Interjú Simon Dániellel – Angyalok a maximumra pörgetve

A Beholderes egyszínű verseny győztesével beszélgettünk.

A versenyről készült beszámolót itt, Dani paklilistáját pedig itt olvashatjátok.

HKK Blog: Szia Dani, gratulálunk a Beholder egyszínű versenyén aratott győzelmedhez! Miután az interjúk szempontjából még “újoncnak” számítasz, kérlek, mutatkozz be röviden az olvasóknak!

Simon Dániel: Köszi szépen Zsolti! Sziasztok. 33 éves közgazdász vagyok, nős, két kisfiú apukája. Ha tehetem és összejön a csapat, akkor szabadidőmet nagyon szívesen töltöm stratégiai társasjátékokkal. A HKK szerintem ennek a kategóriának a csúcsa, ráadásul havonta több verseny is van Budapesten.

DSC08564

HKK Blog: Az amatőrök egy része, illetve a profik ezúttal együtt versenyeztek, ami mindenképpen újdonságnak számított. Milyen mezőnyre számítottál? Mi alapján jutottál el a Raia követős paklihoz?

SD: A svájci rendszer alkalmazása biztosította, hogy ne legyen könnyű dolga a versenyzőknek. Aki nem indulhatott kezdő kategóriában, már mind tapasztalt, jó játékos. Megfelelő felkészüléssel és összpontosítással bárkinek fejtörést okozhattak az amúgy nem profi kategóriás játékosok. Mellettük szólt az, hogy ellenfelük esetleg tévesen alábecsülhette felkészültségüket és kulcsfontosságú helyzetben nem a megfelelő döntést hozta emiatt. Népszerű volt a kezdeményezés, nem is emlékszem rá, mikor volt utoljára 32 fő felett a kategória, így 5 helyett 6 fordulóban kellett bizonyítani. Ez azt is jelentette, hogy ha valakinek esetleg nem okozott kihívást az első forduló, ugyanúgy volt még további 5 forduló, amiben már bizonyított játékerővel kellett megküzdenie.

A HKK Blog csapata nagyon sokat tesz azért, hogy emelje a HKK színvonalát, én is itt szoktam információt gyűjteni. Versenybeszámolók között megnéztem, hogy idén januárban és júniusban a Dungeon egyszínű versenyén milyen koncepciók voltak sikeresek és ez alapján döntöttem. Míg januárban a fekete pakli után a fehér volt a második legnépszerűbb, addig júniusban a fehér kiszorult a dobogóról, miközben a fekete paklik tovább erősödtek új szabálylapjuknak köszönhetően. Úgy éreztem, hogy a fekete megbízható ellenszere a fehér (ami önmagában is egy erős koncepció), a lapkészlete kiváló kiegészítő pakli építést tesz lehetővé. Mivel júniusban nem volt a legnépszerűbb koncepciók között a fehér, ezért bíztam benne, hogy kevesebben is számítanak rá, így esett rá a választás.

HKK Blog: A megszokottnál kevesebb ellenvarázslattal játszottál, melyeket az új követő megjelenésével visszatért A forrás érintése mellett egy olyan ősrégi táppal pótoltál, mint a Napfókusz, ami mindenképpen egyedi húzásnak számított. Kérlek, mesélj egy kicsit a paklidról!

SD: Még nem használtam a fehér követőt ezt megelőzően, de ellenfeleként éreztem korábban az erejét. Nagy előnye, hogy nem lehet túlzásba vinni a használatát. Korlátlan mennyiségben lehet a vele termelt lapokat az ellenfél gyengítésére használni és erre fókuszáltam. Úgy éreztem, hogy egy játéktempót lassító szabálylap vagy követőt deaktiváló koncepció ellen alapból a kontroll vonal sem lenne feltétlen elegendő, ezért inkább arra törekedtem, hogy gyors legyek és legyen meglepetés lap a pakliban, amivel akár fordíthatok is egy vesztesnek tűnő szituációt. A gyorsaságot úgy próbáltam elérni, hogy minden szóba jöhető ingyen érkező aktív lapot alapból maximális létszámmal használtam. Egy első körös +1 VP (+1 lény) lehetőséget teremt a 2 VP-s kártyák első körös aktiválására, amelyek engem erőforráshoz, ellenfelet pedig nehezen megoldható feladathoz juttathatják. További előnye az általad említett két lapnak, hogy nem kell az ellenfélre várni az ő körében (reakcióval), hogy hozzájuthassunk a követőnk által termelt laphoz.

