Olcsópakli – Specializáció deck a blogos versenyre

Egyszerű lapokkal és játékkal igyekszünk felvenni a versenyt a Beszűkült látókör formátumon.

specializacioMost vasárnap kerül megrendezésre a HKK Blog harmadik Beszűkült látókör versenye, ahol – a formátum nevéhez híven – erősen korlátozott környezetben kell majd okoskodniuk a játékosoknak, hiszen a legjobb lapokból közel 200 darab a kitiltás sorsára jutott már. Aktuális paklink számára jó hír, hogy a legjobb counterek is köztük vannak, így viszonylag szabadon garázdálkodhatunk legújabb olcsópaklinkkal, mely a Specializációra épül.

Szabálylapunk többek között minden olyan forrást kettővel olcsóbbít, melyben szerepel a “célpont lény” – ilyen lapból viszonylag sok van, így még ezen a formátumon is össze tudunk válogatni közülük egy ütőképes csapatot – 1 VP-ért fog a legtöbbjük érkezni. Mivel ezek a lapok általában sebezni tudnak, így mi is a direkt sebzésre állunk rá – a cél tehát mihamarabb nullába lőni az ellenfelet. Lássuk, mikkel fogjuk ezt megtenni.

izzo_fokuszPaklink motorja az Izzó fókusz lesz, amely minden körben kisülő erőforrásként biztosítja számunkra a mana-, illetve főleg a laputánpótlást. Azonnali lövéseinkkel érdemes úgy játszadozni, hogy az ellenfél körére is jusson belőlük (persze ha nyerni tudunk, akkor tegyük meg, az sose rossz), hiszen így folyamatosan fókuszálhatunk. A piros színből ott van emellett a Hatos Trió: a Gormathion bosszúja, az Emésztő köd és a Démonparázs is egy kellemes hatost tud az ellenfélre csavarni. A Bosszú kettőért jön, de cserébe egy laptól is fixen megfosztja az ellent, a Ködöt lőhetjük lényekbe is, ami nagyon rugalmassá teszi, a Parázs pedig ez utóbbinak egy egyszerűbb változata – egyért fixen hatot lő, de csak játékosba (meg épületbe, bár ez szökőévente fordul elő), és csak saját körben.

a_fonix_tuzeNe hagyjuk ki a Pirofordítást sem, mely a Specializáció mellett 1 VP-s counterré változik, ami ezen a formátumon egészen jónak mondható, ráadásul egy remek áramlása is van, de szintén remekül hátráltathatjuk az ellenfelet a Bíborholddal, mely a megfelelő paklik ellen a megfelelő időben elsütve önmagában meccset nyerhet. Ha más nem, lényleszedésre biztosan jó lesz. Egy-egy darabot emellett használnék a Dornodon kiáltásából és A főnix tüzéből is: előbbivel szintén lőhetünk egy hatost, ha kell, de a szorult szituációkban is jól fog jönni lényírtásként, utóbbi pedig körönként egyért lövöldözhet hármakat, ha egy kicsit beállna a játék.

Második színünk a Rhatt, ahol remek multifunkciós kártyák segítenek bennünket. Remira haragja egyért lő ötöt, vagy húzat azonnal két lapot – egyik sem rossz, ráadásul könnyen lehet, hogy még néhány jelzőt is le tudunk venni vele, ami külön öröm lesz. Szintén több dolgot tud a Lidércgömbök, mely a lénylövés mellett dobathat is, illetve beindíthat egy első-második körös pörgést, az Általános csodatétel esetében pedig szintén több dolog közül választhatunk egyért – a laphúzás lehetőségét itt is fontos kiemelni. Az említetteknél jóval egyenesebb lap a Ködcsapás: vele egyért tudunk lőni négyet – ezért tartjuk, nem másért.

cikazo_villamKövetkező színnek a sárgát választottam, ahol az “egyért ötöt” kategória következő képviselője, a Cikázó villám mellett egy másik villámló kártya, a Vörös villám jöhet szóba, melybe belerakhatjuk felesleges csontjainkat, és néha még lapot is fogunk tudni húzni rá. Itt található egyetlen lényünk, az Elemi Argon is, amely minőségi lapelőnyt nyújt, kezünkbe véve leghasznosabb kártyánkat – galetkiként pedig ne feledje majd el felfalni az esetlegesen elhulló torzszülötteket.

