Itt a nyár – bővítsük a közösséget!

A HKK Blog célkitűzése a nyárra: 50 új játékossal bővíteni a HKK-sok táborát.

Most már nem csak a naptár, hanem az időjárás és a kötelezettségek szempontjából is beköszönt az idei nyár: az iskolásoknak beindult a szünidő, a nagyobbak az érettségi vizsgák és az egyetemi vizsgaidőszakok utolsó napjait tapossák, és a munka világában is közeleg a szabadságok időszaka. Sokan tehát most engedhetik meg maguknak, hogy több – vagy egyáltalán valamennyi – időt szánjanak hobbijukra, mi pedig a HKK Bloggal természetesen azt szeretnénk, ha ez a lehető legtöbb ember számára a HKK lenne.

summerNem titok: kedvenc kártyajátékunknak új játékosokra lenne szüksége, ám segítség és erőfeszítések nélkül ez a közösségbővülés aligha fog magától bekövetkezni. Úgy döntöttünk tehát, hogy nyáron mi is magasabb fokra kapcsolunk, és beindítunk egy olyan “programot”, mellyel reményeink szerint tehetünk egy kicsit a játék jövőjéért és az utánpótlásért.

Bátrak leszünk és számszerűsítjük is célunkat: azt szeretnénk, ha a nyár végéig 50 új játékossal bővülne a HKK-s társadalom, olyan újoncokkal, akiket azonnali játékélménnyel és játékismerettel építenénk be a közösségbe, méghozzá a lehető legminimálisabb kezdőbefektetés, és természetesen állandó támogatás mellett.

Segítségetekre – hogy minél több emberhez eljuthasson a játék és a kezdeményezés híre – mindenképpen számítunk majd, hamarosan pedig az első konkrétumokkal is jelentkezni fogunk. Addig is törjétek a fejeteket bőszen, hogy mely ismerőseiteket “fertőzhetnénk” meg sikeresen a HKK-lázzal. Stay tuned!

Csető Zsolt

71 thoughts on “Itt a nyár – bővítsük a közösséget!

 1. Remek kezdemenyezes!

  Viszont 2 problemam van a ‘legminimálissabb kezdőbefektetés’ -sel
  – 1 s
  – miert?
  Ha lehet, ne azt szokja mar meg egy uj jatekos, hogy kolcsonlapokbol jatszik, hanem hogy paklikat vasarol. (merthogy ugye attol fog elni a jatek) (ha felreertettem, akkor bocsi)

 2. Igen, kicsit furcsa, hogy én belefektettem jó sok pénzt, más meg (csak azért, mert kevés a játékos), ingyen kapja a deckeket… :-S

 3. Ötlet:
  A nyári szünetre kellene csinálni egy(több) HKK tábort 8-14 éves korosztálynak.
  Ez lehetne napközis (reggel jön,délután megy) rendszerű, tízórai,ebéd és uzsonna étkeztetéssel.
  Az alap program persze a HKK lenne (asztali és online verzió),de egyéb programokat is lehetne kínálni (strand,mozi,kirándulás,sportolás stb.).
  A részvételi díj tartalmazhatna 3-4 paklit (IV,ZSZ,Zén), hogy a gyermek egyből ki is próbálhassa a játékot a “saját” lapjaiból.
  A tábor végén versenyt lehetne tartani a srácoknak kis díjazással.
  Már “csak” a megfelelő helyszínt és személyzetet kell megtalálni és reklámozni minden felé! 🙂

 4. Szerintem itt arról van szó, hogy egy gyűjtögetős játékot úgy lehet megszerettetni, ha valakinek az elején nem kell 10000-ket beleölnie,ahhoz hogy tudjon játszani..
  Szerintem az aktív versenyjátékosoknál az évek során halomban áll a használatlan gyngy a sok vásárolt+nyeremény deckből.
  Ezeket simán fel lehetne ajánlani ilyen “alapként”, amiből lehet élvezetes deckeket összerakni. Ezeket ki lehetne úgy alakítani, hogy legyen bennük fejlesztési lehetőség,így ha megtetszik,akkor nyilván elkezd deckeket vásárolni az illető meg cserélgetni, hogy össze tudja szedni a hiányzó lapokat.

  Nem hiszem, hogy az egyik fontos célközönségnél érdemes úgy indítani a játék megismertetését, hogy “Hello, itt ez a mesekártya, tudnál 30-50000 beleölni, hogy komoly sikerélményed legyen versenyeken”?
  Először rá kell kapni az ízére, utána már megy magától a dolog.

 5. Nem jól álltok hozzá, elöször is adni kell a gyerköcöknek egy közepesen erös paklit ingyen! Meg mutatni, hogy kell játszani vele. Aztán el kell vinni a lurkókat egy-két fake versenyre, ahol mindenki hagyja öket nyerni (dijjazásnak megteszi pár régi zén ami a kutyának sem kell). Aztán jöhet hogy “Hü öcsém, te aztán jól nyomod, Respekt” meg ilyenek. Utána rá kell vezetni, hogy nevezzen egy rendes versenyre, ahol persze elverik mint jég a határt. Ezek után jöhet egy “segítökész” pajtás aki elmagyarázza nekik, hogy csak azért vesztettek mert nem a legujjabb lapokkal nyomják. Innentöl pedig nincs megállás lefelé a lejtön. 🙂 Nagyjából mint a drogoknál 😀

 6. A játékot úgy 3000-4000 Ft-tal is el lehet kezdeni. Pécset az első versenyemen még a megkezdése elött kaptam két zént, mert h akinek ez az első versenye annak ez külön jutalom ( ez már egy pozitív kezdés, ami még jobban meghozta a kedvem).
  Az első paklinak tökéletesen megfelel valami egyszerű amit a saját kedve szerint variálhat, gondolok itt valami “gyűjtemény” szerűségre ( mérgező, fehér horda, végzetúr stb.) A játék szépsége h szinte mindenki találhat egy olyan koncepciót v. fajt amivel szívesen játszik.
  Mondjuk ami a leginkább megfog egy kezdőt az a hangulat és a társaság. A baráti kártyázások valamint egy versenyen bármit is elérni. Nekem kezdőként már az is eredmény volt h versenyen még nem lettem utolsó 🙂
  Aztán a versenygyőzelem is összejön egyszer.

