Hiba, hiba, hiányosság…

„A hibák visszajelzések a teljesítményünkről.”

Elég nagy vihart kavart különböző fórumokon a Rejtett tartalék nevű új, ultraritka lappal történt hiba, miszerint az eredeti lap helyett az Egérút képe került rá a lapra, illetve a típusa szabálylap helyett szintlépés lett. Miután elég tüzes hangulatú hozzászólások érkeztek, úgy gondolom, jó lenne, ha záros határidőn belül pontot lehetne tenni a vita végére.

hkk_lapkepAmikor elkezdtem elolvasni a hozzászólásaitokat, felmerült bennem a kérdés: vajon tényleg ekkora a probléma? Érdemes megvizsgálni! A félrenyomtatásnak köszönhetően nem gyengült a lap ereje. Ugyanazt tudja, 50 lapos side. Ha elveszítjük a meccset, vagy rosszul szerepelünk vele egy versenyen akkor valószínű, hogy ez az Egérút képe miatt lesz. A félrenyomtatásnak köszönhetően előreláthatóan nem csökken a lap piaci értéke (gyűjtői értéke viszont feltehetőleg igen). Ezt egyértelműen csak tippelni tudom, meglátjuk, hogy mit hoz a jövő. Bár lelki szemeim előtt már megjelent egy kép, miszerint Cápa_1 próbálja meggyőzni a zsákbamacskában bontott Rejtett tartalékról Lejtő Ádámot, hogy az elnyomtatás miatt nem ér sokat. Sokaknak nyilván zavaró, hogy ránézésre a két lap megegyezik, vagyis el kell olvasni játék előtt. Jé, újdonság! Személy szerint mindig jobban szerettem olyanok ellen játszani, akik nem olvassák el a lapokat rendesen. (y)

Nem vagyok pénzügyes, sőt pontos számadatokat sem tudok, de azt gyanítom, hogy ma Magyarországon nem olyan nagy biznisz egy gyűjtögetős kártyajáték kiadása (kb. breakeven lehet, de csak saccolom), bár itt most nyugodt szívvel rávághatnátok, hogy de most jelent meg a Rawen, akkor azzal mi a helyzet? Az, hogy nem csak magyarországi a célközönség. Szerintem nagyon nagy dolog az, hogy egy magyar gyűjtögetős kártyajáték ennyi év után is óriási sikernek örvend. Úgy gondolom, hogy kölcsönösen hálásnak kell lennünk: a Beholdernek azért, hogy vannak játékosok, akik paklikat vásárolnak, nekünk, játékosoknak pedig azért, hogy rendületlenül dübörög a HKK.

 Ja, és amúgy szerintem nem az a legnagyobb probléma jelenleg, hogy megjelent egy misprint UR.

Egyed Dávid

ps: írásommal nem állt szándékomban senkit megsérteni. Remélem, hogy minden félnek megfelelő, korrekt megoldást sikerül majd találni.

15 thoughts on “Hiba, hiba, hiányosság…

 1. ” Személy szerint mindig jobban szerettem olyanok ellen játszani, akik nem olvassák el a lapokat rendesen.”

  Ezzel a mondattal van egy kis etikai bajom:
  akik nem olvassák el rendesen… azaz akik figyelmetlenek felszinesek, és az “apró” kis pontosításokon elcsúsznak (pl. jelzőt nem céloz egy lap és jelzőt próbálnak lelőni, de a felszinesség miatt ezt meg is eszik)
  Sztem ez nem jó sugalatta a mondatnak

  másrészről igen, szeretem ha az ellenfélnek -és nekem se- kell folyton elolvasni a lapokat (szoktam és szokták, de sokszor csak gyorsolvasásra, hogy ezek az apró kis pontosítások meg legyenek pl. húzz vagy húzhatsz szerepel azon a lapon)

  Erre sztem pont hogy fatális hiba az ami ezzel a lappal történt, még akkor is, ha itt szerencse a szerencsétlenségben, hogy a lap müködése és használata miatt nem valószinű hogy az ilyen gyakorlati próblémák előjőhetnek… Bezzeg ha egy kragoru familiárisa került volna rá…
  Nem tartom jó megoldásnak a szönyeg alá söprést azért, mert itt pont nem olyan végzetes a hiba…
  a jellenség fenn áll

