Tíz év – A behemótok nagymestere

Avagy egy követő, amely sosem tudta megmutatni igazán a benne rejlő potenciált.

Tíz év rovatunkban általában azokról a kártyákról szoktunk megemlékezni, melyek komoly hatással voltak a HKK alakulására, és egy időben – vagy akár megjelenésük óta folyamatosan – jelentős tényezőnek számítottak, most azonban kivételt teszünk, méghozzá egy követő kedvéért. Az Ősi legendákban megjelent A behemótok nagymesteréről van szó, melyet sosem felejtettek el ugyan a játékosok, ám igazán komoly karriert nem tudott befutni az elmúlt tíz évben.

a_behemotok_nagymestereKedvenc sztorim a követő kapcsán az, amikor a Végzetúr kiegészítő megjelenését követően egy hasonló paklit tesztelgettem. Vortexsárkány, Ördögpók és hasonló “tápok” sorakoztak benne, és általános meglepődésre szana-szét tört szinte mindent az előzetes próbák során, éppen ezért úgy döntöttem, versenyen is bevetem. Végül egy felejthető 50 százalék körüli eredményt hozott mindössze a deck, és hamar kiderült, hogy előzetesen azért tűnt csak jónak, mert volt benne Elmerombolás is (kezdetben szinte mindenki átsiklott felette, később látták csak be erejét a játékosok a lapnak), ami persze gyakran feljött a tesztelés során. A pakli tehát hamar a múlté lett: ezen kívül csak egyszer vettem elő, méghozzá egy Lassan járj!-as verziót, mely a rendkívül mulatságos Elfeledett szingularitás – Megaszaurusz maximusz – 21 kombóra épített.

Manapság már egyáltalán nem látni ezt a követőt, ami nem véletlen: összehasonlítva egy Leah követőjével igencsak gyenge szegény, hiszen legalább 6 ÉP-s lényre van szükségünk ahhoz, hogy többet tudjon – és akkor a méretes dögök áráról még nem is beszéltünk. Van persze néhány lap, amivel jól kombózik – gondolva itt leginkább Akmalra, aki még hatékonyabb manatermelés egy ilyen deckben -, ám összességében elmondható, hogy egész egyszerűen nem elég nagy a haszon, amit hoz. Ha sok Korgó Szikra kaliberű lény jön még, akkor persze jól lehet, ám összességében elmondható, hogy manapság inkább a sebzése extrém nagy a lényeknek (pl. Nadine), mint az életpontjuk – a nagymesternek pedig éppen ez utóbbira lenne szüksége.

A követő nagy baja, és ami miatt nem futott be nagy karriert mindig is az volt, hogy a tipikusan nagy lényeknek (sárkányok, pegazusok, óriások stb.) általában mind volt kellően erős olcsóbbítós követőjük, melyek hasznosabbnak bizonyultak, mint A behemótok nagymestere. Próbálkoztak persze a játékosok egy időben 6/4-es Tükörsólymokkal és pegazusokkal, illetve 3/4-es Rubin drakónokkal, ám ez sosem bizonyult kellően erősnek.

Ti mit gondoltok: megérne a követő egy felújítást, vagy a lapok “inflálódásának” következtében – ezúttal persze nem az idézési költségre, hanem a paraméterekre gondolva – az idő neki dolgozik majd?

Csető Zsolt

Hírdetés

13 thoughts on “Tíz év – A behemótok nagymestere

 1. Szerintem megérné felújítani, én valahogy így képzelem el:

  “Megszüntetés: 14 ÉP.
  Minden legalább 4 alap ÉP-jű lényed annyi plusz sebzést kap, mint amennyi az alap ÉP-je.
  Minden előkészítő fázisodban a gyűjtőből játékba rakhatsz egy legalább 4 alap ÉP-jű lényedet, kijátszását tekintsd úgy, mintha a kezedből játszottad volna ki.”

 2. Szerintem inkább olyan irányba kéne elvinni mint az arochos.

  Megszüntetés: 15
  Minden lényed kap feleannyi sebzést mint amennyi az (alap ez lehet nem kéne, és máris durva lenne…) épéje.
  Minden körödben egyszer, a fő fázisodban használhatod az alábbi képességet: rakj az őrposztodba egy álomszuszék behemót jelzőt (0/4). Max kettő ilyen jelződ lehet játékban.

  Ha még így se lenne elég erős, akkor egy látja a láthatatlant mindenképp megerősíti. (de nem tudom mennyire lehetne használni – szerintem még így is kérdéses.

  A felújítása viszont nem elvetendő 😉

 3. Én is próbálkoztam vele anno, és egyetlen baj van csak vele. Ha lelövik, lesz egy csomó, nélküle semmire se jó lényünk. Amúgy minden maradhat úgy, ahogy van, csak ez kéne még rá: lényeid nem foglalnak helyet az őrposztban, azt csók.

 4. Régebben imádtam ezt a paklit.Azzal kezdődött, hogy 1 VP leszedem a követődet…Ja, hogy nincs követőd?! 1 Vp leszedem a követőmet.Utána Kétségbeesés hatalma,Elementál trió, Bosszúszomjas pegazus Visszavágás(régi) szerű lapokkal sokkoltam.De már akkor se volt hozzá elég lény és azóta se jött ki semmi ami ezt a vonalat erősítette volna.