 7. Nem lehet valakitől elvárni, hogy úgy ugorjon bele egy új játékba, hogy egyből egy rakás pénzt költ kiegekre. Először meg kell szerettetni vele a játékot, amihez óhatatlanul össze kell neki rakni valamilyen paklit ingyen / nagyon olcsón. Ha egyből úgy kezdjük, hogy “figyelj, el kell költened ennyi és ennyi forintot, és akkor TALÁN meglesznek a lapok, amik kellenek a paklihoz”, akkor el sem fogja kezdeni…

  Véleményem szerint ez, valamint egy hatásos és érthető bevezetés a játék és a szabályok világába az, ami a legfontosabb ahhoz, hogy megszerettessük egy új játékossal a HKK-t.

 8. Odaadjuk nekik a halmozódó méonech fürkészeket, bundás yetiket és elmerombolásokat, hadd legyenek el egymással 😀

 9. A készülő HKK Kódex első néhány fejezete pont így lesz összeállítva, hogy egy kezdő is könnyen és gyorsan megértse a játékot, és ahelyett, hogy továbblapozna, és elmélyedne a szabályok tömkelegében, máris nekifoghat játszani.
  Remélhetőleg hamarosan megszületik a Kódex készítéséhez elengedhetetlen vita-felület, ahol széleskörű konszenzust tervezek egy-egy neuralgikus téma kapcsán.

 10. Lehetne mondjuk régi gy-ngy-ket osztogatni a buszmegálloban “Miklós szeret téged” beszólással.

 11. attól él a játék, hogy van aki játssza.

  azt kellene szem előtt tartani, hogy mi a status quo.

 12. Azt hittem konstruktív hozzászólásokat kell írni! 😦
  Itt meg poénkodik mindenki. (tisztelet a kivételnek!)

 13. Zsolt, amennyiben ilyen irányba indul el a kezdeményezés, tennék egy felajánlást. Van egy kb. 100-200 gyakori-nem gyakori-ritka lapból álló pakkom, nagyjából a Rhatt fénykora és Misztikus erők közötti időből, amit szívesen felajánlanék egy olyan játékosnak, aki most szeretne belefogni a játékba. Komolyabb értéke ezeknek a lapoknak nincsen (a nagy része “régi” verzió), viszont erre a célre szerintem tökéletesen megfelelne. Szóval szívesen beszállnék a projektbe így, remélem mások is követnek ezzel. Azt hiszem, a jelenlegi játékosok is kizárólag nyerhetnek azzal, ha bővül a HKK-s társadalom.

 14. Komoly célkitűzés, kíváncsi leszek a tervhez ami szerint el szeretnétek érni.Én drukkolok nagyon!
  Továbbá ugyanúgy mint Roland én is szívesen felejánlok egy kisebb packot ha belefér a kitűzött célokba , hogy ezzel is előrébb legyetek plusz ha időm engedi esetenént egyéb karitatív módon is!

  @Balage
  Első pár alkalommal még elfogadható volt,hogy ennyire a vásárlásra akarod buzdítani a közönséget,de kezd kicsit túl agresszív lenni és nem vagyok benne biztos, hogy a megfelelő célt éred el vele(sőt!!).
  Másrészről most pont egy olyan cikk alatt teszed mindezt némileg bírálóan ami megint egy óriási(ahhoz képest amit megszoktunk mostanság a cégtől azthiszem egy 50fős tábor beszervezése ennek számít) reklámot akar csinálni a Beholder ezen termékének mindezt gondolom ingyen(vagy ha nem is biztos,de valszeg nem nagy befektetés árán).Csak annyit akarok mondani, hogy nincs jó üzenete ennek ahogy elő van ez vezetve a mondandód.Tudom a szándék jó és közös a cél,de sztem minden ilyen próbálkozást minden eszközzel támogatni kell és nem rögtön a rosszat feltételezni.No offense!!!

 15. Ferivel értek egyet…Nem kellett volna ennyi évig töketlenkednetek a játék reklámozásával,vagy 1 kicsit jobban kéne hozzá érteni/olyan embereket alkalmazni akik értenek hozzá és akkor talán nem itt tartanátok.

 16. @Juhasz Ferenc

  – 50 fos tabort akarnak csinalni? En ezt nem lattam, de te tudhatsz valamit 🙂

  – direkt kezdtem a ‘respect’-tel a hsz-emet, hiszen ez a lenyeg

  – a gyujtogetos kartyat nem csak ugy lehet elkezdeni, hogy kapsz egy csomo lapot vagy egy kesz (bar nem tul eros) osszerakott paklit.
  Mi ugy kezdtuk el a Magic-et anno, hogy vettunk fejenkent 1-1 paklit. Es abbol elkezdtunk jatszani. Aztan picit csereltunk (4-en egymassal). Aztan vettunk meg fejenkent 1-1 paklit. Kesobb meg 1-1-et. Es jo volt. Es csak joval kesobb mentunk el versenyre (na oda mar kellett nehany kolcson lap – persze nem egesz pakli).
  A fiam osztalytarsai ugyanigy kezdtek HKK-zni (Kezdocsomaggal es Juniorral).
  Nem arrol van szo, hogy rettenet penzeket beleoljon valaki egy jatek kiprobalasaba.
  De arrol igenis szo van, hogy a HKK nem attol fog elni, ha tovabbi jatekosai vannak, hanem ha olyan jatekosai vannak, akik hajlandoak paklit venni. Ezert lehet ram haragudni, de ez teny.
  A jatekot megtanulni szerintem tovabbra is a Junior (1-1 csomag eleg) megvasarlasa a legcelravezetobb es igen olcso megoldas. (asszem csak 600 ft, es ha valami tabor-szerure kell, valoszinu meg olcsobban is lehet kerni a Behotol – en mindenesetre szivesen alkudozom Miklossal ezugyben) Ja es bele lehet epiteni a koltsegbe konnyen. Azert is jo a Junior, mert nem riasztja el a jatek bonyolultsaga a 220-nal kisebb IQ-juakat sem egybol.
  Nyilvan ha valaki meg 5-600 ft-ot sem akar kockaztatni, meg lehet tanitani kolcsonlapokkal is jatszani, de szerintem nem jo irany – barmennyire is SZIMPATIKUS es TISZTELETREMELTO, ha valaki ad – a ‘jatssz kolcson lapokkal, ajandek lapokkal’, mert ez nem lehet a hosszutavu cel. Senkie sem, a HKKBlogosoke sem. No offense at all.

