Gondolatok a színek és a gyakoriságok eloszlását illetően

Tanulságok és javaslatok az Istenek Viadala alapján.

Szeptember utolsó napját tapossuk, ami azt jelenti, hogy hamarosan véglegessé válik a novemberben megjelenő új kiegészítő lapjainak listája. Az utolsó alkalmak során a tesztelőbrigád már nem a lapok próbálgatására, hanem a tesztlista véglegesítésére fókuszál – ennek kapcsán fogalmaznék meg most néhány javaslatot, melyek véleményem szerint előnyére válnának az új kiegészítőnek, és első sorban a gyűjthetőség szempontjából vizsgálják a lapokat.

Mióta a HKK átállt az évenkénti kiegészítőkre, azóta a lapok összegyűjtése is nagyobb kihívássá vált – már csak azért is, mert a terjedelmesebb új lapkészletet finomhangolni is nehezebb a színek szempontjából, ami nem mindig sikerül maradéktalanul. Már-már hagyománynak mondható, hogy bizonyos színek rendre sok (Dornodon, Leah, Tharr), mások szinte mindig kevés (Elenios, Rhatt) gyakori és nem gyakori lappal bővülnek, amivel – bár tudom, hogy ilyenkor rengeteg más és fontosabb tennivaló van – véleményem szerint érdemes lenne foglalkozni a tesztelés utolsó fázisában.

DSC08699

Jelenleg egy kiegészítőben 40 féle gyakori és 60 féle nem gyakori kártya jelenik meg, ami alapvetően nem rossz arány. Fontos azonban, hogy ez a 40-60 arány a színeken belül is minél inkább visszaköszönjön, különben olyan dolgok történhetnek, mint az Istenek Viadala esetében, ahol ráadásul 9 (!) új követő is nehezítette a lapok keverését és gyűjtését.

Alapozásként íme egy statisztika a gyakori és nem gyakori lapok számáról és arányáról.

 • Chara-din – 7 | 4 GY (57%), 3 NGY (43%)
 • Dornodon – 10 | 6 GY (60%), 4 NGY (40%)
 • Elenios – 7 | 2 GY (29%), 5 NGY (71%)
 • Fairlight – 9 | 4 GY (44%), 5 NGY (56%)
 • Leah – 20 | 5 GY (25%), 15 NGY (75%)
 • Raia – 4 | 3 GY (75%), 1 NGY (25%)
 • Rhatt – 6 | 2 GY (33%), 4 NGY (67%)
 • Sheran – 9 | 3 GY (33%), 6 NGY (67%)
 • Tharr – 14 | 8 GY (57%), 6 NGY (43%)
 • Színtelen és Bufa – 5 | 3 GY (60%), 2 NGY (40%)

Aki bajlódott a három teljes sor összegyűjtésével, az jó eséllyel a haját tépte a Leah lapok miatt: nem kevesebb mint 15 (!) különböző nem gyakori lap jelent meg ebből a színből, ami – mondani sem kell – elképesztően sok, és ha azt nézzük, hogy egy csomagban 6 darab nem gyakori lap van (melyek között jelen esetben jó eséllyel egy követő is lapult), akkor könnyen belátható, hogy ez jelentősen megnehezíti a gyűjthetőséget.

A jó gyűjthetőség* szempontjából mondhatnánk persze, hogy az lenne a jobb, ha minden szín esetében több lenne a gyakori lap, mint a nem gyakori (a kiegészítők 13/6/2 felosztásából kiindulva), ám egyrészt ez mind a 40/60 aránnyal, mint pedig a gyakoriság szerinti beszorolással szembe megy, így ez alapvetően rossz megállapítás. Ám arra véleményem szerint mindenképpen oda kellene figyelni, hogy egy-egy szín ne kaparinthassa meg a gyak-nemgyak lapok egyötödét (!), ez ugyanis egy ennyire aránytalan gyakori-nem gyakori felosztás esetén komoly bosszúságot okozhat. Könnyen kiszámítható, hogy az optimális eloszlás 10 százalék lenne (9 isten, plusz az “egyéb” kategória).

*(Felmerülhet sokakban, hogy a kiadónak nem érdeke a jó gyűjthetőség, hiszen az üzleti modell az, hogy a játékosok paklikat vesznek, és így bővítik gyűjteményüket. Azonban pusztán tapasztalati úton is (a személyes motivációkból kiindulva) könnyen belátható, hogy a kiegészítő sikere a ritka lapok milyenségén múlik, nem a gyakori és nem gyakori lapok eloszlásán. A vásárlói elégedettségen ellenben javíthatunk egy efféle figyelmességgel.)

