Nagy siker lett a tokentermelés

Vajon a többi isten is megérdemelne egy-egy hasonló követőt?

Tovább közelítünk az új kiegészítő megjelenése felé, így mi is folytatjuk a tanulságok leszűrését az Istenek Viadala kapcsán, értékelve egyben egy kicsit az elmúlt egy esztendőt. Ezúttal a követőkről lesz szó, melyekből kilenc is napvilágot látott a legutóbbi nagykiegben.

charadin_fattyaÖsszesen nem kevesebb mint hét isten kapott felújított követőt (Dornodon és Elenios maradtak ki a sorból), az pedig egyértelműen megállapítható, hogy Chara-din és Raia követői lettek a legnépszerűbbek. Ők is teljesítettek egyben a legjobban: rajtuk kívül Leah követőjével tudtak még igazán jó eredményt elérni, Fairlight, Rhatt, Sheran és Tharr követőinek azonban inkább csak epizódszerepek jutottak.

Könnyen belátható, hogy a két említett követő sikere a tokentermelésben rejlik: a játékosok rendkívüli módon ráharaptak a fatty- és az angyaltermelésre. Ez nem is véletlen: azt hiszem elmondható, hogy alapvetően egy népszerű “funkcióról” van szó, és a Toborzások alkalmával is tapasztalom, hogy az újoncok szintén ezekkel a paklikkal szimpatizálnak a leginkább.

kisebb_angyalAz angyal paramétereiből adódóan (láthatatlan és nem foglal helyet az őrposztban) Raia követője egy lehelletnyivel talán erősebb lett a kelleténél, ám egy olyan hibrid kontroll-horda született meg személyében, amely remekül színesíti a játékot, és a metagame szempontjából is állandó tényező lett, hiszen szinte nincs olyan formátum, ahol ne számítana esélyesnek a fehér pakli. Chara-din követője egy fokkal kevésbé lett sikeres, de nagyon sokan játszanak vele, ami köszönhető annak is, hogy jóval változatosabb paklik építhetőek rá: ott vannak például a versenygyőztes xenók, a hagyományos kontrollos-dobatós verzió, vagy az igencsak ütőképes A legfőbb követős változat is. Két sikertörténetről van szó tehát, ez azt hiszem nem is lehet vitás.

Felmerül a kérdés: miért is ne folytathatnánk tovább? Véleményem szerint ha a többi isten is kapna egy-egy hasonló tokentermelő követőt, az még tovább színesíthetné a mezőnyt, láthattuk ugyanis, hogy nem csak rengeteg féle lehetőséget rejtenek magukban, hanem egyben stabilizálják is valamelyest az adott színeket, amire – valljuk be – egynéhánynak bizonyosan szüksége lenne. A változatosságot ráadásul nem csupán puszta jelenlétükkel biztosíthatnák, rengeteg rég elfeledett, vagy éppen határesetnek számító Chara-din és Raia lap tért vissza ugyanis a játék körforgásába az új követőkkel (vagy éppen vált először igazán játszhatóvá) – én személy szerint a többi szín esetében is szívesen látnék hasonló jelenséget.

Hogy mit tudhatnának az új követők, az persze már kreatív- és balanszolási feladat – többek között azért is, mert “XY isten követője” névvel már nem illethetnénk őket. A móka kedvéért én összedobtam egy-egy variánst a hiányzó színekre, melyeket nyugodtan lehet véleményezni.

* * *

Lángidéző
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Dornodon lapot a kezedből, kapsz egy Lávacsigát passzívan a tartalékodba (egy körben egyszer). Rakj át egy Dornodon lapot a gyűjtődből a Semmibe: ellenfeled sebződik 1 ÉP-t (tűzsebzés, egy körben egyszer).

1 nekron Lávacsiga (új)
Tolvaj, torzszülött, 1 SZK, 2/1

2-es tűzlehelet. Ha tűzsebzést okozol, ellenfelednek a paklija tetejéről egy lapot a Semmibe kell raknia. Sebzése tűzsebzés.