 17. Semmikeppen nem fikazni akartam a kezdemenyezest, es akkor most egy idore abbahagyom a ‘ha nem veszel HKK paklikat, elobb-utobb nem lesz HKK’ gondolat propagalasat. (de attol meg igaz marad kozben is 😉 )

  Akik pedig mindent jobban tudnak, azoknak kivanok sikeres vallalkozasokat allat jo es olcso marketinggel, elkotelezett es szinten olcso munkatarsakkal, adozassal, TB-vel es mindennel, ami ezzel jar 😉

 18. Lelkes vállalkozóként jelentkezem, egy nagy gond van, hogy nem sokszor tartózkodok még Budapesten, de olyan heti rendszerességgel 2-3 napot fel tudok menni. Későbbiekben komolyabban is el akarok kezdeni foglalkozni ezzel a remek kártyajátékkal. Van bennem potenciál a fejlődésre és fogékony vagyok a hasznos tanácsokra, és segítségekre egyaránt. Megtisztelő lenne egyenesen a Nagyoktól tanulni az alapoktól, hisz kezdő lévén még sok kérdésem van. Zárójeles megjegyzés, van már egynéhány IV kártyám gy-ngy-ből néhol már sok is, de a gyűjtőalbum még félig sincs teli és a későbbiekben szívesen költenék bele mert élvezem a játékot ( itthon szoktunk 2 emberrel játszani az IV-s kezdetleges paklikból amit itthon dobáltunk össze)

 19. @Balage

  Amit én tudok az egy olyan dolog amit még az általános suli elején szedtem magamra.Ez nem más mint az olvasás tudománya:P(bevallom eddig nem tulajdonítottam neki túl nagy jelentőséget,de lehet alábecsültem magam)
  Idézet a cikkből:
  “Bátrak leszünk és számszerűsítjük is célunkat is: azt szeretnénk, ha a nyár végéig 50 új játékossal bővülne a HKK-s társadalom, olyan újoncokkal, akiket azonnali játékélménnyel és játékismerettel építenénk be a közösségbe, méghozzá a lehető legminimálissabb kezdőbefektetés, és természetesen állandó támogatás mellett.”

  Amit írsz ezzel nincs gond ha magától kezd el valaki játszani természetesen így működik a dolog áldoz rá az ember,de itt most kissé más megközelítésből fog megtörténni a játékosok bevonása ha jók a sejtéseim,de igazából még nemigen tudunk sokat a tervről tehát sztem felesleges azonnal bírálni azt.

 20. Amit irtak, es amit idezel, abbol kovetkezik valamilyen tabor? (most mar igencsak kivancsi vagyok a konkretumokra, gondolom, mindenki mas is)

  99% respect es tamogatas, csak ezzel az egy kitetellel (megkozelitessel) van/volt gondom.

 21. Valahol egyet tudok érteni Juhász Ferivel és Balázzsal is!
  Mindenki ismeri a Behó reklám stratégiáját és üzleti hozzáállását!(reklám=0,vegyél minél több PAKLIT)
  A Blog kezdeményezése üdvözölendő,akármi is lesz belőle,de a Behó nélkül ez csak fellángolás.
  50 új játékost ( és itt csak a versenyekre is ellátogatóakban gondolkodva,mert csak így van haszna!) az “utcáról” bevonni a HKK világába szinte lehetetlen.Meg kell célozni egy korosztályt pl. 8-14 éveseket ha úgy is utánpótlásról beszélünk!
  Itt a nyári szünet,sok táborba küldött gyerekkel!
  Lovas,foci,indián,sakk,úszó stb. tábor létezik csak HKK tábor nincs! Miért nem csinál a Behó ilyet?
  (Más is csinálhatná persze,de ez a Behó elemi érdeke lenne!)
  Egy hetes turnosokban lehetne egész nyáron népszerűsíteni a HKK-t és jó páran benne maradnának valamennyi időre a hkk-s társadalomban.
  Persze ezt meg kell szervezni (hely,személyzet,plusz programok,étkezés stb.), de a reklám része kimerülhetne(kis befektetés!) az internetes hirdetéssel és az iskolákban elhelyezett szórólapokkal!
  Kár,hogy nem 2 hónappal korábban jött ez a cikk, mert akár most nyáron is elindulhatott volna ez a tábor!

 22. Utolsó spamem mert nem erről kellene szólnia,de mind1.Tehát amit írtam idézet:
  ” 50fős tábor beszervezése”
  értsd: 50 fős embertömeg megkedveltetése a játékkal
  A tábor mint olyan nem csak azt jelenti ahova a gyerekek elmennek nyáron,ettől szép a magyar nyelv,de nem szeretnék a nyelvtan vizeire evezni mert én is könnyen elsüllyedek tudom.

 23. @Abiondi

  Amit leirtal, az tobb millio forint. Csak vedd 1 felvigyazo ember 2,5 havi fizujat, szorozd meg 2-vel allambacsi miatt (es akkor nem volt beteg, nem volt szabadsagon egesz nyaron). A helyet, reklamot most hirtelen meg megbecsulni se tudom, de a leghatekonytalanabb reklam is 100ezreknel kezdodik.

  Az altalad szenne szidott Beho sokmillio forintot koltott mar HKK reklamra (pl. TV, iskolak, ujsagok, rendezvenyek, maguk a versenyek, versenytamogatasok – volt olyan is, amikor honapokig tok ingyen csinaltuk a jatekot ennek kapcsan).
  EZ NEM NULLA REKLAM!

  (csak igy gondold el: kitalalsz TE egy jatekot. Lass neki, reklamozd. Oldd meg, hogy megvegyek. Megkerheted 3-4 haverodat is, hogy segitsen. Csinalhatsz ra ceget is – mondjuk muszaj is leszel.)

  Ezeknek a reklamoknak a megterulese hihetetlenul bizonytalan, iszonyu kockazatokat rejt magaban, es marhara nem egyszeru erteni hozza. Sokan mondjak, hogy ertenek hozza, es persze mar ok is sok penzbe kerulnek, de nincs garancia, semmire, soha. Csak jo sokat lehet vele melozni, aztan hatha.

  Amugy az otlet jo (gondoltam korabban, hogy Abbas Krisztiannak javasolom – de arra jutottam, miert fizetne valaki, hogy a Dungeonben HKK-zzon, ha ingyen is teheti? + neki is van csaladja, stb. ugyhogy nem is vetettem fel) de egy otlet ennek a szakmanak csak 1-2 %-a.

