A HKK legjobbjai – Raia leszedések

A leszedések terén ismét egy kicsit karcsúbb isten következik, de azért felbukkan néhány igazi csemege is.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. A második kategória a leszedéseké – Raia következik a sorban.

A fehér istenség nem a leszedéseiről híres, de azért kontroll szín lévén kötelező, hogy találjunk a fegyverarzenáljában néhány jó leszedést vagy akár tömegirtást. Ha már a tömegírtásokról van szó, mindenkinek beugrik egy nagyon gonosz kártya, Az igazság pillanata. Tipikus meccsfordító lap, hiszen amikor az ellenfél nekilát, hogy kiépítsen egy állást, ennek érdekében nagy valószínűséggel extra manát fog termelni. Szépen kipakol, mi pedig 0 manáért az egész asztalát elküldjük a süllyesztőbe.

thuzad_felismereseA Raia lapok között is találhatunk egy híres varázslót, akinek a nevéhez fűződik jó pár trükk, őkelme nem más, mint Thu’zad. A Zanszilánkokban megjelent Thu’zad felismerése nagyon kedvelt lap, nem is csoda, hiszen az ősmágiája nagyon sok zavaró szabálylapot megkerül, és az, hogy a gyűjtőből is kijátszható igazi kincs. Nem is csoda, hogy már-már kiszorította a versenyasztalokról a Thu’zad merengését, ami szintén nem rossz papír, hiszen egyszerre két lapot is megold, és a gyűjtőből is tudjuk kamatoztatni a képességeit. Nagyon erős kártya mind a kettő – nem úgy a Thu’zad látomása. Igaz, hogy több képességet is magában rejt, mégis olyan feltételhez kötik, melynek teljesítése nagy hátrány.

Visszatérve a tömegírtásokhoz, A közpészer pusztulása is egész hasznos kártya, igaz, manapság már keveset látni. A 2-6 manás lényeket irgalmatlanul eltünteti, és mivel a versenyeken használt lények nagy többsége beleesik ebbe a kategóriába, gyakran a teljes asztalt jelenti. A Robbanó üstökös is képes akár minden lényt a gyűjtőbe küldeni, sajnos azonban egy kicsit drága az a 4  mana. A frissen bontott illetve draft versenyek sztárja. A varázslatok közül a Gigantikus megarobbanás ami még eszembe jut. Sajnos nagyon drága lap, nem is futott be nagy karriert (talán a megjelenésekor próbálkoztak vele). A tömegirtásoknál kell megemlítenem a Fehér tigrist (cicc) ami szépen elintézi az ellenfél asztalát – sajnos ő maga ott marad neki vigasztalásnak. Megszívlelendő, hogy mikor éri meg kijátszani. Ott van azonban a lény-alapú tömegírtások legújabb sztárja, az Aranysárkány, melynek anti-mágiája és zanszilánk idézési költsége bőven kárpótol borsos áráért – hát még méretei.

