A versenyek lebonyolításáról

Szerintetek érdemes lenne változtatni a jelenlegi szisztémán?

Úgy gondolom örömteli tény, hogy mostanság a budapesti vegyes versenyek többségén (vagyis ahol az amatőrök és a profik egy kategóriában indulnak) hat fordulót játszhatnak végig a játékosok, hiszen ez azt jelenti, hogy minimum 33 ember ellátogat ezekre a megmérettetésekre. Ha ugyanis valaki nem tudná, a fordulók száma az indulók számától függ: 17 főtől öt, 33 főtől pedig hat forduló biztosítja száz százalékos valószínűséggel azt, hogy nem lesz két hibátlan játékos a verseny végére. Felmerül azonban a kérdés: tényleg szükség van erre?

DSC08267Ha végignézitek az elmúlt hónapok eredményeit, akkor láthatjátok, hogy számtalan alkalommal számoltunk be hármas-négyes-ötös holtversenyekről, melyek éppen a hat forduló következményei. Hogy miért? Azért, mert egy 40-50 fős versenyen ugyan valóban hat forduló esetén lehetünk biztosak abban, hogy legfeljebb csak egy játékos lesz maximális pontszámmal a verseny végén, ám még így is jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy már az ötödik forduló végére is csak egy hibátlan marad – főleg akkor, ha a sok a döntetlen.

Mindezek tükrében felmerült bennem, hogy talán mégsem lenne szükség minden áron a hat fordulóra. Kíváncsiságból visszanéztem a kétezres évek második felében megrendezett Dungeonös versenyeket, melyek kapcsán magas létszám, ám mégis öt forduló élt az emlékeimben. Nem is tévedtem: valóban öt forduló volt még 40-50 induló esetén is, és a végeredmény szempontjából ez sosem okozott gondot, hiszen rendre egyetlen 15 pontos (vagyis öt győzelmes) játékos zárt az élen, akit általában egy veretlen, de egy döntetlent már beszedő (vagyis 13 pontos), vagy több négy győzelmes (12 pontos) játékos követett.

DSC08028Hogy mik lennének a rövidebb verseny előnyei? Nyilvánvalóan kevesebb időt venne igénybe, de maguk a győzelmek is sokkal értékesebbek lennének, hiszen nem menne le feleslegesen plusz egy forduló. Számtalanszor tapasztaljuk, hogy egy hat fordulós versenyen valójában az ötödik fordulóban van az “igazi döntő”, hiszen még ha ki is kap valaki az utolsó fordulóban egy tökéletes menetelés után, általában így is nyer az erősebb ellenfelek miatt. Ez azonban átgondolva csak egy felesleges bonyolítás: nincs valódi döntő (ami pedig a külső szemlélők számára egy rendkívül izgalmas esemény, és általában tényleg a verseny első két helyezettje játssza), és a legtöbb verseny végén a 105 HSZ pont sem kerül kiosztásra, vagyis a győztes számára szinte mindig hátránynak számít, ha plusz egy fordulót kell lejátszani.

A felvetésem tehát az – és ez természetesen a HKK Blog versenyeire vonatkozna, hiszen mások nevében nem beszélhetek -, hogy a jövőbeli versenyek legyenek alapjáraton öt fordulósak, és kizárólag akkor tartsunk hatodik fordulót, ha két száz százalékos játékos is van az utolsó forduló után.

Ezt persze nem egyedül szeretnénk eldönteni, hanem veletek együtt, így várjuk a kommentek között a meglátásokat, a véleményeket és az ellenvéleményeket: kizárólag akkor fogjuk bevezetni az új szisztémát, ha ti is támogatjátok azt.

Csető Zsolt

21 thoughts on “A versenyek lebonyolításáról

 1. A versenyszervezési szempontokat értem, és elfogadom, de van egy másik is: én kétszer másfél órát utazom, hogy végigjátszhassam a napot. A puszta versenyeredmény mellett engem tehát maga a játék is motivál, és épp ezért személy szerint jobban örülök ha hat fordulón keresztül játszhatom. Az öt fordulós verseny számomra a játék megrövidülését (is) jelenti.

 2. Én egyetértek vele, szerintem is jobb, ha van egyértelmű győztes.
  Bár személy szerint akkor is tartanék hatodik fordulót, ha öt forduló után van egy 5/5-ös és egy 5/4,5-es, a többi játékos pedig max. 4-es.

 3. Teljesen egyet értek Janival még úgy is hogy nekem kb fél óra az út.Én első sorban azért megyek le kártyázni mert játszani szeretnék,nem nyerni.Ok persze nyerni akarok ofc,de ha ez lenne az elsődleges mozgatórugó(győzelmi érzés) azthiszem nem ezt a játékot játszanám…

 4. Egy nyomós indokom van a 6 forduló mellett, 5 forduló alatt nem tudok a paklimmal 6/4-et csinálni! 😉
  Persze egyetértek az előttem szólókkal, én is inkább a játék miatt szoktam versenyre járni (mivel igen ritkán nyerek 🙂 ),így az a -1 forduló a játékos énemet piszkálná nagyon.
  🙂
  Egyébként ha 5 forduló lenne, akkor az esetleges 15 pontos első helyezett utáni helyezetteknél inkább a buchholz számítás rangsorolna és akkor az lenne a baj!
  Ahogy J.J. mondaná! Szerintem!