 24. Nem teljesen értem, hogy mi a probléma egyáltalán a megközelítéssel. Abból, hogy egy teljesen új játékosnak kölcsönadunk egy paklit, hogy játszhasson néhány partit, még egyáltalán nem következik az, hogy nem fog paklikat venni, vagy hogy állandóan kölcsönlapokból fog játszani. Sőt, még ha egynéhány gy-ngy-t nekiadunk, hogy elkezdhesse építeni a saját pakliját, az se gond még az üzlet szempontjából sem. Ugyanis nagyon hamar rá fog jönni, hogy milyen erős lapok vannak a ritkák között, és hogy vásárolnia kell ahhoz, hogy egy értelmes, versenyképes paklit összerakjon. És ha már jól beleszoktattuk emberünket a játékba, akkor valószínűleg nagyobb hajlandóságot fog mutatni nagyobb összegek kiadására is.

  Oké, azt is meg lehet csinálni, hogy már rögtön az elején rávesszük, hogy vegyen legalább egy kiegészítőt, de nem hiszem, hogy egy darab pakli eladása akkora nagy biznisz lenne a Behó számára. Gondolom sokkal jobban értékelnek egy stabil vásárlót, aki a versenyekre is eljár, stb. Egy ilyet pedig jól ki lehet “képezni” úgy is, ha kölcsön / ajándékba adunk neki néhány ócska, régi gy-ngy lapot.

 25. Igenis nagyon olcsó, és hatékony reklámról van itt szó kérem szépen! Az hogy valakinek adsz bemutató terméket (ingyen) az is egyfajta reklám. Vajon miért állnak a tescoban hosztessz lányok mindenféle dolgokat kóstolgatni? Vajon mi a francnak vannak az újságokban a pici samponok? Mert nagyon jó reklám. IGEN valóban így van, a vásárlók nagy része egy büdös petákot nem fog költeni a megkóstolt termékre.
  A behónak pedig végtelenül hálásnak kellene lennie a blogos srácoknak, hogy ingyen vállalják a hostess lányok szerepét!!!

 26. @Balazs!

  Nem tudom hol látod az írásomban,hogy szídom a Behót!
  A véleményem igen is az, hogy a Beho reklámra költött ráfordítása manapság kimerül a kiegészítő dobozokban lévő “reklám” lapocskából és a honlapon lévő “gyűjts és játsz” szlogenből!

  A “HKK tábor ötlete most pattant ki a fejemből ( mivel általános iskolás a lányom és tele van az iskolai faliújság MINDENFÉLE nyári tábor lehetőseggel!!!), és nem végeztem semmiféle számítást ezzel kapcsolatban,de mivel leírtad a kb. árát egy ilyen tábornak azt is írd le mennyi lehet a rövid és hosszú távú bevétele! 😉
  Esetleg a költségeken lehetne faragni ha a HKK-s közösségből mint nyári diákmunka,eseti megbízás stb. lenne a “személyzet” díjazva!
  Szerintem tényleg a Ti(Beholder) érdeke lenne leginkább egy ilyen tábor!
  Remélem nem veszed szívedre a véleményem! 🙂

  Béla

 27. Vagy én akár azt is elképzelhetőnek tartanám, hogy néhány éppen ráérő játékos ingyen elvállalná a fiataloknak való tanítást, játékot (saját magamból indulok ki, én szívesen rászánnám 1 hetemet, hogy “felneveljek” 1 generációt), esetleg cserébe azért, hogy a “szervező csoportnak mondjuk esténként lenne akciós verseny, stb. tartva.

 28. Balázs, én komolyan nem értelek.

  Egyrészt itt egy kezdeményezés, egyelőre semmi konkrétum nélkül, és máris arról van szó, hogy már megint nem paklivásárlásra fogjuk nevelni a játékosokat. Biztosíthatlak, nem erre épül majd az elképzelés, és a minimális költséget is a beugróra értjük, nem arra, hogy “miként éljél ingyen HKK-sként”.

  Másrészt: tudod mit? Szerintem még az is jobb, ha “ingyenélő”, de új játékosok jönnek, mint hogy ne történjen semmi. Ennek a játéknak közösségre van szüksége, mert az egyre inkább nincs neki – anélkül meg nem működik.

  Nem azt mondom, hogy majd mi megcsináljuk a tutit, és hogy ez egy könnyen elérhető cél. Nem, pokolian nehéz lesz. De legalább megpróbáltuk, és ez boldogít bennünket.

 29. Én magamtól kezdtem el “játszani”. Ezt azért írom így, mert év eleje óta szinte csak kártyát gyűjtök. Persze, volt már néhány baráti játszmám, de az nem az igazi.

 30. Na most, lesz Nyugat-Magyarországi HKK Találkozó, ez egy remek lehetőség, persze regionálisan, ott a Verőcei tábor is, meg gondolom, hogy egy rakat verseny nyárra. (ez mind lehetőség a fiatalabb generációknak is, bár én is szívesen belekezdenék komolyabban is)

  Személy szerint még nem volt szerencsém versenyen részt venni, és itt Szolnokon már nem is lesz, de mint korábban írtam fel szoktam járni Pestre, és nyár közepe, vége felé be tudok szervezni egy full kezdő embert, történetesen a legjobb barátomat. Junior paklit vettem külön neki, 2 csomaggal egyet neki egyet nekem, így szerintem könnyen meg lehet tanulni az alapokat aztán a korábban említett VI egyik “válogatott pakli”-val majd még gyakorol. 18-19 évesek vagyunk és személy szerint én a magam nevében még mindig fogékony a játékra.

  A többit magamról már korábban megírtam, ha minden jól megy, érettségi után felköltözök Pestre és akkor több időm lesz elmerülni a kártyajátékok világában.

 31. @Krisztián: Várunk szeretettel. 😀 Legalábbis engem nyugodtan felkereshetsz, ha majd itt vagy Pesten (a Beholder fórumon is megtalálsz ugyanezen a néven). A kérdéseid egy részére remélhetőleg tudok válaszolni, és rendszerint néhány meccsre is kapható vagyok.

