Ajándék lapok a versenyzőknek?

Titeket jobban motiválna, ha a nevezés mellé különleges lapokat kapnátok?

A HKK népszerűsítését sok oldalról meg lehet fogni: ott van például aktuális projektünk, a Toborzás, ahol kezdő (és újrakezdő) játékosokat igyekszünk megismertetni a HKK világával, de nem szabad megfeledkezni a jelenlegi játékosállományról sem, illetve azokról, akik első szárnypróbálgatásaikat teszik éppen. De vajon miként aktivizálhatnánk őket jobban?

a_lich_eleteHogy a közösség mennyire él és mennyire aktív, azt első sorban a versenyek létszámából lehet leszűrni: aki kicsit is komolyabban foglalkozik a hobbijával, az előbb-utóbb mindenképpen el fog látogatni egy ilyen eseményre, így értelemszerűen minél többen megjelennek egy-egy adott hétvégi napon, az annál jobb képet fest a játék aktuális állapotáról. Arról nem is beszélve, hogy mind jól ismerjük a versenyek “beszívó” hatását – nagyon könnyen előfordul, hogy valaki épp a versenyek hangulata és az új barátok szippantanak be még jobban a játékba.

Persze így is vannak sokan, akik bár megtehetnék, mégsem mennek versenyre – ki a kudarctól való félelem miatt, ki pedig azért, mert úgy érzi, igazából nem marad le semmiről azzal, ha inkább otthon marad, vagy más programot választ. Előbbi jóval bonyolultabb témakör (a Beholder kísérletezni is fog szeptemberben egy verseny erejéig egy teljesen kezdő kategóriával), utóbbi azonban már olyasmi dolog, amivel kellő kreativitással és ötletes megoldásokkal igenis lehet mit kezdeni.

Egy jó formátum például sosem rossz (az elmúlt hónapok Beszűkült látókör formátuma például sok kevésbé aktív játékost is versenyasztalhoz csábított), de hosszú távon nem ez jelenti megoldást, hiszen jó esetben egy játékos egy idő után eljut arra a szintre, ahol már másodlagos (vagy sokadlagos) számára, hogy milyen szabályok szerint is kell paklit építenie a következő versenyre. Sokkal inkább az alábbi kérdést kell feltenni: mit veszítek azzal, ha nem indulok el a versenyen?

baby_murloc_foilAz exkluzív nyereménytárgyak nem idegenek más gyűjtögetés játékoktól. Sőt, a gyűjtögetős kártyajáték fogalom előhozása ebben az esetben különösen fontos, hiszen – bár sokan hajlamosak erről megfeledkezni – a játék egyik fő tartópilléréről van szó, amely sokaknak (és gyakran még a legprofibb szintet képviselőknek is!) rendkívül erős motivációs tényező. Az egyedi nyereménylapok (melyek a HKK esetében az ultraritkák) azonban csak részben, sőt, elenyésző mértékben elegendőek az efféle motivációs tényezők globális kihasználására, hiszen lássuk be, az összes HKK játékos alig egy-két százalékának van csupán reális esélye arra, hogy megnyerjen egy ilyen értékes és ritka kártyát.

Van azonban egy másik megoldás is, mely a HKK-ban csak nagyon érintőlegesen (a Hatalom Szövetsége kapcsán) van jelen, pedig más TCG-kben nagy sikernek örvend, ez pedig nem más, mint az ajándék lapok intézménye, melyek a nevezés mellé járnak. Általában ezek nem “hagyományos” kártyák: foilos (csillogó) vagy teljesalakos illusztrációval ellátott lapokat szoktak többnyire osztogatni ilyen célra, és bár egyes megoldások biztosan nem lennének olcsók, azt kár lenne tagadni, hogy lenne reális alternatíva ennek kiküszöbölésére.

Hogy aztán mi lenne a leginkább megfelelő megoldás, az már a kiadó és a játékosok fantáziáján, valamint igényein múlik. Egy új, teljesalakos illusztrációval ellátott Óriás patkány, vagy bármilyen más egyedi lap bizonyára sokak nyálelválasztását beindítaná, vagy akár az is, ha az új kiegészítő bizonyos lapjait csak ilyen módon lehetne beszerezni. Úgy gondolom, hogy a többség nem sajnálná néhány gyakori, nem gyakori vagy akár ritka lap helyét a kiegészítőből (az összes megjelent lap mennyiségét tekintve persze, nem az egy csomagban lévő lapok számát), ha cserébe ajándék kártyákra lehetne szert tenni a versenyeken, ami bizonyára a kezdőbbek számára is több bátorítást adna az indulásra. Főleg akkor, ha ezek erős, játszható lapok lennének, hiszen ki ne szeretné ezeket a gyűjteményében tudni. És nem csak a Solisar aurákra és a Kyorg tudásokra kell ilyenkor gondolni, hanem a Yeti remetékre és a Goblin kutatókra is – ezek gyakori kártyák a legújabb kiegészítőből, mégis a legjobb versenylapok között vannak.

