Tíz év – Magzat

Egy remek példa arra az esetre, amikor egy lap csak később nyeri el igazán értelmét.

A tíz éve megjelent Ősi legendák kiegészítő telis-tele van olyan lapokkal, melyekről érdemes megemlékezni, így Tíz év rovatunk legújabb felvonásában ismét ezek közül szemezgetünk. Ezúttal a Magzatra esett a választásunk.

magzatRitka az, amikor egy lap egy új szabály megjelenésével nyeri el igazi értelmét, a Magzat azonban pontosan ilyen kártya. Eredeti célja egyértelmű volt: egy univerzális apróság az etnikum pakliknak, ám túl sok deck nem akadt, ami igazán hasznát vehette – nem volt, és a mai napig nincs is olyan koncepció, ahol hiánypótló lenne egy ingyen érkező, de önmagában semmit sem tudó lény. Gólemek mellé persze jó lett volna ingyen drágítani – akkoriban a legerősebb paklik egyike volt az Enkalás -, ám ezt szerencsére letiltották.

Jött azonban nem sokkal később az Ébredés kiegészítő, és vele együtt a szkritterek, amely egy új korszak kezdetét jelentette a Magzat számára is: megszületett egy olyan lény, melyet 1 VP-ért bármikor vissza lehet venni az asztalról, és egy körben bármennyiszer ki lehet játszani. Már akkor is látszott, hogy ez egy igen komoly kombó-alap lehet.

Nem is kellett sokat várni az elsőre: a Magzat – Idegösszeomlás – A fájdalom szépsége kombó brutalitásából a kék bűbáj jött ki rosszul (a mai napig tiltott). De voltak az évek során egyéb próbálkozások is: jól működött például A fény ragyogásával, Parhalakkával és Reznagollal is, az Istenek viadala óta pedig a Sheran követője is bekerült a repertoárba.

Paramétereit szemlélve nehéz elképzelni, hogy valaha is ki fog kopni: az egyes kombók ugyan előbb-utóbb mindig eltűnnek a játékból (vagy legalábbis jócskán átalakulnak), de mindig lesznek olyan új lapok, melyek ismét előránthatják a nullás szkrittert. Utóbbiból ugyanis aligha lesz jobb erre a célra – ha megnézzük a frissen megjelent Szkritter jótevőt, akkor látható, hogy a Magzat kombó-célokra még mindig összehasonlíthatatlanul jobb nála.

Érdemes tehát a mappákban tartani néhányat ebből a színtelen – csak hogy bárhova jó legyen – apróságból: ki tudja, hogy a leleményes játékosok mikor lelnek rá egy újabb mókás kombóra…

Csető Zsolt

4 thoughts on “Tíz év – Magzat

  1. Hatalmas kedvenc 🙂 Még az ősidőkben a birtoklásos sokszínűségen azt tudta, hogy ha felhúztam nyertem 😀 Szeretem ezt a kis egyszerű lényt 🙂 Amúgy számtalan kombó alapja, nyilván az új sheran követővel jobb, de azért nem szabad megfeletkezni a Morgan tanítványa-parhalakka/reznagol kombóról sem 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.