 32. Remek kezdeményezés, nagyon kiváncsi vagyok a részletekre.
  Lapokat nem tudok felajánlani, mert amúgy én is mostanában terveztem féltesóm két gyerekének bemutatni a játékot, úgyhogy lehet, hogy az 50-hez hozzá is fogok tudni járulni. 🙂

 33. Dancz Krisztián: Köszönöm az említést, bár a Nyugat-Magyarországi Találkozót a neve ellenére egyáltalán nem regionálisra tervezem, szeretném, ha mindenhonnan jönnének. Nem véletlen alakítottam úgy a nev. díjakat, hogy a messzebbről jövőknek olcsóbb legyen. Azt persze nem hiszem, hogy pl. Miskolcról bárki eljönne, de mondjuk Szolnokról lehet jönni nyugodtan! 🙂 Egyébként anime clubot szervezek az első napra, hogy segítsék a munkámat és kicsit beavassanak minket abba, mit is csinál egy anime-club. És persze ott az egyértelmű célom, hogy forduljon is a kocka, jöjjenek az animések hkk-zni!

  Egyébként sztem ha van egy 10-fős közösségetek mondjuk, akkor simán meg lehet próbálkozni a versenyszervezéssel, kisebb nev. díjjal, a Beho által támogatott UR-t és csomagokat és az ott vett csomagokat kiosztva! Működni fog az sztem!

  A további témához: Nyilván cél, hogy vegyünk hkk-t, ez kell ahhoz, hogy a játéknak legyen jövője. Sztem, hogy az újoncok vesznek-e a lapokat, ez gyakran ‘nevelés’ kérdése is. Én mindig azt mondom, az ember havonta 3-5000 Ft-ot rákölt a hobbijára, legyen az fallabda, golf szauna stb. Bármi. Akkor én miért ne tenném meg ugyanezt a hkk-val? Nyilván olyan típusú nevelést, hogy ‘mi mindig kölcsönadunk, nem is kell, hogy vegyél’ nem a leghelyesebb produkálni, de sztem itt nem is erről van szó.

 34. Megosztanám egy saját ötletemet, amit több okból sajnos még nem sikerült tesztelnem, hogy működik e.
  Nos, sokat gondolkodtam én is, hogy HKK tábor kéne kezdőknek, de nem tudom… én (ha nem ismerném a játékot, lehet nem engedném el a gyereket)

  Ami viszont még felmerült bennem, hogy majdnem minden településen van egy olyan hely amit nyári napközinek hívnak. És ez lehet az a pont ahol kaphatna esélyt a játék. A napközis tanároknak előny lehet, h amíg valaki bemutatja a gyerekeknek a játékot addig picit lazíthat. Nyilván kellene hozzá a bemutatón osztani néhány szinte értéktelen lapot ami elindít majd (vagy nem) valamit. Nem igazán jó az osztálykirándulás/sítábor stb. ilyesmire mert ezek nem arról szólnak.

  Kérek bárkit, hogy próbálja ki, hogy működik e!
  Továbbá kérek bárkit, hogy elemezze ki mik a gyengeségek-erősségek/jó-rossz ötletek ebben!

  Kérdezzétek ki Párduckoponya Urat aki a semmiből épített társasjáték (HKK is) klubot! Neki vannak tapasztalatai.

 35. A nagy gond a fiatalabb korosztály körében hogy náluk már más a szórakozás, (mondom én kis pöcs 19 évvel) mivel már túlságosan korszerűsödik minden és előre halad. Lehet találni néhány gyöngyszemet akit érdekel, de azok tényleg fiatalabbak, 10 év körüliek. Meg is ígértem barátom öccsének hogy majd megtanítom neki 🙂

  De nem tudom, én egy kicsit különcnek éreztem magam a saját osztályomban emiatt, mivel nem tudtam hogy egy nagyon jó haverom is gyűjti a kártyákat, vele meg egy másik osztálytársamat megtanítva szoktunk csak játszani, szórakozásnak elég, valamit tenni viszont kevés. És ez a lényeg hogy mindenféleképpen még szerintem ha el akarjuk nyerni a tetszésüket, akkor még általános suli alsóban kell elkapni őket 🙂 vagy már nagyobb korban így 18-19 évesen, mert addig (persze csak saját vélemény) ha nincs nagyobb játékos bázis az ember körül, nem tud jót játszani, és szerintem mint én, különcnek érezheti magát.

  Így, hogy jövőre felmegyek Pestre sokkal jobb érzés hogy nem felejtettem el a nagyon alap dolgokat és hogy vásároltam egy kevés új kártyát, átlapoztam az új szabálykönyvet. De ha nem lett volna az osztálytársam még ennyi előnyöm se lenne. Társaságokat, csoportokat kell megcélozni, így kell előrébb haladni, mint ahogy korábban írták a fiatalok körében.

  A Beholder igenis próbálkozik ezzel, mivel Anime-Conokon ingyen kipróbálhatod a játékot junior kártyákkal, leegyszerűsített szabályokkal, ami szerintem nagyon remek ötlet, hisz könnyebb felfogni miről szól a játék. Ösztönzésnek, vagy csak szimplán emlékbe a játék végén mindig mindenki kap 3 db régi, ősrégi kártyát aminek játékban értéke már nem igazán van, de megmozgathatja a fantáziát, hogy basszus, én ott játszottam és tetszett, és kellene még. Szórólapot mindig osztanak a pultnál ott olvashatnak a weboldalról, ami megindíthatja a kezdő lépéseket, és netán még ide is eltalálnak a friss leendő játékosok, mint én 🙂 Régóta követem az oldalt és egy ilyen alkalomra vártam, hogy érdemben is hozzá szólhassak valamit a blogon.

  Ennyit akartam röviden tömören.

 36. @Balazs!
  Tök jó állandóan azt hallgatni,hogy “ez ennyi meg az annyiba kerülne”.Mi lenne ha kicsit tovább látnátok az orrotoknál meg annál,hogy ha valamibe nem fektetsz pénzt az termelni sem fog?Most abból éltek,hogy 95ben valami ki lett találva,ami akkor új volt és kész.Szerinted ha nem lesz semmi újítás,akkor ez így fog maradni?