 5. Hat forduló jó, öt forduló rossz. Maradjon az eddigi rendszer, szeretem, ha még az utolsó fordulóban is jól megaláznak! 😛

 6. Ami engem illet, több szempontból sem értek egyet azzal, ami a cikkben szerepel. Egyrészről, ha vidékről én elmegyek egy pesti versenyre, akkor játszani akarok. Minél többet, minél több ellenféllel. Tehát a többfordulós lebonyolítást alapjáraton támogatom.

  A 105 hsz pont nehezebb begyűjtése sztem nem gond. Ez egy Dungeonos ill. hkk blog verseny, tehát kvázi pesti profi verseny, ami sokat számít, hiszen a 2 profi Behos verseny közül, ami a hsz-ben kötelező, egyet kivált. Igenis kellejen már megküzdeni azért, hogy valaki 105 ilyen értékes hsz-pontot szerezzen! Ha meg nem tud 6 fordulót nyerni, ne kapja meg!

  Ezenkívül minél több a forduló, annál kevesebb valamilyen szinten a szerencse szerepe. Emlékszem egy ilyen 45 fős, ötfordulós versenyre, ahol életjelzős erdőmmel első fordulóban belefutottam Schumi párbajos erdőjébe. A két erdő közül egyértelműen a gyorsabb, párbajos vonal jobb egymás ellen, simán kikaptam 3-0-ra. Utána a következő 4 forduló gyakorlatilag sétagalopp volt nekem, egyszer egy tömegátok miatt nem sikerült nyernem. Végül egy 8. helyet szereztem nmeg, holott a 3.kal is pontegyenlőségben voltam, de Schumit a következő 4 fordulóban 3x megverték. Egy ilyen helyzetben sztem igazságos lett volna egy 6. forduló. Ha nyerek, akkor kb. helyére kerül a paklim, ha nem, akkor is, de lett volna még egy komoly megmérettetés. Minél több a forduló, annál kevesebb helyen dönt a buchholz, ami támogatható, ami engem illet. Ez persze egy játékos specifikuma, de az első fordulós vereségeket, valamint azoknak az embereknek, akik 3 győzelem után érnek el 60%-os eredményt, úgy gondolom, jó esély egy 6. forduló.

  Az meg, ha a döntőben egy 15 pontos ember játszik egy 13 pontossal, szvsz nem gond, az már nem a legjobb, ha egy 12 pontos játszik egy 15 pontossal, de ebből sincs semmi baj. A holtverseny a kiegyensúlyozottságot jelenti ilyen esetekben.

  Viszonylag kevés versenyen vagyok Pesten, ettől függetlenül ezt a javaslatot ellenzem.

  Az meg sztem nem szerencsés, ha az 5. forduló után dől el, lesz-e 6., akkor sem, ha objektív rendszer alapján történik mindez. Az embernek azért jó, ha tud kalkulálni azzal, hogy kb. mikor ér véget a verseny, ez meg legalább egy órás bizonytalan eltolódás.

 7. Van meg 1 pszichologiai ereje is a 6 fordulonak (33- kb. 50 resztvevoig): ha 1x kikapsz az elejen, meg barmi lehet, akar nyerhetsz is.

 8. Egyetértek a kezdeményezéssel, kell valami változtatás a “sok” hazamenő játékos miatt, játékélmény ide vagy oda. Sokszor tényleg felesleges a hatodik forduló, a verseny felénél 2-3 vereség és a várható gyenge eredmény miatt haza szoktak menni az emberek, persze ez addig nem jelent gondot amíg 50-60 fő van egy versenyen, de mostanában inkább a 30-40 a jellemző, márpedig ha 35 főből hazamegy 3, már nem kell a hatodik forduló.
  Még valami: a legjobb amikor a körbeverés után a gép tesz igazságot a helyezések közt, pláne ha ABC szerint teszi.

 9. Szerintem ősszel 1-2 versenyt meg lehet próbálni ezzel az új lebonyolítási rendszerrel, a Blog-os és a Dungeon-ös versenyeken.

  A tapasztalatokat leszűrve, majd el lehet dönteni a folytatást!

