Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

Ezúttal az ellenfelek paklijába nyerhetünk bővebb betekintést!

Sziasztok! Ahogy közeledik a következő nagykiegészítő, egyre nehezebb olyan lapokból decket építeni, ami még nincs leokézva. Erre a hétre egy ködös mix-paklit választottam Sokszínűséggel, néhány univerzálisabb táppal megerősítve. Sok erőforrás és köd volt benne, hogy tudjam pörgetni a tesztlapokat, meg amúgy is így szeretem ezt a koncepciót.

merges_puffancs_regi

Az első mágus egy mérgező koncepciót irányított, amihez kifejezetten sok erősítés fog érkezni a következő 1-2 Zénben. Mivel a követője elég erős, ezért általában muszáj volt lelőnöm, és ezt meg is tehettem, mivel nem a gyors hordázás volt a paklijának alapja; épp ellenkezőleg: sok counterrel játszott, ami egyrészt állt a megszokott Az erős erejéből és társaiból, másrészt a következő förmedvényből:

1 VP Mérges puffancs (új)
Sheran, szörny, 1 SZK, 1/4

Hátrányok: Sikeres kijátszása után tégy rá egy méregjelzőt; a méregjelzőn kívül nem kerülhet rá más lap vagy jelző.
1 nekron: Tégy rá egy méregjelzőt (saját körben, körönként egyszer). Vegyél le róla egy méregjelzőt: megakadályoz egy varázslatot. Vegyél le róla 3 méregjelzőt: megakadályoz egy lapot.

A második hátrány nyilvánvalóan a Zanpók miatt van rajta, ketten együtt egy megoldhatatlan counter-gépet csinálnának, amit ha esetleg valahogy mégis sikerül megoldani, húz rá ellenfelünk egy rakás lapot. Így is elég erős első kör a Puffancs, hiszen +2 rá counterelni, ha lejön, a következő 2 spellünk fixen nem jön létre, lénnyel meg szintén +2 megoldani. Amíg mi törjük a fejünket, hogyan oldjuk meg, a Zanpók már kiosztott közben ide-oda pár izmot, meg lejött egy új Borzi, nehogy baj legyen.

Miután felocsúdtam a méreg-sokkból, jöhetett egy új, nagyon kreatív mágus: Kyorg + Fókusz volt, amit kirakott. Ez ugye nem tűnik túl parának, hiszen le tudom szedni a követőt, ráadásul 5 lap előnyöm van, mi baj lehet? A koncepció egy fixen kikereshető laphúzásra épült, amivel első körben elindult (csak akkor lehet keresni, ha maximum 1 lapunk van kézben), így hamar utolért, de azért legtöbbször sikerült gyorsan lepörögni, majd kitenni 1-2 countert.

Végül pedig egy Goblin pakli ellen vívtam. Side előtt simán eltett, a második körben jött egy Antimágikus goblin, majd még egy spellcounter anti-mágiás lény, csomag. Side-ból jött második körben egy Augur, aki azért elég jól rendet tett a sok kis torzszülött között. A harmadik meccs már sajnos nincs meg, mert ott már nagyon pakoltunk, egy 15-20 perces kollektív vita volt korábban egy ellentmondásos lappal kapcsolatban, de erről majd egy későbbi cikkben beszélek esetleg. Addig is véleményezzétek ezt a mérgező dögöt!