 37. Megtanítom a kutyámat hákákázni, úgyse nagyon mozog ebben a melegben. Ja és persze úgy indul, hogy neki alapból mágikus védelme van…

 38. Tegnap este az online játékon egy 10. osztályos lánnyal játszottam pár meccset. Saját bevallása szerint egy animés conon találkozott a játékkal, ott kapott kódot, amivel regelt az online verzióra. Ezen kívül kapott/vett pár pakli Juniort, tetszik neki és tervezi, hogy versenyekre is fog jönni (valószínűleg csak a kezdeti lelkesedés). Ez jó, tehát a beho marketingje valamennyire működőképes.
  Viszont a kis hölgy tipikus kortüneteket produkált, mikor pl. megkérdeztem olvasta-e a szabályokat a netes játékhoz (alap dolgokkal nem volt tisztában): “utálok olvasni, nem olvastam el semmit ^^” volt a válasza. Na ez a nagy baja ennek a játéknak, azt nem számítva, hogy igazából csak a sci-fi/fantasy/anime/rpg szubkultúra tagjai nyitottak rá: a mai fiatalok nagy része egyszerűen túl buta/korlátolt hozzá és nem hajlandó annyi időt rászánni a megismerésére, hogy megszeresse. Ebből a szempontból egyébként a funkciók ikonosítása (pl. szárnyacskák: repül/aktívan jön) nem feltétlenül rossz ötlet. Bármennyire is hülyén hangzik, a mai átlag fiatalt riasztja a túl sok betű. Szerintem a HKK akkor tud majd igazán népszerű lenni az ideális kezdő célközönségénél, (fiatal tizenévesek), ha egyrészt valamilyen a korosztály által kedvelt/ismert világhoz kötődik pl. anime kártyák: Yu-gi-oh, (tegye fel a kezét akinek 2-nél több TF-en játszódó könyve van otthon, vagy van legalább egy ismerőse akinek van ilyen). Másrészt a végletekig leegyszerűsödik és a kártyákról a színesítő szövegen kívül eltűnik minden egyéb szöveg. Pl. büntetés csak ÉP vesztés lehet és egy akasztófa vagy kaloda ikon jelöli amiben van egy szám, stb. Ezzel lehetne véleményem szerint szélesebb rétegekhez eljuttatni és felfuttatni a játékot. Így viszont a jelenlegi “intellektuális” játékoskört gyakorlatilag 100%-ban elvesztené a beholder. Tipikus minőség(hibás URek..?) vs. mennyiség kérdés ez, legalábbis én így látom.

 39. Kb 6 éve hagytam fel az aktív hkk-val (azóta online tolom, meg elméletben az új kártyák miatt) ennek sok oka volt (barátok,család,más hobbik, munka,szabadidő stb.) de már ekkor is ez volt a fő téma, hogy nincs elég ember. 6 év telt el és még mindig él ez a játék, még mindig vannak versenyek és kártyafrissülés. kb 11éve ismerem a játékot és már akkor ez volt a szlogen ,hogy kevés a játékos a játék csődbe fog menni.de még mindig működik. nemtudom, hogy a Beholder főállásban vagy másodállásként csinálják a kft-t, de ha fő állásban akkor le a kalappal előtte, hogy ennyi ideig fent tudnak maradni és fizetést is tudnak kivenni belőle. sztem nem kell túldramatizálni a dolgot a játékoshiány terén. tény ,hogy kevés új játékos van mert most más a trend. ilyen ez a fantasy, most nem hódít. régi játékosok felnőnek és szabadidő híján nem kezdenek neki újra. majd egyszer talán én is újra elkezdek versenyekre járni és új paklikat venni, talán, majd ha lesznek új vagy felújított szkritterek… 😉

 40. Újabb remek kezdeményezés! Sok sikert a toborzáshoz!

  Egyébként pedig ami a lapok vásárlását illeti:
  Abszolút egyetértek Zsolti, DM, Feri és a többiek kommentjeivel.

  Ha az 50 ember kölcsönlapokkal kezdi le a játékot, és csak összesen 10(!) paklit vesznek meg egész HKK-s pályfutásuk során akkor az +10 eladott pakli ami a Beholdernek 0 erőforrásráfordításba került.
  A potenciális vevőkör rossz neveléséről és ezáltal kannibalizációjáról megint csak nem beszélhetünk, mert a HKK potenciális piacméretéhez viszonyítva az elért játékosok száma elenyésző.
  És biztosak lehettek benne hogy ennek az 50 főnek ha 20%-a megmarad akkor jóval több paklit fognak venni. (én is úgy kezdtem újra a játékot, hogy veszek csak 2 paklit hogy megmutassam a haveromnak…na vettem is…aztán még jó néhányat…)

  Szerintem mostani formájában az IV-vel és az eddig közzétett tervekkel a játékfejlesztés elindult egy jó és racionális irányba, a blog-os srácok pedig futószalagon gyártják a zseniális ötleteket a játék további népszerűsítésére.
  Talán most jutott el a dolog arra a pontra, hogy megfelelő kommunikációval és együttműködéssel előre lehet lendíteni a HKK, üzleti szempontból kicsit beragadt szekerét.

  Én megértem azt is hogy a számlákat ki kell valamiből fizetni, de ez a piacot sajnos nem érdekli (az pedig hogy ez a tét a játéknál, ahhoz az állapothoz is eljutottunk valahogy…), sokkal inkább az, hogy egy élvezetes játékot kapjanak és az ezzel járó társasági élményt. Ha ezt megtapasztalja 1-2 új játékos akkor fog pénzt beletenni a játékba ha pedig nem, akkor nem.

  (Amúgy szerintem ha már az elején LEHETŐSÉGKÉNT és nem FELTÉTELKÉNT ott lenne az emberek előtt az hogy lehet paklit venni, akkor igen hamar elkezdenének vásárolni pl.: kap valaki ingyen egy gyngy leah hordát és megmondják neki hogy felturbózhatja a menő Zénes nekromantákkal, hopp egyből ott van 5-6-10(! 🙂 ) eladott Zén.)

 41. Úgy vélem, h az újaknak, egy gyngy decket kellene adni (ingyen), és akor egyből egy kész paklival tudnák ki próbálni a játékot.

 42. Én megpróbáltam!!!
  Salgótarjánban saját költségen, már 3 általános iskolában tartottam bemutatót, ahol a régi gyngy stócomat (és a lapok régi változatait) osztogattam a napköziseknek, és Junior + IVből összerakott paklikkal mutogattam a játékot.

