Próbabontás a Zénes frissen bontottra (2. rész)

Másodjára is nekifutunk a 15 Zén kiegészítőnek.

A keddi naphoz hasonlóan ma is végeztünk egy próbabontást a hétvégi frissen bontott versenyre, ahol 15 különböző Zén kiegészítőből kell majd legalább 35 lapos paklit összeállítani. Ezúttal az alábbi 60 lapot dobta ki nekünk a random.org.

1. Halhatatlan lények
A tébolyodott, Agyfürkészés, Életadó, Harfori szent

2. Felhők szárnyán
Ködpalota, Láthatatlan segítők, A főnix dala, Ősi legendák

3. Urgod kamrája
Pondi, az ősmágus, Veszedelmes kincs, Most vagy soha, Hártyás lemúr

4. Korok hajnala
Toborzó, Niol, a csontsereg vezére, Aurafaló, Moa homokfutó

5. Őselemi káosz
Káoszteknőc, Martian repertoárja, Agyzúzott yeti, Jégszív

6. Enkala mauzóleuma
Mérgező rakshallion, Enkala szolgája, Goblin füstkergető, Porcelángólem

7. Átokmocsár
Szinati szerzetes, Skorpiócsípés, A fény citadellája, Kagg, a mocsár ura

8. Buborék
Csipkerózsika álma, Királyi főszakács, Lábadozás, Szent Kulacs

9. Bomtar sírja
Kontinuumfabrikátor, Bomtar rendje, Bomtar varázskönyve, Sírásó

10. Krabber lázadás
Arochos, Árnytündér lidérc, Lassú krabber, Mélyberántó krabber

11. Emlékek
Káoszszellem, Elmefacsarás, A furfang temploma, Minőségi csere

12. Timera visszatér
Szerencsés fürkészés, Samantha, Térsűrítés, Méregharcos

13. Varázstárgyak
Xenó savköpülő, Ork amulett, Nekrofun máglya, Farmolás

14. Letűnt civilizáció
Pokolfarkas, Sötét nagyúr, Nefil-rin kutató, Tirik-hun gladiátor

15. Manóváros
Hatalmas manó, Sunyi manó, Szilmill torokharapó, A hasonlóság keresése

arochosAzt hiszem első ránézésre rögtön megállapítható, hogy ez a bontásunk sokkal gyengébbre sikeredett, mint a tegnapi. Ettől persze még nem adjuk fel – szombaton sem tudjuk még, hogy mi vár ránk -, ám először most is a követő kérdéskörében kell döntésre jutnunk.

A Toborzó, a Mérgező rakshallion és a Hatalmas manó hamar kizárható, az Arochos azonban már egy olyan követő, amely felett érdemes elmélázni. Ha azonban megnézzük a lapjainkat, akkor látható, hogy mindössze a Goblin füstgránátos kombózik a jelzőinkkel, ráadásul néhány hasznos lapunk az ÉP-nket is eszegeti (Jégszív, A furfang temploma, A hasonlóság keresése) – még ha gyógyulások terén nem is állunk olyan rosszul (Harfori szent, Királyi főszakács, Lábadozás, Szent Kulacs). Összességében minden esetre úgy látom, hogy nem éri meg használnunk a követőt.

A követők és a tiltott lapok kihúzásával 55 lapnál járunk, ami azt jelenti, hogy további 20 kártyát kell kiszórnunk, hogy elérjük a 35 lapot. Lássuk.

 • A tébolyodott: Tegnapi bontásunkban már szerepelt, dobatásáról most sem szívesen mondunk le, hiszen a lapelőny sokat jelent. Maradhat.
 • Agyfürkészés: Leginkább azonnalit jót vele keresni, hiszen ebben az esetben kvázi lényegtelen, hogy véget ér a körünk, de a következő körre is jó lehet vele felkészülni valami erős lappal (mondjuk a következő kártyánkkal), hiszen valószínű nem lesz gyors a játék a versenyen. Maradhat.
 • Életadó: Na igen, a HKK egyik legerősebb lapja, akiről természetesen ezen a formátumon sem fogunk lemondani – még akkor is, ha csak két másik életes barátjával kombózik. Maradhat.