Ti mint gondoltok: lenne értelme a fenti kezdeményezésnek a HKK esetében? Ha igen, ti milyen formában tudnátok elképzelni?

Csető Zsolt

33 thoughts on “Ajándék lapok a versenyzőknek?

 1. Én a magam részéről egy olyan megoldást tudnék támogatni, ahol reális keretek között maradhatna a gyűjtő értéke az ilyen lapoknak és nem érné el az UR szintet (de még a spoiler szintet sem).
  Szerintem a versenyek vonzerejének amúgy az tenne a legjobbat, ha a “dalnok, konzerv, életadó, molgan, erős e., solisar a., földanya e, térszagi, cselvetés, kyorg t.” csapat ban-t kapna. Teszt jelleggel mehetne egy ilyen hagyományos…

 2. A kerdes nyilvan ugy szol: ha a Beholder promociora kolt, ezt az iranyt tartjatok-e jonak, es ha igen, pontosan hogyan?

  @Leinad: mivel mi csak 1-2 hagyomanyos versenyt rendezunk 1 evben (pl. iden mar nem is), mas versenyszervezoket erdemes nyaggatni, hogy proba-jelleggel nyomjak.
  Amugy megjosolom, ha a legjobb 0-s countereket kitiltod, valoszinu:
  – jonnek a picit kevesbe jok
  – jonnek a kombok

  (sajnos, ez osszetett)
  Egyebkent ennyi lapot hagyirol egyszerre biztos, hogy nem fogunk kitiltani. Errol is lehetne beszelgetni, csak ez kicsit OFF itt…

 3. Egy megoldás például az lehetne, hogy a kéthavonta megjelenő Zének nem 10 hanem 9 laposak lennének, úgy értem kilencféle lapot lehetne bontani bennük, a 10. lapot pedig a versenyszervezők kapnák két hónapon keresztül, mint a nevezés mellé adható grátisz lapot. Nyilván annyi lapot kapna a szervező, ahány versenyzőre számít (és utána ezzel el kéne számolni). Na most, ha valaki elmegy két hónap alatt legalább 3 versenyre, akkor meglesz neki a szett. Ugyanúgy bekerülnének a HKK vérkeringésébe ezek a lapok, mintha simán megvennénk őket a Zén-ekkel, de mégis kicsit más lenne.

  A másik megoldás, hogy ki lehetne választani az őszi nagykiegből mondjuk 5-6 lapot, ami nem a kieggel jelenne meg, hanem így lennének adhatók a versenynevezéshez. Ezek nyilván a szebb grafikával ellátott, rövid szövegű lapok lennének, és teljesalakos verzióban kerülnének kinyomtatásra. Mindegy, hogy eredetileg milyen besorolású lenne ezeknek a lapoknak a gyakorisága, mert így biztos mindenki megbecsülné őket.

 4. újranyomtatás régebbi lapokból esetleg?

  ki ne örülne egy szép új lebegő gombának? 8)

  hogy a kavadut, vagy gorombillát ne is említsem 8)

 5. A megvalositasi otletek is nagyon fontosak, es koszi!
  De azt is gondolja meg (esetleg valaszolja is meg) mindenki, hogy szamara (vagy masok szamara, akit ismer) a kulonleges ajandeklap fontosabb-e mint pl.
  – nagyobb dijazas (paklikban)
  – olcsobb nevezes
  – tobbfele UR nyeremeny
  – hawaii tancoslanyok 😉

  Es ha erre sok IGEN a valasz, akkor bizony erdemes komolyan elgondolkodni ezen.
  En egyebkent jonak tartom ezt, csak mondjuk en nem vagyok versenyzo.

