Tiszta siker Abonyi Attilától

Az ártatlanság színét viselő horda lenne a gyak-nemgyak uralkodó?

Már a legutóbbi egyszínű és gyak-nemgyak versenyeken is megmutatta hatalmas erejét a főként olcsó, hordázós fehér lapokra épülő koncepció, legutóbbi blogos versenyünkön sem történt ez másképp. A viadalt veretlenül abszolváló mágussal, Abonyi Attilával beszélgettünk.

HKK Blog : Szia Attila, bár a Szivárgásból már ismernek az olvasók, és interjút is adtál már nálunk, egy rövid bemutatkozás azt hiszem nem lesz az olvasók ellenére!

Abonyi Attila : Sziasztok! Abonyi Attila vagyok, 22 éves, 2009 óta járok HKK versenyekre. Jelenleg angol szakos vagyok a BTK, még egy évig biztosan, utána pedig ki tudja…

HKK Blog : Az utóbbi időben fogyatkoznak a neved mellől a régebbi nagy sikerek, és a versenyeket is ritkábban látogatod. Mi az oka a mérsékeltebb, játékra szentelt időnek?

kodmangoAbonyi Attila :  Ennek több oka is van. Egyrészt mostanában kicsit lekötöttek egyéb elfoglaltságok, másrészt a tesztelésen minden héten játszom több órát, így nem érzem azt az érzést, amit régebben gyakran – a „mikor lesz már verseny??”-re gondolok. Ezeken kívül van még egy harmadik ok is: nagyon meguntam a hagyományos versenyeket. Nem nagyon lehet új, eddig még nem használt dekkel eredményesen szerepelni, a jól bevált dekkek meg játsszák magukat – különösen a ködös erdőt utálom. Magát a köd képességet sem tartom túl szerencsésnek, hiszen a TCG-ktől teljesen idegen a lapba épített fix keresés, vagy más néven az ’azt húzom, amit akarok’. A jelenlegi HKK eltolódott abba az irányba, hogy többet számít a dekképítő képesség, mint a közvetlen játéktudás. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki saját belátására bízom, de az biztos, hogy ilyen körülmények között felértékelődik minden olyan verseny, amire a felkészülés nem abból áll, hogy leszedjük a netről a legutóbbi versenygyőztes dekklistet.

HKK Blog : Versenygyőzelmed egyben a nemzetire való kvalifikációt is jelentette, ez tekinthető talán a végső, legnagyobb kihívásnak minden HKK-s számára. Téged mi hajt a következő nemzetire készülve?

Abonyi Attila : Engem főleg a tavaly eredményem hajt. Eddig 3 nemzetin voltam, mindháromszor részt vettem a harmadik napon is, de tavaly igazán elbénáztam a draftot, így egyből ki is estem – más kérdés, hogy a csoportmeccsek során a későbbi első, második, valamint harmadik helyezettel játszottam. Idén mindenképp jobb eredménnyel szeretnék végezni, mint tavaly!

HKK Blog : Tesztelőként pontos rálátásod van a mezőnyre és a várható változásokra, mit vársz az új kiegészítő megjelenésétől?

Abonyi Attila : Ha minden így marad, akkor sok idegesítő dekket, amelyek arra jók, hogy a kontrollt megszívassák, majd kikapjanak egy drágító vagy korlátozó szablaptól.

HKK Blog : Az általad is irányított fehér horda egyeduralma tartós lesz a jövőben, vagy más színek felnőnek majd a feladathoz, hogy letaszítsák őt mostani trónjáról?

DSC07733Abonyi Attila : Mivel sok, etnikumot erősítő lap jön ki, ezért simán elképzelhető, hogy valami átveszi a helyét, mondjuk a tekik, vagy valami hasonló. De amúgy Tomi, ez egyáltalán nem fehér horda volt, hanem fehér kontroll! A verseny során csak egyetlen alkalommal nyertem 2. körben, sokkal jellemzőbb volt a 4.-5. körös győzelem. Nem szeretem a horda dekkeket!

HKK Blog : Rendben, akkor mondjuk úgy, a fehér kontroll népszerűségéhez nem fér kétség, ahogy eredményességéhez sem. Csupán ezen paraméterek miatt indultál ezzel a paklival a kvalifikációs versenyen?

