A HKK legjobbjai – Elenios counterek

Lássuk a kék szín legjobb ellenvarázslatait, valamint egyéb countereit.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. Első körben a counterekkel foglalkozunk, a sort pedig Elenios folytatja.

Counterelni rendkívül változatos módokon lehet – ki más mutathatná be ezt jobban, mint a fortélyairól híres Elenios, kinek tarsolyában jó néhány  lap akad erre a funkcióra. Igaz, nagy részük mára kissé korosnak mondható már.

demizraFura mód első körben a galetkikre érdemes fókuszálnunk, a legjobb lapokat erre a célra ugyanis itt találjuk ebben a színben. Demizra a lény-alapú counterek talán legfőbb úttörője, aki ugyan már nincs ott a játék top 10-ében, mint néhány évvel ezelőtt, ám itt-ott (például a saját paklijában) még mindig nagyot szólhat. Hát még akkor, ha az egészen friss A mágus ujját is használjuk mellé, mely a csápos lények mellé egy brutálisan erős counter. Ilyen remek opciók között Chosuga kedvese már aligha kerülhet a deck közelébe.

Ami még a lényeket illeti, az óriások az Időóriás segítségére számíthatnak – ára az etnikum remek követője miatt nem lehet akadály, a megfelelő pakli ellen komoly fejtörést is okozhat akár. A jóval univerzálisabb (és olcsóbb) A tér-idő ura ellenben sosem futott be fura mód említésre méltó karriert.

prevencioLássuk a varázslatokat. A kék mostanság már nem igazán kontrollszín, ám amikor az volt, akkor a Lélekcsapda rendre előkerült – manapság a lapcounterek elburjánzásával már nehezen juthat szerephez. A korlátozott formátumokban azért még bízhat, akárcsak a Prevenció, mely a negyedik körig csak ingyen áramolgat, utána azonban már ingyen ősmágiás varázslatcounter, ami azért lassabb környezetben már messze nem elvetendő dolog. Ősmágiás a Határozott tagadás is, melyen ráadásul egy nullás anti-mágia is található – cserébe igen korlátozottan használható, és fixen mi jövünk ki belőle rosszabbul VP-ügyileg.

A régebbi példányok közül egyértelműen a Diána kívánsága az egyetlen, amely hagyományos-jellegű formátumon is fel-felbukkan olykor (az ellenfél számára kellemetlen) meglepetéslapként, hiszen a counterbe épített lopásra még mindig nem született jobb lap. Az ősi hiba, a Szinaptikus kapcsolódás és a Teljes kiszipolyozás ellenben már értékelhetetlenül drágák előnyükhöz képest, a Mentális enyészet pedig túl nagy hátránnyal jelentkezik – manapság már csak előnnyel (vagy ingyen) vagyunk hajlandóak varázslatcountereket használni. Aki még megérdemel egy mondatot, mint érdekesség: Az egyesült entitás döntését nagyjából akkor fedeztük fel az Elmerombolás ellenlapjaként, amikor az a kitiltás sorsára jutott. Tartsuk észben, hátha jön hasonló.

timera_gondolataHa kék szín, akkor nem mehetünk el szó nélkül Timera nélkül: a szerencse asszonyát leginkább a Timera gondolata képviselheti manapság is az asztalokon. A másik opció, a Timera döntése még a követő által biztosított esetleges fix végkimenetellel is drága mulatság egy varázslatcounterre.

Dornodonhoz hasonlóan Elenios is viszonylag jól teljesít a gyűjtőből működő szekciót nézve. A Tudati blokkolás és az Illúziócsapda felfoghatók testvérlapokként – az egyik olcsóbb, a másik ellenben többször is elsüthető counter-alternatíva. Talán még náluk is jobb az egylapos formátumon még mindig életképes víziós vonal mellé a Kellemes álom, amely körönként adhat olcsó védelmet, de kellően sok lény mellé a Felszabadító lélektánc is jó opció, amely megfelelő körítéssel kellemes lockot tehet az ellenfélre.

A végére hagytuk a Temporális gátat, mely a Morq Fan Gor pakli ellenlapjaként várt híressé, de azért nem árt észrevennünk, hogy mást is tud a kártya (erőforrást fog egyért). Illetve van itt egy igazi kuriózum is az Utolsó lehetőség személyében, mely a játék talán egyetlen bármikor elsüthető nullás lapcountere. Persze komoly ára is van – ilyen szempontból tényleg találó a neve.

Az 5 legjobb Elenios counter, szerintünk: Timera gondolata, Demizra, A mágus ujja, Felszabadító lélektánc, Prevenció.

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak az Elenios counterek közül. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül?

Csető Zsolt

8 thoughts on “A HKK legjobbjai – Elenios counterek

 1. Nem rossz ötlet, remekül védi a kijátszott lapunkat. Mindenképp kipróbálom, ha korlátozással játszok egyszer.

 2. Nálam a Demizra azért T. gondolat előtt van, legalábbis, mint counter, illetve a lélekcsapda azért top 5-ös lap. De kb. az van, amit leírtatok, sajnos :(.

 3. Az új kieggel azért fog egy kicsit erősödni ez a blokk, de egyelőre tényleg nagyon szánalmas a felhozatal. A lélekcsapdát szeretem amúgy én is, csak kár, hogy mindenképp egy manába fáj, így az erős gyengéje is jobb nála :S

 4. Nem fura, hogy A tér-idő ura nem futott be komolyabb karriert, legfeljebb a nekronhordába érdemes berakni az IK-ja miatt, ott viszont a drágítás miatt a másdik képessége soha nem tud kisülni, így maradunk egy képességével, ami nem valami nagy szám. Én inkább ott se használnám.
  Jelenleg A mágus ujja a legerősebb countere a kék színnek. Fixen kereshető egy ködös pakliban, és két lapot is meg tud fogni.

 5. A mágus ujja egy közepesen versenyerős deck kulcslapja csupán, valószínűleg ő maradna ki nálam a top 5-ből.

  A tér-idő urával próbálkoztam pár alkalommal, én elégedett voltam vele. Főleg épület deckben muzsikált jól. Bár persze annak már 2 éve. Lassan járjba sose kellett, max side-ból.

  Amúgy a Demizra is nagyon kezd elgyengülni, sajnos a galetki deckben se teljesít túl jól, nem miatta fogunk jól állni, Egyedül keltetőbe érzem kihagyhatatlannak, ha befér Elenios, de az meg ugye egy nem túl erős koncepció.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.