DSC08584

HKK Blog: Mitől tartottál előzetesen, milyen paklik ellen készültél leginkább?

SD: Három koncepcióban éreztem azt, hogy első körben veszélyes lehet rám. 1) A követőmet kikapcsoló csoport 2) egy több reakcióval felálló fehér vagy sárga pakli 3) a környezetet drágító szabálylapot alkalmazó együttes. Ennek megfelelően készítettem el a kiegészítő paklit. Amikor nem számíthattam a követőmre, akkor megváltam az ingyenes lapoktól, és a Pihenő mellett stabilabb, kontroll kártyák kaptak helyet. Ezt a megoldást választottam drágításnál is. A kontroll lények kiválasztásánál fontos szempont volt az ellenfél gyűjtőjátékának kiiktatása és az asztalon lévő zavaró lapok eltávolítása vagy semlegesítése. A fehér talán a legkiválóbb szín ennek elérésére. A kiegészítő pakliban kaptak helyet a speciális vagy drágább reakciók, valamint további gyűjtőgenerálást hátráltató megoldások.

HKK Blog: Kérlek, mesélj röviden az ellenfeleidről, illetve a hat forduló főbb eseményeiről!

SD: Az első körben Váradi Paszkál legfőbb követős Rhatt koncepciója ellen mérkőztem (Ganüid nagymester, Manafamiliáris, Molluszk, az ócskás, Átkozott követő) a 14-es asztalon. Én kezdhettem kétszer. Paszkál nagyon jó pakli építő, és újító; sokszor vállal be meglepetés-paklit, precízen HKK-zik. Az egyik legnehezebb mérkőzésem volt a nap folyamán. Nem használhattam a követőm, amire építettem, valamint nem tudtam, hogy mire számíthatok, így sokszor a döntéseim távol voltak az optimálistól. Első körben a Manafamiliáris leszedése mellett döntöttem, tévesen. A Ganüid nagymester volt a kulcskövető és Manafamiliáris nélkül is volt elegendő VP-je a fordításhoz. A második és harmadik meccsen már körültekintő voltam, és ha nem volt Pihenőm, akkor megváltam a Ganüid nagymestertől. Gyógyításokkal tartottam magam, amíg erőforrás-fölényemet tartva végül sikerült győzni. (2-1)

kisebb_angyal

A második körben Dávid Máté Sötét manifesztációs piros hordája volt az ellenfél a 7-es asztalon és Máté kezdett kétszer. Régebben többször kísérleteztem a piros hordával, így ismertem az erejét és a gyengéjét is. Tudtam, hogy tempóhátrányban van velem szemben, mert csak a második körtől tud extra VP-hez jutni. Különösen jól tudott érvényesülni a sok ingyenes lap, és ha még valamelyik reakciót is kézben tartottam, akkor megnyugtató volt már a fölény. Máté nagyon jól játszott, és részletszabályokkal is tisztában volt, ennek ellenére a paklik közötti erőfölény érvényesült. (3-0)

A harmadik körben Kahn Evarth Terrgath segítségével felálló 5 lapos sárga Trinigan kontroll legyőzésére szólított fel a hármas asztalon és esélytelenebbként nem örültem a kihívásnak. Evarth dönthetett kétszer a kezdésről, tapasztalt játékos, pakli építő és elemző partnere pedig a Dungeon vezetője, Abbas Krisztián. Tudtam, hogy a paklija optimális, és nem nekem áll a zászló. Az első körben sikerült látszólagos előnyre szert tennem egy több lap kombinációjából álló megoldással, de Evi paklijának sajátja, hogy néha betekintést enged, és az ott lapuló megoldó lap jelezte, hogy hiba volt ilyen sok kártyát abban a körben bevetnem… Innen már nem tudtam fordítani. A második kör előtt felzárkóztam reakciókban és erőforrást generáló lapokban, a kezdés adta tempó előny most megmaradt, és győztem. Következhetett a döntő, ahol Evi átadta a kezdést, és a sárga koncepciót ismerők már tudják is, hogy ez mit jelentett. Rosszak voltak a kilátások, de végül szerencsésen alakult a döntő játszma. Hasonló szituáció alakult ki, mint az első körben, de most körültekintőbb voltam, és egy jól időzített pillanatban elcsíptem egy lapját, amelybe 3 VP-t fektetett, és innen már nem tudott fordítani. (2-1)