  (azt viszont senki ne gondolja, hogy ha a Zenbol vagy a kiegbol hagyod ki, akkor az ‘ingyen van’)

  Azon is erdemes gondolkodni (ahogy Janos tette is), hogy mennyi ideig erdekes ugyanazt a lapot kapni egy nevezeshez. (szerintem kb. 3-4 honapig)

 6. Ja, meg annyit hozzatennek, hogy ajandek zsakbamacska most is jar a versenyeken… pl. annal tobbet erne 1 db. 3-4 honapig osztott egyedi lap?

 7. számomra többet ép egy ajándék lap, mint a nagyobb díjazás, mert soha nem kerülök olyan közel, hogy helyezést érjek el. egyébként sem gondolom, hogy motiváló, ha n+x paklit nyer, max ha új kieg van, akkor még gyűjti a lapokat.

 8. Én is támogatom az ajándék lapot, nagyon jó ötlet lenne, talán 2 havonta lehetne váltani szerintem.

 9. Spec nekem is nagyon tetszene az iylen versenyen megszerezhető lap.
  Ezüst szélű lapok rulez:)
  Illetve azért azt is tartsuk be, hogy az erősségge jól legyen belőve. Tehát sztem a zén erősség indokolt, nagykieges spoiler szint elvetendő. Az maradjon a csomagvásárlóknak:)

  gogo Zsolti!

 10. Szerintem mondjuk nem lenne probléma, ha egy spoiler is lenne mondjuk évente 1x.
  Annál jobban motiválná az embereket a versenyre járásra és a kezdők is könnyen szerezhetnének jó lapokat.

 11. Jó kezdeményezés. Én is azt tartom a legjobbnak, ha a nagykiegek vagy esetleg a zének újranyomásából “spórolnák” ki ezeket a lapokat, és ezeknek a megjelenésével egyszerre lenne ütemezve a megjelenésük.
  Továbbá azt is jónak tartanám, hogy mondjuk fél éves időtartamokra az ország különböző pontjain található versenyhelyszínek különböző, de ugyanannyira használható ajándék lapokat kapjanak, mint a pesti versenyek. Így ha nem mennének el sokan az adott vidéki verseny helyszínére, akkor abból a lapból sokkal kevesebb lenne a játék vérkeringésében. A versenypaklikból nélkülözhetetlen lapok esetében ez jó motiváló erő lehetne a kisebb versenyek népszerűsítésére is.
  “A pesti úri népek” pedig jókat kacaghatnának a mucsaji lapokon, ha felkerülnek hozzájuk. 😀

 12. Szerintem a két hónap a MAXIMUM, amíg egy lapot ilyen módon van értelme osztani. Addig mindenki be tudja szerezni a szettet (a gyakori versenyre járóknak lesz 1-2 cserébe is), utána már értelmét veszti.

  @Balage: “azt viszont senki ne gondolja, hogy ha a Zenbol vagy a kiegbol hagyod ki, akkor az ‘ingyen van’”

  Ezt nem teljesen értem. Mi a különbség akkor, ha nyomda kinyomja ugyanúgy, mint egy nagykieges ritkát / zénes lapot, de fizikailag már nem kerül be a kiegbe? Legfeljebb alternatívaköltsége van a dolognak.

 13. Versenyszervezőként az a tapasztalatom, hogy örülnek a játékosok a nevezéskor ajándékba adott lapoknak.

  A Dungeonben rendezett Wow, Magus és Rawen versenyeken kivétel nélkül voltak-vannak promó-lapok a díjalapban. Ezeket a lapokat általában meg is becsülik, és nem ritkán (pl.:a Magus nagy versenyre) olyanok is eljöttek, akik csak elvétve versenyeznek.
  Ezeknek a lapoknak nagy a vonzereje, talán sokan emlékeznek még a HKK-nagykönyv + Behós verseny mellé kapott Összeesküvés lapra! (Igaz, hogy az a könyv eladását is segítette)

  Én úgy gondolom, hogy – csatlakozva néhány előttem szólóhoz -, a téli kiegészítőből lehetne lecsippenteni mondjuk 6 db lapot, amit aztán lehet osztani 1 évig, 2 havonta váltva. Esetleg 4 lapot, 3 havi váltással.
  De jó ötlet a permanensen 9-lapos Zén bevezetése, járható útnak érzem ezt is.

  Amennyivel kevesebb “lapot ad el” ebből a módosításból kifolyólag a Beholder, annyival több pénz folyhat be a kasszába az elégedettebb játékosoktól.

