs), és pontosan 50%-ra volt jó minden ellen side-olás nélkül. Mivel nem szeretem az 50%-kal kb. a szerencsére bízni a dolgot (plusz egy Óriás sík kb. az egész asztalomat levette volna side után, amivel az orglingosokon kívül valószínűleg mindenki játszott volna). Így ott melegében gondoltam összedobok valamilyen másik decket, ami képes meghaladni ezt az 50%-ot.

 Egy hirtelen ötlettől vezérelve gondoltam kipróbálom a Korlátozást, és mivel a fenti levezetésből adódóan (itt már én is a meta alapján választottam decket) lényes környezetben játszottunk, így tudtam, hogy játszani szeretnék Őrző lorddal alapból. Lássuk, hogyan született meg a pakli.

3 Őrző lord

orzo_lordMár a korábbi cikkben is meg lett említve, hogy bizony ez a fiú maximum 3 leszedés árán fog lehullani. Ha azt nézzük, hogy 3 direkt használható lapleszedés-t kell egymás után kijátszania ellenfelünknek, míg mi nyerünk/ letakarítjuk az asztalát, akkor láthatjuk, hogy ezen a formátumon az orglingokat kivéve a deckek 95%-át a „kezdjük a következőt” mondatra sarkallja.

3 Talpig vasban

Ezen a formátumon szerintem a legjobb keresés, mert KF ikonos lapokból bőven akad univerzális papíros szinte minden helyzetre (ezentúl a cikkben a lap neve mögött jelzem, hogy van-e KF ikon az adott lapon). Ugye drága Őrző lordunk is KF-el, így a 2. körre megdupláztuk az esélyünket, hogy a Lord kiérhet az asztalra.

3 Goblin kutató (KF)

Azt hiszem nem kell magyarázni. Ha nem lennének orglingok, akkor a játék jelenlegi top gyaknemgyakja lenne. Így csak holtversenyben állhat az Orgling mágussal az élen. Vegyük észre, hogy az orgling deck csak akkor tud elkezdeni masszív autózásba, ha Mágussal tud indítani, miután lekerült a kutatónk. Ellenkező esetben lelőjük az asztalra érkező kereső gyereket, vagy nagykörönként 2 Kártevőt szedünk le, ami után egy Ősanya már kidobott 3 manának tűnik (és azért Korlátozás mellett behúzni a Mágust… nem olyan egyszerű). Valamint Kutatóval tudunk nyerni az Őrző lord védelme mellett..

1 Ryuku harci szekér (KF)

Nem kell bemutatni. Masszív lapelőnyt termel, ami remekül illekszkedik a Korlátozás szelleméhez. 1-nél többet nem rakunk be, mert ennél a decknél nem tudjuk tartalékolni a későbbiekre.

3 Orgling mágus (KF)
3 Orgling ősanya (KF)
3 Áldozati orgling (KF)

orgling_magusAz autó szekció. Egyszerűen túl jók ahhoz, hogy kihagyjuk őket a deckből. Viszont mivel egyedül nekik van 1 ÉP-jük a deckben, így játszhatunk side-ból Óriások földjével, ami az ellenfél orglingjait könnyen a helyükre rakja.

3 Bobó, a tőzegelementál

Őt is keresi az Áldozati orgling, valamint erre a formátumra a jelzők ideális lényleszedések, hiszen a formátumon előforuló hardcore lények 95%-ának 2 vagy kevesebb ÉP-je van: angyalka, fatty, végzeturak, Orgling kártevő, Goblin kutató. Valamint a Bobó még mindig jó egy óriás sík után, mert az ellenfél körében a védekezési bónusz miatt a jelzők nem halva születnek (amikor a legeffektívebben dolgoznak).

3 Íjászképző (az íjászok is KF-elnek)

Permanens lapelőny, ami ha már kétszer termelt, akkor ketten kb. bármilyen lényt le tudnak csippenteni.

Mivel már 15 lap szolgálja a nyerésünket a Lord mögül, így térjünk át a deck egyéb funkcióira. Három színt elhasználtunk (lila-sárga-barna), negyediknek pedig a pirosat választottam be (kék: Türkiz sárhajító, Szkritter jótevő side-ba; Rhatt: Lopakodó ganüid).

3 Dornodon kiálltása

Brutál leszedés, ha pedig ellenfelünk nagyon nem akar lényt lerakni és a köre végén 2 lapunk van, akkor 2 manáért lövünk 6-ot (hogy ne kelljen eldobni a Korlátozásnak).