aranysarkany

Negyedik ellenfelem a kettes asztalon Zarknod bilincsével védett fekete kontroll mögül Molnár Feri (MoFe) volt. MoFe tapasztalt, nagyon gyors és precíz. Rengeteget teszttel, így abban biztos lehettem, hogy nem fog hibázni és könyörtelenül kihasznál minden gyengeséget. Itt én kezdhettem kétszer, és a kevés erőforrással garázdálkodó horda paklim nagyon gyorsan kiépült a bilincs ellenére is. Amikor MoFe kezdett, akkor kikapcsolta a követőmet és sebzést csökkentő lapok segítségével közel lehetetlen feladat elé állított. A kulcslapom most különösen hasznos volt, egy a teljes asztalt kikapcsoló, költséges lap hozta vissza a reményt, és sikerült fordítani. A harmadik körben optimális húzásom volt ellene, így bedobta MoFe. Nagyon szimpatikus, kiemelkedő tudású ellenfél, érdemes tőle tanulni/cseleket ellesni a kezdő kollégáknak, gyakran megfordul a Dungeonben. 🙂 (3-0)

Az ötödik körben rajtam kívül 4 győzelemmel még Szatmári Bálint (SzaTi) Lépéselőny + Tharr követős barna paklija állt, aki a negyedik fordulóban Buzás Norbi Rox-szal felálló fekete hordáját győzte le az egyes asztalon. Mi is itt küzdhettünk meg, de ebben a menetben különösen nagy szerepe volt a kezdésnek, mert mind a két pakli közel megoldhatatlan helyzet elé tudta állítani ellenfelét az első körben, ha ő kezdhetett. A szerencse nekem kedvezett és papírforma szerint az nyert mindig, aki kezdett. SzaTi képes volt akár az első körben kiiktatni ellenfele minden reakcióját, vagy egy jól védett bástyát létrehozni vetélytársa előtt úgy, hogy közben nem romlottak erőforrás kilátásai. (2-1)

DSC08565

A hatodik körben a 4 győzelemmel és 1 döntetlennel rendelkező Bartus Gergely (Barti) volt az ellenfél az általa kifejlesztett és tökéletesített 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel felálló fekete köd paklijával az egyes asztalon. Barti teljesítménye példa értékű, az általam elemzett két verseny közül az egyiket megnyerte, a másikon negyedik lett és most is csak én álltam a győzelme útjába. Ő kezdhetett kétszer és első körben igazolta fölényét. Hiába kerestem helyszínt ködözését követően, még köd lapjainak kiszedése után is sikerült megtartania az előnyét és győzött. A kiegészítő paklim többsége alkalmas volt arra, hogy javítsa az esélyeimet, így szinte teljes cserét hajtottam végre, mellyel közel egyértelművé vált a fölényem. Az erdővel felálló koncepciók nagy előnye, hogy a jelentősen drágított környezet miatt extra kihívások elé állítják a küzdő feleket lapjuk kiértékelése során. Barti gyorsan és precízen játszott, kiválóan ismerte a pakliját és az egyes döntési helyzetek megoldását, így a gondolkodási időt többnyire én vittem el. Ennek ellenére sikerült befejeznünk a második és harmadik fordulót is, amely megoldhatatlan feladatot jelentett a fekete seregnek. (2-1)

HKK Blog: A Raia követős pakli első blikkre viszonylag nyilvánvaló választás volt erre a formátumra, több profi játékos is bevetette. Alapvetően mennyire szoktál támaszkodni a már bevált koncepciókra? Inkább a biztosra mész, vagy szeretsz meglepetést okozni egyedi paklikkal?

