Vendégcikk – A szerencse szerepe

Legújabb vendégcikkünket Pogány Levente szállította, aki néhány apróbb szabálymódosítással csökkentené a szerencse szerepét.

Sziasztok! A HKK tervezői és játékosai egyetértenek egy nagyon fontos kérdésben: ez pedig a mákfaktor csökkentése.

Hogyan lehetne ezt megoldani? A védekezés szabály bevezetése egy nagyon jó kezdeményezés volt, sokszor azonban így is azon múlik a forduló, hogy ki dob nagyobbat a 3. meccsen, vagy egyéb nem-stratégiai dolgon. Íme két ötletem szabálymódosításra, ami szerintem csökkenti a szerencse szerepét a HKK-ban.

elzaras1. Nézzük meg, mit nyer a kezdő játékos. Három dolgot: Először is VP-előnyt. Ez sokszor fontosabb, mint a lapelőny, főleg amikor két gyors, pörgős pakli feszül egymásnak. Drágító szabálylapok esetén még fontosabb lehet a VP szerepe. Másodszor cselekvési előnyt is jelent a kezdés. Hamarabb van első fő fázisa, kipakolási vagy épp erőforrásolási lehetősége a kezdő félnek. Ebből gyakran könnyebben tud reagálni a másik játékos első körére. Ezek ellen nem nagyon tudunk mit tenni, a legjobb megoldás, ami eddig született, azok a védekező lapok (Elzárás, körszakító ganéj stb.). Harmadjára ott van még a követők kihasználása, illetve követők letörésének privilégiuma. Engedjétek meg, hogy elmeséljek egy történetet ezzel kapcsolatban.

Dungeon amatőr veszélyes faj verseny, első asztal. Én 4 lapos Rox paklival voltam, ellenfelem, Horváth Dávid, Rox + Lépéselőnnyel volt (nyilván épített a kezdeti csontra, kicsit más volt a paklija, de nagyjából mirror). Első meccset kezdte, lepörgött úgy, hogy csak lestem, és a második fő fázisában letörte a követőmet. Jöttem, láttam, bedobtam. A másodikat, és máker kockámnak köszönhetően harmadikat is kezdtem, így sikerült megnyernem a fordulót. Legalább egyszer törtem a követőjét, amikor kezdtem, és így nem sok esélye maradt.

roxacsontokuraMit akartam ebből az egészből kihozni? Vajon más lett volna a játék, ha követőt törni nem csak a saját fő fázisban lehet? Egész biztosan. Én nem mondom, hogy nem számít a VP, vagy cselekvési előny, de sokszor a követő törés lehetősége fontosabb. Miért ne lehetne az ellenfél körében követőt törni? Így is épp elég kockázatos 14-15 max. ÉP beáldozása, hát még ha nem a te köröd van. Szóval lehessen az ellenfél fő fázisában is követőt törni? Nem, tovább megyek.

Emlékeztek a galetkis Zénre? (Szerintem egy szégyenfolt az idei zseniális Zének között.) Gümőfejű Ottó újabb példa a kezdeti követő-előnyre. Mit csinál az átlag HKK játékos galetki pakli ellen, ha kezd? Letöri a követőt, nyilvánvalóan, így nem fér ki Ottó vagy bármelyik 2 VP-s galetki az első körben. És ha az ellenfél kezd, első kör Ottó, akit nem lehet counterelni, ráadásul úgy bedrágít, hogy lőttek a másik játékos első körének. Hiába tudná az ember letörni a követőt az első cselekedet után, akkor már késő.