 10. @nagy.robi

  A “hazamenő” játékosok úgymond megfékezésére nem hiszem, hogy az a megoldás ha egy fordulóval kevesebbet játszunk!
  Éppen a júniusi Behós amatőr szekciójában(igaz csak 18 fővel,abból 1 adta csak fel)az 5 körös verseny végén 4-es holtverseny volt és mi döntött, a bucholz és T.M.-ék (mind a 4 bejutott a nemzetire!).
  🙂
  Akinek nem inge…. általában nem az amatőrök mennek el hamarabb a versenyekről a tapasztalatom alapján.
  Az 5 körös versenyeken sem lesz ez máshogy!
  Itt amikor a “gép” dönti majd el a cc. 2-8 helyezéseket azonos pontszám mellett, majd jön az anyázás arra aki pl. 2 forduló után otthagyta a játékot és a béka segge alá tornázza ellenfele bucholz-át!

 11. Én megértem azon embereket, akik az utazás/játékidő érvet hozzák fel, nem tudom én hol állok ebben, kb 1 órát utazom a versenyre, de én az 5 forduló mellett vagyok. Engem speciel jobban sarkallna a verseny végéig maradásra (bár nagyon ritkán jövök el versenyről), mert ha még nem is fogok elérni értékelhető eredményt, akkor is egy órával kevesebbet kell várni a verseny végi cserékre és a verseny elemzésére illetve az eredményhirdetésre, amit n szívesen megvárnék, de nem mindegy, h 2 vagy 1 fordulót kellene még ehhez játszanom a paklimmal, ami nem annyira jó.
  Amúgy a cikkben írtakkal én egyetértek.

 12. Én is a játékélmény miatt játszok elsősorban. Végig szoktam maradni, még, ha rosszul is alakulnak a dolgok (lásd IK-s verseny, 1,5/6) :D. Életemben egyszer léptem vissza, a 2011-es Nemzeti 2 napjáról, akkor olyan szinten pechem volt azalatt a két nap alatt, hogy már nem bírtam elviselni :D.

  Érthető az álláspontotok és ki is lehet próbálni ezt a lebonyolítási formát, de alapvetően a több forduló mellé teszem le a voksom.

 13. Sziasztok! Maradjon a 6 forduló. Minden érv már elhangzott. UFF! Én beszéltem. Üdv: István

 14. Én gyakran lelépek, ha nem vagyok elégedett a paklimmal / teljesítményemmel. Ez valóban nem szép tőlem, mert az ellenfeleim teljesítményét degradálom a meglévő rendszerben.

  Érdemes lenne megfontolni, hogy valamilyen más, igazságosabb rendszer döntsön egyenlő pontszám esetén.

  Két dolgot javasolnék: 1. Irányított első körös sorsolás. Legyenek kiemelt játékosok (legfeljebb a nevezők fele, lefelé kerekítve). Kiemelt játékosok ne találkozhassanak az első körben. Kiemelésre javaslat: legalább 5 profi pont, legtöbb profi ponttól indulva (hkk.hu-n elérhető) 2. Mindenki veszítse el a legkisebb buchholtz pontját a kiértékeléskor.

  Nem tartom jó ötletnek, hogy a probléma kezelés kevesebb játékélménnyel járna a felvetés szerint azok számára, akik szívesen játszanának még egy fordulót.

 15. Kiemelés nagyon jó ötlet szerintem is!

  Egyetlen nagy probléma van a kiemeléses sorsolással: a Beholder régi sorsoló programjával egyáltalán nem megvalósítható, a Gáspár Tamás féle új – jelenleg is használt – program, csak részben tudja ezt.

  Ha Tamás meg tudja csinálni a program “tömeges tiltott párok” opcióját, akkor gond nélkül lehet akár 20 kiemelt játékos is egy verseny első 2 fordulójában. (Ez jelenleg kb.1 órát venne igénybe, ha manuálisan kellene mindet beírni!)

  Ha Őt sikerül felkérni erre a kis plusz munkára, akkor ősszel csinálunk a Dungeonben “kiemeléses versenyt!”

  Tamás, megoldod? 🙂

 16. Én ritkán járok Pestre versenyezni, de a kiemelés szerintem is jó ötlet. A pontozásra kifejtett hatása egyértelmű, de a versenyt is érdekesebbé teheti. A profik nem úszhatják meg így a kontaktust a kevésbé profi és az abszolút kezdő játékosokkal, ami nem a profiknak kedvez inkább, hanem az amatőröknek. Ha az utolsó néhány helyezett az első fordulótól kezdve egymással játszik, akkor nem tapasztalhatják meg a profi mezőny “erejét”, hangozzék ez akármilyen nevetségesen is. Ha már úgyis vegyes a mezőny, akkor legyen minél nagyobb a változatosság a párosításban is.

 17. Szerintem a kiemelés inkább elrettentene sok amatőrt. Mivel így az első fordulót biztosan bukjak.

 18. +1 a kiemelés mellett!
  Magamból kiindulva jobban örülnék ha az első után jobb eséllyel saját súlycsoportomból kapnék ellenfelet. 🙂 Sokkal demoralizálóbb 3 nyertes meccs után sorra bukni. Biztosíték persze semmire sincs,

 19. Sziasztok! Én a 6 forduló mellett vagyok, mert tovább tart a játékélmény. Üdv, Koltai Gábor

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.