DSC08700

Nem beszéltünk még külön a gyakori lapokról, ami olyan szempontból nem véletlen, hogy a többségnek bizonyára stócok tucatjai gyűltek már össze a feleslegből. Nem szabad megfeledkeznünk azonban a kezdőkről, akik jobb, ha minél többet látnak ezekből, ám ha az egyik színből csak 2 (Elenios), valamelyik másikból pedig 8 (Tharr) gyakori is van, akkor könnyen belátható, hogy ez nem feltétlenül fog megvalósulni (ne feledjük, hogy egy kiegészítő gyakori lapjait igyekeznek úgy összeválogatni, hogy minden színből legyen bennük!), és szintén rontani fogja a gyűjthetőséget. Ha valaki nem hiszi, akkor nézze meg, mennyi Wyscanzi szirén, Titánpók, Trükkös csapda vagy éppen Bufa szimbóluma van a stócában a többi gyakori laphoz képest.

Két pontba összesűrítve gondolataimat: véleményem szerint az új kiegészítő lapjainak végső áttekintésekor mindenképpen érdemes lenne odafigyelni az alábbiakra.

 • Lehetőség szerint egyetlen szín se tartalmazzon jelentősen többet a gyakori és nem gyakori lapok 10 százalékánál.
 • Az egyes színeken belül a gyakori és a nem gyakori lapok aránya minél inkább közelítse a 40/60 felosztást.

A hozzászólások között bátran megoszthatjátok ti is, hogy mit gondoltok a fentiekről, illetve mennyire tartjátok fontosnak ezt.

Csető Zsolt

12 thoughts on “Gondolatok a színek és a gyakoriságok eloszlását illetően

 1. Nagyon érdekes cikk, köszönjük ismét a munkádat. Nekem csak annyi jutott eszembe, hogy inkább a lapok minősége határozza meg, hogy melyik szín gy-ngy része lesz erős az adott kiegben. Jelen állapotban egyrészt a fekete szerintem nem nyerne gy-ngy egyszínt, de ez a belőle építhető koncepciók miatt van (leah követő vs raia követő pl), másrészt nagyon sok fekete gy-ngy-t láthatunk vissza hagyi versenyeken, pl rox, tehát még is erős gy-ngy készlete van ebből a kiegből a színnek.

  Ezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy minél több egy szín gy-ngy mennyisége az adott kiegre, valszeg annál több használható lap is érkezik.

  Aminek meg nagyon örülök, hogy jó pár gy-ngy megállja a helyét a kiegből hagyin is, pl goblin kutató.

 2. Felvetettem, hogy arra is figyeljünk, hogy sealeden és drafton mennyire balanszos a gy-nagy elosztás (pl goblin kutató simán lehetett volna nemgyak, ilyesmi), úgyis elég hitvány a 3 IV-s draft, kvázi 2. körben eldől a game az esetek nagy részében. Válasz: nem.

  k

 3. sokszor a jó ötleteket a tulajdonosok nem hallgatják meg. viszont azért vmi fejlődés féle megfigelhető. reméljük, hogy többet fognak adni a tesztelők és a nagyközönség szavára, ami a túlélést garantálhatja a játék számára.

  Zsolti felvetésének is van létjogosultsága, mivel a draftokat és a frissen bontott versenyeket is változatosabbá tenné.

  Azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy azok a színek kapjanak esetenként több lapot, amelyek a jelenlegi körforgásban gyengének számítanak és ez ne csak a ritkáknál legyen szempont.

 4. Rendszeresen olvasom a blogot, és nagyon jók a cikkek, viszont ennek most igazából semmi értelme sincsen.
  Ugyanis a gyűjtögetős részét a kiegnek érdemes matematikai úton megközelíteni. Egy lapból 3 db kell, akármilyen is a színe, és a kiegben is random jönnek a lapok, tehát a statisztika törvényei szerint bizonyos számu csomag után meg kell hogy legyenek a lapok. (a szórás persze rendesen be tud kavarni)
  Ami még bajos lehet az a követők, amiből ugyebár csak 1 db kell tehát nyilván jó sok fölös lesz belőlük…