Az utolsó színből szokatlan módon csupán egyetlen lapot raktam be, azt azonban túlságosan is jónak találtam: a Vadmágikus zónáról van szó, amely lényegében azt tudja, hogy 50 százalék eséllyel ad nekünk egy lapot minden lapkijátszásunk után, miután kártyáink többsége nagyjából ugyanazt csinálja: lő. Ha duplaannyit, az még jobb – olyan, mintha kétszer nyomtunk volna meg valamit. Végezetül egy szem helyet kell még feltöltenünk: ezt A tűz síkjának szánom, amely olcsóbbítani ugyan csak a tűzvarázslatainkat tudja, de mivel a többi varázslatunk egyetlen kivétellel mind egyért jön, így inkább a folyamatosan növekvő plusz sebzésekért akarjuk használni.

Paklink ezzel össze is állt – lássuk, mit is sikerült alkotnunk.

A pakli

szabálylap: Specializáció

gormathion_bosszuja3 Izzó fókusz
3 Gormathion bosszúja
3 Emésztő köd
3 Pirofordítás
3 Démonparázs
3 Bíborhold
1 Dornodon kiáltása
1 A főnix tüze
3 Remira haragja
3 Lidércgömbök
3 Általános csodatétel
3 Ködcsapás
3 Vörös villám
3 Cikázó cillám
3 Elemi Argon
3 Vadmágikus zóna
1 A tűz síkja

45 lap

A pakli különösebb gyakorlást nem igényel, illetve az esetlegesen hiányzó lapok remekül higíthatók más, hasonló funkciójú kártyákkal, így kezdő játékosok számára – elvégre maga az Olcsópakli rovat is első sorban nekik szólna – különösen ajánlom. A beszerzés sem okozhat komoly gondot: csupán 3 ritka, illetve 9 Zénes lap található benne, melyek közül egyik sem különösebben értékes, a többi lap pedig szinte mind gyakori, így a régebbiekből is könnyű találni itt-ott.

Kellemes lövöldözést és jó játékot mindenkinek – találkozunk vasárnap!

Csető Zsolt

9 thoughts on “Olcsópakli – Specializáció deck a blogos versenyre

 1. Nem tudom tiltott-e az Akmal, a Goblin kürtös, Grimór, vagy a Harcostárs, mert ezt a kombót megéri használni bele a 4 ből 2 lapnak kell kint lennie, mindössze 4 VP-be kerül.

 2. @hd1992: Hm, cseles, valóban. 🙂

  @Tudós teknős: Én is fontolgattam a Harcostárs + Goblin kürtös kombót (Akmal nincs), de egyrészt nincsenek elég jó keresések, másrészt a Kürtös hasztalan magában. Egy külön decket kéne rá építeni.

 3. A tűz sík tényleg nem hat a szabálylapra, csak a nem tűzvarázslat lapok idézési költségére, amit így sem a szabálylap sem a taumaturgia szakértelem nem olcsóbbít.
  Úgyhogy a tűz síkot nagyon sürgősen ki kell felejteni ebből a pakliból.
  Szerintem.

 4. Én azért a Remira haragját nem hagynám ki a dekkből 🙂 Arochos ellen is csodákra képes 🙂

 5. @Lord X: ott van. 🙂

  A tűz síkját valóban sikerült benézni… legközelebb nem írok bonyolult lapokról emlékezet alapján, mert ez lesz belőle.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.