Javaslatom: A kezdő játékos első előkészítő fázisában legyen lehetőség követőt megszűntetni.

kedvenc_trukkom2. Ez már nem a kezdésről, inkább a keresésről és nekronról szól. Hogy mi volt a tervezői szándék a nekronos kereső lapokkal kapcsolatban, azt nem értem (no offense). A Ravasz vérfarkas még oké, de olyan lapok, mint a Kedvenc trükköm… Tegyük fel, hogy Az együgyűvel játszok, benne egy A béke megőrzésével, és egy-két KT-vel. Az ellenfél kijátszik egy lényt, én mondjuk felhúztam már 9 lapot a 45 lapos paklimból, mikor KT-t játszok ki. Vagyis 36 lapból 4-et nekronozok, a paklim kilencedét, ergo elég jó eséllyel kisemmizem az egy szem Megőrzést. Jól van ez így? Szerintem nem, és ezzel nem is kell mit kezdeni, csak arra kérném a készítőket és a tesztelőket, hogy ne adjanak ki több nekronos kereső lapot. És ezzel el is érkeztünk a második pont lényegéhez: a síkok nekronos költségéhez.

Ha olyan paklit rakok össze, ahol kulcsfontosságú, hogy fent legyen a síkom (pl. Erdős tűz deck), akkor nyilván három síkot használok. Más paklinál elég kettő vagy kevesebb sík is (nem akar kezdésből 2 síkot húzni, esetleg nem is játszik síkkal). Viszont előfordul, hogy síkpárbajra kerül sor, amikor mindkét játékosnak fontos, hogy az ő síkja maradjon fent. Ekkor az kéne, hogy meghatározó legyen, hogy ki hogyan, hány síkkal készült a paklijában, aki többel, az nyert, egyenlőség esetén a türelmesebb, taktikusabb játékos. Igen ám, de mi van akkor, ha kinekronozok egy vagy több síkot, mikor kirakom az elsőt? Balszerencse, és nem számít, mennyire gondoltam át a pakliépítést, milyen jó ütemben kerestem a síkot, ha tudom, hogy elvesztem a síkpárbajt, mert rosszul nekronoztam. Töröljük el a síkok nekronköltségét? Gondolom sok játékos egyetért velem azzal, hogy nincs szükségünk 3218. FAQ-ra, sokkal inkább újabb stratégiai lehetőségekre.

Javaslatom: Lehessen a síkok nekronköltségét helyettesíteni 2 ÉP áldozással.

Így akinek nem számít, nekronozzon nyugodtan, akinek viszont fontos, hozhassa meg a döntést.

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, legyen az tervezői, tesztelői, profi vagy amatőr. Maradok tisztelettel:

Pogány Levente, alias Poghy

22 thoughts on “Vendégcikk – A szerencse szerepe

 1. A követő leszedése érdekes feltevés, kíváncsi vagyok mit mondanak rá az okosok. Nekem tetszik.
  A helyszín kérdésében nem vagyok otthon, de ha a csontot lehet helyettesíteni, akkor a nekront miért ne lehetne.

 2. Én a magam részéről egyiket sem támogatom.

  1. A követőszüntetésnél az a baj, hogy 2 terülő pakli esetén mindkettő szüntetné a másikat vszínűleg, és akkor ugyanott tartunk, hogy amelyiknek van egy kis tempoelőnye a kezdés révén az hamarabb oldja meg azt a pár Ép-t, ami vszínű továbbra is a kezdő játékos lesz. A funkciója ennek a szabálynak az lenne, hogy a deffenzívebb, kontrollpaklik szívathatják a nem kontroll-jellegű paklikat, de amikor a nemzeti dobogóján 3 kontroll van (amiből ráadásul 2 Sokszín és ez a szabály leginkább a sokszín-deckeknek kedvez), akkor azt mondom, talán nem most jött el ennek az ideje.

  2. Tessék Túlélők földjével játszani, az nem nekronozik :). A helyszínek a játék szinte megoldhatatlan lapjai, ennyi rizikó legyen bennük, aki épít rájuk, használjon sokat, az elég ritka, hogy 3-3 helyszín megfordult egy meccs alatt az asztalokon. Egyedül a Sokszín formátum az, ahol tényleg sokat jelent, mert ott valóban rengeteget számíthat 1-1 elnekronzott helyszín a többinél a pakli- és side-építéssel kompenzálható.

