Tíz év – A tizennegyedik

Az azonnali nyerések egyik régi klasszikusa is a nagy öregek táborából integet már vissza ránk.

Manapság, A halandóság átlépése idejében – na meg persze akkor, amikor rengeteg pakli nyer egy körön belül – nem különösebben számít kuriózumnak az azonnali nyerés, de azért még mindig megvan a különleges érzése azoknak a kártyáknak, melyek nem egy jókora sebzéssel vagy valami másféle előnnyel, hanem az azonnali győzelem reményével kecsegtetnek. Az Ősi legendákban megjelent A tizennegyedik talán a legtöbbet forgatott ilyen kártyának mondható.

a_tizennegyedikA beszédes nevű kártya mellé mindösszesen 13 másik lény kell, és már győztünk is – igen ám, de hogy fogjuk ezt véghez vinni? A többség bizonyára már tudja a választ: bizony, az Ördögi mentorral – a gyűjtőgenerálós paklik örök legendája volt a motorja A tizennegyedikre építő deckeknek is.

A recept egyszerű: szépen el kell dobatnunk a paklinkat, majd az ezt elősegítő lényeket (Óriás patkány és társai) szépen be kell dobni egy Ördögi mentornak, ami által nem csak A tizennegyedik idézési költségét spóroljuk meg, hanem jó eséllyel a kellő számú lényünk is meglesz mellé a győzelemhez. Pakliból dobatni elvégre jóval olcsóbban és gyorsabban lehet, mint pakliból húzni, és mindent kijátszogatni.

mentorA gyűjtőgenerálós paklik mára már teljesen más irányba mentek el, és bár az Ördögi mentor olykor-olykor még felbukkan egy-egy elvetemültebb összeállításban, A tizennegyediknek mára már nyoma sincs. Ez persze még nem baj: a Tíz év rovatban nem csak az örökéletű klasszikusokra emlékezünk, hanem azokra a lapokra is, melyek valamilyen módon komoly hatással voltak valamikor a játékra – a mostani alany bizonyosan ilyen, hiszen egy egykoron uralkodó koncepciónak volt az alapja.

Végezetül egy rendkívül mókás anekdotát osztanék meg veletek, amely persze könnyen lehet, hogy az évek során már városi legendává nőtte ki magát, de nem is ez a lényeg. A történet egy profi játékosról szól (kilétét fedje homály), aki a fentebb tárgyalt A tizennegyedikes mentor deckkel játszott, egyetlen nyerését azonban sikeresen kisemmizte paklijából. Emberünk egyáltalán nem ijedt meg: amíg ellenfele vadul tevékenykedett a körében, addig teljes nyugalom közepette cserélt egy A tizennegyediket valamelyik arra járó emberrel, betokozta, majd a paklija tetejére helyezte. Hogy aztán valóban igaz-e a történet, azt talán sosem tudjuk meg…

Csető Zsolt

4 thoughts on “Tíz év – A tizennegyedik

  1. Azért az túlzás, hogy nyoma sincs ma a játékban, többször láttam már Pesti és vidéki versenyeken a lapot. Igaz, nem voltak mindig túl sikeresek azok a paklik, de mindeképpen ott voltak az asztalokon. Sőt, vidéken az elmúlt egy évben két versenyt is behúztam vele.
    Jó ez a lap, és folyamatos erősítésekkel életben lehet tartani a Mentor paklival együtt, én még nem temetném.

  2. Például volt példa többször is arra, hogy Mentor nélkül is hozta a meccset nekem, amikor Életadóval egymás után négyszer rántottam vissza a Quwarg tojásgondozót és ötödikként a Tizennegyediket.

  3. A városi legendáról annyit, hogy bizony igaz, ott voltam azon a versenyen én is. Óriási viták után, végül kiderült az igazság és ha jól emlékszem, elbúcsúztunk a “korrekt” játékostól! 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.