 2. Véleményem szerint az, hogy csökken a kártyajátékok népszerűsége, az inkább amolyan globális trendnek köszönhető… Mit csinálnak szabadidejükben a srácok? Legyünk őszinték letöltik ingyenesen a játékot és mennek felfele a törtszerverre anyázni meg játszani. Pénzt költeni a játékra? Esetleg kimozdulni? Ááá inkább maradok a gép előtt, ha meg “szocializálódni” kell arra ott a facebook. Ez van. És ez egyre jobban így lesz. Én annak idején amikor összeültünk a haverokkal zsugázni szombat vagy vasárnap délutánonként akkor még más világ volt, nem volt jellemző az internet, a játékok meg hmm hogyismondjam nem voltak annyira jók mint mostanság…
  A rawenről pár szót. Nos bátor emberek lehetnek a befektetők.a fenti probléma és trend miatt és hogy már telítve van a piac -akármennyire is nyomatjátok itt meg a beho fórumon a hypeot- a játék nem sokáig fog életben maradni. Külföldre is szánják? hmm hát talán ha rendelkezésükre áll még csillágaszati összeg marketingre akkor azt mondom talán, de akkor sem olyan egyszerű a magicet kiszorítani a piacról.
  Én mostmár komolyan mondom egy lehetőség van profitot is termelő kártyajátékot létrehozni ez pedig nem más, minthogy jányoknak szóló kártyajátékot készítenének. Rózsaszín lapokkal, végtelenül leegyszerűsített szabályokkal. Hmm persze jó kérdés hogy mi lenne a témája a dolognak 😀 talán az lenne a játék célja hogy fel kell öltöztetni a karakteredet valahogyan na mind1 ezen még gondolkozok 😀

 3. Sziasztok,

  Dávid, elnézést kérek ha tévedek, de szerintem kicsit belső (játékosi) szemszögből közelíted meg a kérdést. Ebből a szempontból minden átalad leírt érv abszolút ül.

  Viszont ha kicsit üzleti szempontból közelítem meg a kérdést akkor a tény, hogy a játék breakeven körül van, az azt jelenti, hogy valami stratégiailag nem működik a rendszer egészével vannak gondok.

  Értem ez alatt, hogy ha megindokoljuk, hogy valójában a jelenlegi játékoskör, játék/felhasználási élménye nem csökken az lehet hogy igaz, csak a jelenlegi játékoskör nem hoz üzleti eredményt (breakeven körül van a játék).
  Így stratégiai szempontból nem az ideális célcsoport (ismét nem akarom ezzel a jelenlegi játékoskört megsérteni, de ha a számok tényleg ezt mutatják akkor ez van).

  Ami pedig a releváns célcsoportot illeti számomra az alábbi:
  – ha a lakosságot (10 millió) felosztom korcsoportokra 5 évenként 80 év átlagéletkor mellett akkor lesz 16 korcsoportom amiből 3 db (15-30 év) fixen releváns akkor kb 1,875 millió fő
  – ha feltételezem hogy csak fiúk (50%) játszák a játékot, ami szintén buta feltételezés akkor is marad 900000 fő
  – ha emellett tovább szűkítem egy bizonyos intelligencia szint alapján akkor mondjuk 25%-a marad a mintának kb 225000 fő
  – ezután jön az hogy érdeklődési kör alapján szűkítek és itt jön a DE:

  Szerintem ehhez hasonló játékok kb. minden egyetemista főiskolás hallgató számára relevánsak mert fejlesztik a:
  – numerikus készséget
  – stratégiai gondolkodást
  – komplex információkezelési készséget
  – versenyszellemet
  – kockázatkezelési készséget
  – gyors döntéshozatalt

  Ha így érdeklődés alapján fiktíven kb 10%-ra csökkentem a fenti pool-t akkor is kb 22500 fő potenciálisan célcsoport lehet.
  (További faktorok alapján lehet még nyesegetni a dolgot de a végeredmény egészen biztosan több lesz mint a jelenlegi 500-1000 fős játékosállmány.)