  És sorry a negatív vélemény miatt 😦

 3. Nagyon sok helyen nem értek egyet.
  Ne legyen nekronos keresés? Miért ne? Mert néha, ami nem általában van (amire az elég jó eséllyel kifejezés utalt) kimegy a keresett lap? Ha csak egy olyan lappal játszol, ami valid a keresésed mellé, mert nem készületél erre az eshetőségre, akkor bizony meg is érdemled hogy kimenjen. Plusz egy “stratégiai elem”, hogy hogy készültél fel. Miért nem használsz több Béke megőrzését? Félsz, hogy behúzol kettőt? Akkor reszkírozz, hogy kinekronozod, vagy vállald be, hogy esetleg blankot húzol. Azért azt ne várjuk el a játéktól, hogy mindent hibátlanul, optimálisan meg lehessen oldani :). Akkor csak egyetlen pakli létezne, aminek mindenre van tökéletes megoldása (még önmagára is).
  Kinekronoztad a helyszíned amikor szükséged lenne rá? Erre valóak a remek visszavételek, amikkel a kontroll, vagy kontrollos pakli (amiben eléggé gyakori vendég a sík) játszani fog, mert más helyzetre is optimális.
  Nemzeti második napja előtt volt a téma, hogy a síkokat tiltani kéne, mert túl erősek. Én ködös dekkel játszottam, tehát általában a síkkeresés nem volt opció, ellenfeleim pedig igyekeztek is ezt kihasználni. Szerencsére van elég lap már a HKK-ba ahhoz, hogy a síkokat ne csak egy féle képpen lehessen megoldani (leváltással), hanem ki is lehessen trükközni őket. (Mágia sík esetében semmizésekkel, hisz elhúzódó játékban a visszavétel a zavaró, nem a drágítás/olcsóbbítás, Álomvilág esetében pedig hátulról nyeréssel )

  A követő belövése az ellenfél körben szerintem megfontolandó, de nem jó ötlet. Antimág raksival játszik az ellenfél, én szúnyog kontroll vagyok. Az első lapja után lövöm a követőt…. hogy nem áll sehogy?

 4. Nekem egyik ötlet se nyerte el a tetszésemet igazán. Szerintem a sima követőre épülő deckek még sebezhetőek lesznek ez által.
  Egyébként mirror decknél mindig befog következni, hogy az lesz előnyben aki kezd.

 5. Mar az elso mondat is megfontolasra erdemes:
  “A HKK tervezői és játékosai egyetértenek egy nagyon fontos kérdésben: ez pedig a mákfaktor csökkentése.”

  A HKK-nak valoszinu szignifikans resze kell maradjon a szerencse, mert a szerencse lecsokkenese azt is eredmenyezne, hogy nagyon kiszamithatoak (=unalmasak) lesznek a meccsek.
  Pl. a ködöt a kezdokez-szerencse (sokat emlegetett jajdefaj problema) csokkentese miatt talaltam ki elsosorban, es mar jottek tamadasok, hogy ez mennyire nem fer ossze egy gyujtogetos kartyajatek alapkoncepciojaval, hasonlova teszi a meccseket. Kicsi igazsag van is benne – bar ez azert leginkabb a 3 Buvos erdos jatekban jon csak ki, de ott azert az elso par kor elegge fix.

  A ‘kezdo elonyenek csokkentese’ mar joval inkabb vallalhato cel szerintem.