Keltető
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Elenios lapot a kezedből, kapsz egy Burástyakölyköt passzívan a tartalékodba (egy körben egyszer). Ha ellenfeled VP-je nulla, semmilyen módon nem sebződhetsz.

0 VP Burástyakölyök (új)
Elenios, szörny, burástya, 1/1

Áldozd fel: célpont burástya kap egy élet- és egy izomjelzőt.

Villámszóró
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Fairlight lapot a kezedből, kapsz egy Viharbástyát (egy körben egyszer). Ha használod egy Fairlight lényed harci képességét, húzz egy lapot (egy körben egyszer).

0 építő Viharbástya
Fairlight, építmény, villám, 1M SP

Ellenfeled minden kör végén sebződik 1 ÉP-t. Ha a játékból a gyűjtőbe kerül, ellenfeled és minden lénye sebződik 1 ÉP-t. Minden sebzése villámsebzés.

nekromanta_csontvaz

Csontépítő
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Leah lapot a kezedből, kapsz egy Nekromanta csontvázat passzívan a tartalékodba (egy körben egyszer). Ha van játékban 8 Nekromanta csontvázad, azonnal megnyerted a játékot.

Kristálygyűjtő
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Rhatt lapot a kezedből, kapsz egy Fókuszkristály-szilánkot (egy körben egyszer). Rhatt lapjaid 1 max. VP-s büntetést kapnak.

0 SZK Fókuszkristály-szilánk
Rhatt, tárgy, fókuszkristály

Áldozd fel: kapsz 1 VP-t, vagy 1 SZK-t, vagy a kör végén húzz egy lapot.

Erdőjáró
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Sheran lapot a kezedből, kapsz egy Fekete özvegyet aktívan a tartalékodba (egy körben egyszer). Sheran gyógyító forrásaid max. ÉP-t is gyógyítanak (de egy forrás legfeljebb 7-tel növelheti a max. ÉP-det).

Kovácsmester
követő

Megszüntetés: 14 ÉP. Ha sikeresen kijátszol egy Tharr lapot a kezedből, kapsz egy Dobótőrt (egy körben egyszer). Tharr forrásaid eggyel többet sebeznek.

* * *

Szerintetek érdemes lenne a többi szín esetében is biztosítani a tokentermelés lehetőségét, további sokoldalú követőkkel színesítve a játékot, vagy ezek már túlságosan is elvinnék ebbe az irányba a játékot és a metagame-et? Várom meglátásaitokat!

Csető Zsolt

22 thoughts on “Nagy siker lett a tokentermelés

 1. Ez nagyon érdekes, kreatív ötlet, tetszenek a követők is, de nem tudom hogy ezt mind szeretném viszontlátni(bár nekem mind1 milyen követőket adnak ki).

  Csak arra gondolok, hogy pl a CHD követő azért lett nagyon jó, szerepjáték szempontból is szerintem, mert a lila szín képviseli a hkk “zergjeit”, nagyon hangulatos, hogy pár kör alatt ellephetnek a kis fattyak és valahogy túl kell vészelni ezt a korai rushot. 🙂

  Az biztos, hogy színesítené a játékot a dolog, csak arra kell vigyázni, hogy ne egy nagykieg kárára menjen ennyi új követő, zénekben meg nm lenne szerintem jó kiadni őket, hogy a korlátozottabb formátumon is lehessen őket használni!

  Köszönjük a munkát! 🙂

 2. Nem igazán tetszik az ötlet, de 1-2-t meg lehetne valósítani. Azt azonban nem támogatom, hogy minden istennek legyen tokentermelő követője.