eletado

 • Harfori szent: Ha lejön, akkor jó eséllyel ott is marad egy darabig, eközben pedig védi a fenekünket – na meg persze kalandozóinkét és jó lényeinkét. Ez már elég nagy halmaz ahhoz, hogy megérje használni – és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy VP-termelésnek is nagyon jó. Maradhat.
 • Ködpalota: Egynél többet aligha fogunk tudni sebezni vele, így legfeljebb a köd képesség miatt gondolkozhatnánk el rajta. Ám mivel csak két lapunkat keresi (igaz, abból az egyik igen jó, de vannak más jó kereséseink is, amiket nem tiltanánk le), ezért jobb, ha lemondunk róla. Kiszorul.
 • Láthatatlan segítők: Építkezni sokat nem fogunk, ám őrposztvédésre azért elég jók lesznek a ködfiúk – nincs sok olyan lény a kínálatban, ami háromnál többet üt, így nem is lesz könnyű elpusztítani őket. Maradhat.
 • A főnix dala: A visszavetetéshez nagyjából a csillagok együttállása kéne, kettőért közbeszólhatatlanul keresni azonban már közel sem rossz dolog – ez menti meg a süllyesztőtől. Maradhat.
 • Ősi legendák: Ez persze már kicsit jobb, mint az előző lapunk, hiszen két szilánkért bármit előtúrni egyenlő a Hatalommal – de ezt már tegnap is beláttuk. Maradhat.
 • Pondi, az ősmágus: Az árához viszonyítva egész jók a paraméterei, és még fújni is tud, hátránya azonban elviselhetetlen. Kiszorul.
 • Veszedelmes kincs: Tegnap már bontottunk belőle: megállapítottuk, hogy ha megél egy kört, akkor már igen komoly nyerés, hiszen ekkor már 9-et sebzett. Ez úgy gondolom megér egy csontot. Maradhat.
 • Most vagy soha: Belőle is jutott tegnap, de már akkor sem voltunk biztosak benne, hogy megéri használni egy könnyen beragadó, és nagyon-nagyon komoly körültekintést igénylő kivégzést. Kérdőjeles.
 • Hártyás lemúr: Hártyás uraságból is volt a tegnapi bontásunkból – kvázi univerzális leszedés egy repülő, mérgező lénybe építve. Ritkán lesz rossz. Maradhat.
 • Niol, a csontsereg vezére: Na ez már valami: ha az ellenfél nem tudja villámgyorsan eltávolítani, akkor önmagában meccset nyerhet. Miatta gondolkodtunk el a Ködpalotán is, de úgy döntöttünk, inkább működjön a többi keresésünk is. Maradhat.

niol

 • Aurafaló: Mi kiszórjuk a varázslatainkat, az ellenfelet pedig utána jól bedrágítjuk. Jól hangzó terv, ám ebben a környezetben sajnos ezt közel sem ilyen könnyű kivitelezni, így szegény Aurafaló is parkolópályára kerül. Kiszorul.
 • Moa homokfutó: A kínálat talán legjobb KF-es tárgya – masszív, védett ütőgépet varázsol lényeinkből. Niolon például különösen jól mutat, hiszen az élet mellett aktivizálni is tud. Maradhat.
 • Káoszteknőc: Hoppá, lehet, hogy mégis csak az anti-mágiás vonalat kellett volna választatnunk? Persze csak viccelünk: hiába nagyon erős lap a Káoszteki, összességében varázslataink sokkal nagyobb hasznot hoznak nála. Kiszorul.
 • Martian repertoárja: Laphúzás vagy lapdobatás – tegnap már leírtuk, hogy nagyjából erre fogjuk használni. És meg is éri majd. Maradhat.
 • Agyzúzott yeti: Belőle is bontottunk tegnap, és beláttuk, az egyik legjobb első körös lény – főleg akkor, ha az ellenfél kezdett. Maradhat.
 • Jégszív: Nagyon durva asztaltakarítás, szinte minden lénnyel elbánik. Sajnos a mieinkkel is, de erre szerencsére fel tudunk készülni. Az Arochos különösen szeretni fogja. Maradhat.
 • Enkala szolgája: Drágítani nem rossz, kettőért egyet azonban picit talán kevés – ha mi kezdtünk, máris nem annyira jó, és rossz tempóban semmit sem tud. Még megfontoljuk. Kérdőjeles.
 • Goblin füstkergető: Önmagában nézve egy közepes termetű repülő lény, ami igazán teli őrposzt mellett mutatja meg erejét. Kérdés, hogy ez van-e elég jó. Kérdőjeles.
 • Porcelángólem: Nem repül, így az ellenfél fel tud rá készülni, ráadásul nincs is olyan nagyon sok egyet védő lény a kínálatban. Gyengének mégsem mondanánk, olykor nagyot szólhat. Kérdőjeles.
 • Szinati szerzetes: Kettőért 3/3-as repülő lény, amit néhány lap és lény nem visz. De miért okozna ekkora fejtörést az ellenfélnek egy alapvetően teljesen buta kártya? Kimarad.
 • Skorpiócsípés: Cantrip leszedés egyért, méghozzá hálóval – kevés ilyen olcsó univerzális leszedés van a bontandó Zénekben. Becsüljük is meg ennek megfelelően. Maradhat.
 • A fény citadellája: Tegnap már leírtuk róla, hogy bár kicsit lassú, mégis egy nagyon jó permanens képességű lapról beszélünk, amit ráadásul leütni sem lehet. A mostani bontásunk gyengébb lett, így ide már mindenképpen befér. Maradhat.
 • Kagg, a mocsár ura: Olyan lap, mint amilyen anno az Óriás denevér volt: ha egyszer ütött, onnan már tiszta haszon. Az esetek túlnyomó többségében izmokat fog kapni, hogy egyre gyorsabban termelhesse a manajelzőket. Maradhat.

