Versenybeszámoló – Raia angyalait nem érdekelte a papírforma

Nem nyertek a legnagyobb esélyesek a Dungeon hagyományos versenyén.

Az utolsó lehetőséget ragadhatták meg a játékosok a Nemzeti Bajnokságra történő kvalifikálásra a Dungeon júliusi versenyén, ahol hagyományos formátumon kellett kiemelkedőt produkálniuk azoknak, akik az első helyekre pályáztak. Végül 29 játékos jött össze, ami azt jelenti, hogy az első két helyezettnek járt a bejutás.

A mezőny összetétele bizonyos szempontból érdekes képet mutatott.

 • Szabálylap (10): 5 Ősi rúna, 4 Korlátozás, 1 Lépéselőny
 • Követő (16): 4 Rox, a csontok ura, 3 Edralian, 3 Raia követője, 1 Arochos, 1 A legfőbb követő, 1 Molluszk, az ócskás, 1 Az ősök famulusa, 1 Pontaco, 1 A torzak hercege
 • Egyéb (3): 1 Felkészülés + Legendák Völgye, 1 Hálócsapda + Raia követője, 1 Lépéselőny + Átkozott követő

Az elmúlt időszakban megszokhattuk, hogy a kizárólag követőre támaszkodó paklik száma jelentősen visszaesett, és inkább a szabálylap + követő összeállítások szaporodtak el, a mostani versenyre azonban ennek gyökeres ellentetje jellemző. A szabálylapoknál az Ősi rúna (5) és a Korlátozás (4), a követőknél pedig a Raia követője (4) és a Rox (4) voltak a legnépszerűbbek.

DSC07974

Az öt fordulós versenyt végül hibátlan teljesítménnyel Erdős Viktor nyerte, aki a megszokottól némileg eltérő (és jóval kontrollosabb) Raia követős összeállításával az összes ellenfelét megverte. A dobogóra Kocsis István és Fotta Pál állhattak még fel, míg a legjobb amatőr a hatodik Váradi Paszkál lett. Mindez azt jelenti, hogy nem született újabb bejutó a Nemzetire – Viktor és István is kvalifikált már korábban az augusztusi megmérettetésre.

A végeredmény

I. Erdős Viktor (paklilista)

Kontroll pakli Raia követőjével.

II. Kocsis István (paklilista)

A halandóság átlépése pakli Edraliannal.

III. Fotta Pál (paklilista)

Csont pakli Rox, a csontok urával.

IV. Gáspár Tamás (paklilista)

Thargodanos-tárgyas kombó pakli Lépéselőnnyel.

V. Bakos Attila

Csont pakli Rox, a csontok urával.

VI. Váradi Paszkál (A) (paklilista)

Raia pakli Raia követőjével.

VII. Nagy Róbert (paklilista)

Galetki pakli Az ősök famulusával.

VIII. András Bence (paklilista)

Triniganos kontroll Ősi rúnával.

IX. Juhász Ferenc (paklilista)

Köd pakli A legfőbb követővel.

X. Kurunczi Dávid (paklilista)

Gyűjtőgenerálós pakli Korlátozással.

DSC07955

A nagy számok törvénye alapján két-két Raia és Roxos pakli is befért végül a legjobbak közé (méghozzá a legjobb hatba), a top tíz azonban így is változatos képet mutat a nyolc különféle paklival. Magát a versenyt pedig ráadásul nem az előzetesen legfőbb esélyenek tartott Dal – Trinigan – Köd – Rox kvartett egyike húzta be.

A Dungeon augusztusban A sokszínűség jutalma formátummal várja a Nemzetire készülni vágyókat, de ne feledkezzetek meg az ezen a hétvégén megrendezésre kerülő blogos versenyről sem!