 5. sztem meg simán csak lapokat kell hozzá kiadni.
  annó a rothadó borzalom se volt rossz lap, és még pár őnmérezős lap…
  sok féle opció volt rá, sajna egyik se lett az igazi. De jó lapokkal sztem feléleszthető

 6. Lesznek nagy lények, de ettől – ne legyenek illúzióitok -, nem fog feléledni. Hiszen sokkal hamarabb használok melléjük Kyorgot. Sajnos a behemótok nagymestere nem ér meg egy lapot, talán hordaparancsnokként lenne értelme, ugyanez, de mondjuk 18 ÉP-ről, de 5 lapról indulsz…Talán.

 7. Szerintem ehhez a a követőhöz nem nagy lényeket kell kiadni hanem nagy ÉP-jű lényeket. A kettő nem ugyanaz.
  Mivel a HKK-ban most már nem él az a képlet amivel meghatározták anno a lények idézési ktg-ét így simán kijöhetne pl.: az alábbi:
  IK:1 VP (ezt meg lehet bolondítani mindenféle nekronnal, ZSz-al stb.)
  Típus: szörny
  Sebzés: 0
  Ép: 4+x
  Aktívan jön játékba. X annyi ahány ÉP-det feláldozod kijátszásakor (max. 4 v 6.)(ide ismét lehet kombinálgatni pl.: ha ellenfeled megakadályozza a létrejöttét akkor sebződik 5 ÉP-t – mindjárt nehezebb követőt lőni:D)

  Ez pl.: egy 1 manás Korgó Szikrához képest egyáltalán nem durva.
  Ha felújítani akarunk:
  Gránit őrszobor(ez nagyon hangulatos lap volt korábban)
  IK: 1ZSZ
  Sebzés:0
  ÉP:4 vagy 6 durvaságtól függően
  Ha a gyűjtőbe kerül 1 VP árán a fő fázisodban az őrposztodba rakhatod)

  Innen továbbmenve el lehetne vinni a paklit amolyan lényes kontroll irányba olyan lapokkal amiknek kicsi a sebzése, viszonylag nagyobb az Ép-je és valamilyen dolgot permanensen gátolnak (pl.: amíg játékban van minden azonnali varáézslat +1-be kerül) vagy erőforrást adnak.
  Vagy maradhat a hordás vonal kijátszáskor módosítható alap ÉPjű lényekkel.
  Össze kell szedni a funkciókat amik stabillát teszik a paklit és akkor fel lehet ezt turbózni.
  Hogy miért éri meg jobban mint felújítani 1 lapot? Szerintem főleg azért mert így lehet egy újabb színfoltot csempészni a HKKba illetve ismételten kb gyakori lapokként kiadni a hozzá tartozó lényke és egyebek nagy részét (mivel kevés lesz közülük univerzális várhatóan ezért valszeg nem lesznek ritka besorolásúak sem) és nem kell azon gondolkodni, hogy hogyan tápoljuk fel szegény lapot úgy hogy ne a Leah követő színkorlátozás nélküli helyettesítése legyen (illetve még ha ez is lenne, akkor is kellene hozzá nagy ÉP-jű olcsó lényeket kiadni, mert anélkül sem így sem úgy nem működik majd :D, mert a nagy lények mellé tényleg a kyorg sokkal jobb lesz)

  Sorry a hosszú kommentért csak szerintem mielőtt egy lap felújításán gondolkodunk szerintem érdemes megnézni, hogy megmenthető e még a lap és az általa hozott koncepció megfelelő lapok kiadásával!
  Egyébként szerintem általános trend hogy adott – értelmes- funkciójú lapok száma ha elér egy kritikus tömeget a lapkészletben akkor hatványozottan felerősíti ezeket a lapokat. Gondolok itt arra, hogy 0-s counter sem önmagában baj (senki nem elégedetlenkedne , ha csak az erős ereje lenne a játékban mint 0 counter, mert hiába csinál erős dolgot be kell húzni 45+ lapból), hanem azért mert össze lehet belőle rakni már vagy 30-t, ami azt jelenti hogy fixen van a kézben belőle. –> kb 10-15 lap kellhet szerintem egy koncepció rendberakásához okosan kialakítva.

  Még egyszer sorry 😀

  Kicsi

 8. Szerintem fölösleges ezzel a követővel bajlódni. Ha jön ki hozzá lap, akkor jön, ha nem nem, úgyse fog vele játszani 1-2 embernél több. Nem tartom se eredetinek az alapötletét, se fantáziadúsnak hogy tudjon még két dolgot felújítás után, se bitang erősnek úgy egészében. Ennyi.

 9. Szerintem megérne még egy misét ez a lap, akár felújítva, akár új lapokkal kiegészítve (hogy a vegyes megoldásról már ne is beszéljünk). Ahogy fentebb is írták, már az is sokat dobna a lapon, ha újítás után adna valami kis extrát, mondjuk a Kragoru familiárisához hasonlóan, beáldozol egy böhöm ép-s lényt, és leszedsz egy lapot, vagy counterelsz egyet, ilyesmi. Az sem rossz ötlet, hogy legyen hordaparancsnok 18 hp-val és 5 lappal, az pedig kifejezetten jó lenne, ha nem csak az ép felét adná a lényeknek extra sebzésben, hanem a teljes ép-jüket. Bár lehet, hogy ez a sok újítás egyben már túlzottan felerősítené

 10. Legfőbb követős éjfatty (Behemótok nagymestere, Kragoru familiárisa, Kyorg ősmágus, Molluszk) 🙂

 11. Sajna így is elég drágák az éjfattyak és várnod kéne a 3. körig legalább (ugye 1. körben nem lehet áramolni és nem biztos, hogy húzol éjfattyat).

  És a Molluszk eléggé gyenge védelem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.