kagg_a_mocsar_ura

 • Csipkerózsika álma: Ahogy tegnap leírtuk, első sorban laplopásként erős, de természetesen egy komplett asztalt sem rossz bealtatni vele, vagy mondjuk egy Vérkeszeget hosszú álomra küldeni. Maradhat.
 • Királyi főszakács: Nagyon durva első körös kezdés, amely komoly varázspontelőnyhöz juttathat bennünket. De később is remek lap, hiszen lényeink mellett bennünket is szépen megvéd. Maradhat.
 • Lábadozás: Újabb lap, amely hosszú távon nagyon durva előnyhöz juttathat bennünket. Igazi topdeck-matéria, amely egy elúszott meccset is képes lehet visszahozni. Maradhat.
 • Szent Kulacs: Belőle is bontottunk tegnap: nagyon erős counter a leszedések ellen, és ha kell, masszív gyógyításokra is képes. Maradhat.
 • Kontinuumfabrikátor: Ezek a varázslatellenes lapok ma is csak arra jók, hogy belássuk: csak nagyon gyenge spell-részleg mellett van értelme egyáltalán elgondolkodni használatukon. Bár akkor már lehet, hogy a versenyünknek is annyi. Kiszorul.
 • Bomtar rendje: Újabb egyért jövő leszedés – ezeknek igen nagy hasznát fogjuk venni. Számítsunk rá az ellenfélnél is. Maradhat.
 • Bomtar varázskönyve: Ma is jutott belőle – ne is bánjuk, hiszen leszedni, lapot húzogatni és anti-mágiázni nagyon jó lesz vele. Maradhat.
 • Sírásó: Még egy remek permanens erőforrás, amely a játék elején varázspontot, a későbbiekben pedig extra lapokat szolgáltat számunkra. Ő is szeret Moa homokfutót kapni. Maradhat.

siraso

 • Árnytündér lidérc: A visszatérő élőholt úgy tűnik ezt a rovatot is nagyon szereti – megint sikerült bontanunk belőle. És megint be is fogjuk rakni – lapelőny mindenek felett. Maradhat.
 • Lassú krabber: Egyért egyet drágítani remek dolog – csak nem magunkon. Így aligha vesszük hasznát. Kiszorul.
 • Mélyberántó krabber: Az élet + háló kombó jól hangzik, de összességében nagyon gyengén kell bontatnunk ahhoz, hogy a pakli közelébe kerüljön. Kiszorul.
 • Káoszszellem: A jelzőket igen ritkán fogja megkapni, azok nélkül pedig még egy Szinati szerzetesnél gyengébb szerencsétlen Káoszszellem. Kiszorul.
 • Elmefacsarás: Még annyi bűbájunk sincs mellé, mint tegnap (egy Lábadozást pedig nem is dobnánk el neki), háromért pedig hatalmas luxus egy ilyen kártya. Kiszorul.
 • A furfang temploma: Permanens erőforrásból nem állunk rosszul – a templom VP- és minőségi lapelőny mellett beépített countereket is gyárt nekünk. Csak figyeljünk, hogy ne üssék le könnyen. Maradhat.
 • Minőségi csere: Mindössze két lapunk működik a gyűjtőből (gyakorlatilag inkább csak egy), így pedig hatásfoka is igencsak gyengül. Nem hinném, hogy lesz hely neki. Kérdőjeles.
 • Szerencsés fürkészés: Komoly dilemmát rak az ellenfélre: ő dönthet, hogy tempó- vagy laphátrányba kerülne inkább. Mi mindkettővel jól járunk általában. Maradhat.
 • Samantha: Nagyon durva asztaltakarítás, talán a legjobb a kínálatból. Megfelelő pillanatban elsütve eldönti a meccset. Maradhat.