 14. Mi lenne, ha nem a képességétől lenne egyedi a lap, hanem mondjuk a keretétől? Mint ahogy anno volt az ezüst szélű lapokkal. Egyéb TCGknél sem feltétlen egyedi lapot kapsz, csak kicsit máshogy néz ki. Ez lehet egy jó emlék, gyűjtői értéke van, és szerintem gyönyörűek az ezüst szélű lapok. De akár a fehér is. Olyan különleges, mikor egy 95’ös óriás patkány teker le 3 molgant a gyűjtőbe. Ez sokkal jobban színesítené a játékot, mint a: “ú most akkor azért megyek le, hogy meglegyen az a spoiler…” Ennek semmi értelme. A kódos lapokkal sem értek egyet. Nyilván hatalmas profit, de abszolút nem korrekt versenylapokat kódossá tenni. Az UR-ek alapmechanikája is inkább a különlegesség, és nem a használhatóság volt még egy időben. Ezzel is csak növeljük a befektetés nyújtotta előnyöket, és csökkentjük a játéktudásét.
  Szerintem 😀

 15. Ajándék lap jó lenne, nekem a 9 lapos Zén megoldás tetszik.
  De elkerülendő azt, hogy valaki csak a lapért menjen le, a verseny végén osztanám ki, eredményhirdetéskor. Persze macerássá tenné az eredményhirdetést, az is igaz.

  Egyébként azért írta Balázs, hogy ez így nincsen ingyen, mert a 9 lapos Zénből nyilván kevesebbet kell megvennie az embernek, hogy a teljes sor meglegyen, tehát kevesebb bevételhez jut a Beho.

 16. Azért hozzátenném, hogyha a gyűjtői érték nagyon számítana a játékosoknak, akkor nem versenyerős UR-eket adnának ki…
  Rendben, legyenek a versenyért adott lapok ezüstszélűek pl, de akkor az UR-ek legyenek mondjuk aranyszélű ritkák és kész. Gondolom, ez már senkinek sem tetszene.

 17. @Gice: ezért írtam, hogy legfeljebb alternatívaköltsége van a dolognak. Nyilván azt kell nézni, hogy ez növelné-e összességében annyira a játék keresletét, hogy az így kieső bevételt pótolni lehessen. (Vagy nem kell annyi követőt rakni a Zénekbe, és akkor máris közelebb vagyunk.) Ha nagykieges lapot áldozunk fel, akkor még kisebb az áldozat.

 18. Esetleg legyen legyen “kis” UR (mondjuk 12 féle) és a versenyen szereplő a legjobb 25% kapjon belőlük. Elérhető is lenne sokaknak, de mégis kell érte tenni.

  Minden induló kap díjat: Én nem sok értelmét látom a Zén osztásnak de a zsákbamacska már érdekesebb, látok benne fantáziát! Ezt a részét erősíteném a dolognak, (akár bele lehetne pakolni a fentebb említett egyedi lapokat), és legyen minden versenyen (nagykieg kárára, mert amúgy is annak a kárára megy általában)
  Kezdő Pisti biztosan örülne neki, hogy egy versenyen elindulva akár UR-t/spoiler is bonthat zsákbamacskából.

 19. Jó pár éve hogy nem játszom már. Szerintem nem rossz ötlet amit be is vezethetnének, de ne a kiegből csippentsék le.Ha nem érné el az UR és a
  Spoilerek értékét úgy lenne az igazi(ahogy azt előttem már mondták), hiszen ha valaki nem tud elmenni versenyre és másképpen tudná csak megszerezni( csere vagy vétel), nem kellene 1 vagyont elcsesznie rá. Ezek a lapok egyedi lapok lehetnének.Én régen azért kedveltem meg a HKK-t mert a verseny nevezése korrekt volt és vesztesként (sokadik helyezettként) is kaptam jó kis díjazást.Kibontottak x csomagot és gyngy-okat szétosztották, és így teszem fel 10 verseny alatt jó kis gyűjteményre tettem szert.
  A legnagyobb kulcsa a hkk toborzásnak az lenne ha:
  -Korrekt lenne a nevezés(nem tudom most milyen,lehet hogy az lehet hogy nem)
  -A díjazás megemelése(hogy a kezdő aki vesztett is érezze azt hogy megérte eljönni)
  -Ha a ritka lapok nem lennének a piacon méregdrágák hogy olyanok is beszerezhessék, akiknek nem futja rá….