  Az igaz azonban, hogy nem a “gyűjtögetős kártyajáték” szöveggel (én már a barátaimnak csak stratégiai kártyajáték címmel mutatom be és úgy mindjárt többen szeretnék kipróbálni) és főleg nem a jelenlegi szabályokkal.

  És itt jutunk el oda hogy ha a játék mondjuk valamilyen módon elindulhatna újra a széles körű terjeszthetőség irányába (és elég nagy pénzben fogadok rá hogy lehet ilyen stratégiát készíteni, persze nyilván szükség lenne hozzá kezdeti befektetésre, és néhány ember elég radikálisnak élné meg), akkor egy ilyen kaliberű nyomdai baki nem fér bele, mert vevőként nem fogják elfogadni ezt az emberek (annak ellenére hogy tényleg nem ez fogja meghatározni a versenyek eredményét, hogy milyen kép van a rejtett tartalékon).

  És elnézést kérek ismét azért mert ilyen sokat írtam, de közgazdászként engem foglalkoztatnak az üzleti modellek, másrészt pedig tapasztalatból is tudom, hogy egy ilyen jellegű kérdést cégvezetőként végiggondolni, nagyon nehéz dolog, mert sokszor látjuk, hogy mit mutat a realitás, de ugyanakkor a múltbeli eredmények gyakran mégis befolyásolják a döntéseket.

 4. Igazából én csak annyit mondanék, hogy UR-ekről van szó és pont az ezelőtti hónapban is volt egy, még viccesnek mondható elírás (Egérút). Az még szerintem a belefér kategóriába sorolható de, hogy megint ugyan azt a hibát kövessék el és még pluszba a kép is ugyan az azért az már kicsit fura. Én értem, hogy ezt költséges javítani meg minden de igazából ha nem pont az ezelőtti UR nyomtatásnál lett volna hasonló akkor azt mondanám belefér de így egymás után… ( már az Egérút után figyelni kellett volna ezekre egy kicsit jobban…) legközelebb szalvétára lesz nyomtatva és azt kell majd elvinni nyereményként? 😀

 5. Én azt nem tudom, hogy a beho rontott el valamit a nyomdai megrendelésnél, vagy a nyomda? Mert ha a nyomda akkor véleményem szerint egy fillérbe sem kell, hogy teljen az új nyomás.

 6. Koszi Dave!

  IGEN, a Beholder hibazott.

  (A Rawenrol amugy minimalis/semmi infot latok a neten – verseny letszam kapcsan pl., pedig volt mar Pesten 4 – de azok nem biztatoak. Ettol egyik szemem sir a masik nevet 😉 ).

 7. Kicsi ahhoz, hogy megítélhesd a piacot, ahhoz több kell mint az a számolás amit letoltál. 🙂

 8. Szerintem nem a hibával van a baj, mert az előfordul. A probléma ott van, hogy ‘jó-jó elb@sztuk, de kit érdekel’. Nem az volt, hogy sorry fiúk, igyekszünk mielőbb orvosolni, és amint lehet újranyomni… hanem az, hogy szarul nyomtuk, kell vagy nem…

  Szerintem a nyomtatási hiba okozta probléma nincs korrelációban a HKK jövőjével, sokkal inkább ez a hozzáállás. Ettől függetlenül max. respect, hogy közel 20 éve fejlesztitek, és azt kívánom, hogy tegyétek ezt még legalább 20 évig, mert nagyszerű játék! 🙂

  Ha több lesz a játékosok pénze/fizetése, akkor fognak rá költeni, mert jó. Mindig lesz párszáz ember, aki értékeli az ilyen kiváló ínyenc falatokat. 500 ember éves szinten átlag 50ezret költ a hobbijára, akkor az már egy 25 mFt éves bevételű piac, ami a működési költségek megfelelő allokációjával már egy vállalható termék lehet hosszú távon.

