Vettem a boltban egy pakli kártyát

„Nem akarsz tőlem lapot venni? Vásárolj, mert venni jó!” – Huk Péter, 2007

A héten ismét csak nagy port kavart egy cikkünk (Itt a nyár – bővítsük a közösséget!), így ennek kapcsán (is) szeretnék néhány gondolatot megosztani most veletek. A hozzászólások között pozitív és negatív kritikákat is kaptunk, ezúton is szeretnénk megköszönni a visszajelzéseket.

el_logo_2_400Nagyon sok fórumon beszéltünk már játékosokkal és fejlesztőkkel is arról, hogy hogyan lehetne a HKK-s társadalmat bővíteni. Mert lássuk be, hogy bővíteni kell, a miértje pedig egyszerű. Nem szeretnénk, hogy tönkremenjen a játék. (Akiben felmerül a kérdés, hogy miért mehet tönkre a játék, egyértelműen a pénzhiány miatt, hiszen kevés játékos kevés paklit vásárol.) Úgy gondom, hogy a HKK alapvetően egy elég drága hobbi. Itt most elsődlegesen nem a hobbi-HKK-ról beszélek, az otthoni játékokról vagy baráti meccsekről, hanem a kőkemény versenyjátékról (ti. egy olyan gyűjtemény, ami a versenylapok jó részét tartalmazza akár több százezer forintba is kerülhet, ).

Nézzük meg a leggyakoribb formákat, hogyan építheti valaki fel vagy tovább a gyűjteményét:

1, Paklikat vásárol. Talán egy kezdőnek ez a leggyakoribb lapbeszerző művelet, lemegy a helyi játék/egyéb boltba és vásárol X csomaggal valamelyik kiegészítőből. Természetesen nem csak a kezdők lehetősége a paklivásárlás, hanem a profiké is. Viszont az előző mondat ekkor annyiban módosul, hogy X itt egyenlő 1 vagy több displaynyivel, illetve csak a legutóbbi kiegészítőből vásárol a megjelenést követő maximum egy hónapban. Ilyenkor nagyon kevés az a játékos, akinek minden új lapja megvan, éppen ezért csinálják ezt sokan, kitermelheti egy új display árát a játékosnak (másodlagos piacon), de nem rossz ez a forgalmazónak sem, pörög az üzlet (pontos számot természetesen nem tudok mondani, de gyanítom, hogy az eladott boosterek 80%-a ebben az időszakban megy el). Aki követi az eseményeket (apróhirdetések), az látja, hogy a lapok ára egy kiegészítő megjelenését követően drasztikusan csökken (nem a spoilereké, ők kitartanak, de az átlagos lapoké mindenképpen), vagyis egy idő után nem éri meg paklit bontani (itt megint a versenyjátékosokról beszélek). Úgy gondolom összességében, hogy a kiegészítő megjelenését követő (maximum) 2-3. hónap után már nincs olyan motiváló erő, ami paklivásárlásra ösztönözné a játékosokat. Ez ellen is lehet tenni, számtalanszor ötleteltünk korábban is róla.

2, Adás-vétel-csere. Profi játékosok kedvelt lapbeszerzési módszere, miszerint vagy az interneten, vagy a helyi klubban bonyolítják le a folyamatot. Miért jobb ez, mint paklit vásárolni? Ha szükségem van egy lapra, akkor nyilván költséghatékonyabb megvennem magát a lapot, mint paklikat bontogatva reménykedni, hogy éppen az a lap esik majd az ölembe.

(3, Lopás. Nem gyakori lapbeszerzési forma, de érdemes figyelni, az ördög nem alszik.:))

Összességében úgy gondolom, hogy Zsolti közösségépítő ötlete remek kezdeményezés, amelyet minden olyan valamire való HKK-snak támogatnia kell(ene), aki azt szeretné, hogy még sokáig élvezhessük kedvenc játékunkat, ha mással nem is, azzal hogy ismerősei figyelmébe ajánlja, mindenképp!