  Eddig sajnos csak egy srác vásárolt is paklit, de neki is apukája értetlenül nézte, hogy mi ez a marhaság…

  Sajnos itt a mai fiatalok/szülők felfogásával vannak nagy gondok. A középiskolások inkább piára, cigire költik a pénzüket, vagy egész nap a gép előtt ülnek, minthogy egy ilyen “valamire” pénzt kiadjanak. A fiatalabb korosztálynál pedig a szüleik szkeptikusak, és úgy állnak hozzá, hogy minek költsenek egy pillanatnyi fellángolásért…

  Ehhez kell a több promóció, hogy a szülők is átlássák, hogy mi ez, mert sajnos a elgtöbb esetben őket ugyanígy meg kell győzni. (Abszolút nem támadok, mert nekem a Beholder maximálisan korrekt támogatást adott a bemutatókhoz)

 43. @Abiondi
  Egy baj van szerintem ezzel a hhk tábor ötlettel, az hogy szerintem magában nem lehet eladni. Főként szerintem, ha kisebb gyerekeknek akarod ezt csinálni. Valamit be kell adni a szülőknek is, hogy mér pont ez a tábor a nyerő. Lehetne logikai fejlesztő tábor: egybekötötten a sakkozással és más logikai feladatokkal, csapat játékokkal. Illetve a gyerekeknek nagyon fontos a mozgás, amire szintén kéne adni.
  (Korrekt szolgáltatást kell adni, megfelelő áron. A szülő be tudja látni, hogy miért lesz jó a gyerekének a tábor.)

 44. szegény vállalkozók, de szar nekik, csak a gond meg a munka a semmiért. nem kell vállalkozni, menj el dolgozni. nincs ezzel semmi baj.

 45. @zomb

  Nem azt írtam,hogy csak a hkk-ról szólna a tábor,olvass vissza kérlek!
  Egyébként igazad van! 🙂

  (millió+egy féle tábor létezik 17E Ft—a csillagos égig árkategóriában,biztosan azért csinálják mert nem éri meg! 😉 )

 46. Jelenleg a barátnőmet tanítgatom játszani, az elején összedobált, Zanszilánk-IV gyngy-kből készült paklival próbálkoztunk… horror volt, nem igazán értett belőle semmit. Aztán a blogon írt, egyszerűbb olcsópaklikat raktam össze, ott kezdett ráérezni az ízére. Jelenleg már játszunk IV-csomagokból frissen bontottat.
  Próbáltam versenyre is csalogatni, a legnagyobb probléma, amitől fél, hogy “le fog égni” a többi játékos előtt, holott ez véleményem szerint nem igaz, mindenki elég segítőkész, ha új játékosról van szó (persze olyan is van, aki leszarozza a másik pakliját vagy játékstílusát, de ez inkább a kivétel, és csak önmagát járatja le vele). Reméljük, hogy sikerül meggyőznöm és lenéz majd a jövőben egy-két versenyre is.

  Úgy érzem, hogy jelenleg mindenki azokat az embereket éri el, akik a közvetlen környezetében van. És persze kell egy hozzáállás is, hogy ezek a szép, színes kártyák nem mesekártyák, hanem egy kőkemény stratégiai játék kellékei. Gondoljatok bele, utaztok a buszon/metrón/villamoson kártyás ismerősökkel, mennyire beszéltek nyíltan a HKK-ról? Nincs bennetek meg az az érzés, hogy a körülettetek levők hülyének néznek, ha azt mesélitek, hogy kerestetek egy Kurtzot, amit eldobtatotk Bűvös forrásnak, hogy a kijátszott Pszionikus entitás jelzőivel leszedjétek a Nax’rahnt, de a kisült izmokból kapott lapokra és manára az ellenfél merénylőzött egyet? Elég fura egy ismeretlennek… pedig nem kéne, hogy az legyen. Nekem is elég sokáig tartott ezt megszokni, most már nem okoz problémát, ha a HKK szóba kerül. Valójában az emberek inkább érdeklődnek, mint hogy lesajnáló megjegyzéseket fűznének a játékhoz (persze azért ilyen is előfordul, egy ismerősöm sosem felejti el megjegyezni, hogy kisült-e már az izom 🙂 ). Be lehet (és be is kell) mutatni ezt a hobbit, mint egy gyűjtögetős-stratégiai kártyajátékot, inkább, mint a fantasy-ra terelni a hangsúlyt.

  Csapongó gondolataim zárásaként megosztanék egy ötletet: mivel lassan sikerül beszerezni minden IV-lapot, ráadásul a gyngy-kből már megvan a teljes sor, így a versenyen nyert paklikat a ritkák kibontása után félreteszem. Így összegyűlt már vagy 25-30 darab, gyngy-ket tartalmazó Istenek Viadala pakli, melyeket szívesen felajánlok olyan célra, mely a kezdőket támogatja. Ilyenekből akár lehetne draftot is rendezni, a kibontott kártyák megtartásával, de a sima frissen bontott is szóba jöhet.

 47. “Sajnos itt a mai fiatalok/szülők felfogásával vannak nagy gondok. A középiskolások inkább piára, cigire költik a pénzüket, vagy egész nap a gép előtt ülnek, minthogy egy ilyen “valamire” pénzt kiadjanak. A fiatalabb korosztálynál pedig a szüleik szkeptikusak, és úgy állnak hozzá, hogy minek költsenek egy pillanatnyi fellángolásért…”
  Ez sajna így van, reméljük, a következő generációnak már valamennyivel több esze lesz.

  Ami az olvasást illeti: Szerintem éppen ellenkezőleg, a HKK egy lehetőség lehetne arra, hogy ezek a “mai fiatalok” kicsit olvasni is megtanuljanak.
  Gondoljunk csak a Harry Potter könyvekre. Nagyon sok emberrel ez kedveltette meg az olvasást.
  Lehet, hogy a motiváció (én is megismerhessem a HKK-t) elég erős lesz,hogy a szabálykönyvet, HKK Kódexet és a sok FAQ-t elolvassák.