SD: A júniusi versenyt látva (ahol egy sem volt az első tízben és a 43 indulóbólból csak 5-en választották) bíztam benne, hogy nem tűnik nyilvánvaló választásnak a fehér koncepció és élhetek a meglepetés előnyével. 🙂 Erős paklinak gondolom és ez az egyik kiválasztási szempont nálam. A másik szempont, hogy nem szeretek egy az egyben átvenni koncepciókat. Fontos, hogy úgy érezzem, hozzátettem valamit és sikerült egy adott változatot tovább erősíteni, akár úgy is, hogy leválasztom róla a legkevésbé odaillő lapokat. Ha lehet, akkor ragaszkodom a minimális 45 lap használatához.

raia_kovetoje

HKK Blog: Mi a véleményed arról, hogy a kezdők külön kategóriában játszhattak ezúttal? Milyen formában lehet ennek jövője szerinted?

SD: Erről szerintem inkább a kezdőket kellene megkérdezni, mert a legfontosabb, hogy ők elégedettek voltak-e. Én örülök a kezdeményezésnek, mert az a véleményem, hogy nem szerencsés, ha két nagyon eltérő felkészültségű (akár lapkészlet, akár tapasztalat) versenyző találkozik, hiszen egyikük számára sem élvezetes a megmérettetés ekkor. Fontosnak tartom egy szabadidős tevékenységnél a sikerélmény szerepét és úgy gondolom, hogy ez a kezdeti szakaszban kiemelt szempont lehet.

HKK Blog: Nincs messze az új kiegészítő – te mit vársz tőle? Mi volt a véleményed az Istenek Viadaláról?

SD: A HKK szerintem az utóbbi három kiegészítővel folyamatosan javult és ezért köszönet illeti a tervezőket, a tesztelőket és azokat, akik tettek azért, hogy egyre népszerűbb szórakozás legyen. Egy stratégiai társasjátéktól azt várom, hogy jelentsen kihívást mind kezdőként, mind pedig profi felhasználóként, ne legyen két ugyanolyan összecsapás, és ez elmondható a HKK-ról. A HKK Blog stábja lehetőséget biztosít a kezdő játékosoknak, hogy ingyenesen, segítség mellett kipróbálhassa bárki ezt a kiváló társasjátékot és ez fontos, mert a versenyek is annál izgalmasabbak, minél többen vagyunk. Régi versenyzőként én kijelenthetem, hogy rengeteg fejlődési lehetőség van még előttem a komplex lapok kiértékelésében, koncepciók alkotásában és a szabályok mélyebb és pontosabb megismerésében is.

Nagy reményeket fűzök az új kiegészítőhöz. Fontos, hogy fenntartsa azt a diverzitást, melyet az utóbbi kiegészítők megalkottak. Attól válik a HKK egyre jobbá, hogy újabb és újabb életképes koncepciók jönnek létre, valamint meglévő paklikba egyensúlyt és vitalitást hozó lapok érkeznek.

HKK Blog: A játék most ünnepelte 18. születésnapját, te pedig már szintén nagyon régóta ott vagy az élmezőnyben. Mi tartja benned a motivációt ennyi év után?

SD: Boldog Születésnapot HKK! 🙂 17. éve kísérem nyomon a fejlődését. Nagyra becsülöm a tervezők – Tihor Miklós és Makó Balázs – munkásságát, mert kiváló alkotó elméknek tartom őket és lelkiismeretesen fejlesztik ezt a nagyszerű stratégiai kártyajátékot. Azóta sem találkoztam ilyen komplex társasjátékkal, kiváltképp olyannal, amely arra specializálódott, hogy két fél mérhesse össze az erejét.

16 évesen ismerkedtem meg a HKK-val. Kezdetben még az motivált, hogy egyre jobb legyek benne és felzárkózhassak az élmezőnyhöz mind játéktudás, mind gyűjtemény szintjén. 22 évesen megismertem volt menyasszonyomat, és elfogyott a külön töltendő szabadidőnk. Ekkor volt négy év kihagyás, majd a Rhatt fénykora kiegészítőnél tértem vissza, immáron nős emberként. 🙂 Nagyszerű feleségemmel rendkívül hasonló az érdeklődési körünk, de a stratégiai társasjáték nem tartozik közéjük. Végtelen toleranciával hajlandó szemet hunyni afelett, hogy havi 1 esetleg 2 napot ennek a szenvedélyemnek adózom. Innentől azonban új dimenzióba lépett a HKK pályafutásom. Motivációt továbbra is az jelent, hogy megmérkőzhessek a legjobbakkal, de már családapaként sokkal kevesebb időt szánhatok rá. Szerintem rendben van így, azt vallom, hogy senki se adja fel a vágyait, de tudjon határt parancsolni nekik.

akmal

HKK Blog: Miben más a HKK most, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt?

