Életem első HKK versenye

Jótanácsok azoknak, akik a hétvégi kezdő versenyen teszik próbára először élesben HKK-s tudásukat.

A Beholder holnapi egyszínű versenyére – ahol azok, akik még nem rendelkeznek profi ponttal egy teljesen külön kategóriában indulhatnak majd – remélhetőleg sok olyan játékost sikerül elcsábítani, akik korábban még sosem tették próbára ilyen szituációban HKK-s tudásukat. Ha te is ezen táborba tartozol, akkor érdemes lesz elolvasni a lenti sorokat: mai cikkünkben az elsőversenyes játékosoknak igyekszünk segítséget nyújtani. Nem csak holnapra, hanem általánosságban is. Íme hét jótanács, amit érdemes megfogadni.

DSC08117

1. Ez ugyanúgy HKK! A verseny szó hallatán sokan megilletődnek, sőt, ha még nem voltál ilyenen, akkor könnyen lehetnek téves elképzeléseid egy efféle rendezvényt illetően. Pedig ez pont ugyanolyan HKK, mint amikor valamelyik barátod ellen játszol, csak éppen vannak nyeremények is, illetve nem csak egy, hanem általában öt-hat játékos ellen is meg kell küzdened. Nincsenek steril körülmények és minden lépésedet szigorúan szabályozó előírások: a versenyek barátságos hangulatban telnek, és mindenki örömmel fogadja az új arcokat.

2. Ne legyenek hamis illúzióid! A HKK-t nem lehet eleget gyakorolni, és bizonyára sokan egyetértenek abban, hogy egyetlen verseny alatt a sokszorosát lehet megtanulni annak, mint ami akár egy egész hétnyi játék után lecsapódik. Ennek megfelelően a versenytapasztalat rengeteget számít (a játéktudás és a pakli mellett persze), és igen jó esélye van annak, hogy első nekifutásra nem fogsz kiemelkedően jó eredményt elérni, amire érdemes előre felkészülni, egy “váratlan” kudarc ugyanis könnyen elkedvteleníthet a játéktól.

3. Ne becsüld le magad! Ez kicsit ellentmondásosnak tűnhet az előző pont fényében, valójában azonban csak a hozzáállás felépítésének két lépcsőfokáról van szó. Egy dolog reálisan állni a dolgokhoz, és megint más gyengeséget sugározni. Ha valaki egy láthatóan erősebb, tapasztaltabb ellenféllel kerül össze, akkor hajlamos az első másodperctől fogva úgy játszani, hogy elkönyveli a vereséget. Ezt nem szabad, hiszen csak az ellenfél alá adjuk ezzel a lovat. Sose mutasd magad gyenge ellenfélnek, még akkor sem, ha nyilvánvalóan nem te vagy az esélyesebb.

DSC08108

4. Mindig készülj fel! Egy verseny előtt mindig érdemes megnézni, hogy a legutóbbi hasonló formátumú versenyen milyen paklik szerepeltek jól. A metagame (vagyis a játékkörnyezet) elemzéséről ezen cikk keretein belül most nem beszélnék, ez ugyanis már egy későbbi lépcsőfok, és első körben bizonyára még nem lesz meg a tudásod ahhoz, hogy ezzel foglalkozz. Mindenképpen tanulmányozd azonban a lehetséges paklikat: próbáld megérteni, hogy nagyjából miként épülhet fel a játékuk, illetve hogy melyek a kulcslapjai. Ezáltal ha összekerülsz valamelyikükkel, akkor nagyjából tudni fogod, hogy mire számíthatsz, és kevesebb energiát kell pazarolnod ezek megfejtésére, illetve az új lapok megjegyzésére. Ez nagyon fontos: minél jobban fenn tudjuk tartani szellemi frissességünket, annál jobban fogunk szerepelni! Ami pedig a saját paklidat illeti: ismerd töviről-hegyire a lapjaidat, ne legyen olyan kártya a paklidban, aminek nem tudod fejből az összes paraméterét, hiszen így könnyen hibázhatsz, vagy csak pusztán elfelejthetsz valami fontosat (például egy lapod vagy a követőd egy mellékes képességét).