 20. @Balázs Idrányi: “hiszen ha valaki nem tud elmenni versenyre és másképpen tudná csak megszerezni”
  Éppen az lenne a lényege az ilyen lapoknak, hogy jöjjenek az emberek versenyre.

  “Ha a ritka lapok nem lennének a piacon méregdrágák hogy olyanok is beszerezhessék, akiknek nem futja rá”
  Sajnos a mai pénzközpontú társadalomban szerintem ez elképzelhetetlen, de éppen az segítene, ha a versenyen kapott lapok erősek lennének (és nem olyanok, ami miatt nem éri meg nevezni) és emiatt a kezdők is könnyen tudnának spoilert szerezni.

 21. Abszolút támogatom a felvetést! Örülnék az ajándék lapoknak, kezdőfejjel gondolkodva méginkább motiválna. A technikai megoldást inkább a nagykiegek lapszámának lecsippentésében látom. Sztem fel se tűnik senkinek, ha csak 170 lapos a kieg és nem 180… Míg egy 10 lapos zénnél egy lap kicsit markánsabb 🙂

 22. @ Magicmaster17: abszolút egyetértek.
  Ha nagykiegből van lecsippentve évi 4 lap 3-3 hónapig osztva mondjuk, vagy 6 lap, két hónapos periódusokban, annak konkrétan 0 az alternatív költsége a beho számára, mivel semmilyen hatással nem lenne a nagykiegek eladási számára.
  Max. nagyon szélsőséges esetben keletkezik a behonak költsége a dolgon, ha annyian járnak majd versenyre, hogy már többet kell nyomni ezekből a lapokból, mint amennyit nagykiegeből kihagyott lapokból nyomtak volna –> de ebből pedig egyenes ágon következik, hogy jóval többen játszanak –> jóval több eladott kieg –> jóval több profit –> tehát ebben az esetben elég visszás lenne akárcsak megemlíteni is a költség kifejezést.
  Egy zén bevásárlásnál tényleg lenne hatása, mivel én magam is gyakran veszek úgy zént hogy kiszámolom hogy kb. meglegyen a teljes sor és az 1-2 hiányzó lapot meg max elcserélem mivel a zén-es lapok értéke hasonló, mehet a csere általában 1-1be.

  Az szerintem is sokat dobna ha ezek nem spoiler de azért pakliban használható lapok lennének, illetve ha 3 hónapon keresztül futnának, akkor kb azt jelentené hogy havi 1 versenyre kell ellátogatni, ha valaki max. darabot akarna beszerezni belőlük, ami azért nem nagy erőfeszítés.

  Azt viszont mindenképpen igyekeznék kerülni, hogy ezek valamilyen paklinak esszenciális elemét képezzék, legyenek inkább univerzális, stílusos képességgel megáldott papírosok.

 23. Egyébként miért lenne költség az ilyen formán ajándékba adott lap a Behó számára?
  Viktor (és más) javaslata alapján, az évi egy nagykiegből, a két hónap/lap elv szerint 6 db lapot kell “lecsippenteni”!
  Ezeket a lapokat “gyári áron” kaphatná meg a versenyszervező. (Persze lenne egy igénylési procedúra pl. pesti verseny kb. 40 résztvevő/hó = 80 promó lap, ez éves szinten ~480 lap.)
  Esetleges ellentételezésért a Behó adhatna évi egy ingyenes versenybelépőt a versenyszervezőnek a saját versenyére,ami nem a új kieges friss bontás és nem a nemzeti. 🙂

 24. nekem nagyon tetszik az ötlet!
  megvalósításban nem nagyon tudom megítélni, hogy a nagy kieg-es verzió, vagy az “adjunk ki kevesebb követőt, és 9 lapos legyen a zén” verzió jobb-e, de ezt nyilván ki lehet számolni.
  a lapok erősségét tekintve szerintem az egyedi kivitelezés ÉS a használhatóság is szempont. ha a Zén-eket nézem, olyan Életadó erősségű lapokban gondolkodnék, mert akár kezdő, akár profi játékosról van szó, egy ÚJ, ERŐS, EGYEDI LAP akár már összemérhető a nevezési díj árával is, és nagyban kiküszöbölné a “veszteség érhet” kategóriát.