SD: Az kijelenthető, hogy a HKK mindig is egy komplex stratégiai játék volt több oldalas szabályrendszerrel. Azokat fogta meg hosszú távon, akik szeretnek döntési helyzetbe kerülni, szűkös erőforrások felosztásával bajlódni és nem félnek választani (ez persze koránt sem jelenti azt, hogy mindig jól döntenek 🙂 ). A versenyekre való felkészülés, a versenyzés öröme, a sikerélmény, ugyanolyan velejárója a HKK-nak, mint a kudarcok kezelése, a szerencsétlen kimenetelek elviselése, a tanulság levonása és az alkalmazkodás. Ennek a folyamatnak a megtapasztalása véleményem szerint amúgy is hasznos, mert életünk során elkerülhetetlen, hogy megoldandó feladatokkal szembesüljünk, és nem mindig járunk sikerrel, viszont fontos, hogy tanuljunk belőle, hátha legközelebb már kedvezőbb lesz a kimenetel.
A HKK ugyanaz a nagyszerű kikapcsolódás, mint volt, ám folyamatosan fejlődött, egyre összetettebb lapokkal és szabályrendszerrel rendelkezik, és ennek teljes átlátása már a veterán felhasználókat is alaposan próbára teszi (tegyük hozzá, hogy nagy-nagy örömükre 🙂 ).

10 évvel ezelőtt épp passzív voltam, de ha ugorhatunk mondjuk legalább 15 évet 🙂 , akkor arra az időszakra nagyon szívesen gondolok vissza. Akkor még én voltam az újonc és bejutottam az első Nemzeti Bajnokságra! Fantasztikus élmény, ha meghívással jutsz be egy olyan háromnapos versenyre, ahol kizárólag az ország 50 legjobb játékosa vehet részt. Ez volt az első ilyen, így unikumnak számított. Ráadásul megspékelték egy csavarral, a harmadik – döntő – napon pedig az első két nap alapján kiértékelt legjobb 16 vehet csak részt egy utolsó, a bajnoki címért folytatott megmérettetésben. Felejthetetlen élmény volt bejutni a döntő napra és együtt versenyezni egyenes kiesésben az akkori legjobbakkal. 🙂

Idén már 17. alkalommal rendezték meg az országos bajnokságot, de még most is szívesen vettem ki szabadnapot, hogy részt vehessek rajta és ugyanolyan örömmel vettem, hogy sikerült a vasárnapi döntőbe bejutni. Ráadásul az első bajnokság kivételével ezen a napon tartják az év legjobban várt versenyét, a válogatós formátumot, ahova a játékosok hozott paklik nélkül érkeznek és frissen bontott paklikból kell egy speciális, körbe adogatós és kiválasztós szabály alapján megalkotniuk az adott napi koncepciójukat. 🙂