  Csak a hozzáálláson kellene javítani és az nem pénz kérdése. A VU-nál már fejlettebb a játékos support (1-2 órán belüli udvarias probléma kezelés), tessék átültetni a HKK-ba is… és ne csak Balázs ‘tűzoltása’ legyen (amiért szintén köszönet, nagyban hozzájárult, hogy még él Bp-en a játék).

 9. Pont így gondolom én is mint Dani,mint ahogy ezt szóvá is tettem már a behon tegnap az adott topicba.
  Hiba előfordul mindenhol nem akkora para csak tudni kell ezt megfelelően lekommunikálni.Az meg, hogy ez miatt felháborodok(unk) nem azért van mert milyen jó az ha belerúghatok a másikba hanem mert én szeretem ezt a játékot és nem szeretném, hogy ilyen jellegű igénytelenség, lustaság,oda nem figyelés miatt csökkenjen a játék népszerűsége, mert a vége az lesz, hogy játszanék én szívesen,de nincs kivel mert a többség abbahagyja.Ezért is kérem a Beho vezetését, hogy ne csak a támadást lássák a játékosok részéről hanem vegyék észre, hogy ez mi miatt van és gondolkodjanak el a dolgon.Mert lehet mondani, hogy 20 éve a piacon vagyunk és volt már ilyen meg olyan változás azóta mégis itt vagyunk,de látni kell,hogy igényesedik, esetenként felnő(nagyobb rálátással van az életre) a közönség és nem lehet már mindent egy legyintéssel elintézni mert nem biztos, hogy ugyanugy reagálják le az emberek mint 10 éve.
  Az pedig, hogy a konkurenciát ilyen félvállról veszitek valamint ahogy kommunikáltok róla szintén nem jó irány attól tartok.Nem ismerem még a játékot tehát véleményt nem tudok róla alkotni,de túl sok számomra kompetens személy mond róla jókat ahhoz, hogy úgy gondoljam nem feltétlen egy hirtelen fellángolás lesz és lehet, hogy számolni kell vele hosszútávon.

 10. Balage, Juhász Feri!

  Ha csak érintőlegesen is, de szóba került a Rawen-kártyajáték:

  Az eddigi versenylétszámok valóban nem eget rengetőek, azonban nem is teljesen elszomorítóak. A játékosok száma napról napra növekszik, legalábbis a Dungeon által eladott Rawen-kártyapaklik alapján.

  Ami nagyon fontos tudnivaló a játékkal kapcsolatban, hogy elsődlegesen nem a magyar piacra készült, a magyar nyelvű verzió kiadása sokáig nem is volt az opciók között!

  A játék igazán “vizsgázni” ősszel, az Esseni játék-világkiállításon fog az angol nyelvű kiadással, sok ezer érdeklődő és külföldi disztribútor előtt. (A kiküldött minták alapján, az elsődleges visszajelzések nagyon jók, tárt karokkal várják az “angol verziójukat!”)

  Tehát, év végén eldőlhet a játék sorsa, viszont addig is óva intenék mindenkit – és főleg a Beholdert -,hogy egy kézlegyintéssel elintézze a dolgot.

 11. Eros felreertes van, mar mashol is irtam, en nem oltani akarom a Rawent, VALOBAN erdekel, hogy mennyien voltak a versenyeken, es kicsit bosszant, hogy nem talalok errol infot. (kiveve 1 versenyt)
  Pont hogy nem legyintesrol van szo, hanem erdekel, hogy megy a konkurrencianak (nyilvan foleg a magyarorszagi erdekel, nem annyira az angol). Eladasi adatok nyilvan nem publikusak, tehat ebbol lehet(ne) valamicsket latni.

 12. Az eladási adatok valóban nem publikusak!
  Mivel követem az eseményeket fórumokon és hozzászólásokon keresztül látom, hogy a játékosok úgy érzik, van konkurenciája a HKK-nak. Ezért a Beholderrel szemben most többen mutogatnak másik új játékra, hogy bezzeg ők. Mivel nem szeretnék flame-et vagy a kiadók között feszültséget ezért kérni fogom majd a játékosokat, hogy az ilyen jellegű mutogatásokat mellőzzék. E mellett természetesen továbbra is tisztelem a Beholder munkásságát.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.