A HKK legjobbjai – Sheran counterek

Avagy sosem szabad lebecsülni Földanya erejét – szó szerint.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. Első körben a counterekkel foglalkozunk, a sort Sherannal folytatjuk.

A Nemzeti Bajnokság lecsengésével folytatódik nemrég elindított cikksorozatunk, melyben ezúttal egy olyan színről lesz szó, amely ugyan nem szegénykedik a counterekben, ám mégis számos kiöregedőben lévő darabot találunk köztük.

foldanya_erejeEgy biztos: az Istenek Viadalában megjelent Földanya ereje egyike a legjobbaknak, és sokszor önmagában is indokolhatja a zöld szín használatát, de a szintén viszonylag friss Karácsony sem éppen rossz darab – igaz, ő első sorban nem counterként brutális, hiszen ereje multifunkcionalitásában rejlik.

Az öregebb lapok közül A béke megőrzése sokadik virágkorát éli jelenleg Az együgyü megjelenésének köszönhetően, de elő-előfordul még a paklikban a két egykori lapcounter-spoiler, a Lohd Haven hilkoltása és a Békés izoláció, valamint a félig-meddig nullás varázslatcounter Owooti trükk is. Egyért jövő ellenvarázslatként a Speciális védelem velük ellentétben már nem juthat szóhoz manapság, az Óriási hullámok és Az élet ereje azonban korlátozott formátumokon még előkerülhetnek a mappák mélyéről.

karacsonyA Sheran counterek között természetesen egy egész népes mérgezős szekció is van: közülük egyedül a Mérges galócában érezzük az erőt – igaz, itt is árnyalja az értékelést, hogy a lapnak más képessége is van. A Mérges puffancs erős képességgel bír (főleg a követő mellett), ám a pletykák szerint hamarosan fel fogják újítani, míg A méreg sodra varázslatcounterként már nem elég erős a mai környezetben. A teknősöknél a Barátságos teknős a főnök, ha a counterelésről van szó (a Semleges csatamezős verzióban szokott szóhoz jutni), a Vén Doemon viszont már a követő mellett is kissé drágának számít, így neki már nemigen érdemes fenntartani a helyet.

Van még mihez nyúlni a lényeknél: ott van például a Tollaskígyó (rögtön egy alternatív képességgel), melyet leszedni sem nagy biznisz, hiszen bizonyára Sheran követőjével játszunk mellette, míg a Vízmester a mostanság kissé eltűnt Bűvös erdős tűz pakli remek ellenszere. Galargamoth és Csár apó valamiféle Hegymélyi keltetős összeállításban juthatnának szerephez, de talán mindkettejük felett eljárt már az idő – kissé borsos az áruk a képességükhöz mérten.

Végezetül a tárgyaknál kell még látogatást tennünk, hiszen ezek között is vannak counterek: a Szent Kulacs még a meglepetés erejét is magában hordozza, és szinte lereagálhatatlan, a Virág szimbólum pedig különösebb kockázat nélkül véd be bennünket a leszedésektől és a lövésektől.

Az 5 legjobb Sheran counter, szerintünk: Földanya ereje, Karácsony, A béke megőrzése, Békés izoláció, Owooti trükk

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak a Sheran counterek közül. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül?

Csető Zsolt

19 thoughts on “A HKK legjobbjai – Sheran counterek

 1. A nem-junioros változatát a Békés izolációnak azért nem tenném be a top 5-be, de a junioros tényleg megérdemli ott a helyet. Beteg az a lap.
  Egyébként korrekt a lista.

 2. A béke megőrzése erős counter, csak elég speciális, kevés féle pakliba fér be. A Szent kulacs viszont igen hasznos mindenhova, ahol kellő mennyiségű asztalon maradó lappal játszunk, és kánterelhetetlensége mellé hozzátenném, hogy erdő és egyéb lapdrágítások mellett is 1ért kánterel, ráadásul gyógyulni is lehet vele. Szóval ezt a kettőt megcserélném a top5-be, amúgy korrekt lista.

 3. ha figyelembe vesszük a beszerezhetőséget akkor a karácsony a legjobb sheran cunter. én imádom 😀

 4. A Gyenge gyengéje valóban kimaradt – a fura fogalmazás miatt nem dobta ki a lapkereső. 🙂
  A Beszűkült látókörön legutóbb felbukkant itt-ott, de nem hinném, hogy ezen kívül sok helyen reális alternatíva lenne.

 5. Sztem azért a mai környezrtben egy Szent kulacs erősebb lap, mint egy Owooti trükk, annak nem nagyon van alternatívája. Amúgy egyetértek a dolgokkal, Galargamothot egylapos galetki decke anno használtam, és abszolute meg is voltam elégedve vele.