Abonyi Attila : Azért indultam ezzel, mert a követője iszonyat erős, valamint simán elbírta a dekk a 3 cselvetés 3 Gyenge ereje 3 Erős gyengéje triót, amivel mindenképp játszani akartam. Van inkorrekt laphúzása is – természetesen a Spektrálisra gondolok. Sideba pedig lehetett rakni Manacsapdát, Esszenciaőrt, meg hasonló finomságokat.

HKK Blog : Milyen ellenfelekre számítottál előzetesen? Milyen elképzelések mentén építgetted a decket?

Abonyi Attila : Biztos voltam benne, hogy lesz Felkészüléses orgling, ami ellen sideból egész jónak éreztem magam. Gondoltam, hogy lesz KF dekk is, ezért figyelt ott a Morgan pálcája a sideban, különösen a Kovács dekk ellen. Gondoltam, hogy lesz pár Átkozott követős drágítás is, de ezeknek nem jósoltam nagy jövőt – ugyan ebben tévedtem, de sikerült elkerülni őket!

HKK Blog : Side-ból mire készültél leginkább?

Abonyi Attila : A fent említett két koncepción kívül igyekeztem pár stabilizáló papírt berakni, valamint flesseltem az épületekre is, hiszen a követő elég jól ontja az építőket. A Ryuku őrtorony konkrétan a Korlátozásos pakli ellen került be, hiszen ha jön egy Őrző lord, nagy bajban vagyok.

HKK Blog : Bár már megkopott az emlék, meséld el kérlek a fordulók izgalmait, és győzelmed igaz történetét 😀 !

Abonyi Attila : Az első fordulóban egy hasonló raia dekk ellen játszottam, de szerencsémre nem igazán volt jól összerakva. Jó néhány marginális lapot láttam az ellenféltől (Energiaital, Raia bűbája, Elzárás), így nem volt túl nehéz feladat győznöm, ráadásul kétszer kezdtem – mint ahogy Györki Dávidot kivéve mindenki ellen.

kisebb_angyalA következő mágus Makó Gergő volt, szintén egy raia paklival. Szerencsére az ő paklijából kimaradt az Erős gyengéje, ami utóbb sorsdöntőnek bizonyult. A kezdéseimet tudtam hozni, valamint az eleven mérgek is sokat segítettek sideból.

A harmadik fordulóban jó barátommal, Varga Róberttel játszottam, aki egy rúnás tárgyas kontrollt épített, nem is csalódtam benne. A múlt versenyen csúnyán letopdekkelt 1-1nél, miután már lejárt az idő, itt volt a revans ideje! Én kezdtem, első körben kitettem a kezem: Forrás érintése, Baltazár, Kristálytündér, Páncélos lovag. Robinál volt Elzárás, de úgy gondolta, nem lesz még első körben szüksége rá…fatális tévedés. Side után mindkettőnk dekkje sokat változott. Robi a hordázás ellen sideolt, én pedig kivettem a buta ütőlényeket, és Koncentrált energiát, Ryuku őrtornyot, valamint Piroslámpást tettem be, hogy le tudjam szedni a tárgyakat. Állóháború alakult ki, köszönhetően egy Őrző lordnak, amit végül 3 angyalt feláldozva a kéj oltárán egy Piroslámpással megoldottam, így sikerült nyernem. A harmadiknak már nem volt nagy jelentősége, de ezt is hoztam.

A negyedik ellenfél Kalugyer Roland volt, aki a Raia követő mellé Rúnát is használt, így magabiztosan néztem a forduló elé. Annál nagyobb volt a meglepetésem, amikor 2. körben Forrás érintésre kapott vagy 6 VP-t, majd köv körben leszedte az asztalomat és simán kiszedhetett volna, ha nem tartalékolok egykis erőforrást egy Átkozott gyógyulásra, ami leszedte az Angyalgárda parancsnokot. Nagy nehezen sikerült hozni ezt az összecsapást is, de sokkal nehezebb volt, mint gondoltam, minden tisztelet az ellenfelemé.

A döntő eléréséhez le kellett győznöm egy régi jó ismerőst, Györki Dávidot. Dáviddal gyakran játszom tesztelésen, illetve azon a nyáron, amikor igazán megtanultam HKK-zni (2010 nyara), sokat teszteltünk együtt a Nemzetire Bakánál, így tisztában voltam vele, hogy nehéz meccsnek nézek elébe. A Lépéselőnyös KF ellen igazán kezdeni kellett volna, de nem sikerült. Miután felhúztam a kezdőkezemet, láttam benne egy Eleven mérget, ami azt jelentette, hogy elfelejtettem visszasideolni. Szó nélkül elkeztem kiszedni a 3 zöld papírt, Dávid pedig rövid gondolkodás után lekevert és újat húzott.