Csető Zsolt 

Hírdetés

46 thoughts on “Versenybeszámoló – Raia angyalait nem érdekelte a papírforma

 1. Hehe a decklistem alapján toltam halászattal,de ez persze nem igaz:).
  Most fejből nem tudom mi lehetett az de tuti nem halászat 🙂

 2. Én is csodálkoztam rajta, de nem tudtam megfejteni. 🙂
  Sorry az esetleges hibákért, fénykép alapján készültek ezúttal a paklilisták, így pár dolgot nehéz volt kivenni. Ha valaki talál valami hibát szóljon!

 3. Nem a papírforma nyert. A játékosok reagáltak a kialakult helyzetre. Felesleges volt az a sok aggódás.

 4. A side-omban az utolsó két lap nem Ében kehely, hanem Eleven méreg volt.

  Valóban nem a papírforma érvényesült, szerencsére a legtöbb játékos próbált vmi újjal előrukkolni, így változatos volt a mezőny és a játék is.

 5. Nem volt felesleges, mert elérte ezt a hatást. Szerintem páran már cikiből sem indultak a slágerpaklikkal, meg hogy megmutassák: mással is lehet jó eredményt elérni. Ettől még a divatkontrollok erősek maradtak, és szerintem nem a meta változott, hanem a játékosok hozzáállása. (Bár végeredményben ez mindegy.)
  Üdvözlöm a változást, és remélem tartósan megmarad ez a játékosi hozzáállás.

 6. Azért a TOP 3-ban 2 kontroll nem éppen a nem papírformát támassza alá…
  Amúgy pedig kevesebben is voltunk, szóval ettől még nem kéne megnyugodni…

 7. Ami azt illeti a meccsen egyetlen köderdő sem volt és mindössze 1-etlen dal, valamint a 4 Roxból 2 a top 10-ben végzett, szóval én ezt egyáltalán nem nevezném megnyugtatónak.

 8. Nyilvánvaló, hogy az említett paklik nem lettek gyengébbek, csak maximum a profik beijedtek, hogy a kedvenc paklijukat esetleg kitiltják és átváltottak a kontrollra 🙂

 9. Nyilvánvalóan sokak esetében ez az időszak a tapogatózásé.Mi lehet az ami nem standard deck de eredményes lehet a nemzetin.Ez sztem igaz lesz még a beholderes hagyira is.Egyedül a nemzetin lesz igazi éles környezet ami megmutatja valóban megkell-e “nyugodni” .Ott már nem fog senki kockáztatni(na jó a 2. nap lehet :D) mindenki a tutira megy és ebből kifolyólag sokkal nagyobb arányú lesz a standard deckek aránya(sztem)!

 10. @Galambd:

  Nagyon vicces, ha-ha, nyilván beijedtek… Amúgy valóban én magam is kontrollal játszottam, de azt hiszem a győzelmet 95%-ban az angyalkák szállították, néha odaszúrt egy-egyet a trikornis is vagy side-ból az Eleven méreg :). Csodálkozom, hogy még ez a végeredmény se nyerte el a tetszésed. Mit vársz? Hogy egy kék nerub deck diadalmaskodik vagy éppen egy Troglodita-Rubintus aura köré épített Isteni érzéses kombó?? 😛

  (az utóbbihoz még kell egy Fehér mágia vagy Raia főpap is, csak mielőtt rákérdeznél arra, hogy mennyire vagyok kompetens).

 11. Illetve nem “támassza”, hanem támasztja! És igen a kontrollok már csak ilyenek, megnyerik a versenyt. Ha tetszik, ha nem. Kb. így is marad, amíg a játék él. De mint látod 80 féleképp lehet összerakni, szóval le lehet akadni a “megbélyegzésről”, meg hogy azzal könnyű, meg társai, mert ez a picsogás már nagyon bosszantó. “Személyes vélemény.”

 12. 80 féleképpen lehet összerakni – Ja, összerakok 30 countert/leszedést és mellészórok némi erőforrást és nyerést.

  Természetesen nem a nerub paklit szeretném látni (bár, ami azt illeti, nem egy rossz etnikum), de azért az sem állapot, hogy egy pakli sorra nyeri a versenyeket.
  Amikor az orglingok nyertek 2-3 versenyt, kis híján kitiltották őket, amikor az áldozós Molluszk tette ezt, a Nekrofun máglya bánta a sorsát.