Abonyi Attila

28 thoughts on “Szivárgás – Infók az új kiegészítő teszteléséről

 1. Sztem az , hogy nincs rajta korlát, hogy 1 körben mennyi spellt fog meg(max 2 lenne talán ami még elfogadható lehet) elég nagy hiba(mondom ezt. úgy, hogy nem vagyok egy kontroll párti).Egy keltetőbe (vagy csak simán a követőjével ofc) ha lekerül az asztalra sok spelekkel operáló deck nem tudja majd megoldani.Főleg ha figyelembe vesszük jelenleg mennyi leszedéssel tolja egy átlag deck.Ha behuzott két leszedést akkor esetleg ok,de ha mindezt +1 manákért kell megtologatni,nemigen jövök ki jól belőle sehogysem.A másik, hogy ezt egy 1 manás lap tudja.Nekem kicsit életadó flashem van tőle amin szintén nagy hiba, hogy nincs korlát.Mert ok alapvetően nem lesz azon sok méreg meg nem lesz annak több az Épje ugysem bla bla,de tudjuk jól kellően élelmesek a játékosok és lesz ott hoki ami ki lesz találva rá, hogy ha lekerül akkor utána ne nagyon jáccál ki spellt a játék folyamán.

 2. Pontosan így van. Nem a nekronért: méreg képességére kell a körönkénti egyes korlát, hanem a counterelésére.

 3. Tehát én valahogy így fogalmaznám meg a képességét (a hátrány maradjon):
  1 nekron: Tégy rá egy méregjelzőt. Vegyél le róla egy méregjelzőt: megakadályoz egy varázslatot (körönként egyszer). Vegyél le róla 3 méregjelzőt: megakadályoz egy lapot (körönként egyszer).

 4. igazavan. necsináljatok belöle egy mindenhova beférő kontrol gépezetet 😀

  vagy az is elég lenne hogy nem aktivizálos hanem automatán akadájozna.(mint a régi)
  szerintem ez kiegyensujozná a lapot. valamennyire

 5. Remélhetőleg mindkét kánter rész kap “körönként egyszer” korlátot, én legalábbis ezen vagyok rajta.
  Amúgy tényleg elég jó lesz a pakli, én is ilyennel voltam, de a cikkben említett ellenfél nem én vagyok. Járj-kyorgot vertem úgy, hogy ő kezdett és a második körében kaptam 2 Baghart egy Pokol kapujának köszönhetően. 🙂

 6. Hogy azért valaki védje is a lapot:
  Az a probléma, hogy a kontrollok már rögtön frászt kapnak, ha kijön egy olyan lap, ami egy kicsit is veszélyezteti szegény kis paklijukat. (nem mintha nem ez lenne manapság az egyik TOP pakli)
  Szerintem egyáltalán nem gáz, ha a kontroll egy időre (nem azt mondom, hogy örökre) eltűnne a süllyesztőbe, miért pont ez a pakli legyen az, ami mindig benne maradjon a játék vérkeringésében?
  Számos koncepció volt (pl. mostanában a tárgy, az áldozós pakli, a specializáció), amelyek régen nagyon erősek voltak, de aztán valamilyen okoknál fogva eltűntek. Ezzel szemben a kontrollhoz folyamatosan jönnek ki nagyobbnál nagyobb erősítések (a trinigan-kontrollról nem is beszélve).
  Ha kijönne ez a lap, tönkrevágná a kontroll paklit? Lehet. De legalább adjunk egy esélyt a kontroll paklinak, hogy tűnjön el egy időre.
  Értem én amúgy, hogy a kontroll pakli azért kapja az erősítéseket folyamatosan, mert a tesztelők nagy része kontroll-párti, de mondjuk meg lehetne gondolni pl. egy nagykieget, ahol pl. csak az etnikumokat (és az egyéb koncepciókat: méreg, tárgy, élőholt, stb.) erősítik és counter (legalábbis varázslat, vagy Solatopolka-szerű, amire nagyon úgy tűnik, hogy csak álcaként került rá a goblin altípus) ne jöjjön ki.

  Nem arról van szó, hogy én teljesen el akarnám tüntetni a kontrollokat az asztalokról, hanem hogy pl. a 2013-as versenyeket megnézve hány kontroll volt a TOP 3-ban. Azt hiszem, régebben csináltatok is ilyen statisztikát (2012-ben):
  1.- Semleges csatamező – 18
  2. – Triniganos Szúnyogírtásos kontroll – 16

  Ezek után ez a két pakli kapja tovább a legjobb erősítéseket, nem pl. a teknős/motyogó/óriás/kragoru. 🙂

  Elnézést kérek a hosszú commentért és a kissé erőteljes szókimondásért és köszönöm mindazoknak, akik végigolvasták.