 25. Aki ugy erzi, hogy ennek nincs koltsege, az gondolkodjon ezen:
  (ezt egyebkent valoban nehez belatni, nekem is sokaig tartott – es nem is biztos, hogy eleg jol ervelek)

  – Tegyuk fel, ha a nagykieg lapjabol lecsipsz 6 lapot, az 0 koltseg
  – akkor ez a kovetkezo 6 lapra is igaz, stb.
  – egyszer csak elfogytak a lapok, de maradjon mondjuk 4. Hany paklit vennetek meg, ha 4 kulonbozo lap lenne az egesz kiegben? Es ha 0?

  – na most lathato, hogy az _osszes_ bevetel fugg a kiadott lapok szamatol. Nyilvan nem egyenes aranyban, de azert az sem hiheto, hogy egy darabig 0 csokkenes van, aztan meg egyszercsak rengeteg. Inkabb egy folytonos dolog ez, ami az elejen kisebb, de azert letezik. Nyilvan fugg meg tovabbi sok dologtol (pl. gyakori, nemgyak vagy ritka lap helyett van, mennyire erosek ezek a lapok). Mar itt elternek a velemenyek pl. hogy mennyire eros lenne jo. (az UR-ek, a kodos lapok es a HSZ lap mar ilyen, kiegeszito csokkento lapok)

  Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy ilyen nem lesz, vagy ne legyen. Csak azt, hogy ez bizony valami mas helyett van/lehet. (dijazas, nevezesi dij stb.) Es ilyen szemmel kell mondani, hogy kerek-e, nem pedig ‘csak ugy’. Mert ‘csak ugy’ persze hogy jo lenne.
  Mindez nyilvan fokozottan igaz, ha kulonleges nyomdai megoldasra van szukseg amellett, hogy a kiegeszito lapszamat csokkenti.

 26. @Balage!

  Újra olvasva a hozzászólásomat félreérthető lehet. 🙂

  Nem gondolom, hogy a Behó számára az az évi -6 db lap ingyen van!

  A “költség” kifejezést én arra értettem,ha a versenyszervezőnek eladjátok gyári áron, az általa kért darabszámban ezeket a “kivett” lapokat, már nem ingyen támogatjátok a gyűjtőket/játékosokat.
  Lehet a versenyszervezőnek is jobban megéri egy-egy ilyen lapot osztogatni a nevezéshez,mint Zént vagy zsákbamacskát!
  A versenyszervezőnek juttatandó egyszeri ingyenes verseny belépő, pedig az ő úgymond, promóciós jutalma lenne.

  (kecske és a káposzta tipikus esete) 🙂

 27. Ez is egy lehetseges irany, errol mar a versenyszervezoknek kell nyilatkozni (es persze a sajat versenyeinken ugyanugy kerdes)

  Ezt mar kerdeztem egyszer, de keves valasz jott:
  jobban orulnetek egy ilyen egyedi lapnak (ajandekba a nevezes melle), mint a zsakbamacskanak ill. a Zennek?

 28. @Balage:

  “Aki ugy erzi, hogy ennek nincs koltsege, az gondolkodjon ezen.”

  Márpedig nincs költsége, bárhogy is forgatjuk. Egyedül alternatívaköltség merül fel, ami azt jelenti, hogy az alábbi dolgot kell megvizsgálni.

  Melyik hatás a nagyobb?
  A.) A kiegészítőbe 6 lappal kevesebb kerül, emiatt a játékosok kevesebb paklit vásárolnak, csökken a cég bevétele.
  B.) Az ajándék lap miatt a játékosok sűrűbben, illetve többen járnak a versenyekre, növekszik az aktivitás, és ennek egyéb pozitív externáliái.

  Szerintem a játékosok több mint 99 százaléka nem tudná fejből megmondani, hogy az elmúlt három nagy kiegészítőben hány ritka jött ki. Megfejtés: IV 69, ZSZ 74, ÖV 74. A Zanszilánkokban ugyannyi ritka volt, mint az Örökkévalóságban, a játékosok mégis kevésbé szerették. Az Istenek Viadalában még kevesebb ritka került, mégis sokkal nagyobb siker lett.

  Következtetés: valószínűleg nem azon fog múlni a kiegészítő sikere, hogy 70 vagy 64 ritka lap jelenik-e meg benne, hanem hogy azok közül 15 vagy 30 lesz gyenge ahhoz, hogy használják.

  (És akkor még nem is néztük meg azokat az opciókat is, amikor a gyakori vagy a nem gyakori lapok számába is belenyúlunk, amire vélhetően még kevésbé érzékenyek a játékosok.)

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.