  Engem csupán 1 dolog zavar, a kontrollok agyontápolása.
  Értem én, hogy a tesztelők szeretik tápolni a kedvenc paklijukat, vagyis a kontrollt (kivétel szerencsére van és tisztelet neki), de ez a kontroll-tápolás már azért túl átlátszó…

  De mind1, én már régesrégen nem a verseny-nyerésért játszom, csak nem szeretem látni a HKK romlását. (mondjuk majd akkor kapnak észbe, ha a Rawen átvonzza a játékosokat)

  Elnézést az OFF-ért

 13. @galambd

  Sztem túlzásba esel.Magával a kontrollal mint paklival semmi gond.A gond az ha mindenki ugyanazon deckekkel indul mert bizonyos koncepciók a mezőny fölé magasodnak.Viktor deckje messze volt a standard vonaltól így nem értem a beszólásokat.Nem szabad olyan szüklátókörűen gondolkodni mint ahogy sztem te teszed.Ez a játék sokkal színesebb annál minthogy ilyen szinten belehessen skatulyázni,hogy kontrol,lényes,deck,tárgy ,épület bla bla.Aki ezt nem látja meg annak lehet, hogy valóban elég egy JELENLEG még talán egyszerűbb játék(tudjátok az a másik:P).Ezzel nincs is problem valakinek ez valakinek más jön be.A lényeg azt csináld ami szórakoztat.

 14. @Juhász Ferenc
  Azért azt eddig sem lehetett elmondani a raia követős kontrollról, hogy nagyon messze lett volna az élvonaltól. Ha a trinigan, a dal, a rox és a köderdő állnak a képzeletbeli összesített dobogó 4 felső lépcsőfokán, a raia kontroll ott koslatott mindig is 5.-ként.
  Abszolúte az esélyes koncepciók között volt ezen a versenyen.
  Ha Pesten nem is volt korábban ilyen nagy sikere a raia kontrollnak (bár azért mindig ott volt a top 10-ben, tehát sosem volt esélytelen), vidéken sorra húzta be a versenyeket az elmúlt néhány hónapban. Játékkörnyezete válogatja, hogy mennyire erős éppen ez a pakli, szerintem igenis ott van az élvonalban.

 15. Ez a Rawen-ezés meg egyébként kezd kicsit bosszantóvá válni. Attól még, hogy jól néz ki, meg jobban menedzselik, még nem biztos, hogy jobb is a játék. Sőt, azt hallottam igazi kártyás pro emberektől, hogy elég egyszerű jelenlegi állapotában, és hogy pl. a hkk-s problémákhoz szokott agyunk ezt nem fogja annyira üdvözölni. Kivébe persze annak, aki nem akarja törni a buksiját, ha eredményt akar elérni (verseny) vagy sikerélményhez akar jutni (baráti játék).

 16. Hát visszanézetem az idei pesti hagyományos eredményeket(pörgőst is),de top 10be sehol sem láttam raia kontrollt,de lehet nem vettem észre valamit.
  A vidéki eredmények sajnos nem sokat jelentenek és ez most tudom nagyképű Pesti beszólásnak tűnik(mondom ezt úgy, hogy SOHA nem tekintettem magam pestinek),de egy 10-12 fős mezőny túl kicsi merítés ahhoz, hogy egy pakli erejét valójában lemérjük.

 17. Feri hozzászólásával kell egyet értenem. Attól, hogy egy pakli vidéken hozza az eredméyneket az még nem mérvadó pesti viszonylatban. Annak tudható ez be, hogy viszonylag könynen összeszedhető egy raia követős pakli, mint mondjuk egy trinigan vagy dal.

  A hatalom korlátozott versenyeken meg sztem senki sem kérdőjelezei meg az erejét.

  A mostani versenyre visszagondolva kissé ludas vagyok benne, hogy ez lett a végeredmény, mivel túltaktikáztam sokak szerint és ezért sem én nyertem. Ettől függetlenül nagy grat Viktornak.

