Egyszínű paklik a kezdő versenyre (1. rész)

Első körben egy Chara-din és egy Raia hordát ajánlunk a hétvégi versenyre.

Ahogyan arról már beszámoltunk, a Beholder hétvégén megrendezésre kerülő egyszínű versenyén a kezdők számára egy külön kategória lesz fenntartva, akik így valóban a képességeikhez jól illő játékosokkal csaphatnak majd össze. Igen ám, de az elszántság csak az egyik dolog, hiszen a sikerhez egy jó pakli is szükségeltetik: ebben igyekszünk ezen a héten segítségetekre lenni.

A paklik összeállításánál igyekeztünk mindenki igényeit és lehetőségeit figyelembe venni: kizárólag gyakori kártyákat, illetve az elmúlt két kiegészítő nem gyakori lapjait használtuk fel, de azoknak, akik komolyabb lapkészlettel rendelkeznek, további lapokat is ajánlunk majd, melyekkel tovább erősíthetik az adott paklit.

Az első részben azzal a két paklival fogunk foglalkozni, melyeket én a leginkább ajánlani szoktam a frissen kezdő játékosoknak: a Chara-din és a Raia hordát.

 

Chara-din horda

Chara-din követője az egyik az újak közül, amely lényutánpótlással igyekszik segíteni bennünket. A folyamatosan termelődő Chara-din fattyak és a követő által biztosított +1/+1 összességében egy rendkívül ütőképes és stabil hordát eredményeznek.

irtoztato_fattyA fattytermelést lehetőleg már az első körben el szeretnénk kezdeni, ezért igyekszünk minél több első körös lappal játszani: az Irtóztató fatty, a Thargodan szolga, az Éjfatty plazma, a Torz fatty, az Orgling bányász és az Orgling mágus kerültek be a csapatba. Van köztük olyan, amely további fattyakat termel, van eszetlen hordalény, a két orglingban pedig számos lehetőség rejlik: a mágus gyógyíthat, a bányász gyorsíthatja fattyainkat, vagy éppen az ellenfél lapjait passzivizálgathatja, de akár egymással is kombózhatjuk őket, az ellenfél maximális életpontjából csipegetve.

Nagyobb lényeink még hasznosabb képességekkel bírnak. Két xenónk, a Xenomorf vadász és a Xenomorf harcos leszedésként és dobatásként funkcionálhat, a Macskapárduc az őrposztban szabadíthat fel helyet, az Áldozati fatty tovább gyorsítja a paklit, hiszen bátran dobálgathatjuk be neki a folyamatosan érkező fattyakat, a Fekélyes thargodan és a Dezabukodonor pedig a többi thargodan és éjfatty társaságában érzi a legjobban magát – veszedelmes ütőlénnyé hízhatnak ideális esetben.

thargodan_szolgaVannak varázslataink is: a passzivizálásra alkalmas Ősi rítus szintén biztosíthatja, hogy üres maradjon az őrposzt, a felvándorolni kívánó lényeket hátráltatva, míg a Metamorfózissal valamelyik lényünket tápolhatjuk fel – hátránya nem gond, hiszen többségüknek az asztalon már nincs képessége. Fontos megemlíteni, hogy mindkét varázslat azonnali, így érdemes megtartani őket az ellenfél körére, hiszen így plusz egy fattyra tehetünk szert!

Végezetül egy épület is bekerült a pakliba: a Káoszkapu manatermeléssel gyorsítja a paklit (akár már az első körben érkezhet, de a másodikban fixen lesz ki felépítse, hiszen szinte kizárt, hogy ekkorra ne legyen már egy aktív fattyunk), de hosszú távon dobatásként is funkcionálhat.

követő: Chara-din követője

chara_din_kovetoje3 Orgling bányász
3 Xenomorf harcos
3 Xenomorf vadász
3 Torz fatty
3 Fekélyes thargodan
3 Orgling mágus
3 Káoszkapu
3 Ősi rítus
3 Thargodan szolga
3 Éjfatty plazma
3 Irtóztató fatty
3 Macskapárduc
3 Metamorfózis
3 Dezabukodonor
3 Áldozati fatty

45 lap

Természetesen megeshet, hogy a fenti lapokból nem tudunk mindent beszerezni, illetve hogy vannak egyéb lehetőségeink is, így megosztunk veletek néhány egyéb hasznos kártyát is.