aranysarkanyNézzük még milyen varázslatok vannak szimplán egy lap megoldására. Egyik nagy kedvencem a Koncentrált energia, ami potom egy manáért el tud intézni bármit. Sajnos a drágább lapokat laphátránnyal tudja csak megoldani, de Raia követője jócskán erősít rajta. Szintén egy manás a Sportszerűség. Sajnos van egy kis hátránya, de az ősmágia kárpótol. Figyelem, ez a lap általános varázslat! Ebben a kiegészítőben jelent meg az Inkvizíciós tisztogatás is, ami a semmizése miatt lett kedvelt, de ne felejtsük el, leszedni is tud. A viszonylag friss Átkozozott gyógyításnak sem a főszerep a leszedés, de plusz egy lapunk eldobása nem nagy ár egy combos lény eltüntetéséért (ha ez zanszilánk, akkor bőven megérős). Hasonló funkciójú lap a Gyónás Raiának, ami szintén egész jót tud gyógyítani rajtunk, de ha erre nincs szükségünk, felhasználhatjuk leszedésnek. Az Elözönlésben megjelent Mennyei áldás egészen használható lap volt annak idején. Hála az ősmágiájának és a lehetőségnek, hogy laphátrány nélkül megúszunk egy leszedést. Sajnos a három mana manapság már nem elég meggyőző. A sárga Trinigannak is maradt egy fehér trükkje a tarsolyában, a Trinigan bemutatója. Mivel tudja olcsóbbítani magát, nagyon olcsón képes lapot leszedni. Szúnyogirtás kontrollok előszeretettel használják. Ne felejtsük el az Isteni haragot, ami két lapot tud egyedül megoldani. Négy manája miatt inkább csak Lassan járj!-ban próbálgatják. Végére hagytam ez egyik kedvenc lapomat, az Elnyelést. Lapleszedésként nem nagy szám. Pont annyiért oldunk meg vele egy lapot, mint amennyit az ellen belefektetett. Azonban a jelzőleszedése igazán meggyőző. Gondoljunk csak egy Hydronra vagy éppen az Arochosra.

trikiAz asztalon maradó leszedések közül elsőként megemlíteném az Aranyló ugarhéjat, ami igaz, hogy lassan öl, de egy hordát akár egymaga szépen rendre tud rakni. Őt is inkább a bontott versenyeken kell favoritnak tartani, de néha fel-fel bukkan versenyasztalokon is. Ami pedig a lényeket illeti, közöttük jó eséllyel a Megrontott trikornis és a Riannandi a legjobbak: előbbi méreteivel, zanszilánk költségeivel (meg persze alternatív képességeivel) nyerheti el a tetszésünket, utóbbi pedig a legmegoldhatatlanabb lapokat is könnyű szerrel kikapcsolva, izmozva és semmizve eközben.

A lényeknél akad pár kérdéses lap is. Az Angyalhercegnő gyönyörű példány. Ha sikerül kijátszani, elég nehéz eldönteni, mihez kezdjünk vele, hiszen szépen lehet vele ütni is, de egész olcsón tud leszedni. Hasonló dilemma a Gyémántsárkány, ami szépen elkezd hízni, de ha elkezdjük leszedegetni a jelzőket, eléggé le tud csökkenni az ütőereje. A Főnix herceget is megemlíteném. Igazi kombó lény. Ha többed magával a gyűjtőbe kerül, szépen fel-fel támasztják egymást, és közben sorban szedegetik le a lényeket vagy éppen a megmaradt életpontokat. Kijátszásra sebző lényt itt is találhatunk a Zokneenho személyében. Három sebzés sok esetben elég egy lény elpusztulásához.

riannandiAz épületek között a A fény citadellája igazi terminátor. Ha van mögötte egy kisebb városrész, nagyon hamar óriási sebzéseket tud kiosztani. A másik építmény az Alanori katapultállomás: szintén elég jó papír, nem elég, hogy véd, minden körben 4-et oda tud csavarni az ellenfélnek és minden lényének.

Az asztalon maradó lapok közül még a Csillagszóró okozhat kellemetlen perceket – persze csak ha találunk neki egy lényt, aki fogja.

Ha a visszavetetést is leszedésnek nézzük, akkor Üsző, a kidobóember, és az Ördögűző pálca a legjobbak. Mindkettőt inkább a kombó miatt, a saját lényeinkre fogjuk használni (Morq Fan Gor), de olykor megeshet, hogy szükséges valami zavaró lényt vissza küldeni.

Az 5 legjobb Raia leszedés, szerintünk: Riannandi, Thu’zad felismerése, Aranysárkány, Megrontott trikornis, Az igazság pillanata

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak a Raia leszedések közül. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül? 

Varga Károly

11 thoughts on “A HKK legjobbjai – Raia leszedések

  1. Nekem nagy kedvencem a dermesztés. Sokszor jobb mint a leszedés, mert a gonosz lapok általában már védettek élettel vagy azonnali varázslatoktól.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.