  Akik meg itt szapulják a hagyományos versenyeket azok játszanak inkább zsebhokit!

 18. @Juhász Ferenc: Én legfőképpen azt nem szeretem, hogy pl. az etnikum paklik teljesen háttérbe.

  Hozzáteszem, hogy a 15 fős vidéki versenyt senki nem tartja érdemlegesnek, bezzeg, ha huszonvalahányan vannak a Dungeonben, akkor az mérvadó?
  Pláne úgy, hogy egy ködpakli, trinigan sem indult a versenyen, így nem csoda, hogy nem ért el eredmény.

 19. @galambd: Egy Trinigan sem? Volt legalább 3, de talán több is. Játszottam is egy ellen. Köderdő az tényleg nem volt.

 20. AMi pedig a színességet illeti, ha majd lesz a versenyen 20 etnikum, épület, tárgy, kontroll, stb. és mindegyiknek ugyanakkora esélye lesz nyerni, akkor lesz egyensúlyban a játék.

 21. Dani: egy kicsit kettős mércét alkalmazol nem?
  Edra, trinigan, soxxín, mező, erdő(köddel vagy régen a hagyományos), a járjas kontroll, jóval régebben volt a manafonal, most a raia kontroll… jó. legyen.

  De akkor ne azt mondd, hogy orgling dekk, nerub dekk, keltető, hanem hogy “horda”.
  és tegyél be egy 3. kategóriát. “kombó”.

  Letudtuk, ez a HKK egy unalmas játék, csak kontrollal indulhatsz, hordával, vagy kombóval, és mindig a kontroll nyer. igazából elég lenne kiadni azt a max. 3×45 (+25) lapot, amivel játszanak, hiszen ha minden kontroll egyforma, milyen alapon nem egyforma minden horda ill. minden kombó? ez esetben pedig van egy legoptimálisabb felállás, és mindenki azzal elindulhat…

  (a köderdő meg azért nem volt mert azzal csak barti tud úgy játszani hogy nem alszik el közben 😛 )

 22. már bocsi, de 1 orgling és 1 manó pl. eléggé különbözik (nincs 2 lap, ami ugyanaz benne)

  Egy trinigan , edra, sokszín, csatamezőben eléggé sok azonos lap van, mégpedig a counterek, leszedések, erőforrások (kb. 20-30 lap ugyanaz).
  Ez afféle, hogy ugyanazt a paklit összerakom sokféleképpen.

  A ködös erdőre egy szóval nem mondtam, hogy kontroll, a járjasra sem.

  Mind1, befejeztem a commentelgetést, de azért jó lenne elgondolkodni azon, hogy etnikum és horda paklikból mostanában alig nyertek paklik (és ez korábban sem volt másképp), míg a kontroll, (és egyéb nyalánkságok, ld. köderdő, dal) pedig mindig az élvonalban voltak, amióta HKK van

 23. Az ‘Azt mondtam nem!’ egy jópofa UR volt, amit még hihetetlenül magas idézési költsége ellenére is forgatott az akinek volt. Szerintem itt kellett volna befejezni a ‘mindent megfogok’ típusú lapok kiadását. Abban egyetértek (és remélem nem csak egyet értek), hogy az ilyen típusú lapok nem tesznek jót a paklik diverzitásának. Régen még volt keresnivalója a szakértelmeknek, tárgyaknak, épületeknek a különböző (nem speciális paklikban), mert ezeket nehezebb volt megfogni és stabilitást adhattak. Ez a tézis megdőlt mára, hiszen első körben (térszagi), első két körben (solisar) ingyen, és a későbbiekben is (amikor már tud raktározni erőforrást) csekély költségért ‘szinte bármit’ megfognak (hasonló a földanya is). Nem véletlen, hogy megjelenése óta a legdrágább ritka lapok között van az erős ereje is… és ez azárt van, mert a legtöbb reakciókat használó pakli listája is ezekkel kezdődik. Miért kezdődne mással?! Mi lehet jobb egy ingyen bármit megfogó lapnál?! 🙂 Ha feltételezzük, hogy a paklik képesek eldönteni a meccsek kimenetelének többségét az első két körben, akkor kis túlzással állítható, hogy ezek a teljes meccs alatt (közel) ingyen megfognak (közel) bármit.
  Ennek a kezelése szerintem feladat, és törekedni kellene arra, hogy a reakció lapok csak a típusok egy a teljesnél kisebb körére (pl. varázslat, nem varázslat…) vonatkozzanak.