5. Ne siess! Nem csak akkor felejthetsz el valamit, ha nem ismered elég jól a lapjaidat, hanem akkor is, ha túlságosan sietsz. Minden egyes lapkijátszás, cselekvés után bizonyosodj meg arról, hogy mindent felírtál, illetve minden kapcsolódó esemény megtörtént. Ez hatványozottan igaz a kör elejére! Ha szükséges, olvasd fel hangosan a kijátszott lap szövegét, és haladj rajta szisztematikusan, illetve legalább egy-egy pillantás erejéig vizsgált végig az asztalon levő lapokat is, hátha van valami kapcsolódó esemény. Fontos emellett az is, hogy ne menet közben idomulj a történésekhez. Minden köröd elején tervezd el és számold ki az optimális megoldást – ha például komolyabb kockázat nélkül nyerni tudsz, akkor ne hagyd, hogy bármi elterelje a figyelmedet (például az ellenfél lényeit kezded el lövöldözni, amikor magát az ellenfelet is megölhetnéd).

DSC08126

6. Szűrd le a tanulságokat! Egy versenyt követően – végződjön az bárhogy – mindig le lehet szűrni a tanulságokat. Figyeld, hogyan játszanak a nálad jobbak, gondold át, hogy a paklid egyes lapjai hogyan működtek – melyek váltak be, melyek (és miért) voltak gyengék. Tudásodat és paklidat kizárólag így fejlesztheted, ha ugyanis mindent a szerencsére fogsz, vagy egyszerűen csak makacs vagy, és nem vagy hajlandó kihagyni a “szerelemlapokat”, akkor valójában az előrelépés lehetőségét tagadod meg.

7. Szerezz barátokat! Az az egyik legjobb dolog a HKK versenyekben, hogy muszáj más – és általában ismeretlen – emberek ellen játszanod, ami remek lehetőség arra, hogy új barátokat szerezz. Nem kell persze tolakodó lenni minden arra járóval szemben, de bátran érdeklődhetsz például korábbi ellenfeleidnél a fordulók között: hidd el, mindenki szeret arról beszélni, hogy mi történt vele a legutóbbi meccsen. Minél több barátot szerzel a versenyeken, annál gyorsabban fogsz fejlődni: a jövőben többet játszhatsz majd, több tanácsot kaphatsz, és lapkészletedet is gyorsabb tempóban bővítheted.

Én személy szerint csak bátorítani tudok mindenkit, hogy ha még sosem volt, akkor – persze csak ha teheti – látogasson el egy HKK versenyre, hiszen ez a játék színe-java, ahol a hangulat sokszor még egy rossz eredményért is képes kárpótolni. Remélem, hogy sokatoknak sikerült hasznosítania az elmúlt napok jótanácsait, és hogy minél több új játékossal találkozhatunk majd a szombati kezdő versenyen!

Csető Zsolt

11 thoughts on “Életem első HKK versenye

 1. “a hangulat sokszor még egy rossz eredményért is képes kárpótolni”
  Teljesen igaz! De itt egy Pro-tipp is: Amikor az ellenfél kezéből véletlenszerűen dobatsz, akkor a kezdő játékos általában ráfókuszál arra az egy lapra, amit leginkább szeretne megtartani. Ilyenkor azt a lapot kell választani, amire az ellenfél néz. Ha te kerülsz ilyen helyzetbe, ne nézz a lapjaidra, vagy még jobb, szugeráld a gyűjtőből működő lapodat, amit nem baj, ha eldobatnak. 🙂

 2. Poghy: ennél jobb megoldás, ha simán kockával dobjátok ki milyen lapot dobat el.

  Zsoltnak meg nagy gratuláció, vhogy így néz ki egy jól megírt cikk!

  Csak így tovább!

 3. Ezuton is kerek mindenkit, aki kezdo kategoriaban indul, de mar rutinosabb, hogy segitse a kezdoket! (nyilvan nem arrol van szo, hogy hagyod nyerni 😉 hanem kedvesseggel, turelemmel, 1-2 jotanaccsal a meccs utan, nem oltjuk le, ilyenek)

  Koszi!

 4. mivel van profi pontom, sajnos nem segíthetek játék közben nekik, pedig ezután a cikk után mindig nekik adtam volna a harmadik meccset 🙂
  szép cikk! motivál! tisztára olyan, mint a rocky első része

 5. Jó kis cikk. Én annyit azért még hozzá tennék, hogy ha a “szerelem” lapokat ki is hagyod kezdöként a paklid mindenképp olyan legyen, amivel szeretsz játszani. Illetve ne felejts el megfelelö mennyiségü szerencsehozó kütyüt magaddal vinni, mint pl: kedvenc kocka, token, alsógatya, zokni stb. 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.