 3. A burástya termelős nem lenne rossz, de mellé nem ártana, ha maga az etnikum is megerősödne, mert az a 3 vagy 4 fajta burástya, ami most van, igen csak kevés egy etnikum paklihoz. A leah tokenes követőt erősnek érzem, mivel 8 csont esetén azonnali nyerést ad, és gondolom nem egy kombó pakli születne az első körös 8 csont termelésre. De összességében tetszenek

 4. Legfőbb követő: Rox+Leah követő+Csontépítő+Antiraksa/Homályúr/Morgan (vagy vámpír/vérfarkas/krabber követő de akkor a pakli is kicsit más)

  Nekró fatty
  Vámpírbébi
  Sötétségszellem
  Hatalom torzulása
  Leanthil trükkje
  THCS
  A halál nem válogat
  A túvilág hívása
  Köd
  Leszáll a köd
  Csontpozdorja
  +nekrók főleg Niol.. meg pár “utility” lap mint a saját pakli égetés+feltámadás “kombó”..

  Beteg egy pakli lenne, bármit kijátszol ha lény üt minimum 4-et meg ad egy 6-ot sebző csontit meg akár az azonnali nyerés lehetőségét is és beépített 1-es lapcountert… A többi követőn inkább nem is ötletelek el..

  Amúgy az ötlet maga sem tetszik, nem értem miért kéne minden istennek tokentermelő követő? A két aktuális bőven elég, így megmarad a különlegessége, felesleges homogenizációnak látom, és egy idő után, megfelelő mennyiségű 0-ás lap mellett mellett egyszer csak már hagyományosra se érné meg 4 színű dekkel menni..

 5. nagyon jók lettek a követők! ötletesek és kivűló palit lehetne építeni mindegyikre
  farirlight követő szerintem a legdurvább, villámrúnaával szinte folyamatos visszavetetés.
  csontvázas pakli kicsit talán erős, hiszen niollal, sok cselvetésel elzárással és egyébbel könnyen megnyerhető a játék…

 6. Remek ötlet! 🙂 Én ott látom az erejét, ahol Zsolti is próbálta megfogni. Népszerű koncepciók és már meglévő, de használaton kívüli lapokat vonz be a játékba. Veszélynek azt érzem, hogy tovább erősödhetnek az azonnali kártyák (amik most is a legerősebbek). Érdemes lenne elgondolkodni pár esetében a ‘körönként 2x, de csak a saját körödben’ megoldáson emiatt.
  A félelmeket nem érzem megalapozottnak, természetesen egy komoly tesztelést követően kerülnének be a játék vérkeringésébe, ahol lehetőség szerint dobogó esélyes koncepciók lennének, kivéve ha valaki nagyon rákészül.
  Érdemes talán nem egyszerre kihozni őket, hogy felmérhető legyen a játékos elégedettség velük kapcsolatban.

 7. A Fairlight, Rhatt, Sheran verziók jónak tűnnek, a többi nem nagyon tetszik, valamint szerintem túlzás is lenne, ha minden színnek lenne egy ilyen követője.

 8. Én azért nem támogatom az elképzelést, mert ez a kontroll paklik további erősödését eredményezné szerintem. A metagamet inkább a kontrollok szétzúzására kellene kiélezni, nem az erősítésükre.
  Egyébként nem rossz lapötletek, de a következő kiegészítőben semmiképpen nem adnám ki őket a Beholder helyében. Ha változik a paklik palettája, akkor talán jövőre már bepróbálhatóak lehetnének.

 9. Talán a Rhatt tokentermelős követőt csinálnám másmilyenre. Miért pont fókuszkristályokat ad? Szerintem aktív ganékölykökkel többre mennénk, amit pl az én körömben kétszer csinálna, az ellenfélében pedig egyszer. Egy rhatt épületes paklihoz egész erős lenne.

 10. Nagyon jó ötlet, én határozottan támogatom. Főleg úgy, ha a lapok mindegyike nem egy hordához lenne jó, mint a Raia v a CHD. A villámszóró és a csontépítő, főleg az utóbbi túl erős. Pl rhatthoz jobban el tudnék képzelni vmi blokkolásra kiélezett tokent, Leahnél meg inkább a dobatást kéne eröltetni. De az ötlet sztem jó az általad említett érvek miatt.