 5. Részemről is minden tisztelet a Blogé, viszont ezt a témát tényleg nem hiszem, hogy érdemes ennyire boncolgatni. Engem sokkal inkább az érdekel, hogy a gyengébb színek is kapjanak már egy-két szpojler ritkát, hogy legalább valamennyire megközelítsék a fehér-sárga-fekete “szentháromságát”. Az oké, hogy nem szeretnénk teleszórni a játékot Kyorg tudás és Solisar kaliberű lapokkal, de vegyük már észre, hogy a gyengébb színek csak úgy jutnak bármilyen esélyhez, ha ők is kapnak valami hasonlót…

 6. Lesznek más színben is jó lapok, nem kell aggódni! 🙂 Bár nagy szívfájdalmam, hogy Elenios nem fog annyit erősödni, amennyit kellene, így marad a korlátozott környezetek “kamu” istene.

 7. Elenios kamu? Igaz, nem egy counter-herceg(nő), viszont a legutóbbi egyszíneken (a.k.a. Istenek háborúja) rendre leparkolt a 3. és 5. helyeken. Annyira nem írnám le, tud meglepetéseket okozni, az viszont igaz, hogy a jelenlegi top-dekkekbe nem fér be színként…

 8. Az Elenios és Rhatt lapok mennyisége valóban szembetűnően kicsi, ugyan én csak egy csomagot vettem. Értem én, hogy gyűjthetőség, de miután ez egy, azaz egy néven futó nagy kiegészítő, érdemes lenne a kiadónak azon elgondolkoznia, hogy a kezdők (mint én) mit tudnak kezdeni egy ilyen csomaggal. (Én nem vettem sem Junior, sem Kezdő csomagot, azt mondták, tulajdonképpen nem nagy ügy) Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki nem a fix 40 lappal kezdik az egészet, hanem úgy mint én, egy alappaklival, meg egy nagy kiegészítővel. Ez esetben a hozzám hasonlóknak az lenne a legjobban profitáló, ha az alapszínű lapok (ez alatt a 9 istent értem) mennyisége csomagonként ha nem is teljesen, de megközelítőleg megegyezne. Mert például 1 Fairlight mellé 3 Leah szerintem egy 21 lapos csomagban nem feltétlenül jó. Én a Rhatt lapokat preferálom, ezekből sem találkoztam sokkal bontás közben. Tharr-ral viszont annál többel, amit pedig annyira nem kedvelek.

  Na. Jó hosszú voltam, annak ellenére, hogy még életemben nem játszottam HKK-t a szabályoknak megfelelően. Ezért elnézést. 🙂

 9. @Mr.Punk: pont ezt írtam, hogy hagyományoson kamu, máshol játszható (tud meglepetést okozni). Talán egy-kétszínű versenyen szuperálhat jól leginkább, ez a része erősödik Eleniosnak az új kieggel.

 10. Persze, jogos a dolog, mint ahogy a sealed is, de meg sok mas szempont is van (amit Bonyi, neked is mondtunk, nem volt ez ilyen sarkos).
  A gyakori lapokkal a legfontosabb problema, hogy nagyon keves van mindig. Szeretnenk, ha a gyakori lapok viszonylag egyszeruek lennenek, de (a tesztelok aldasos munkajanak is koszonhetoen 😉 ) ezekbol rettento keves van. A ‘last minute magbeszelesen’ vert izzadtunk, mire sikerult a 40 gyakori lapot egyaltalan osszeszedni.
  A ritka-nem ritka viszonylatban pedig (a tesztelok szerint is) a legfontosabb a ‘minel kevesebb bena ritka, minel tobb jo ritka’ elve, ez elegge meghataorzza, mely lapok lesznek nemgyakok ill. gyakok. A szinek csereje csak nehany lapnal lehetseges, Leahnak pl. kismillio olyan lapja van mindig, ami egyszeruen nem lehet mas szinu.
  Szoval sokismeretlenes az egyenlet, igyekszunk erre is figyelni.

 11. Ill. a tul specialis lapokat is inkabb szeretnenk nemgyaknak, mint gyakorinak, szinten a sealed ill. a kezdok miatt (hogy olyan gyakoriakat bontsanak, amit lehet is hasznalni valamire) – ezt is talan fontosabbnak erzem, mint a szineloszlast.
  Ha nem sikerul jol kibalanszolnunk, akkor a cserebere lehet megoldas, mig a sealed-en ugye nincs 4szin korlat.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.