 6. Srácok! (Poghy, Bubu)

  Ti melyik bolygón éltek? 🙂 Itt magasztaljátok a Szent kulacsot, aztán még a végén elhisszük, hogy mennyire cool lap…

  A versenyeken leginkább előforduló zöld counterek a Földanya ereje, a Karácsony, A béke megőrzése, a Békés izoláció (J) és az Owooti trükk. Ezeknek mind-mind megvan a maga győztes versenypaklija!

  Olyan deck, amiben a Szent kulacs a “counter-sztár” az nem ér oda az élmezőnybe budapesti versenyen! Ezért használjuk a fentebb említett ötöt, a Kulacs helyett.

 7. Sajnos egyet kell értsek Krisztiánnal. Nem azért sajnálom ezt, mert épp Krisztiánnal kell egyetértsek, dehogy!, hanem azért, mert nagyon sajnálom, hogy még a lényes-anti-mágiás paklik mellett sem tud a szent kulacs/virág szimbólum elegendő védelmet produkálni.
  Sokszor próbáltam már mindkettőt, mivel nagyon sokszor indultam versenyen ilyen jellegű paklikkal. Szinte mindig használom/használtam ezt a két lapot a lényeim védelmére. Kétségtelen, hogy hasznosak, de egyáltalán nem olyan univerzálisak, mint amilyen univerzális egy erős ereje/térszaggatás.
  Mindkét védő lap komoly “biztonsági réseket” hagy, és a kontroll, a fő mumus, mindig szépen meg is találja ezeket.
  A virág szimbólum például nem véd a lopásoktól (nemzeti első nap: Bomtar trukk vitte a lényemet), a szent kulacs meg nem véd a kézbe visszavételtől (Molgan tolta vissza a kezembe a lényt). Ráadásul egyik sem véd a mérgezéstől, egyéb jelző rárakástól (Eleven méreg, álomsík, stb.) A hidráról már nem is mesélek.
  A mérgező galócával ugyanezek a bajok. A galóca ráadásul igényli a méregjelzőt is, anélkül nem működik. A legtöbb zavaró lény pici Ép-jű. Ha egy ilyen kap egy méregjelzőt, a gazdája körében simán leesik, és akkor nincs muníció a galócához.
  Nagyon remélem, hogy a már beharangozott puffancs meghozza a várva várt, lény alapú countert, mert anti-mágia ide vagy oda, a lényes paklikat ezekkel a lapokkal, így nem lehet normálisan bevédeni.

 8. Ezek szerint a békés izoláziónak eltörölték a faqját?

  Volt rá egy, hogy minden junior lap úgy működik ahogy rá van írva, kivéve a Békés izo….

 9. 2007. júliusi hírek (Beholder hp):
  HKK versenyek:
  2007. július 21. Ahogy a versenyhirdetésben is olvashattátok, lesz junior kategória is.
  2007. szeptember 22. Az egyszínű verseny helyett frissen bontott lesz a HKK Juniorból. Valamint innentől kezdve lehet használni a versenyeken a HKK Junior lapjait is. Az egyetlen kivétel a Békés izoláció, melynek junior verziója a nem junior versenyeken úgy működik, mint a lap eredeti verziója.

  Nem tudok róla, hogy lenne ezzel ellentétes döntés.

 10. Az meg már vicc kategória, hogy ezt a nerf-et 25 percig kellett keresnem, mire megtaláltam.

 11. @Jancsár János: Valószínűleg a mérges puffancsot a kontroll-imádók úgy legyengítik, hogy kb. alig lesz használható…
  Sorry a pesszimizmusért, csak az elmúlt évek tapasztalata 😦

 12. Úgy tudom, hogy a junioros izora nics semmi tiltás már. amugy miért játszanának vele néhányan?

  szvsz

 13. @MrPit: Ez egy érvényben lévő nerf. Ha mutatsz egy másikat, ami felülírja, vagy eltörli, akkor ok. Addig ez van.

 14. Crull szerint

  Ami saját magamat illeti, abszolute nem értek egyet. Szent kulacsot a mostani nemzetin is sideból használtam, amikor bekerült, meccseket köszönhettem neki, Csáp istent is tett tönkre, ép-utánpótlást is adott.

  A Szent kulacs egy egyedi lap, az Owooti trükk pedig sok mindennel pótolható (inkább akkor kerül be, ha nem találnak jobb countert). Így nálam a rangsorban csak a Kulacs nyerhet, még akkor is, ha a rá épülő paklik esetleg kicsit gyengébbek.

 15. 2011. július:
  Augusztus 1-től a junioros kiadású Békés izolációt lehet használni versenyeken.
  A Skorpiócsípés (új) lap nyomdahibás. Nem “bűbáj lényre”, hanem “bűbáj lapra” típusú.

  Mondjuk ez a változtatás nem pontos, mivel ezt megelőzően is lehetett használni, minden más junioros lappal együtt. Gondolom, ez a hír arra vonatkozott, hogy a junioros szövegének megfelelően lehet használni…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.