A HKK legjobbjai – Fairlight leszedések

A sárga szín sem szűkölködik a leszedéseben, nézzünk szét a háztájékán.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. A második kategória a leszedéseké – a sort Fairlighttal folytatjuk.

trinigan_paradoxonaA kontroll paklik alapszíne a sárga, így elvárható, hogy legyen neki néhány jó kártyája, ami a zavaró lapoktól megszabadít minket. Kezdjük a varázslatokkal, melyek közül Trinigan atyánk néhány trükkjét érdemes megemlíteni. A szúnyogkontroll sztárjai közül a Trinigan energiapuffasztása mai napig jól használható lap. Igaz, hogy nem a leszedés a fő funkciója, de sosem szabad elfelejteni, hogy azt is tud. Nem úgy a Trinigan paradoxonánál. Igaz, hogy csak visszavetet, én mégis a leszedésekhez sorolom. Két lényt eltakarítani az őrposztból igazán jó biznisz (főleg, ha nyerünk a körben). Az újonnan megjelent Trinigan karácsonya 4-et tud sebezni egy lénybe, ami a legtöbb esetben garantált halált jelent.  Az utolsó Trinigan trükk, a Trinigan dilemmája fölött igencsak eljárt az idő. Megjelenésekor igazi spoiler volt, hiszen mindent tud, amit egy kontrollnak tudnia kell, a három manájának köszönhetően pedig a Szúnyogírtás nagy haverja volt. Sajnos három manáért a mai játékkörnyezetben nem éri meg lényt leszedni. Ha már három manás leszedés, egyik kedvenc lapom volt a Templomfosztogatás. Kicsit az Eltörléshez hasonlít, hiszen a leszedés után még egy lapot is dobat. Sajnos ő is már kiöregedett a sztár lapok közül.

szingularis_gyengesegTalán a szín egyik legkedveltebb leszedése a Szinguláris gyengeség. Egy manás ősmágiás leszedés bődületes “hátránnyal” (ami a szabályok szerint nem hátrány). Megfelelő környezetben azonban ez megkerülhető, gondoljunk csak egy Bilincsre. De a Sokszínűség jutalma pakliban még jobban muzsikál.  Ha már egy manás leszedéseknél tartunk, meg kell említeni a Biztos információt, ami szép karriert tudhat maga mögött, de manapság sem vetik meg. Igaz, hogy van egy kis hátulütője, de nyilván akkor nyomjuk meg, ha minket nem zavar.

Ne feledkezzünk meg a side-ok királyáról, a Halászatról. Bődületesen drága leszedés, de nem is azért szoktuk használni, hogy elsüssük négy manáért, sokkal inkább arra várunk, hogy eldobassák a kezünkből, mert ilyenkor egész jól járunk vele. A lapot leszedő kártyák között találhatunk még egy gyakori kártyát, az Energiapréselést, amit én a megjelenésekkor egy gy-ngy versenyen használtam – azóta sehol. Egy kicsit érdekesebb az Ősi ellentétt, ami potom két manáért két lapot is leseper az asztalról, de sajnos szigorúan megvan kötve, hogy mit (Isteni egyensúly versenyen ki lehet próbálni). A leszedést feltételhez kötő lapok közül a Zu’lit csapása sem a legacélosabb, tárgyak ellen esetleg jó lehet, de sokkal jobb ellenlapok vannak nála. Eszembe jut még egy Elözönlésben megjelent leszedés, ami csak lényelet tud a gyűjtőbe küldeni: A harc elcsitul. Frissen bontotton nagyon jó kis lap volt, máshol viszont nálam nem sok keresnivalója van.

cikazo_villamMint korábban a Dornodonnál a tűzvarászlatok, most a villámvarázslatok azok, amik a sárga színben többedmagukkal megtalálhatóak. Ezeket egy villámpakliban el tudom képzelni, de a Specializáció sem veti meg őket, hála a célpont lény szövegnek, netán a frissen megjelent Fairlight követővel is egészen jól tudnak együttműködni. Lássuk ezeket: Cikázó villámEnergiafolyamTúltöltődésVillámrúnaVörös villámZu’lit villáma.