Egyed Dávid

32 thoughts on “Vettem a boltban egy pakli kártyát

 1. Ami szerintem pozitívumként kiemelendő az utóbbi időben (ez egy nagybetűs dícséret a Beho részére), az a Zén kiegészítők most már sorozatosan magas színvonala.
  Szerintem kezdő játékosként ez egy nagyon jó dolog, hogy kb. 2000-3000 HUF ráfordítással lehet valakinek egy kvázi új paklija (persze nyilván a többi lapot be kell szerezni előtte hozzá, de azok jellemzően egy etnikum paklinál nem okoznak olyan nagy gondot, illetve ha pedig már valalkinek van egy közepes méretű gyűjteménye, akkor szinte 2 havonta kap a kezébe egy új koncepciót).

  Ezt az irányvonalat kellene üzleti szempontból megtartani, mert ezzel lehet bevonzani új játékosokat (a magam részéről az utóbbi hónapokban a költözésem előtt engem is ez tartott a játék mellett, mert már tömeges display vásárlásba nem akartam kezdeni de jó volt, hogy a zénekből elő tudtam pattintani 1-1 paklit kevés ráfordítással).

  Szóval hajrá Fejlesztők csak így tovább!

 2. Üzleti szempontból rövidtávon tuti jó.De hosszútávon megint ott vagyunk,hogy broken lapok jönnek ki zénben amik nem tesznek jót a játéknak.

 3. Szerintem épp üzletileg hibás a zének túlerősítése. Az igaz hogy hogy lehet hogy több megy el belölük de idővel ez a nagykiegek kárára lesz. elvégre az ember miért vegyen kieget ha néhány zénböl kap egy olyan dekket amivel díjazott helyre lehet jutni hagyományos versenyen is? Díjként megkapja a paklikat és nem kell vennie. Szerintem az olyan zénekkel mint a nekromantás a beho maga alatt vágja a fát.

 4. Én is az első hozzászólóval értek egyet.
  Még soha nem voltak ilyen kapósak a zének, megéri kivenni belőlük a teljes sort. Abban meg nem értek egyet, hogy a nagy kiegek kárára menne. Mivel azért csak egy koncepciónak a gerincét adják, de éppen a finomságok hiányoznak ezekhez a paklikhoz. Attól, hogy még top deck legyen belőle kellenek az örök spoilerek amik csak a nagy kiegből szerezhetőek be (pl.: kyorg tudás, solisar, erős, földanya). Ha ezek nincsenek meg, akkor szerintem nem várható az el a koncepcióhoz, hogy az első 10ben benne legyen.

 5. Tényleg kurva jó,hogy most ott tart a meta,hogy:erős,gyenge,soli,térszagi,kyorg+bármi és kész a deck…Ezért fogom abbahagyni megint az egészet a picsába.A hagyományos formátum már játszhatatlan

 6. Nem kell ezen felháborodni, mindig is voltak felkapott lapok.
  Egyébként olyan paklival is lehetett nyerni még a kieg megjelenése után, amivel lehetett versenyt nyerni és nem használta ezeket a spoilereket. gondolok itt az erdőre, xenora.. Csak mostanában elszaporodtak a változók és a rúnák. Ez ellen meg ki lehet próbálni a hálózós szabály lapot. (Nem egyszer vertem meg rúnás trinigant hálós raia deckkel. Persze ebbe a deckbe is benne volt a földanya, soli, erős, kyorg, gyenge, szilánkcsapda felhozatal. Aztán ki tudja lehet, hogy újból érdemes lesz használni korlátozós szabálylapokat).

 7. Nagyon szeretem az írásaid, de ez a mostani sajnos nem a te szinted. Kritikán aluli. Első és második olvasás után is kb ugyanaz volt az érzésem, hogy a nagy semmiről szól.Inkább vmi jó kis paklit ossz meg velünk legközelebb.

 8. Az tény hogy az egyre erősebb Zének valamennyire helyettesítik – bizonyos esetekben! – a nagykieg vásárlást, de ennek ellenére mégis rövid és hosszú távon is jó döntés a Zének erősítése.

