A HKK legjobbjai – Chara-din counterek

Elindul új cikksorozatunk, melyben első körben a counterekkel fogunk foglalkozni.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. Első körben a counterekkel foglalkozunk, a színek sorát pedig Chara-din kezdi.

Chara-din egykoron igazi nagyhatalomnak számított a counterek terén, mára azonban kicsit meggyengült az ereje ilyen téren. A hatalom szava ugyan még elő-előfordulhat egy-egy speciális formátumon, az olyan régi spoilerek, mint a Sommerthaug átka, A káosz igazi arca vagy a Chara-din csele azonban már aligha fognak újból szerephez jutni.

tleikan_enyeszvarazsNéhány jó ellenvarázslat azért még mindig lapul a káosz istenének tarsolyában. Ott van például a Tleikan enyészvarázs, ami egy viszonylag stabil lapcounter (a drágább lapok mostanság nem igen dominálnak) – alternatív képessége is remek, igaz, arról jelenleg nem ítélkezünk. Fontos még megemlíteni, hogy ez az egyetlen olyan darab a felhozatalban, amely lapot fog.

Az ellenvarázslatok között akad néhány speciálisabb darab is a fent említettek mellett: Az esszencia elnyelése például ingyenes lénycounter – igaz, minimális hátránnyal. Egyszínű versenyen előkerülhet még a Ganüidvadászat, sőt, egy nagyon korlátozott környezetben talán még a multifunkciós Lélekfacsarás is megkapja majd egyszer az esélyt.

Ahol igen jól teljesít Chara-din, azok a lény-alapú counterek. Kapásból ott van a Káoszteknőc, amely egyértelműen a játék egyik legbosszantóbb lapja, és kellő szerencsével komplett meccseket dönthet el – igaz, csak varázslat nélküli paklikban használható. De nem szabad megfeledkezni az életjelzős pakli egyik sztárjáról, a Lélekszolgáról sem.

kaoszteknocAz etnikumok közül az orglingoknak két hasznos countere is van a többször is használható Orgling szagparancsnok, valamint a drágítással megfejelt Orrfacsaró bűz személyében. De szintén két ideillő lapot hozhatunk fel a xenók esetében, igaz, kicsit mindkettejük feje felett eljárt már az idő: a Xenó báb sajnos antikombó az űrbéli lények mellé leginkább passzoló Hegymélyi keltetővel, a Xenó fészekőr pedig a Chara-din követője megjelenése óta már nem annyira fontos eleme a paklinak, hiszen a laputánpótlás ezzel megoldottá vált.

Az ében-íjászoknak és a thargodanoknak ellenben mindenképpen érdemes használniuk Tariklészt, illetve a Kontinuumfabrikátort, hiszen mindkettő olcsó védelemnek számít a megfelelő paklikba. Kevésbé mondható már el ez a Fatty nőstényről, mely még a fattyas paklik legújabb, öt követős változatába sem fér be – ennyiért máshova sem fog.

A sort a Katalizátorral zárjuk, melyet első sorban ugyan nem counterként használ az épület pakli (már ha éppen sikerül betuszkolni a lilát), ám ha már kint van, akkor egyáltalán nem érdemes elfelejteni eme rendkívül hasznos képességét.

Az 5 legjobb Chara-din counter, szerintünk: Káoszteknőc, Lélekszolga, Az esszencia elnyelése, Tleikan enyészvarázs, A hatalom szava.

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak a lila counterek közül. Nektek melyek a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül?

Csető Zsolt

22 thoughts on “A HKK legjobbjai – Chara-din counterek

 1. A többi színhez képest elég gyér a felhozatal, nem a Fairlightot és a Raiat kellett volna erősíteni cunter téren, mert ha visszanézünk a sárgának minden színnél több cuntere van.

 2. Nekem a Káoszteknőc a kedvencem 😀 5 alkalomból max 1-et tippelek rosszul a dobására 😀 Am a Xenó bábnak +1 ÉP kellene,Chd követő mellett már 7-et védene így és alap IK-val kéne sebződnie a varázslatok után. Ennyi és máris tökéletes védelem lenne a xenóknak.

 3. A Bábra tényleg ráfér a felújítás, de ha már álmodunk álmodjunk nagyot, fogjon nem lény lapot 😀

 4. A Xenó bábra tényleg ráférne egy antimágia. De ha már itt tartunk, meg kell, hogy kérdezzem, a saját képessége, miszerint sebződik, forrás vagy hátrány? Pozitív létsík mellett ez például nagyon nem mindegy.

 5. Szerintem ha hátrány lenne, azt is a hátrányok közé írták volna.

  Amúgy a mostani hátrány definíció eléggé katyvaszos, szóval őszintén nem tudom, a Kódexben biztosan tisztázva lesz a Hátrány fogalma.

 6. @Zorallka
  Hát igen, neked akkor is mákod van a Káosztekivel, ha ellened használják. Legközelebb komolyan kisideolom ellened. 😀

 7. Poghy

  Szvsz ez nem hátrány. A képességet összegészében kell nézni és ha az a gazdájára nézve egyértelműen kedvezőtlen, akkor az hátrány (plusz amihez oda van írva, hogy hátrány, az hátrány, ez nyilvánvaló). Ha ez hátrány lenne, az kb. olyan lenne, mintha a Chosuga azon képessége, hogy egy vp-t el kell költeni a gyengülésjelzőhöz, hátrány.

 8. @Tudósteknős
  Egyik nagy probléma a HKK-ban, hogy a játékosok nyomására vagy valamilyen ismeretlen oknál fogva, kezdi szerepjáték jellegét elveszíteni.
  Mit szólna a társaság ahhoz, ha a Leah horda elkezdene ezerrel gyógyítani a játékoson vagy ha a Fairlight kontroll arra építene, hogy dobatja az ember kezét? Sarkalatos kérdésnek tartom a játék filozófiájában azt, hogy minden egyes színnek legyen egyedi, jól meghatározott képességkészlete, és a Chara-din nem egy kontroll szín, így ennyi counter bőven elég kell legyen neki.

 9. Kharadin. Szerintem, és nem Csaradin.
  Chosuga : Khoszuga, és nem Csosuga, de ahogy gondolod… Nincs írott állásfoglalás rá.

 10. de van. Pár hónapja volt erről szó a versenybeszámolók topikban. ott Balázs írta h Karadin, Leahot pedig hallható H-val kell ejteni, és nem Lí meg mittudomén.

 11. Szerintem azt is én írtam, vagy ha Balázs valóban írt ilyet, akkor azért tette, mert anno beszéltünk róla. Az egyetlen hiteles forrás ebben a témában szerintem Miklós illetve Makó Kati (as Brain McAllister) lehet, ugyanis ők alkották a világot, és ezzel együtt annak nyelvét is. Még akkor is így van, ha ez akkor még nem tűnt annyira fontos részletnek. Egyébként Leah-ot szerintem is így kell mondani, ahogy írva vagyon, halható h-val a végén.

 12. @Jancsár János

  És az a piramis alakú dobókocka mire való? Vettem egyet de nem tudok rájönni hogy hogy mi a lényege. 😀

 13. @tibsi

  A legalsó sorban mindig ugyanaz a szám jön ki (ha a linken a képet nézed amit küldtél akkor látható a fekete kockán hogy mindkét látható oldalon az alsó szám 1-es)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.