Egyszínű paklik a kezdő versenyre (2. rész)

Ezúttal kicsit eltekintünk a hordáktól, és a Zénes lapkészletet is bevesszük a buliba.

Tegnap megkezdtük a felkészülést a Beholder hétvégi egyszínű versenyére, leginkább a kezdő kategóriára fókuszálva, ahol kizárólag 0 profi ponttal rendelkező játékosok indulhatnak majd. Ma folytatjuk idézőjeles utunkat, két újabb paklit ajánlva számukra a tegnapi Chara-din és Raia hordák után.

Ezúttal mind a paklik stílusát, mind pedig a lapkészletet illetően változtattunk kicsit. Egy tárgyakra épülő, illetve egy, a megszokottól eltérő módon nyerő paklit osztunk meg veletek, melyek összeállításánál a gyakori és nem gyakori kártyák mellett már a Zénes készletből is válogattunk.

 

Tharr tárgyas pakli

A legutóbbi kiegészítőben megjelent Tharr követője nem csak remek védelem, hanem jó alap egy lényre rakható tárgyakra építő koncepció számára is a Lépéselőny alternatívájaként, hiszen ilyesfajta lapokból jónéhány akad a barna színben.

ryuku_harci_szekerLássuk hát a KF-es tárgyakat. A Fókuszpenge, a Ryuku harci szekér és a Zúzókesztyű hármasa a leszedésre specializálódott: mást és máshogy szed le mindegyik, de az közös bennük, hogy a lényt is erősítik, akire pakoljuk. Ugyanez igaz a Gyilkos pörölyre és a Fintor fejszéjére is, melyek a varázslatok nagy ellenségei, de az ellenfelet nagyban hátráltató Bénító gyűrű is kioszt búcsúzóul valamit, mielőtt leszednék. A legjobbat a végére hagytuk: a Moa homokfutó ugyan “csak” színtiszta tápolás, de szinte megoldhatatlanná teszi egy lényünket.

Érdemes használnunk a Talpig vasbant is, amely amellett, hogy gyönyörűen bevédi megpakolt “vonatainkat”, képes az aktuális szituációhoz leginkább illő lap előkeresésére is, méghozzá áramlásként. Igen ám, de kik lesznek azok a lények, akikre ezt a rengeteg tárgyat pakolni fogjuk? Leginkább a goblin-trió, a Goblin kutató, Tak, a rabszolgahajcsár és a Goblin füstkergető. A jó öreg kutató irányítása alatt tartja az asztalt, mindig oda lőve, illetve gyógyítva, ahova a leginkább kell, két cimborája pedig a zöld fickók erősítéséért felel – nem mellesleg csontot is szolgáltatnak mindannyian.

A moák sem szeretnének kimaradni a buliból: Kharas-nar kínzómesterrel, valamint a Masinával (igen, ez, természetesen egy tárgy) szépen lefolythatjuk az ellenfelet – utóbbi kapcsán külön öröm, hogy a követő mellett ingyenes csonttermelés. Na de vissza a lényekhez: az utolsó két helyre egy-egy Bufa, illetve színtelen nagyágyút választottunk. Korgó Szikra alapjáratban is méretes legény, méghozzá láthatatlansággal, ráadásul a Chara-din paklikkal is csúnyán el tud bánni, míg a Varkaudar remete duplázgatása a rá pakolt tárgyak számának növekedésével egyre brutálisabbá válik.

követő: Tharr követője

tharr_kovetoje3 Gyilkos pöröly
3 Fókuszpenge
3 Ryuku harci szekér
3 Fintor fejszéje
3 Moa homokfutó
3 Bénító gyűrű
3 Zúzókesztyű
3 Talpig vasban
3 Goblin kutató
3 Tak, a rabszolgahajcsár
3 Goblin füstkergető
3 Kharas-nar kínzómester
3 Masina
3 Korgó Szikra
3 Varkaudar remete

45 lap

A fenti paklit ezúttal is csak egy egyszerű vázlatnak szánjuk, melyet mindenki szabadon alakíthat lapkészlete függvényében. Akárcsak tegnap, ma is ajánlunk néhány alternatívát, köztük néhány ritka lapot is.

Hasznos lehet még: Deego, Törpe hős, Arzgul, Solatopolka, Antimágikus goblin, Antimágikus csapda, Ezüstveretes pajzs, Antitalentum

 

Rhatt blokkoló pakli

Utolsó paklink rendhagyó lesz, hiszen nem sebzéssel nyer – pontosabban nem azzal dönti el a játékot. A blokkoló pakliról beszélünk, mely Rhatt követőjével kapott egy első blikkre igencsak gyenge, ám valójában meglehetősen hasznos erősítést, különös tekintettel a rengeteg gyógyulásra, amit biztosíthat.

kodszurkalasA paklit egy ködös vonallal indítjuk. Ha elolvassuk a követőt, akkor látható, hogy csupán annyi a körönkénti egy blokkolás feltétele, hogy Rhatt lapot játsszunk ki (esetleg forgassunk át a semmibe). A ködözés ezt remekül biztosítja, hiszen a lap színe ilyenkor megmarad, vagyis akkor is bevihetjük az aprócska blokkolásokat, ha ténylegesen nem játszunk ki semmilyen lapot a keresésen kívül. A felhozatal legjobbja A feledés köde, amely két lapjától megszabadítja az ellenfelet, de a lényes paklik ellen remek segítség lesz a Ködszurkálás és a Ködcsapás is, melyekkel az asztalt takaríthatjuk – előbbivel különösen jó ingyen lecsipkedni a fattyakat és az angyalokat. A végső köd semmizésére nem mindig lesz szükségünk, de bármikor le tudjuk cserélni – vagy egy másik ködös kártyára, vagy a paklink alsó lapjára.