-Beóvsz? Elfelejtettem visszasideolni, pedig jó kezem volt.

-Dehogy, én 4 tárgyat húztam, ősi volt ez így!

DSC07739Az újrakeverés után Dávid egy Goblin kutatóval kezdett, amire én Forrás érinthettem volna, hiszen ingyen Angyal + első kör 4 mana jól hangzik, de meggyőztem magam, hogy akkor játszom ki, ha már belém lőtt a goblinnal, különben lelövi az angyalomat. Dávid kirakott egy Gyilkos pörölyt a goblinra, ami igencsak rosszul jött, hiszen ütött ötöt, lőtt is, ráadásul még spellcountere is volt. Ha ez nem lenne elég, még jött egy Elmecsapda is, hamar meghaltam. Sideból jobbnak éreztem az esélyeimet, a másodikat simán hoztam is, majd jöhetett a harmadik meccs, amit Dávid kezdett. Az első lénye egy Ork megszállott volt, amit gyorsan Erős gyengéjéztem. Dávidnál volt még egy Ork lángvető, amit egy Mestermágus kapott meg, de legalább nem ingyen.  Egy gyors Forrás érintés után első körben kitettem egy Lejtőt, majd bement a 2 angyal, ütöttem négyet, illetve Cselvetettem is, ha jól emlékszem. Innentől már „én uralom a menetet és már nem igazán képes ellentámadni az ellenfelem”. Jöhetett a döntő!

A döntőben Borbély Jani ellen játszottam, aki érdekes, Hálócsapdás CHD követős dekkel játszott. Szerencsére nem volt túl kemény összecsapás, hiszen a Raia követő által adott angyal sokkal erősebb, mint a Chara-din fatty. Sideból berakott egy Torz kriptodot, és 3. körben agyonverhetett volna, de 2. körben kiraktam egy Eleven mérget, leesett az asztal+lőttem 9et, el volt döntve a dolog. A harmadikat is én nyertem, bár ez már egyikünket sem érdekelte. Végre nyertem egy verseny kb 8-9 hónap után, ráadásul ki is jutottam!

HKK Blog : Ha a nemzeti második napján egyszínű versenyt rendezne a Beholder, hogy látnád az istenek közötti erősorrendet?

Abonyi Attila : Nem lennék túl boldog! Ez a formátum jó volt, de az egyszínűt nem szeretem annyira. Az erősorrendem egyébként a következő:

Fairlight (Cselvetés, Kyorg, Aranytigris, stb.)
Raia-Leah (előbbi a lejtő és a counterek miatt, utóbbi az Életadós hoki miatt)
Chara-din (elsősorban Keltetős Xenók)
Tharr, Sheran, Rhatt, Dornodon, Elenios szerintem igazán esélytelenek, nem is foglalkoznék velük túl sokat.

HKK Blog : Mit gondolsz a nyár és a HKK kapcsolatáról? Megnő, vagy enyhül az érdeklődés ebben az évszakban az ilyen típusú elfoglaltságok iránt?

Abonyi Attila : Ilyen időben igazán jó lemenni a Dungeonbe, itthon szétolvadok! Egyébként nyáron jó HKK-zni, nincs suli, nincs vizsgaidősuck, lehet zsugázni!

HKK Blog : Reméljük téged az első félévnél többet látunk majd versenyhelyzetben, és újabb nagy csatákra késztetitek majd egymást a többiekkel! Köszönjük az interjú!

7 thoughts on “Tiszta siker Abonyi Attilától

 1. Grat Bonyi mégegyszer!

  A hagyival kapcsolatosan pedig sajnos nekem is hasonlóak az érzéseim:(

 2. Grat a versenygyőzelemhez!

  Én a hagyományos versennyel kapcsolatos véleményeddel nem értek egyet. Inkább az az oka, hogy a régi bevált dekkek nyernek, hogy nincs az embereknek kedve/ideje új dekket tesztelni és elindulnak a jól beválttal.

 3. Grat Bonyi!

  Ákossal értek egyet. A korlátozott formátumoknál meg sokkal inkább megy a kockadobálás, amit a hagyin még lehet is kezelni vmennyire.

  Amúgy majd az Avengir kívánságaimat majd kérem vissza 🙂

 4. Köszi urak!
  Az avengir nem lett elfelejtve, szombaton tudom vinni a behósra, ha az megfelel 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.