A HKK legjobbjai – Leah leszedések

A tömegírtások terén talán legjobbnak számító istennel folytatjuk cikksorozatunkat.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. A második kategória a leszedéseké – Leah következik a sorban.

nagyobb_eletszivasA halál istene egyértelműen a tömegírtások nagymesterének mondható, ha leszedésről van szó, így vizsgálódásunkat is ezen lapokkal fogjuk kezdeni. A felújított Nagyobb életszívás a legendásnak számító eredetihez méltó kártya lett: kiváló asztaltakarítás a lassabb tempóra berendezkedő paklik számára (Zarknod bilincse, Bűvös erdő), az pedig már csak hab a tortán, hogy általában maximumba gyógyít bennünket. Sőt, még nyerni is lehet vele. A ködös pakli egyik sztárja, a Köd is játszi könnyedséggel old meg bármilyen asztalt: az életjelzős lények sem menekülhetnek tőle, ráadásul rendkívül rugalmasnak számít mind a költségét, mind pedig a leszedendő lapokat illetően.

A varázslatalapú leszedések között találunk még a fentieken kívül néhány másod- és harmadvonalbeli lényírtást is. Közülük A kos csapása és a Csöpögő sav érződik a legjobbnak: előbbi a Chara-din és Raia követős pakli ellen jöhet jól, utóbbi pedig első sorban az Arochos jelzőket tréfálhatja meg. Korlátozott környezetben előkerülhet emellett A halál árnyékában és A halál szele is, de ők is csupán side lapként.

naxrahn_a_kegyetlenAmi a lényeket illeti, az ilyen tömegírtások közül egyértelműen Nax’rahn, a kegyetlen a legnagyobb király, aki jelenleg a HKK egyik legjobb és legnépszerűbb lapja – mindent ugyan nem szed le, de így is hatalmas meccsfordító tud lenni. Van egy másik asztalpusztító sárkány is Drakolich személyében, aki legfeljebb a mostanság nem kifejezetten létező élőholtas pakliban juthatna szerephez, de Syejjcc is csak egylapos versenyen jöhet szóba a lényekre erősen építő paklik ellen. Némileg határeset, de azért ide sorolnám még a Bn’oxrad szaggatót is, aki – ha elég lapunk van – egy méretesebb asztalt is elpusztíthat önmagában.

Lássuk a hagyományosabb instant leszedéseket. A Thrax halálcsapás jelenleg a legjobb az egy varázspontos kategóriából: ősmágiával szed le bármit, néha pedig egy aprócska extra képessége is van. Szintén egyért old meg bármit A túlvilág hívása, melynek örökifjúsága bizonyára második képességében rejlik, míg A halál nem válogat a sok lénnyel játszó paklik counterelhetetlen leszedése lehet. Speciálisabb, de szintén használható darabok a Morgan kisujja és a Krabber nyisszantás: előbbi a korlátozott formátumokon még mindig előkerül, hiszen korlátai ellenére is olcsón megold viszonylag sok lapot, míg utóbbi egy drágítást nélkülöző krabberes összeállításban juthat szerephez. Megemlíteném még az instantok közül A sárkány születését is: na nem azért, mert annyira erős lap, hanem mert a nevében szereplő sárkány szónak köszönhetően Veszélyes faj versenyen esetleg szóba jöhet egy kontrollosabb sárkányos összeállításban.

molganNem azonnali varázslat ugyan, de ide sorolnám a ködös pakli egy másik nagy spoilerét, a Molgant, aki a Ködhöz hasonlóan a jól ismert visszavetetésével terrorizálja az ellenfelet.

A nem azonnali varázslatok közül A halál dala viszi a prímet, amely alapfunkciója mellett egyéb hasznokat is hoz számunkra (csontváz, lap, még egy kijátszás). De szót kell ejteni két bűbájról, a Haláladóról és a Morgan átkáról is, melyek közül előbbi egy lassabb kontroll-jellegű pakliban korrektül uralma alatt tarthatja az asztalt, utóbbi pedig képes a leginkább zavaró és nehezen megoldható lények olcsó kikapcsolására. Ott van emellett még a rég elfeledett vízió pakli egyik fontos kelléke, a Halott gondolatok is, amely természetesen semmizésekkel támogatva tud igazán hatékony lenni.

A tárgyak közül egy lapot emelnék ki: ez a Jégszív, amely leginkább nekronhorda és Leah követős pakli mellé illeszkedik – ezeket kiválóan bevédi az ellenfél lényeitől, hiszen kegyetlenül elpusztít szinte mindent, ami az asztalra érkezett.

az_elet_es_halal_uraLássuk a lényeket, akik közül Az élet és halál ura ért a legjobban a klasszikus leszedéshez: ha megérkezik az asztalra, akkor két életének hála egy valamit garantáltan el is fog távolítani onnan, de később érkező életes cimboráinak jelzőit is hasznosítani tudja. A Roxos paklikban a Nekromanta vezér lehet kellemes leszedés, amely ajándék csontvázakkal hálálja meg használatát, de szóba jöhet az élőholtak közül az Árnyrém is, amely áramlásból távolítja el a nullás lapokat, illetve esetleg a lényleszedés Dekird, a kaszás is – bár őt nem látjuk túl gyakran. Egykoron népszerű volt, de szintén kikopni látszik a lapok körforgásából a semmizéssel egybekötött körönkénti leszedés, a Keleti sárkány.

Jöjjön még néhány használható lény a végére. A Homálydémon például kifejezetten erős lap, A legfőbb követős ködös paklikban garantáltan ott van a helye, de szintén hasznos kártya a saját koncepciójában a Krausos nagyúr, aki egyszerre két lapot is leszedhet – ha valamelyik feltámadós vérfarkasunkat tudjuk neki bedobni, akkor különösen nagy terror lehet. Ha már vérfarkasok: természetesen nem feledkezhetünk meg a Sötét nagyúrról sem, akit többek között nekronos kikapcsolgatása és az egy manás lénylövése is remek kontrollénnyé tesz. Egy másik etnikum, a motyogók dedikált leszedése a Suttogó Végzet, aki akkor sem vész kárba, ha már nem tudja befelezni az ellenfél pakliját, utolsó vendégünk pedig a Mélytengeri szimbionta, amely korlátozott formátumon bizonyulhat hasznos permanens leszedésnek (leginkább egy egylapos lényes bilincsben).

Az 5 legjobb Leah leszedés, szerintünk: Nax’rahn, a kegyetlen, Molgan, Köd, Thrax halálcsapás, Nagyobb életszívás

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak a Leah leszedések közül. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül?

Csető Zsolt

11 thoughts on “A HKK legjobbjai – Leah leszedések

  1. @galambd: Már volt.

    @Abiondi: És valóban… az UR-ek hadilábon állnak a lapkeresővel ha dátum szerint szűrünk.

  2. Nálam a molgan és a köd az első kettő utána jön az apokalipszis majd a naxrahn végül a thrax.

  3. Jobban belegondolva a krabbereknek igen sok leszedése van… nyisszatnás,kegyetlen,filézőmester,alattomos

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.