Érdemes további erős azonnalikkal készülni az ellenfél rohamaira. Bomtar rendje és Bomtar vétója mindössze egy VP-ért megoldja leszedés-, illetve counter-gondjainkat. A Kegyetlen nap és a Lidércgömbök ereje sokoldalúságukban rejlik: leszedni mindketten tudnak, de előbbi emellett visszaránthat minket a játékba is, vagy oda is blokkolhat akár egy komolyat, utóbbi pedig tempónkon gyorsíthat, vagy esetleg az ellenfelet is dobathatja. Szintén többfunkciós lap – méghozzá erőforrás – A nyugalom pillanata, mely a követő mellett önmagában képes visszagyógyítani 8 sebzést, A bölcsesség dala pedig ÉP- és lapelőnnyel támogatja meg a jókora blokkolást.

halafirUtóbbihoz feltűnhet, hogy lények is kellenek – ők sem maradnak ki persze. A legjobb közülük Halafír, akivel többi lényünk mellett (csak kalandozókat és zanszilánkokat fogunk bevetni) a Kegyetlen napot is felhúzhatjuk, illetve a dalt is nyugodt szívvel fogjuk neki a gyűjtőbe hajigálni. Akik még feljöhetnek vele: Samantha, a masszív asztaltakarítás, aki szinte minden pakli ellen jó lesz ezen a formátumon; Rosalinda, aki remekül védi az őrposztot, és jó időhúzó lap paklink számára; Peppe, aki védelem, leszedés és semmizés egyben; valamint az Elvetemült burkinátor, aki csak a blokkoláshoz ért ugyan, ám ahhoz nagyon.

A pakli egyedi szemléletmódot igényel a játék során, amit mindenképpen el kell sajátítanunk. Kizárólag az ellenfél akadályozására, illetve a játék elhúzására kell koncentrálnunk, az idő ugyanis nekünk dolgozik az ellenfél maximális varázspontjának csökkenésével. Osszuk be okosan gyógyulásainkat (beleértve a követőét), és tartogassuk leszedéseinket a megfelelő lapokra. Mindenképpen gyakoroljunk sokat a paklival élesben!

követő: Rhatt követője

rhatt_kovetoje3 A feledés köde
3 Ködszurkálás
3 Ködcsapás
3 A végső köd
3 Bomtar rendje
3 Bomtar vétója
3 Kegyetlen nap
3 Lidércgömbök
3 A nyugalom pillanata
3 A bölcsesség dala
3 Halafír
3 Samantha
3 Rosalinda
3 Peppe
3 Elvetemült burkinátor

45 lap

A pakli itt is számtalan egyéb lappal kiegészíthető, így az alternatívákról ezúttal is igyekszünk szót ejteni.

Hasznos lehet még: Bufa segítsége, Szikráció, Galaktrosz, Barukka, Sziránusz hárfa, Börphaug, Régi dallam, Szellembéklyó, Blokkoló

Ha úgy tetszik, a fenti deckeket felfoghatjátok “haladó” paklikként is: egy kicsit más stílust képviselnek, és máshogy is kell játszani velük, mint a tegnapi hordákkal – használatuk elsajátítása is picivel több időt igényel. Bízok benne, hogy a négy közül valamelyik elnyerte a tetszését azoknak, akik inspirációra vagy ötletre vágytak, és segíteni tudtunk velük azoknak, akik a kezdő versenyre készülnek.

A paklileírások sora ezzel véget ér, a felkészítés azonban még nem: a verseny előtt további hasznos jótanácsokat olvashattok majd a hétvégi megmérettetésre.

Csető Zsolt

13 thoughts on “Egyszínű paklik a kezdő versenyre (2. rész)

  1. Szerintem a blokkolóhoz az Átkozott követő sem lehet hülyeség, a fehér és lila (és esetleg fekete) paklik ellen igencsak elősegítheti a túlélést.

  2. Sajnos rosszul tudjátok. Amelyik lapon egyértelműen szerepel a keresés szó, az keresés, amelyiken meg a húzz, húzhatsz szó, az húzás. Csak akkor van lehetőség egyik vagy másik közt lamellázni, ha ezek egyike sincs a lapon. Halafíron szerepel a “húzz” szó, ezért ez húzás, még akkor is, ha egyébként keresés-jellegű a cselekvés.

  3. Valószínű az téveszt meg sokakat, hogy először volt a “ha felső X lapból veszel fel feltétel szerint, akkor keresés” FAQ, mint a “ha szerepel benne a húzás, akkor mindenképpen az” FAQ. A Xenó fészekőr is keresés volt egy darabig. Most már húzás, akárcsak a Halafír.

  4. Igen, ez a szabály AKKOR, ha nem egyértelmű a lap szövege (mittudomén azt írja, hogy vedd a kezedbe, válaszd ki, kiveheted közülük, stb). Ha azonban egyértelműen szerepel a lap szövegében, hogy az húzás vagy keresés, akkor nincs dilemma.

  5. Hmm jó tudni, valóban sanszosan a régi faq zavart meg.Ezek szerint ha van manaevőm és az ellen Halafirt kitesz akkor húzok 4 lapot?Korrekt.Jó tudni.

  6. AK149: “A Manaevő féreg pontosan úgy húzatja a lapokat, vagy adja a varázspontot, mint ahogy azt az eredeti lap tenné. Ha Sakita húzását lopja el a féreg, akkor nem csak, hogy meg kell mutatni a húzott lapokat, hanem el is kell dobni a Chara-din, Fairlight és Elenios kártyákat.” Magyarán ha lopod Halafír húzását, zsz-t és kalandozót vehetsz ki te is belőle.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.