gombvillam_regi

Tagadhatatlan, hogy ha valami változatlan, állandó, akkor unalmassá, esetleg érdektelenné válik. Mai fejjel már nagyon nehéz elképzelni, hogy a mostani több mint 7000 féle lap helyett akkor még 1000 alatti lapszám volt, és többségük versenyen használhatatlan. A kiépíthető erős koncepciók száma is 10 körül volt, de az igazán versenygyőzelemre esélyesek közül is csak 2-3 jöhetett szóba. Mégis kiváló szórakozás volt, mert akkor ez jelentette a csúcsot. Sokszor hallom, hogy romlott a színvonal, mert gyorsabbak a paklik és korán eldől a játék. Vitatkozás nélkül szeretnék a mostani verseny alapján rávilágítani, hogy ez nem szükségszerű. A 6 forduló alatt egyedül SzaTi-val döntöttük el a játékot az első körökben, mindenki mással hosszan tartó csatákat vívtunk és többször is fordítottunk a győzelmi esélyeken. A mostani lapok komplexitása nagyobb, ezért sokszor egy vesztesnek tűnő szituációt is meg lehet fordítani azzal, hogy egy lapot nem a tipikus funkciója szerint használunk, így okozva meglepetést. Viszont még pontosan emlékszem rá, hogy 15 éve a kék lapokat segítő szakértelem, vagy az ÉP-t VP-be alakító lap miként generált 2. körös győzelmet, ott ahol az ellenfélnek sokkal kevesebb lehetősége volt beavatkoznia a játékba, mint ma. Mostani versenyeken már több tényezőt kell figyelembe venni, ha valaki passziánsz jellegű vagy villámgyors paklit kíván létrehozni. Megoldás kell szabálylap-, reakció-, asztalon lévő- vagy kör végi sebződést limitáló lap ellen. További extra lehetőség rejlik a mostani kiegészítő paklikban a bőség zavara miatt. Sokkal több lap kívánkozik ide, mint amennyit elbír és bárki ellehetetleníthet egy számára nem kedvelt koncepciót, ha úgy dönt, de ekkor esetleg mások ellen lesz védtelen. A legtapasztaltabb játékosok talán több időt töltenek kiegészítő paklijuk csiszolásával, mint a fő pakli megalkotásával. Én ezt az irányt jónak tartom, mert a kiszámíthatóság egy komplex játék veszte.

Ha kritikai észrevételem is lehet a mostani lapokkal szemben, akkor annyi lenne, hogy lehetőség szerint ne kerüljön több „Jolly Joker” a játék körforgásába. A szinte bármi ellen jó reakciók vagy univerzális erőforrások is a diverzitás ellen vannak, és a HKK érdeke az, hogy sokféle, egyedi koncepció önállóan, ilyen lapok nélkül is megállja a helyét.

HKK Blog: Valóban, a Solisar aurája és Kyorg tudás szintű lapok – bár népszerűek – nagy mennyiségben és hosszú távon nem tesznek jót a játéknak. Szerinted mely lapok lehetnének követendő példák az elmúlt két kiegészítőből, ha példálózni kellene?

SD: Nehéz lenne kiemelni azt, hogy mi a követendő példa, mert épp azt szeretem, ha meg tud lepni egy lap és új távlatokat nyit meg. Azt gondolom, hogy a tesztelők nagyon jól végzik a dolgukat, nem szeretném őket korlátozni kreativitásukban. Hajrá srácok! 🙂 Szívesen használok olyan lapokat, ahol több döntési lehetőség van és meglepetést okozhat (Goblin kutató pl.) vagy olyat, amely jelentős előnyhöz juttathat, de költséges, ezért körültekintően kell vele bánni (Aranysárkány pl.). A koncepció-formáló lapoknak mindig örülök, és akkor lennék igazán elégedett, ha az új kiegészítővel még színesebb lenne a paletta, megtartva az egyensúlyt a versengésben.

goblin_kutato

HKK Blog: Köszönjük az interjút és gratulálunk még egyszer!

SD: Köszönöm a lehetőséget, sziasztok!

Csető Zsolt

19 thoughts on “Interjú Simon Dániellel – Angyalok a maximumra pörgetve

 1. Nagyszerű interjú!!!Örülök, hogy végre Dani is “mikrofon” végre lett kapva.
  Látszik, hogy sok meló van az intejúban,de érdemes is volt vele dolgozni.Minőségi cucc!!!

 2. Ez szuper volt, nagyon jó volt olvasni.
  Külön kiemelném, hogy a cikk interaktív, ki kell találni a körülírásokból az adott lapokat. A kéket olcsóbbító szakértelemnél el kellett kicsit gondolkoznom. 🙂

 3. Nagyon jo kis interju, kulonosen szimpatikus, ahogy Dani dicseri az ellenfeleket! (na meg a HKK-t 😉 )

 4. Respect! Iskolában kéne tanítani a hozzáállásodat! Sokkal többet tesz hozzá a játékhoz, a közösséghez és a morálhoz egy efféle pozitív minta, mint bármi más.

 5. Visszajelzés: Randomlap | HKK Blog

 6. Grat Dani még 1x!

  Remek, tartalmas interjú, szívesen olvastam végig (pedig nem volt rövid :D).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.