samantha

 • Térsűrítés: Főleg a kettes lényekből van sok, így felfoghatjuk egy 2-ért 4-et adó manatermelésként, de az ellenfél körének letiltása ennél sokkal jobb képesség. Maradhat.
 • Méregharcos: Passzív ugyan, és előbb-utóbb magától meghal, de 2-ért 5/5 ezen a formátumon már közel sem számít rossznak. Kérdőjeles.
 • Xenó savköpülő: A kínálat talán leggyengébb lapja: egy 1-ért 2/1-es passzív lény, amely mindössze egy másik lappal működik együtt a ~150-ből, és egyébként semmi hasznosat nem tud. Kiszorul.
 • Ork amulett: Egy lapelőnyt ad tisztán, és extrém esetben még aktivizálni is jó lehet vele. Egész sok lényünkre rá tudjuk rakni, így megéri megfontolni. Kérdőjeles.
 • Farmolás: Jó eséllyel pont akkor nem fogjuk tudni teljesíteni a kijátszási feltételét, amikor nagyon szükségünk lenne rá. Az áramlása emellett igen sovány vígasz. Kiszorul.
 • Pokolfarkas: Ha csak egy nekronért jönne, akkor nagyon jó kis izmos-feltámadós lény lenne, de így sajnos igen hamar elfogyasztja a paklinkat. Kiszorul.
 • Sötét nagyúr: Az egyik legjobb univerzális lény: rezisztens, mágikusat véd, jók a méretei, dobat, leszed. Mi kell még? Maradhat.

sotet

 • Nefil-rin kutató: Ő még az eddig kiszoruló 2-ért 3/3-as legénységnél is gyengébb, cserébe bukat egy manát. Ez aligha elég az üdvösséghez. Kiszorul.
 • Tirik-hun gladiátor: Ez a moa-pajtás máris hasznosabb: a Dobótőröket mindenki szereti – hát még akkor, ha felgyűlik a mana, és többet is le tud gyártani belőlük. Őrposztvédőnek is kiváló, gladiátorunk bizonyára sokat harcolt együtt szkritterekkel. Maradhat.
 • Sunyi manó: Önmagában nagyjából annyira hasznos, mint a Xenó savköpülő – mellette fog helyet kapni a stócunkban. Kiszorul.
 • Szilmill torokharapó: Kicsit sok a ‘ha’ és az ellenféltől függő feltétel ezen a lapon. Egy picivel talán jobb, mint az eddigi “2-ért repül, buta” lények. Kérdőjeles.
 • A hasonlóság keresése: Tegnap vele kezdtünk, ma pedig vele zárjuk a bontásunkat, méghozzá hasonló konklúzióval: a laphátrány ellenére is jó dolog tud lenni egy rugalmas permanens keresés, csak véssük fejünkbe jól a paklinkat. Maradhat.

Összesen 15 laptól búcsúztunk el, ami azt jelenti, hogy további ötöt kell még kiszortíroznunk. A kérdőjeles lapok közül végül a Most vagy sohát, a Minőségi cserét, az Enkala szolgáját, a Méregharcost és a Porcelángólemet szedtem ki, de nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ti miként döntöttetek volna.

Remélem, hogy ha más nem, legalább hangolódás szintjén sikerült némi segítséget nyújtani a szombati frissen bontott versenyt – itt az ideje, hogy mindenkinek a legjobbakat kívánjam a hétvégére!

Csető Zsolt

11 thoughts on “Próbabontás a Zénes frissen bontottra (2. rész)

 1. Javítottam, köszi.

  Mentségemre legyen, a tesztlistán anno füstgránátos volt a neve (az utolsó pillanatban lett megváltoztatva), és ez maradt meg bennem. 🙂

 2. Kéne egy ilyen goblin is! 😛 Iszonyat lenne, már az ahogy elképzelem a képét…áááá 😛

 3. Még jó, hogy egyáltalán megtudtuk előre, hogy megváltozott a lapkészlet… és nem ott, helyben derült ki.

 4. Ez már csak azért is fos, mert ugyan annyiért kevesebb használható lapot kapsz meg, a Buborék azért egész jó zén és van benne pár hasznos lap, amit ma is lehet használni, míg ebből max az Átokpiytykó!

  De így is állat lesz! 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.