 24. Érdekesnek tartom, hogy milyen nagy hangsúlyt kap a tapasztaltabb játékosok esetében is a ‘játéktudás = meccs közbeni döntéshelyzetek menedzselése’ feltételezés. A HKK életpályájának korai szakaszában sokkal ritkábban hallottam ezt, pedig akkor a verseny lényegében egy előre begyakorolt koreográfia volt. 1vp 1vp 3vp -> gorombilla; van gyenge ereje? van -> jól állok; nincs-> van tisztítótűz? van -> kicsit jól állok; nincs -> van gömbvillám? van -> kicsit állok rosszul; nincs -> elég rosszul állok.
  Mágiatörést tettünk be (3vp csak bűbájt lő), hogy a járvány, szörnybűvölés, influenza leessen. Sok volt a szörnybűvölés, akkor még poszogó mösze (4vp) is bekerült…
  A játék kreativitása a paklik megalkotása volt és elismeréssel adóztak a többiek olyan ‘zseniális’ meglátásért, amikor egy ilyen pakli egyensúlyát megbolondítottuk egy tüskepajzzsal (3vp azonnali cantrip, célpont lénynek +2 ép), hiszen egy jó megoldás volt arra, amikor ki akarták gömbvillámozni a piromenyétet, vagy gorombillával leölni a gorombillát.
  Tessék elismerni azt aki akár egy kicsit is tud változtatni a main stream irányon, jó paklit rak össze, végig ott tud lenni fejben az 5-6 forduló alatt és menedzselni képes a felmerült helyzeteket.
  Grat Viktor. 🙂

 25. Én Gáspár Tominak és Nagy Robinak szeretnék gratulálni, hogy ilyen jól helyt álltak egy thargodan és egy galetki paklival a mezőnyben!
  Ehhez kell játéktudás, nem a mindentmegfogokleszedekmajderőforrásozomésvalamivelmajdcsaknyerek, vagy a váromahalandóságotaddigdobatokésleszedek kontrollhoz 🙂

 26. Hozzáteszem: ELSŐSORBAN gratulálok Nekik.
  Természetesen mindenkinek elismerésem, aki jó eredményt ért el a versenyen! 🙂

 27. @galambd: az általad kiemelt Gáspár Tomi paklija az általad neheztelt trendet követi (mindent megfogok és jöhet a pakli):
  3 Az erős ereje
  3 Cselvetés
  3 Szilánkcsapda
  3 Solisar aurája
  3 Kyorg tudás
  3 A gyenge ereje
  2 A hatalom szava
  + a többi

  szerintem először önmagaddal próbálj meg egyenesbe kerülni. Utána amikor már a belső rend helyreállt (=saját állásfoglalás), akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy kellemetlenkedsz-e arra nem érdemes emberekkel.

  Az, hogy Nagy Robi a 7. helyre került a galetkikkel jó dolog (nekem az egyik kedvenc paklim), de Beckur oltár szerű dicsőség ezt kiemelni, főleg egy olyan környezetben, ahol elfelejtettek megjelenni az átkozott követők, bűvös erdők, zarknod bilincsek (azok a paklik, amik a mumusok).

 28. @galambd:”Ehhez kell játéktudás, nem a mindentmegfogokleszedekmajderőforrásozomésvalamivelmajdcsaknyerek, vagy a váromahalandóságotaddigdobatokésleszedek kontrollhoz .”