 7. Jó de a kontroll 1 lap miatt van ott ahol.Anélkül is jó lenne meg erős,de nem lenne IMBA.Nem az a megoldás hogy tökönversz minden decket ami varázslattal játszik.
  Am kapott a kragoru is szép mennyiségű tápot

 8. Én nem temetném a kontrollt. Nálam fordult már elő olyan, hogy kint volt két lényem az (egyik törpe hős, másik 1 bátor manó) volt rajtuk 1 gyilkos pöröly, 1 fintor fejészéje és 1 doronyduda (mindez 2. körben és hagytam is 1 manát) és meg tudták oldani a 3. körre.
  Sokszínűség paklinak és a többinek biztos lesz keresnivalója és így van jól.

 9. h4xOR: Nem az a probléma, hogy nem kapnak tápokat, de azért nézzük meg, hogy az IV-ben melyek lettek a legerősebb lapok: Földanya ereje, Solisar aurája, Kyorg tudás. A többi lap ereje hozzájuk közel sem ér. (Etnikumoknak kb. esélye nincs a mai környezetben)
  Szép és jó dolog, hogy adtok ki hozzájuk lapokat, de a térnyeréshez szerintem elsősoorban az kéne, hogy a mostani TOP paklik Ne kapjanak erősítéseket, mert különben hiába lesznek erősebbek az etnikumok, a még jobban megerősödött kontroll, köd, stb. simán felmossa velük a versenyasztalokat.
  Ezt mutatja az is, hogy 2012 áprilisa óta a hagyományos versenyeken a TOP 3-ban összesen egy, a TOP5-ben 3 etnikum pakli szerepelt (ezek közül az egyik az orgling volt, a másik a xenó, a harmadik a Rox, ami nem tudom, igazi etnikum-e?)

  zomb:: Természetesen előfordulnak ilyesmik, de a általában sajnos nem ez a jellemző

 10. Nos akik itt úgy vélik, hogy ez a lap temeti a kontrollokat mert…
  azok gondolják át, hogy nem e tennék bele kontrollba… (ne jőjjünk a szinnével, mert a színnek így is van 1-2 lapja ami jó, csak kevés hogy kiszoritson egy meglevőt…) ez bárhova egy 1 vp-s kánter, ami ha meg él pár kört… ráadásul több egy kánternél, hiszen unalmas perceiben épitkezhet esetleg lemérgezhet egy őrposztbeli lényt, vagy a tartalékban ülve vissza adja az árát (moluszk. a harcmágushoz képest ez kánterelhető, cserébe miket tud még? ez nem vagy-vagy hanem kánterel és épit pl.)

  nekem túlságosan is mindenhova jó lapnak tünik, ezáltal nem érzem hogy egzaktan (radikálisan) belenyúljon a paklik közti egyensúlyba.

 11. Gabor Nedvesi: Szerintem azért a varázslatcounterek már egyszerűen nem elegek (bár nem vagyok otthon kontrollokban).
  Mostanában már nem is játszanak velük, inkább a lapcounterekre mennek rá. (3 kivétel van: A gyenge ereje, ő a sebzés miatt hasznos, a Szikráció és a manacsapda már kimennek lassan a divatból)

 12. Így én is erősnek érzem a lapot. Annyit változtatnék rajta, hogy 3ÉP-t adnék neki, és a méregjelzőt adó képességét felőlem bármelyik körben lehessen használni.
  Így ugyanolyan lenne, mint egy olcsóbb antigoblin, hiszen legrosszabb esetben is második cselekvésünkből ki tudnánk lőni.