 11. Amikor olvastam és azt gondoltam, h nekem is vannak elképzeléseim erre.
  Én például, arra gondoltam, h sárga rambóbogarakat termeljen.
  Másrészt a fekete az nagyon brutál, tuti, h nem lehet ilyet kiadni, elég kellemetlen lenne, amikor az ellenfeláll egy legfőbbkövetővel ez van mellette meg a leah követő, elsőkörben rak 1 vámpírbébit, húzz rá egy nekrofattyat, és öt 13-t. Arról nem is beszélve, h a rox-nak meg ott egyből a kánter.

 12. ne! … lángidéző.: ha sikeresen kijátszol 1 dornodon varázslatot rakj rá egy jelzőt. vegyél le 3-at.:egy tűzsebzéssel bíró asztalalon maradó lapot ingyen kijátszhatsz a kezedböl.

 13. Csak annyit tennek most hozza, hogy az idei kiegeszito mar le van zarva (amugy Dornodon es Elenios koveto is van, de nem tokentermelok), nyomdaba keszul, hasonloan a kovetkezo nehany Zenhez, tehat azokban biztos nem lesz mar ilyen.
  Az uj kiegeszitohoz otleteles legjobb idopontja februar-aprilis, mert ekkor mar latszik valami az elozobol, es ekkor all ossze az uj kieg tulnyomoreszt.

  Ettol meg persze megfontoljuk jovore ezeket az otleteket, nyilvan a fogadtatastol fuggoen is. (amugy en szeretem a token-termelo kovetoket, nyilvan mertekkel.)

 14. SzájKK-ban verhetetlen vagyok! A vámpírbébit erősözöm (ha antiraksival tolod, én kezdekszabálylappal és szedem a raksit!). Ezt követően a körömben beindítom a pokolszem/dalnok kombót és sehol se vagy!

 15. Nem tudom,nem olyan rossz az elképzelés,de fölösleges minden istennek ilyen követő. A legjobb lehetőség tényleg a perifériás kártyák visszahozásában rejlik,emiatt az egy miatt támogatom. Csak nehogy túl sok legyen ezentúl az átkozott követő… A tokentermelés minden szabálylap ellen erős képesség,félő,hogy nehogy tönkremenjenek a járjak,erdők és bilincsek,vagy rákényszerüljenek arra,hogy mindenképpen átkozottazzanak. Ezt tényleg nagyon ki kéne tesztelni…

 16. @Zorallka
  Az a baj, hogy azt tesztelni, hogy mi lesz a közösség reakciója a sok követő láttán az nem megoldható:S.De sztem is valószínűleg az lenne amit te vizionáltál.

 17. @Balage: Természetesen nem a mostani kiegészítőhöz szántam őket.

  Igazából nem is a követőkre akartam kihegyezni az egészet, csak úgy gondoltam, hogy ha már van egy felvetés, akkor úgy korrekt, ha valamit megpróbálok hozzátenni pluszban. 🙂

  Ahogy látom, eddig nagyjából az az általános reakció, hogy egy-kettő jöhet még, de azért mindenkinek ne.

 18. Nekem az a véleményem, hogy a tókentermelés legyen egy üde színfoltja a HKK-nak, és ne nagyon vigyük el ebbe az irányba a játékot. Márpedig, ha még több, hagyományos értelemben véve “leszedhetetlen” tókentermelő lap jön ki, akkor ez következik be. A tókentermelő lappal együtt mindig ki kell adni a tókent is, ami elvesz egy helyet az egyébként is szűkös gyakori lap készletből. Jópofa ötletek, de a tókentermelést inkább hagyjuk meg unikumként ennek a két követőnek. Szerintem.

 19. Tetszenek az ötletek, bár “túlzásba” szerintem se érdemes esni.

  Pl:: bár a fk-kal nem kerültem össze a tesztelés alatt (lesznek újak dögivel), de asszem Zsolti követője szépen erősítene rajtuk.

 20. Nekem speciel nem tetszenek az ötletek. Nem tenne jót, ha ennyire “eltókenosodna” a HKK. Ez a a játék nem erről szól. Időnként persze (nagy-kiegenként max 1) jöhet egy ilyen követő vagy szabálylap.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.