Gyakori és nem gyakori: Kreatív affinitás, Vízióhalál, Izmos fatty, Íjászképző, Kiüresedés, Csápmester, Tigriscápa

Zénes és ritka: Ősi praktika, Az őrület dala, A tébolyodott, Lélekszolga, Agykéreggyalu, A káosz egyhangú libái, Ében kehely, Xenó atka, Talbot kínja, Őrült Szajonn

 

Raia horda

A másik lénytermelő követő a legújabb szettből Raia követője, amely extra tápot ugyan nem ad, ám a repülő, 2/2-es láthatatlan Kisebb angyalok, melyek nem foglalnak helyet az őrposztban alapjáratban erősebbek a fattyaknál, így a két követő némileg más fő előnyt tud felmutatni. Ez a pakli az előző deckhez képest némileg kontrollosabb, vagyis többet szól bele az ellenfél játékába.

a_feny_oltaraAz első körös megindulás itt is fontos lesz, hiszen szeretnénk minden körben használni követőnk képességét. Ingyen és egy manáért érkező lapjaink A fény oltára, a Kristálytündér, Baltazár, a behemót, a Kisebb angyal és az Aranyló ugarhéj lesznek. Közülük egyedül A fény oltára igényel némi magyarázatot, ezt ugyanis nem érdemes mindig rögtön bedobni, hiszen a később érkező, illetve az esetlegesen elhulló fehér lények több angyalt termelhetnek, mint a feláldozásért kapott egy – ez utóbbit minden esetre biztosan megadja.

Ami a többi lényünket illeti: a Megrontott trikornis és Zokneenho első sorban leszedni szeretnek, míg a Páncélos lovag és Az angyalgárda parancsnoka a lényeink erősítését szolgálja – utóbbi pár angyal mellett már önmagában elég lehet a győzelemhez.

az_angyalgarda_parancsnokaVannak azonnali varázslataink is, melyek a Chara-din paklihoz hasonlóan akkor a leghatékonyabbak, ha az ellenfél körében sütjük el őket, hiszen ekkor még egy angyalt termelhetnek. Az Átkozott gyógyítás a 8 ÉP plusz mellett bármit leszed, ha kell, ráadásul összesen 12 zanszilánkkal játszunk, így könnyen lehet, hogy tudunk vele húzni is. Az Apró gömbvillám a kisebb lényeket szintén el tudja csípni, de az sem nagy gond, ha az ellenfélbe kell lőni, hiszen az angyallal együtt ekkor is igen jól jártunk. Lényleszedés emellett a Gyónás Raiának is, amely gyógyítani is képes, és ekkor egy lap a jutalmunk – ne feledjük, hogy akár egy lényünket is megmenthetjük vele.

Nem azonnali, de varázslat még az Ezüstsereg és a Spektrális manipuláció is. Előbbi lényeinket erősíti, ráadásul a húzott lapnak és a kapott angyalnak köszönhetően komoly lapelőnyt nyújt, de még nála is jobban teszi ezt az utóbbi kártya, amely egy VP-ért akár hármat is húzathat velünk.

Az utolsó helyre a Manakorong került be: a varázspont-termelés sosem árt, hiszen nem szeretnénk, ha hordánk beragadna alacsony fordulatszámon.

követő: Raia követője

raia_kovetoje3 Ezüstsereg
3 A fény oltára
3 Megrontott trikornis
3 Kristálytündér
3 Baltazár, a behemót
3 Átkozott gyógyítás
3 Aranyló ugarhéj
3 Apró gömbvillám
3 Gyónás Raiának
3 Páncélos lovag
3 Zokneenho
3 Spektrális manipuláció
3 Kisebb angyal
3 Az angyalgárda parancsnoka
3 Manakorong

45 lap

Finomításra természetesen itt is van lehetőség, így ezen pakli esetében is megosztanánk veletek néhány alternatívát, melyek szóba jöhetnek a fenti lapok helyett, illetve mellett.

Gyakori és nem gyakori: Hógriff, Raia bűbája, A forrás érintése, Felfelé a lejtőn, A középszer pusztulása, Sportszerűség, Tűzköpő torony, A tiszta lelkek városa, Robbanó üstökös, Koncentrált energia

Zénes és ritka: Királyi adó, Királyi főszakács, A bátorság dala, Riannandi, Fényrobbanás, Az erős ereje, Solisar aurája, Panatán csillapítás, Szilánkcsapda, Manacsapda, Vésztartalék, Aranysárkány

Remélem, hogy a fenti paklikkal sikerült némi segítséget nyújtani a választást illetően, de ha esetleg egyik sem nyerte volna el a tetszéseteket, akkor a héten további ajánlásokkal fogunk még érkezni.