  Azért egy elég fontos dolog: Amennyire tudom, a Hkk Online-t nem a Beholder fejleszti, emiatt nem biztos, hogy ajánlatos az online verziót hangsúlyozni (mondjuk ezt a hibát én is elkövettem)

 48. Én abszolút nem szeretek rosszat írni a Beho magatartásáról, mert nem látom olyan borúsan a helyzetet, mint itt jó páran. Viszont azt nem egészen értem, hha már itt van pár lelkes HKK-s (blogosok és azt gondolom lennének még sokan, akik segítenének is a játék népszerűségében), akkor ezt miért nem használja ki a Beho, miért nem áll ki egy ilyen kezdeményezés mellett, és félreértés ne essék nem azt mondom, h most ellenzi, de csak annyit látok, h OK jó a kezdeményezés, csináljátok. Sztem a közös célnak kicsit szignifikánsabban ki kéne ütköznie a cselekedetekben.
  Én is berántottam kb fél éve egy barátomat a játékba, de azt be kell látni, h “látatlanban” nem fog nemhogy 5-6 de még 1000 forintot sem költeni a játékra. Eljátszogattunk először gyngy-kel (rohadt nehéz volt összeszedni 2 paklinyi olyan kártyát, ami nem vet fel 30 kérdést) majd napról napra egy-egy új szabállyal bonyolítottam a játékot. És azután, h “megfertőzte” a játék élménye, már egyértelmű, h pénzt is fordít rá. Mert ha már megkedveltem a játékot, akkor valóban simán ráköltök 5000et, h legyen egy jó burástya paklim, mert sajnos ezekből hiány van nálam:)
  Na lényeg a lényeg, nem tudom, h mi Zsoltiék terve, mindenesetre ha kell gyngy, akkor egy masszívabb csomagot én is fel tudok ajánlani főként az utóbbi kiegekből.
  Sok sikert!

 49. Szerintem komoly hozzáadott érték lehetne, ha lenne egy klubhelység, ahol mondjuk péntek délutánonként összejöhetne a HKK társadalom egy jó tesztelésre. Légkondicionált, kényelmes székekkel, tiszta asztalokkal. Nem hiszem el, hogy egyik önkormányzatnál se lehetne elérni, hogy a kerület művelődési házában ne biztosítsanak egy fél napot egy nagyobb szobára ‘ társasjáték délután’ címszó alatt …INGYEN… (hetente / két hetente / havonta… megegyezés kérdése)… Felváltva ott lehetne Balázs / Miklós, mint a HKK kitalálója. Ki lehetne őket hívni (vagy valamelyik tesztelőt)… ez is nagy élmény visszaemlékezve…

 50. @Zsolt: akkor nyilvan felreertettem valamit, bocsi
  (Bubunak erre a mondatara gondoltam amugy: “Sztem, hogy az újoncok vesznek-e a lapokat, ez gyakran ‘nevelés’ kérdése is.”)
  Biztos vagyok benne, hogy jol fogjatok csinalni, megfelelo modon es utemben vegyitve a kolcsonzest, ajandekozast es a vasarlasra buzditast.Koszi!
  Ha szuksegetek van olcson paklikra, (tovabbra is a JUNIOR-t tartom a legjobbnak erre, nem vet fel olyan sok kerdest egybol), jelezzetek, es megprobalom Miklost meggyozni ennek fontossagarol.

  @Legato: kosz, hogy megprobaltad! (ez komoly munka tud lenni, tudom a rendezvenyekrol)

 51. @Leinad: azert szerintem a Dungeon lete, bar nyilvan nem tokeletes, egy igen komoly hozzaadott ertek a HKK-hoz is. Adjunk itt egy kis respectet Krisztiannak is!

 52. Örülök a kezdeményezésnek és ahogy tudom támogatni is fogom.

  EZ KELL A JÁTÉKNAK!!! ÚJ ARCOK

 53. @Kicsi: nagyon sok mindenben igazad van, pl ez:
  “(Amúgy szerintem ha már az elején LEHETŐSÉGKÉNT és nem FELTÉTELKÉNT ott lenne az emberek előtt az hogy lehet paklit venni, akkor igen hamar elkezdenének vásárolni pl.: kap valaki ingyen egy gyngy leah hordát és megmondják neki hogy felturbózhatja a menő Zénes nekromantákkal, hopp egyből ott van 5-6-10(! 🙂 ) eladott Zén.)”
  tok jo otlet.

  Amugy a fel eletem 😉 azzal megy el, hogy az egyszeru (“AUTO!”) paklik erosseget probalom javitani a kezdobbek konnyebben elerheto sikerelmenye miatt (ezert van a nagy etnikum-mania is) – sajnos gyakran szelmalomharcnak erzem, de kitartok 🙂

  Nagyon jo lenne egy kulon kategoria az ‘igazi amatorok’ szamara… egy idoben probalkoztunk a ‘Junior’ kategoriaval, de nem jottek…

  Esetleg tarthatnank osszel vagy jovore egy olyan versenyt, ahol 2 kategoria lenne:
  – VALODI amator (nem volt meg soha versenyen vagy max. egyszer – bar ez utobbit mar igen nehez merni)
  – vegyes: az osszes tobbiek

  Mit szoltok?

  @Zsolt, ha esetleg tetszik ez, lehetne reklamozni az ujonnan beszervezett nepeknek…

 54. Balázs: én Kritsztiánt se pro se kontra nem említeném meg ebben a kérdésben. Nektek kellene az ilyen ingyenes ki nem használt lehetőségeket megkeresnetek, mert Ti vagytok a termék tulajdonosok. Az értékesítési hálózatnak mindegy, hogy HKK-t vagy Magicet értékesít, a lényeg, hogy legyen forgalom.

 55. @Mr. Punk: ujonnan versenyre lejovo baratnoknek nagyobb az eselye a vigaszdijra, ennyit tudok hirtelen hozzatenni 😉

 56. @Leinád: Metagames klub amit keresel; legtöbb nap van magic/wow verseny, így nyitva vannak 9ig; szerintem kifejezetten igényes

  @Balage: ne vedd beszólásnak, de szerintem át kéne gondolnotok a játékosok felé történő kommunikációt; az ultrás is meg a mostani siránkozás is nagyon image rontó (pl. mennyivel jobb íze lett volna az egésznek, ha ez az első kommented: “Remek kezdeményezés, köszönjük! Hogyan tudnánk nektek segíteni?”) tudom h Te nem vagy official Behó szószóló, de a játékosok szemében az vagy

  illetve szerintem 50 ingyenélő HKKs (főleg ha versenyen is játszanak) hatalmasat lendítene a játékon – s ezek egy része egy idő után pénzt is költene; s egyébként is miért ne lehetne a rengeteg parlagon heverő, kukába való lapot felhasználni promóra (amit már egyszer eladott a Beho, így kvázi költsége sincs)

 57. @Feri: azzal kezdtem, hogy remek! de amugy igazad van, azota megbantam es atfogalmaztam

  De alljon itt ujra es.valoban: Remek kezdeményezés, köszönjük! Hogyan tudnánk nektek segíteni?

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.