 6. Követőt törni? Ezt még így sosem hallottam 😀
  KT-n azért lehet érezni tervezői szándékot,nem tudom miért fikázod azt a lapot…miért ne lehetne nekronos keresés? ugyanúgy be kell vállalni,mint bármi más rizikós dolgot a játékban… csatamezőben meg sokkal kisebb már az esélye is annak,hogy kimegy nekronban.
  Van ráció mindkét felvetésben,de szegény síkok,már az építésüket helyettesítettük nekronnal,most meg a nekront akarjuk ÉP-vel? inkább vissza se kellett volna hozni őket…

 7. Kedves Mindenki,

  Én, mint kezdő játékos, azon a véleményen vagyok, hogy mindkét cikkben olvasott felvetés rossz ötlet. Eddigi tapasztalataim alapján, csak megerősíteni tudom a 2. és 3. hozzászólót. Szerintem mindkét javaslat egyetlen célt szolgálna, a jelenlegi top, kontroll verseny dekkek még nagyobb fölényét, ez pedig szerintem nem csak kezdőszemmel nézve visszás. Hogy ne csak negatív véleményt mondjak, a síkok esetén egy olyan kiegészítést viszont el tudnék képzelni, hogy a nekront 1 Építővel vagy 1 Lapdobással (Semmibe) lehessen helyettesíteni.

  Üdv: Kyb

 8. Én sem látom szükségességét egyik felvetés bevezetésének sem.Mindenre van megoldás és igen ahogy többen is említették ez elsősorban a kontroloknak kedvezne(mégjobban kiszámíthatóvá tenné számokra a játékot) amire pedig abszolút nincs szüség.Nyilván gyakorta bosszankodunk ha pechünk volt(tudnánk mindannyian storykat),de ez a játék része és olykor egyik olykor másik oldalon állunk.Hasonló a sorsolás is.Van, hogy ugyanazon deckel tudsz egy top 3at tolni,de lehet egy kövi versenyen kapsz már mumust és hozol egy 6/2őt.

 9. Kösz, hogy kiraktátok, és köszönöm a hozzászólásokat is. Nyilván a szerencse szerepének csökkentésére gondoltam, nem a mákfaktor nullára redukálására, hiszen ettől lesz izgalmas a játék. Nem áll szándékomban tovább erősíteni a kontrollokat, de nem lenne muszáj követőt szedni attól még, hogy megteheted. Ettől függetlenül ha megtartjuk a követő megszüntetés szabályát, azzal megtartjuk a kezdő további előnyét szerintem. A síkoknál pedig, persze nem mindig okoz problémát a nekron, de ha lehetne helyettesíteni az csak több pakliépítési lehetőséget nyitna meg. Szerintem.

 10. Az ellenfél körében követőt leszedni? Szerintem teljesen felesleges, egyáltalán nem hozná el az általad várt változást.
  Ráadásul ezzel csak azt lehetne elérni, hogy soha a büdös életben nem használna többet senki követőket a játékban, ha a játék elei mínusz egy kezdeti lapja ilyen könnyedén kárba veszhetne. Ezért lett szerintem így kioptimalizálva ez, a kezdeti laphátrányunkat ne söpörhesse félre olyan könnyen az ellenfél, habehúz 2db 0 VP-s lapkántert. Ha van olyan mákja, hogy tudja állni a sarat követőlövés után is, akkor ráér a saját körében kilőni a követőmet.
  Sőt, az én körömben történő követő lövés még jobban csökkenthetné a játék mák faktorját a kontrollok javára, akik 45-ből 20 darab 0 VP-s lapkántert forgatnak a paklijukban. Lásd Mofe példáját az Antimágikus rakshával, vagy bármelyik drágítós védelmet adó fajos követőt.
  Mellesleg a példád a galetki követővel és Ottóval pont az általad felhozott pont ellen dolgozik, hiszen hiába lövöd a követőjét az első cselekedet után, ha már ott van nála a kibaszott Ottó az asztalon, és akkor az új szabálymódosítás nem érne semmit.