Csető Zsolt

Reklámok

22 thoughts on “Egyszínű paklik a kezdő versenyre (1. rész)

 1. Top 1 jótanács CHD/Raia követővel induló kezdők számára (ezzel kellett volna, hogy kezdődjön a cikk): SOSE FELEJTSD EL MEGKAPNI A FATTYAT/ANGYALT! 😀

 2. Jó ez a kezdő kategória, csak a side-nélküliséget nem értem. Mutassatok egy olcsópaklit, ami side nélkül elrakja a fekete erdőt pl… Szerintem inkább pár tiltott lappal lehetne javítani a kezdők élményét (Molgan, Szúnyogírtás, Erős, stb.).

 3. Ez igy van a fekete köderdőt semmi sem veri el ezen a formátumon, legfeljebb egy másik fekete valami ami mangó molgant játszik.Jól van ez igy?

 4. Vátozós quwarg?Rúnás raia követő(ok nem annyira optimális),változós feka gyűjtőgen?

 5. Próbáltam már Rúnás Raia követőt, igaz csak Hatalom korlátozásán, de teljesen vállalhatónak tűnt hagyományos környezeten kívül. Itt is lehet esélye, ha indulhatnék, én is ezt játszanám vszeg.

  Őszintén kíváncsi leszek erre az amatőr metára, hatalmas illúzió szerintem azt hinni, nem lesz legalább 4-5 olyan játékos, akit esélytelen lesz a maradék mezőnynek elverni a játéktapasztalata + paklija miatt.

 6. Változóval csak annyi a gond, hogy UR. A rúna persze működhet, de szerintem a Molgan tiltása még mindig jobb megoldás lenne (persze csak a kezdő kategóriában).

 7. @Juhász Ferenc: a qwuargos meglátás teljesen jogos nem gondoltam rá, a runás fehérrel az a gond, hogy ilyen nem igazán lesz, raia követővel sokkal erösebb a fehér szin, a fekete gyűjtőgenerálos pedig valószinüleg használ mangó molgant egy szájd nélküli formátumon, továbbra is úgy vélem hogy a fekete köd erdő szájd nélküli kezdő kategóriában egyszerűen túl erős a mezőny többi részéhez képest, nem értem miért nem lehet a szájdot engedélyezni.

 8. gyűjtősbe egyáltalán nem kell molgan-mangó…Mangó pláne nem amikor az első körben rárakod a rúnát és nyersz.Freivel játszogattunk gyűjtős deckel és ha jól emlékszem még korlátozott formátumon is lepörgött az első körben elég gyakran

 9. Valóban tudja ezt is a deck:P.De azért nemárt egy engedelmes ellenfél aki nemigen akar beleszólni a mészárlásba:).Persze tudjuk az élőhalottak a gyűjtőből is előmásznak és ritka a semmibe kánterelő spoiler:P

 10. nem értem a parát a köd deck ellen..egyrészt szerintem a legtöbb kezdő kategóriásnak nincsenek meg a lapok és ha mégis akkor is játszani tudni kell vele…
  plusz egy rúnás sárga vagy zöld deck elcsípheti, úgyhogy egyből esélytelen lesz
  és van még ami fixen megveri de azt nem mondom mert öcsém azzal megy.:D

 11. Egyrészt a rúna még nem autowin erdő ellen, másrészt Nash-sel értek egyet, van jópár tapasztalt játékos 0 profi ponttal és kellő lapkészlettel.

 12. jogos egy rúna nem feltétlen veri meg az erdőt, de az esetek nagy részében a rúna győzedelmeskedik….főleg, hogy az erdő ugyan úgy nem tud side-ot készíteni a mumusára.
  és igen vannak olyan kezdők akiknek elég nagy lapkészletük van egy jó palihoz, akár köderdőhőz is, de szerintem akkor sem kell ettől tartani

 13. @hd1992 Igenis tartani kell tőle. Igazad van a rúnában, hogy jó megoldás, de most akkor minden kezdő menjen rúnával? A legnagyobb bajom az, hogy ha egy _tényleg_ kezdő játékos elmegy a versenyre, annál frusztrálóbb érzés nincs, mint mikor nem tudod a lapjaidat kijátszani. Vagy ha a 3 körön keresztül nagy nehezen összegyűjtött manádat belefekteted egy lénybe amit az ellenfél ingyen visszavetet, Én tényleg szeretnék HKK utánpótlást, maximálisan támogatom a toborzást és a kezdő kategóriát, de a megfelelő tiltott lapok nélkül szerintem inkább illúzióromboló lesz.