3 Huraggin taktikája

huraggin_taktikajaA középjátékban ha felbukkan, általában eldönti a meccset. A meta alapján bátran játszhatunk vele, hiszen túlnyomó többségben leszedést vagy lényt fogunk látni a felső 3 lapból, ami nagy valószínűséggel behozhatatlan előnyhöz juttat minket (hiszen így ha van rá keret, 5+ lapot játszhatunk ki)

3 Démoni bölcsesség

Ő a végén került be a deckbe, amitől 48 lapra duzzadt. Valójában nem vesztünk vele sokat, mert ha eldobjuk a szabálylapnak, akkor következő kör elején +1 lapból válogathatunk, ha meg üres kézre húzzuk fel, akkor örülünk.

2 Arc (KF)

Ez egy elég random fickónak tűnik, de ha jól belegondolunk, a Korlátozás mellett, plusz a meta figyelembevételével kb. mindegy, mit dobunk, csak jól járhatunk .

3 Sorakozó

Mióta megjelent a ZSZ-ben ez a gyaknemgyak, szerettem volna játszani vele, de valahogy egyik formátumon sem sikerült olyan decket összehoznom, ahol nem a habi kategóriába esett. Itt viszont a következőt tudja: keres nekünk egy mágust, lekap egy 2 manás lényt (ha kicsit belegondolunk, kb. az összes spoiler permanens / horda lényt), és visszarakja bármelyik elfáradt lényünket a gyűjtőből (nagy öröm viszontlátni egy Bobót, Goblin kutit vagy éppen Áldozati orglingot). Ha maxon pörög, az valószínűleg meccset dönt el.

Eddig azt mondhatjuk, hogy talán megtaláltuk az ideális lapokat az elképzelésünkhöz, de nincs első körünk (csak a mágus). Mivel négy lapból válogatunk, ezért durván 12-15 első körös kártyára lesz szükségünk.

3 Zajos léptek

Meg tudja fogni az Orgling mágust, valamint sok hasznos nem lény lapot, amire csupán 1 leszedésünk van (A tiszta lelkek városa, Aranyló ugarhéj). Ha mi kezdünk, akkor ideális, ha nem mi kezdtünk, nyugodtan dobjuk el már az elején, amikor 4-ből kell 2-t választanunk (kivéve, ha orgling ellen játszunk, akkor érdemes az első körünkben megnyomni, ha nem mi kezdtünk, akkor is).

3 Thargodan szolga

Ad egy fattyat maga mellé, 2. körre 3 manából garázdálkodhatunk, és bármikor húzhatunk rá később egy lapot, ha éppen egy lapon és sok manán állunk. Ha ellenfelünk bármilyen erőforrást feccöl abba, hogy leszedje, akkor már jól jártunk.

3 Kharas-nar kínzómester

kharas_nar_kinzomesterA Korlátozás dinamikájából következően a kezdőkézben a legoptimálisabb egy darab 1 manás és egy darab 2 manás lapot megtartani, mert úgy húzástól függetlenül mindegyik körben fogunk tudni lapot kijátszani, és kvázi nem megy ”kárba” a kör elején felhúzott lap (természetesen lehet cizellálni, manatermelés + 3-4 manás lap, vagy tokentermelés +3 manás). Tehát ha mi kezdünk, akkor ellenfelünknek nem fér ki az 1 manás lapja, így valami mindenképpen beszorul a kezébe. Ha nem mi kezdtünk, akkor pedig a 2 manás lapja nem fog kiférni a miénk előtt, ami mondjuk ha arról dönt, hogy kinek jön előbb a Goblin kutatója vagy az Áldozati orglingból az ősanyuci… Külön jó, hogy ő is kibírja az Óriások földjét, valamint van olyan szituáció még Korlátozás mellett is, amikor jó elbukatni a felgyűlt manát (ha mi kezdtünk, akkor a 2. körünkben soha ne vegyük el az ellenfél manáját, mert akkor nem fér ki a 2-es permanens lapunk).

Ezzel a 48 lappal és egy közepes side-dal (soha ne a verseny előtt dobáljátok össze a side-ot, mert könnyen hibázhat az ember a nagy sietségben – kivéve, ha Varga Róbertnek hívnak, akinek a legutóbbi verseny alapján nincs szüksége side-ra :D) mentem neki a versenynek.

raia_kovetojeA deck végül egy 6/3,5-re volt jó. Kikaptam az első fordulóban MoFe Raia követős kontroll-hordájától 2-1-re. Az elsőben a gyenge húzásom és Feri második körös A tiszta lelkek városa + 2 „Zokni” rakott el. A másodikban jó megérzése volt, hogy spellt tartok meg az első 4 lapból (1 Thargodan szolga, 1 Talpig vasban), így a megtartott és első körben kitolt Raia oltára pont lenullázta az Őrző lordra tett hiú ábrándjaimat.