  Helyettesíthető nekron a síkokban? Nem elég a fix keresés lehetősége, még kockázatot se mersz beválllni érte? Menj már! Ez így nagyon jól be van állítva jelenleg a véleményem szerint. Ha ezt megváltoztatnák, akkor az tényleg csak a kontroll paklik stabilabbá válását eredményezné, amire én személy szerint egyáltalán nem vágyok.

 11. @Balukaaaa Az Ottós példámat látom nem sikerült rendesen elolvasni, fuss neki mégegyszer! Egyébként (meglepetés!) kultúráltan is hozzá lehet szólni, akkor is ha nem értesz egyet (lásd: előtted hozzászólók).

  A nullás lapkánterek ellen pedig sokféleképp lehet védekezni: antimágiázol, visszakánterelsz, lassan járjjal játszol, stb.

  Lassan sikerül meggyőznötök, hogy a követős felvetésem nem épp időszerű a jelenlegi metagémben, de az egész ötlet onnan jött, mikor baráti játékban két olyan pakli került össze, amik erősen építenek a követőre (pl. rox, galetki, stb), és számtalan meccsnek ugyanaz lett a vége: az nyert aki kezdett, és nem (csak) a vp vagy tempó előny miatt, hanem leginkább azért, mert hamarabb tudott követőt törni. A novemberi nagykieg mejlenése után, ha tényleg visszaszorulnak a kontrollok, és megjelenik az új gnóm követő, szerintem érdemes újra elgondolkozni a felvetésen.

 12. Mofe: “Kinekronoztad a helyszíned amikor szükséged lenne rá? Erre valóak a remek visszavételek,… ”

  Köszi a tippet, máskor nekron esetén élek a remek visszavételekkel 😀 Szerinted a nekront tegyem a gyűjtőbe vagy inkább a semmiből vegyek vissza? 😀 (no offense – csak nehogy valaki komolyan gondolja, nyilván a síkcsatára gondoltál)

  A két felvetésre meg részemről ott a második komment.

 13. @Poghy
  Nem tudom, hogy pontosan hova akartál kilyukadni az Ottós példáddal, de biztosan nem oda sikerült megérkezned vele, ahova szerettél volna.

  “írok arról, hogy, lőhessünk követőt az első cselekedet után”
  “felhozok egy esetet, ahol már késő kilőni a követőt az első cselekedet után”
  “elismerem, hogy abban az esetben már tényleg késő”
  “ezt figyelmen kívül hagyom, és mégis azt a javaslatot fogalmazom meg végül, hogy lőhessünk követőt, miközben a példámban ez felesleges volt”
  “hülyének nézem azt aki ezt szóvá teszi”

 14. @balukaaaa
  Eh, ha a javaslatra irányítottad volna a figyelmem, és nem a példára, nem csinálok ekkora segget magamból. Tényleg nem tudok olvasni. 😀

 15. @pontaco33

  De igen, és akkoriban hagytam abba (ideiglenesen) a HKK-t. Te vagy a Varga Karesz, ugye? Így névről nem ugrott be, mikor olvastam a cikkeidet, de már tudom ki vagy. Kicsi a vliág 🙂

 16. Nephi

  Egy helyszín lesz játékba, ha azt megoldják, az a gyűjtőbe kerül. Azt biztos vissza lehet venni. Erre gondolhattak 🙂

 17. A játékot kezdőnek tényleg lehetne valahogy csökkenteni az előnyét (pl.: kezdéskor az ellenfél egyszer visszakeverhet vagy valami más “tápot” adni neki), de semmi mással nem tudok egyet érteni a cikkből.

  Erre a “kezdőjátékos előnyét csökkenteni kicsit” dologra voltak / vannak törekvések, de mindig lehet rajta finomítani valamit.

 18. @Poghy: Igen az. Sajnos mostanában nem jutottam el sok HKK versenyre, de majd a kövi blogos versenyünkön. Piros csapat a király 😀 (bocsi az offért)

 19. Visszajelzés: Vendégcikk – A követők és a kezdés fontossága | HKK Blog

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.