 13. galambd: alapból ennyit tud, hogy minusz 2 vari az ellenféltől: ezt tudja a harcmágus is, de a mágus ekkor semmi extrát…
  Ez ha jegeltetődik, akkor már lapkánter is -igaz a méreg meg fogja őlni ha az ellen kivár- erre azért vannak megoldások, hogy ne következhessen be.

  fenn tartom, hogy ez a lap -a színét nem mérlegelve- mindenhova befér -talán még a tárgyba is-, de a kontrollokba is

 14. Gabor Nedvesi: Igen és akkor mi van? 😉
  Végre jön egy lap, ami kicsit elteszi a varázslatokat.
  Miért csinál ebből mindenki tragédiát? 😀

 15. galambd,én teljes mértékben egyetértek a gondolatoddal,viszont nem a kontrollnak nem tesz jót ez a lap,hanem a játéknak. nem szeretném,ha későbbiekben arra hivatkozva,hogy ott van a korlát nélküli életadó,rox,meg puffancs,kiadjanak hasonló korlát nélküli lapokat… ez affelé az irányhoz vezetne,amelyet egy másik szivárgás cikknél valaki pedzegetett: aki először rak lapot az asztalra,nyer valószínűleg…ez nagyon szépen látszódott a múltkor,amikor rox-szal voltam,ellenfelem pedig galetkivel. ha behúzott egy ottót,jó eséllyel legyorsult,ha sikerült letennem 1-1 csontos lapot első körben,akkor pedig én…ez a lap ilyen formában ezt a vonalat erősíti,mindössze csak egy másik deckben….

 16. azért szerintem a Roxhoz képest eléggé nagy különbség, tekintve, hogy ez csak varázslatot fog meg. Ami az életadót illeti, én azt tiltásra érzem, de mind1
  “aki először rak lapot az asztalra,nyer valószínűleg”: azért a puffancs szerintem nem ez a kategória, pl. meg is lehet counterelni és a nem lény alapú leszedések is megoldják, amikor kijön.

 17. Mondjunk abba én is problémát látok, hogy simán beférne így bármely zöldet használó sideba. Ha valahogy kijön, akkor mondjuk nagy fejfájást okoz az ellenfélnek. Főként mivel minden körbe jönnek rá a jelzők, szval egyre kevesebb az esély, hogy tudunk valamit ellene tenni. Közbe meg az ellenfél simán pöröghet.
  Én simán kipróbálnám mondjuk endrába egy mirror deck vagy valami hasonló ellen.

 18. Annak ellenére meg kellenek ilyen lapok a decknek, mert szerintem ahhoz képest meg egy kicsit lassúcskának érzem.

 19. Ha annyira féltek attól, hogy minden pakliban ott lesz, akkor kell tenni rá egy korlátot, amit nem lehet kikerülni úgy, mint a Solatopolka korlátját, pl kelljen neki mutatni egy sheran lényt a kezedből mielőtt kijátszod. Így valószínűleg csak mérgezős pakliban lesz használható.

 20. Hányas mérgezése van? Mert nem nagyon látom rajta és azért mégiscsak kéne, ha már ennyire mérges…

 21. galambd: idővel ez is fog lapokat,és nem csak 1es IK-júkat…plusz követő mellett nem tudod megfogni majd ha a mérgező kezd,onnantól kezdve meg már hiába lövöd be,megfogja a kántereid.Kap szépen egy nekront,miután lejött,szóval ha nem tudod rögtön megfogni,akkor annyi. a lövések meg tudja majd fogni miután lejött,utána meg lesz annyi mérge,hogy a chosugákat pl. elcsípje. ha meg nem csinálsz semmit megint kiszálltál,mert a zanpók meg hasonló csúnyaságok addigra kicsinálnak

 22. Mondjuk azért a mérgező pakli elég gyenge, jót tenne neki 1 ilyen lap.
  Szerintem a Balukaaaa által javasolt gyengítéssel korrekt lap lehetne.

 23. Igen,az jónak tűnik. Hiszti volt az arctámadó miatt is,de végül is használható lap maradt,igaz csak xenóba,de oda nagyon. Támogatom az ilyen jellegű erősítéseket,talán ezek a helyesek.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.