Paklileírás – Tárgyas-kombós pakli a blogos versenyre

Lássuk, milyen az, amikor a tárgyak szó szerint a maximumon pörögnek.

veszedelmes_kincsA Veszedelmes kincs már több mint egy éve ott van a játék körforgásában, ám érdekes mód csak mostanában, az elmúlt egy-két hónapban kezdték el bevetni a játékosok, ami nagyban köszönhető az Istenek viadala egyik legjobb gyak-nemgyak kártyájának, a Mestermágusnak. Az aktivizálgatásban jártas kalandozóról az idők során már kiderült, hogy számos lappal remek kombót alkot: mai paklileírásunkban – mely egyébként a hétvégi blogos verseny szabályai alapján készült – első sorban a Szem szimbólumra fogunk építeni.

A kék tárgy sok paklit már egyetlen használat után képes problémás helyzetbe sodorni (nem is beszélve a kézmutatásból származó extra információkról), néhány passzivizálás után azonban már szinte nincs az a deck, amely a legjobb lapjai nélkül is képes felvenni velünk a versenyt. Erre fogunk építeni mi is, így a Szem szimbólum – Mestermágus kombó mellett gyorsan bevetünk néhány keresést is, melyek előránthatják kulcslapjainkat.

szemSzabálylapnak a Lépéselőnyt választottunk, amely nem csak a pakli tempóján javít, már az első körben elindítva a pörgést, de az extra csont miatt sokkal jobb korai opciókat kínál. Bevethetjük például mellette az Aranymosó serpenyőt, amely a kezdeti csontból bekeresi nekünk a Szem szimbólumot, illetve a Veszedelmes kincset (meg persze majd más lapokat is), de a tárgyas-csontos környezetben remekül szuperál a játék talán legjobb univerzális keresése, az Ősi legendák is.

Ritka az, amikor egy vízióból hármat használ az ember, a Kumulatív szimmetria esetében azonban ezúttal érdemes ezt megtenni. Keresése rendkívül hasznos lesz, hiszen három kulcslapunk bármelyikéből szívesen látunk egy-egy újabbat, ha pedig már megvan a két lapunk, akkor másolásként is remek opció lesz. Látható, hogy ez a hat darab lap igen erős alapot ad a paklinknak, hiszen egész sok kombinációval jól kijövünk az első-második körből. A legjobb, ha egy Elzárást is fel tudunk mutatni melléjük, hiszen ezen lap védelmében bátran rátehetjük bármelyik kombónkat az ellenfélre.

mestermagusHa víziók, akkor eszünkbe kell jusson a Minőségi csere is, amely kellő mennyiségű gyűjtőből is hasznos lap mellett nagyon erős keresés, amely komoly lapelőnyt termel. A Kumulatív szimmetriákat szívesen dobáljuk majd neki, de nem árt mellé néhány egyéb hasonló kártya: Manaevő féreggel (figyeljünk a Lépéselőnyre!) és Zajos léptekkel például mindenképpen érdemes játszani mellé, de bátran válogasson mindenki az egyéb kedvencei közül is. 

Ha már piros (mely így a kék és a sárga mellett a harmadik színünk lett), akkor eszünkbe juthat egy másik jól aktivizálható tárgy, a Bikacsök is. Ő sem egy rossz kezdés: ha vele indítunk, akkor minőségi lapelőnyt termelve lövöldözhetünk az ellenfélbe, így a sebezgetés közepette akár egy kombót is a kezünkbe varázsolhatunk – ha más nem, egy kellemes 12-est lőhetünk vele egy Mestermágus mellett. Ha esetleg feljön egy második is a kalandozóból, akkor akár az első körben nyerhetünk.

bomtar_varazskonyveUtolsó színnek a Rhattot választottam, méghozzá a Bomtar varázskönyve miatt, amely a tárgyas paklik univerzális spoilere – innen sem hiányozhat, hiszen nem mindig fognak ideálisan alakulni az első körök, így jól jöhet egy ilyen sokoldalú kártya. És ha már Rhatt, elsőre talán meglepő választásnak bizonyulhat, ereje miatt azonban mégis tennék egy próbát Halafírral, akivel a Szem szimbólumot, a Mestermágust és az Ősi legendákat is fel tudjuk venni (meg persze saját magát), és a gyűjtőből működő lapjainkkal is jól működik. Ha kiegészítjük a paklinkat néhány Zan-szertartással (a Szem szimbólum mellett Ősi legendákat is kereshet, így közvetett módon bármit előránt a pakliból), illetve Harq al-Adával, akkor még tovább növelhetjük a hatásfokát, de lehet akár más zanszilánkokkal (például Kegyetlen nappal) is próbálkozni.

Mivel a tárgyas vonal jócskán kidomborodott a végére, ezért érdemes némi csonttermelésről is gondoskodni, hiszen a kezdeti, illetve a szimbólumok által termelt szörnykomponens-mennyiség nem feltétlenül lesz elég az Aranymosó serpenyők, Veszedelmes kincsek, Bikacsökök és Bomtar varázskönyvek mellé. A megoldás adja magát az Apró kincs személyében, melyet egy másik lapra is le tudunk cserélni, ha éppen az lenne az ideális.

A pakli

szabálylap: Lépéselőny

lepeselony3 Szem szimbólum
3 Aranymosó serpenyő
3 Ősi legendák
3 Mestermágus
3 Kumulatív szimmetria
3 Veszedelmes kincs
3 Elzárás
3 Minőségi csere
2 Manaevő féreg
3 Zajos léptek
1 Tűnékeny csábítás
3 Bikacsök
3 Bomtar varázskönyve
3 Halafír
2 Zan-szertartás
1 Harq al-Ada
3 Apró kincs

Nagy előnye a paklinak, hogy igen sokoldalú, és többféle módon is győztes szituációba tud keveredni, így ne ragaszkodjunk mindenképpen a Szem szimbólumhoz: ha úgy adódik, pörgessük bátran a többi kombónkat. Ami esetleg veszélyt jelenthet, ha az ellenfél letiltja a kereséseinket, hiszen ekkor lapjaink nagy része haszontalanná válik. Éppen ezért – bár a Zarknod bilincsés paklik mostanság erősen visszaszorultak – érdemes univerzális lapokkal és tárgyakkal, illetve adott esetben anti-mágiával készülni a keresések helyére.

Összességében elmondható, hogy a pakli váza számtalan irányba kiegészíthető, így bátran próbálkozzon mindenki a saját verzióival is. A szabálylap-kérdés sem ennyire egyértelmű: jól jöhet például a Változó környezet is az Ősi rúna és a Birtoklás miatt, de a fix első körös Szem szimbólumot kínáló Ősi bölcsesség sem számít élből elvetendő ötletnek.

Jó kísérletezést és jó játékot szombatra!

Csető Zsolt

5 thoughts on “Paklileírás – Tárgyas-kombós pakli a blogos versenyre

  1. Tényleg jó lesz,ha NAGY BETŰKKEL ki lesz lógatva a tiltott lapok listája!
    A Kisebb Zanon már most bukta a pakli!
    Egyébként fasza! 😉

  2. Nah, holnap megint Lépéselőny. Ez lesz a 3., s egy ideig valszeg az utolsó próbálkozásom. Viszont ezúttal készülök börtön/blincs ellen!! 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.