 14. Szerintem a következőképp néz majd ki a verseny:
  Az első két körben behúznak 2-2 győzelmet azok a rutinos, de profi ponttal nem rendelkező játékosok, akik nagy bátran elmennek ide. Majd a maradék 3-4 körben ők egymással fognak birkózni az első asztalokon. Számukra ez a verseny nem lesz más, mint egy akármelyik másik verseny, hiszen hasonló erejű és tudású játékosok ellen játszanak majd. A többiek ezalatt szintén egymással birkóznak majd, és épp ezért igenis lesz sikerélményük, de egymás ellen. Bár az igaz, hogy a dobogóhoz nem férnek majd oda.

 15. Janossal egyetertve, ha a ‘valodi’ kezdok nem is kerulnek az elso 4 koze, de nyernek 1-2-3 kort, mar volt ertelme.
  En remenykedem benne, hogy nem lesz nagyon ‘szettrollkodva’ a kuzdelem kamu-amatorokkel es ‘odaadott’ paklikkal.
  Itt is kernek mindenkit, hogy NE! koszi a kezdok neveben es a HKK neveben 😉

  Mindenesetre figyelunk, es ha a side hianya valoban zavaro, akkor a kovetkezo ilyen versenyen mar lesz. Egyszeruen nem akartam ezzel bonyolitani a valodi kezdok eletet. (hiaba van side, ha pl. fogalma sincs, hogy Erdo ellen kene keszulnie, vagy hogy mit lehetne berakni, vagy nincs olyan lapja).
  Azonkivul valami kis profi pont osztas is lesz (10 resztvevonkent 1 helyezettnek 1 -1 pontra gondoltam), igy az esetleges kiemelkedo legjobb(ak) a kovetkezo ilyen versenyen mar nem fognak tudni indulni.

 16. Balázs ezt a széttrollkodás dolgot kérlek magyarázd el egy kicsit mert nem értem. Van egy haverom, jár kb fél éve versenyekre, mindig a legjobb decket adtam neki, amit össze lehetett rakni a gyűjteményemből (vagy a másodikat). Azért viszonylag jó gyűjteménnyel rendelkezem. Ha most odaadok neki egy szintén erős paklit, akkor az széttrollkodás? Vagy mondjam neki, h bocs, most csak gyngy-t adok? Kicsit konkretizálni kéne (majd legközelebb) hogy mire is gondoltok, mert nyilván nem nagy kunszt kölcsönkérni pár lapot azoknak a 0 pontos versenyzőknek akik már ismernek jó pár embert. Most akkor ha UR van a pakliban a kezdő kategóriában az gáz? Akkor meg miért nem UR nélküli?

 17. Olyasmire gondoltam, hogy a kezdo jatekos legalabb nagyjabaol a sajat paklijaval induljon, es ne a ‘figyelj, itt ez a tuti pakli, jatssze vele egy kicsit, aztan nyerjel’ menjen, de ez nyilvan nem elkerulheto. Ennek sulyosabb esetei:
  – a kolcsonado reszesedest ker
  – a kezdo jatekos sem kezdo, hanem regi motoros, csak valahogy nincs profi pontja meg

  Igazabol ezeket sem tudom elitelni, a ‘szettrollkodas’ is inkabb idezojeles, a szabalyok is megengedik. Csak a cel ugye valahogy az lenne, hogy az ilyen ‘kikepzett’, ‘kolcsonpaklis’ versenyzok ne szivjak el a levegot a valodi kezdok elol. Nem egyszeru ez… (foleg, hogy lehet, a fiam is ‘besegit’ egy versenyt meg sosem latott baratjanak)

  No mindegy, azert remelem, 1-2 fordulot tudnak nyerni a valodi kezdok is, es paran megszeretik a versenyzest, netan meg paklikat is vesznek az allando kolcsonkeres helyett…

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s