  Ennek legfőbb oka hogy új játékosokat lehet velük bevonzani ami bevétel oldalon az alábbi hatásokban jelentkezhet:
  + az ezen játékosoknak eladott Zének ára
  + az új játékosok által vett nagykiegek ára (mert egy idő után fognak ilyet venni, ugyanis kellenek a kiegészítő lapok a paklijukba)
  – a meglevő játékosok által vett nagykiegek bevételének csökkenése (azért az nem fog előfordulni a jövőben sem, hogy valaki aki komolyan játszik és vett eddig 2 displayt innentől azonnal 0-ra redukálja a vásárlásait, lehet, talán 1-re csökkenti)
  +a meglevő játékosok által vett Zének bevételének növekedés (mert ugye erre fognak majd áttérni valamilyen mértékben, nem az lesz, hogy csak úgy innentől nem vesznek paklit)
  +a dealereknek megéri több displayt venni, mert ha több a játékos akkor nagyobb az esélye hogy lesz kinek kiárulni a maradékot mikor már kibontották a spoiler-eket (mert az új játékosok bizony nem lesznek restek a zének mellett még évi 5-6000 HUF-ot rákölteni erre és akkor nagyon alap költségvetésről beszélünk)

  Bukó abban az esetben van ha az egyetlen (-) sor összege nagyobb mint a (+)-osoké, ami…unlikely!

  Ami a “versenyen nyerek majd paklit!” dolgot illeti az sem probléma, mivel attól, hogy erősebbek a Zének még nem lesz több verseny az országban, így a kiosztott keigek száma sem fog növekedni.
  Ami történik az annyi lesz, hogy ugyanannyi kieget többen akarnak majd megnyerni és több ember lesz akinek ez nem fog sikerülni.
  Még ha ezek egy része be is pipul kicsit ezen, hogy csak centikkel maradt le a dobogóról egy versenyen az megint csak jó mert akkor vesz még kártyát hogy legközelebb ne hiányozzon az a pár centi. 🙂

 9. Az igaz, hogy a broken lapok nem tesznek jót hosszú távon a játéknak, de erre nem az a megoldás hogy a Zéneket gyengítjük vissza, az csak tüneti kezelés.
  A játék saját maga által generált evolúciós folyamata a lapok erősödése, ennek csak a tempójára van hatással a Zének ereje a tényére semmiképpen.

  Ez jelenleg a játék előtt álló nagy kihívás, amire még a HKK-nak nincs válasza, hogy hogyan törjön ki az erősítési spirálból? (erre persze a legalkalmasabb a Magic stratégiája, hogy a versenykörnyezettel ösztönzi vásárlásra a játékosokat, de a HKK nem ezt az utat járja)

  Talán a HKK esetében is új versenytípusok kialakítása (beszűkült látókör rulez!) jelenthet megoldást…de a Zének rendjén vannak így.

 10. Erre az a megoldás hogy nem adnak ki broken lapokat mint a dalnok a rox meg az életadó.Ezek nem erősek hanem túl erősek.
  És a tematikus zéneket sem ártana hanyagolni.Ha azt mondod hogy így vannak ezek rendjén akkor valami nálad nincs rendjén de nagyon.
  Érdekes hogy a buborék vagy az őselemi káosz erős zén tudott lenni broken lapok nélkül is.Erős,jó lapok voltak benne de nem életadó szintűek.Na azt a szintet kéne hozni

 11. Szoktam olvasni a blogot, de sose gondoltam volna hogy szerepelni fogok 😀 Elég agresszív sales tevékenységet folytathattam ha erre még 6 év után is emlékeztek 🙂

 12. Szerintem igenis kellenek a tematikus Zének. Hány és hány olyan koncepció van, ami néha kap 3-4 új lapot egy-egy nagykiegészítőben, ami semmire sem jó, a paklit nem tudja játszhatóvá tenni (kivétel: orgling), de cserébe legalább jól elveszi a helyet az értelmes lapok elől. A Zénnel pont az ilyen totál lecsúszott (vagy új) koncepciókat lehet jól támogatni. Ha megnézed, az IV-ben is JÓVAL kevesebb a használhatatlan gyaknemgyak ennek köszönhetően.

  Ezzel persze én sem azt mondom, hogy Életadók meg Dalnokok kellenek, csak hogy alapból egyáltalán nem rossz dolog a tematikus Zén – sőt.

 13. +1 Csető Zsoltinak
  Az,hogy tematikusak a Zének,kitűnő lehetőség arra,hogy kicsit megkavarjuk a játék beállt állóvizét. Ezen felül ha egy-egy pakli magját adják zénekben megjelent lapok,mások is szívesen raknak össze új paklikat,mert olcsón megtehetik. Legjobb példának itt vagyok én,sosem terveztem,hogy nekromantázni fogok,de mivel a zénes lapok és az IV-s gyngy-k könnyen beszerezhetőek,egy kósza gondolat elég volt ahhoz,hogy elkezdjem őket begyűjteni. Így van egy új koncepcióm,vásároltam Zént is és mindenki boldog.