X-eltem egy Rúnás végzetúr ellen. Itt az idő lejártakor még nem volt lefutott a meccs (bár ellenfelem hiába húzott körökön keresztül 2-3 lapot a Csuhikra, csak nem akart jönni kaller a kezében lévő Crimson mellé, nekem az orgling fiúk tették a dolgukat, miután a Cselvetések miatt felgyűlt 3 Démoni bölcsesség a kezemben).

Kikaptam egy 2 Erdős épülettől. Side-ba se raktam túl sok lapot a deck ellen, mert több Rúnára számítottam, így gondoltam nem fog magasan tanyázni egy ilyen deck (bosszantó, hogy az 5. fordulóban találkoztunk, ha az elsőben vagy a másodikban kapok egy ilyen decket, az kevésbé fájt volna).

Megvertem Zsolti Keltető + Legendás orgling deckjét (a másodikmeccs kiélezett, gondolkodós játék volt, amit élvezet volt lejátszani – sajnos az elsőben Zsoltinál jött a „behúztad faktor”: mágus + ősanya, míg a harmadikban én produkáltam ugyanezt), Felizardo Dani hasonló elképzelésen nyugvó Hálócsapda + Átkozott követős deckjét (itt több permanensem volt, ami döntött), valamint Baka Felkészüléses orglingjait.

A hosszas deckleírás után pedig néhány gondolat a játékról.

nil_herceg_dalnokaAz utóbbi versenyek tapasztalatai alapján sokat veszített a játék az interaktivitásából. Sokkal többször áll elő olyan helyzet a kezdőhúzások / sorsolások folyamán, hogy bármennyire is virtuóz módon játszik valaki, kevésnek bizonyul. Sokkal könnyebb ma rossz játékkal is megnyerni egy fordulót, mint 2-3 évvel ezelőtt. Természetesen egy alapvetően szerényebb játéktudással rendelkező játékos hosszú távon nem fog tudni top tízes-ötös eredményt hozni, de versenyt nyerni már lehet egy jó deckválasztás + sorsolás kombinációval. Mert simán kaphatunk 6-ból 5 fordulóban olyan ellenfelet, ahol a deck „magától” nyer. Ez pedig abból adódik, hogy túl sok olyan lap került a játékba, ami nyerő megoldási algoritmusokat képes beindítani (amit már korábban valaki végigjátszott) alapvetően abba beleszólni nem képes deckek ellen. Gondoljunk csak az üres kézre behúzott Dalnokra egy dal decknél, vagy egy Életadóra egy gyűjtőgenerálós decknél. Ma sok esetben a megoldási alternatívák meglehetősen leredukálódnak. A fenti példánál maradva, ideális esetben le tudjuk-e counterelni a dalnokot, vagy esetleg le tudjuk-e lőni, mielőtt dalolna, majd a mi következő körünkben nyerni. Amennyiben berobban a második körös Dalnok – A pénz dala – Szekerce – A pénz dala, akkor a deck felépítéséből adódóan valószínű counterek és egyéb erőforrások kerülnek a kör végi 4 lapból a kézbe, ami az esetek nagy részében 3. körös győzelmet jelent.

Szerintetek is csökkent sok esetben a játéktudás szerepe?

Dávid Máté

9 thoughts on “Vendégcikk – Korlátolt gondolkodás

 1. Így kell kinéznie sztem egy igazán jó cikknek(méltó a bloghoz)!Elemez, utat mutat, magyaráz és a végén megkérdezi a közönséget.Grat DM remélem gyakori vendég leszel az oldal hasábjain!
  Valóban én is úgy érzem, hogy egy adott mecsen való penge játék szerepe csökkenőben van, viszont a játék előtti(deck összerakás, meta elemzés) gondolkodásnak sztem egyre nagyobb!Ezt mondom annak ellenére is, hogy sok esetben egy rossz sorsolás mindent eltud dönteni mint ahogy írod is,de ha sikerül megtalálni mégis azt a decket ami esetleg jól alkalmazkodik a mezőny 70-80%hoz az döntő jelentőségű.Itt gondolok persze a deck választásra is valamint az adott pakliban(side szerepe kiemelten fontos!!!) szereplő lapok szerepére is.
  Az említett lapok(pl:dalnok, életadó és még páran) sajnos tényleg túlzottan viszik hátukon az adot paklit és az adott esetben instant wint jelent ami sajnos nem tesz jót a játéknak:(.