Jó pár asztalon maradó lap is fellelhető, amelyek szépen tudnak lapokat leszedegetni. Nagyon szeretik a játékosok az olyan kártyákat, amelyek kijátszásuk után azonnal képesek valamit kiiktatni, hiszen ilyenkor az ellenfélnek nincs lehetősége a cselekvésre. Éppen ezért nagyon befutott lap a Sztatikus gólem. Gond nélkül eltakarítja még a legnagyobb dögöket is, ha mégis túlélik, akkor meg leüti. Sokszor nyert már meccset egy üres kézre behúzott Sztatikus gólem, “Tíz”.  Szintén kijátszásakor dolgozik az Azbesztsörényű pegazus, először csak valami apróságot csippent le, majd ha gond van, beáldozva egy másik lapot is eltud intézni. Nagyon használható lap, ráadásul három manás. A kontrollok sem szokták megvetni. Ha már a használható lapoknál vagyunk, ne felejtsük el Pyron-t, aki az asztalt behálózva szépen komótosan írtogatja az ellenfél lapjait, lényeit, és ha más dolga nincs, akkor az ellenfélnek csavargat oda méltányos sebzéseket. Az új kiegből eszembe jut még a Vasgólem. Áldozása során tud egy lapot leszedni, ami nem rossz – sajnos a gólem deck lényege, hogy sok gólem legyen az asztalon, így egy kicsit anti-kombó, hiszen ha beáldozzuk, ugrik a drágítás. Ott van még kedvenc elementálunk, Bobó, a tőzegelementál, aki a kis faforgácsokkal hajigál meg mindenkit, 2 ÉP-s sebzést okozva nekik. Kisebb lényeket gond nélkül elintézi, de a nagyokat is megoldja, csak többször kell megdobni őket.

sztatikus_golemLapleszedő bűbájokat is találhatunk, ha erősen meresztjük a szemünket, ezek közül én kettőt emelnék ki. Az egyik fölött már sajnos eljárt a idő, ez pedig a A szkarabeuszok átka. Ha már az asztalon van, akkor egész ügyesen dolgozik, csak a négy manás idézési költsége borzaszt el. Az Örökmozgót viszont kifejezetten szeretem. Sok mindent tud, többek között négyet sebezni egy lénybe. A mai napig versenylap.

Nem kell meglepődni azon, hogy a tárgyak között is van néhány, ami nagyon effektíven tudja végezni a lapok leszedését. Az Eleven csapda kijátszása után tép le valamit az asztalról, míg a Nihilum kulcs szépen vár a pillanatra, amikor a semmibe küldi áldozatát. A végzet talizmánja igazi mészárlásokat képes rendezni, mivel a képességeinek használata nincs korlátozva. Egy régi kedvencem a Krakoch csizma, nagyon jó kis leszedés a kisebb idézési költségű lapok ellen, de egy nagyobbat is képes elintézni. Szerintem bőven használható lap, mégse látom gyakran (egyáltalán). Végezetül ne hagyjuk ki a heteket sebző A három kívánság gyűrűjét se.

És igen, az épületek következnek. A pusztítás citadellája, ha van Építő rakshallionunk és még helyszínünk egész hatásos sebzést tud kiosztani egy arra kószáló lénynek. A most megjelent Eleven épület pedig körönként képes kettőket kiosztani.

Végezetül emlékezzünk meg mindenki kedvenc rovaráról, a Méonech fürkészről, aki még mindig a hűvösön csücsül és várja, hogy visszaengedjék a játék térre.

Az 5 legjobb Fairlight leszedés, szerintünk: Szinguláris gyengeség, Sztatikus gólem, Trinigan paradoxona, Trinigan karácsonya, Biztos információ

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak a Fairlight leszedések közül. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül?

Varga Károly

8 thoughts on “A HKK legjobbjai – Fairlight leszedések

 1. A dilemma nem lényt szed le,hanem lapot,szóval ugyanaz,mint a pufi.
  A szkarabeuszok átka 3 manáért jön.
  A legjobbat pedig 2 b-vel írjuk 😀
  Fürit a játéknak!

 2. Azért megnyugtató, hogy egy ennyire erős szín mint Fairlight, legalább egyetlen szempont a három leggyengébb közé tartozik 🙂 Még ha a jó öreg fürkész visszaengedné a Beho (plz plz), akkor se lenne sokkal jobb a helyzet.

  A lopások egyébként melyik kategóriába kerülnek majd? Mert ha ide jöttek volna, az Aranydukát sima top 5-ös kártya.

 3. Lopásokat külön nézzük. Sok kategória lesz, igazán ott fog kijönni szerintünk a rovat haszna.

 4. Egyébként így összegezve érzem azt, hogy a sárga leszedések terén meglehetősen kiábrándító, és tényleg itt hátulról van a TOP 3-ban. Jó, mondjuk bőven van más előnye, ami miatt TOP-szín.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.