 14. Jó de a tematikus zént úgy kéne megvalósítani mint pl a galetkiset:legalább 3-4-5 variáció van a deck összerakására.Ellenben a hulladék rox meg a dal deckel amiknél a lapok 95%ugyan az mindben és az egész 1 auto. Abnormális hogy kijön 1 életes zén és folyamatosan elől van.Kijön 1 dal és folyamatosan nyer.Kijön 1 rox és nyer.A zének egészítsék ki a nagykiegeket,legyenek hiánypótlóak,de ne ilyenek

 15. @h4xOr:
  Azért “az életes pakli elől van” eléggé távol áll az igazságtól 🙂

 16. Létezik egyszerűbb megoldás is a hagyományos formátum rendszabályozására. 1) Ilyen a most tervezett TOP dekk lapjainak tiltása következő versenyről; 2) ilyen lehet a 10 – 5 – 0 pontos lapok (szervező által megnevezett), és egy versenypakli ne haladhassa meg a 100 pontot; Bizonyos kiegészítők tiltása adott versenyről…

  Furcsállom, hogy azon pörögtök, hogy milyen lapok jönnek ki egy kiegészítőben, mikor a játék lényege, hogy minél több erősebb/jobb/ötletesebb lap jöjjön ki, amit aztán szabályozni lehet, hogy beengedünk-e versenyre, vagy sem. Tény, hogy ezzel foglalkozni kellene, de ha csak az a probléma, hogy úgy kezdődik minden pakli, hogy “erős,gyenge,soli,térszagi,kyorg+bármi “, akkor tudok erre egy nagyon egyszerű megoldást. 🙂

 17. @Leinád: Sajna valszleg ez nem gátolná meg, mert egy dal pakli így is simán kiépíthető. 🙂
  A Trinigan kontroll talán nem, a gyűjtőgenes hoki, szerintem igen.
  A köd szintén talán nem.
  A megoldást én sem tudom,a látókörös versenysorozat tűnik a legjobbnak.

 18. @galambd: nem értem mire mondod ezt, hiszen nem is paramétereztem. Az első felvetés (látókör) már most első körben tiltja, a 100 pontosnál is tuti(?) 10 pontos a dal pakli több mint fele… és a kiegészítő tiltásban is simán benne van a dal zén lehetősége… 🙂

 19. A koncepciós Zén ellenzőinek jó hír, hogy a következő, júliusi Zén nem igazán fog koncepciót tartalmazni, simán csak jó lapok lesznek benne.

 20. Ne, ezt most minek kellett???
  Nem a koncepcióval volt a gond, hanem a kirívóan erős lapokkal…
  Pl. a galetkis, életes zén teljesen jó volt.
  Áh, mindegy, látom megint mi lesz belőle:
  “simán csak jó lapok lesznek benne” = megint a kontroll kapja a tápokat, csodás, mondhatom…

 21. @Leinád: 10 pontos, 5 db Nil herceg dalnokkal még csak 50 pontos a deck, elfér még 5 db. 10 pontos lap és az összes többi dal. (azokat tiltani nem lenne okos dolog, mert más paklik dolgát nehezítenénk meg)

 22. A nyers közlésmódért elnézést kérek, kicsit felhúztam magam, de tartom, amit mondtam. 🙂

 23. Hozzá kell tenni, hogy az életes Zénből az Életadó kissé broken. De tényleg nem a koncepcióval van a baj, csak egyszerűen oda kell figyelni, hogy mennyire kibalanszolt lapokat adnak ki.

 24. @Rauvyl: teljesen jogos, én még a “kissé” szót is lehagynám. De ugye megint arról van szó, hogy egy erős lap a baj, nem a kieg, vagy a koncepció maga

 25. h4xOr, szerintem mielőtt néhány idióta reakció miatt abbahagynád a játékot (nevetséges), inkább várd meg a következő kieget amiben annyi anti-mágia jelenik meg, mint még soha.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.