  Még, még. Annyira jó ezt a vergődést olvasni. Azért megnéznélek, hogy egy általad utált paklival tudnál-e jó helyezést elérni.

  Remélem még olvashatunk hasonló okosságokat tőled 🙂

  Ja és hajrá nerubok és egyéb etnikumok! 🙂

 29. 1. Grat Viktor!

  2. Az a baj, hogy megfogalmaztunk bizonyos kritikát egy-egy lappal és a hozzá kapcsolódó paklival kapcsolatban, és erre két féle reakció következik:
  a, ” A rohadt kontrollok pfujj de utálom őket, a gyngy stócommal is versenyt akarok nyerni, szerintem nem csak ezzel a lappal van a baj, hanem mindennel,amit kontrollnak hívok.”
  b, Váltig bizonygatja érzelmi alapon, hogy egy triviálisan broken lap egyszerüen nem túl durva.
  Bonyi is leírta már itt egy vendég cikkben, egyszer én is utaltam rá, hogy a dal deckkel nem az a legnagyobb baj, hogy unalmas ellene játszani stb.. Hanem maga a lap túl sok erőforrást tud termelni egy kombó deckben. Mindenki tudja, hogy 3ért +1mana 4lap 1 csont, amiből 5+3 van a deckben (apróval). Ráadásul ugyanez a lap pörgeti az ölés kombót. Ami 4 lapot tud termelni ennyiért, azon mind olyan brutál korlátozás van (fekete főnix, elementáris fúzió..), hogy iszonyat amit csinál, de meg kell fizetni keményen az árát. A dalnokon meg nem hátrány van, hanem még 5öt is használhatsz belőle, hogy mindenképpen jó legyen. A Trinigan meg a Köd erdő, illetve a Rox egy speciális kontroll, amikkel ha tényleg 30 counterrel játszanál, akkor nem hogy top10, de top 30 se lennél.

  Tehát valaki inkább arra válaszoljon, hogy jó-e az az irány, hogy bizonyos lapok ilyen bődületes mennyiségű erőforrást képesek előállítani (túl nagy valószínűséggel), vagy sem? (a máglyával pont ez volt a baj anno, hogy meghaladta a korát és a dalnokon is ezt érzem)

  +1 Semmi értelme szerintem degradálni a friss konkurens játékot. Más a játék menet, így más döntési szituációk alakulnak ki. A kezdeti körökben valóban limitáltabb lehetőség van, de a későbbi körökben bőven tud kialakulni olyan szituáció,amit még a “hkk-s agytekervényeink is tudnak üdvözölni” (NO OFFENSE).

 30. Én már felülemelkedtem a helyzeten, nem fogalmazok meg további véleményeket, mert:

  1, Mindkettő fél meg van győződve a saját igazáról, innentől a vitának nincs értelem
  2, Szegény blogos cikket így is eléggé szétOFFoltuk

  Érdemes azért elgondolkodni, hogy a vergődés nem-e az, ha a kontrollokat az életünk árán is meg akarunk védeni 😉

 31. A +1-ezés helyett saját véleményt is meg lehetne fogalmazni, nem olyan nehéz az… 😉

 32. A stílusod és a hozzászólásod Téged minősít, kedves pappadam95.
  Ha nincs jobb dolgod, sok szerencsét, nem fogok tovább Veled foglalkozni.

 33. @Galambd

  Szerintem egy játékos kritikája, javaslata akkor mondható hitelesnek, ha rendelkezik kellő tapasztalattal magáról a játékról. Értem ezalatt a jó versenyszereplést és a rendszeres versenyrészvételt és elfogulatlanságot. Így ezek szem előtt tartását javaslom minden hátsó szándék nélkül. 🙂

 34. 99%-ig vicc volt, nehogy megsertodj! Azert orulok, hogy nem a ‘4 nagy’ paklibol nyert valami… annak viszont nem, hogy ha jol lattam, az Eros – Solisar – Kyorg tudas harmas mind a 4 legjobb pakliban ott figyelt, pedig amugy masfelek voltak.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.