 2. Pont te degradálod a játéktudás szerepét azzal, hogy paklikhoz kötöd. Minden paklival lehet jól és rosszul játszani, ráadásul a legtöbb pakli ellen másképp is kell optimálisan forgatni a papírokat. A játéktudás szintjét nem az határozza meg, hogy milyen paklival játszol, hanem az, hogy miképp játszol egy adott paklival (nem kifelejtve azokat a fontos szempontokat, hogy megfelelően mérted-e fel a játékkörnyezetet, jól alakítottad-e ki a paklidat és a csere paklidat).

  Passziánsz paklik mindig is voltak, és azt tudták, hogy ha nem tudsz közbeszólni, akkor nyert. Nincs ebben semmi újdonság. Az tény, hogy a legtöbb passziánsz pakli instabil volt és rossz húzás esetén könnyen sebezhetővé vált, míg a dalnok esetében rendkívül stabil a koncepció. Ez szerintem is baj, de nem köthető játéktudás meglétéhez vagy hiányához, inkább egy broken laphoz.

  Aki már játszott legfőbb követővel, az pontosan tudja, hogy mennyi munka van egy ilyen pakli megalkotásában, míg az ellenfél csak annyit lát, hogy 1 lapot húz, és mekkora máker, hogy pont azt húzta…

  Nem érzem, hogy csökkent volna a játéktudás szerepe. Azáltal, hogy egyre több versenyképes koncepció létezik, nagyobb súlya lett a felkészülésnek és a játékkörnyezet megfelelő feltérképezésének, mint korábban.

 3. Azért azt el kell ismerni,hogy 1 dal deck játszik magától.Úgy is lehet vele versenyt nyerni,hogy ha nincs kiemelkedő játéktudásod,mert a deck adott(95%ban ugyan azokból a lapokból állnak),és onnan már csak húzni kell.Ez igaz lenne a legfőbb követős deckre is,de ott nincs prekoncept és nem a paklival való játék,hanem a pakli összerakása adja a tudást.

 4. Az, hogy a legfőbb követős pakli nem igényel játéktudást, cáfolnám.
  Én avatárokkal raktam össze és Homályurral.
  Már maga a homályúrral is nagyon sokat kell gondolkodni.
  Az avatárokon pedig szintúgy (mindegyiknek sok hasznos képessége van, kell a sok mana).
  Arról nem is szólva, hogy aki Daku legfőbb követős pakliját látja, annak eszébe sem jut ilyesmi 😉
  Konkrétumokat most nem írnék, ha van igény rá, szívesen, csak igény nélkül nem körmölök feleslegesen 🙂

 5. Szerintem én is tudok ezt azt a legfőbb követős pakliról,lévén mostanában én is használgattam és nem eredménytelenül.
  Maga a pakli nem igényel játéktudást én azt írtam.Felhúzom lerakom.A pakli összerakása viszont annál többet(ezt írtam és te is ezt írtad)

 6. Felhúzom, lerakom, igen, eközben át kell gondolni, mire hagysz manát: homályúrra, újabb avatár kirakására, az avatárok képességére, kit hozol vissza Morgannal, stb.
  Nem az mondom, hogy nem auto a deck, de azért gondolkodni kell rajta. Értsd: odaadod kezdő Pistikének, ő nem fog vele olyan jó eredményt elérni, mint pl. egy dal paklival. (Sorry 🙂 )

 7. Sztem kicsit túldimenzionálod azt a decket.Ennyi gondolkodás bőven van egy dal deckben is…

 8. Nehanyan regen lattak kezdo Pistiket 🙂 _nincs_ olyan deck, amivel ugyanolyan eredmenyt erne el, mint egy pro.

 9. Nem 0 tudás kell 1 avatár deckel való játékhoz de kb a középjátékig közel akkora.Ott jönnek ezek a dilámmak,hogy húzzak rugharral hátha 0ás lény jön fel vagy tegyem ki a tutit a kezemből,morgannal ki jöjjön,a lények képességét hogy használjam stb…De tényleg hidd el,hogy tudom hogyan kell ezt a decket forgatni 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.