Készüljünk az ábécés versenyre! (2. rész)

Ezúttal G-től N betűig vizsgáljuk a legjobb lapokat.

Második alkalommal kerül megrendezésre az ábécés formátum a következő hétvégén (ezúttal gyak-nemgyak lapokkal, követőkkel és szabálylapokkal), amire mi is igyekszünk némi segítséget nyújtani: cikksorozatunkban betűnként vesszük szemügyre a szerintünk legjobb lapokat.

A toplista összeállításakor nyilvánvalóan előnyt élveznek az univerzális lapok, de nem ritkán azon kártyák is odafértek a legjobb ötbe, melyek egy-egy koncepciót erősítenek komolyabb módon. Lássuk hát.

G

#1 Goblin kutató: Kevés pakli van, amely nem a Goblin kutatót fogja használni ebből a betűből, hiszen az Istenek Viadala egyik legnagyobb gyakori spoilere rendkívül erősre és univerzálisra sikeredett.

 goblin_kutato

#2 Gemina könnyei: Ha esetleg valamelyik ÉP-növelő követő mellett tesszük le a voksunkat (leginkább Az együgyű és Pontaco jöhetnek szóba), akkor a laphúzás aktiválásával már nagyon erős erőforrásnak bizonyulhat a Gemina könnyei.

#3 Gormathion bosszúja: Újabb hasznos lap a korábban már emlegetett Specializáció mellé: kettőért hatot lőni és elvenni az ellenfél következő körének egy igen fontos szakaszát gyakran komoly lépést jelenthet a győzelem irányába.

#4 Galetki szanitéc: Az anti-mágiás és/vagy sok lénnyel játszó paklik számára váratlanul kellemetlen védelemnek bizonyulhat a Galetki szanitéc, amely brutális kárpótlással látja el asztalunkat.

#5 Ganüid dolgozó: Még egy anti-mágiás lény, akit manatermelésként hasznosíthatunk. Olcsóbbítva persze még jobb, de összességében sok pakli ellen laphátrány nélkül ad nekünk egy kis extra erőforrást. Leszedni már aligha fogunk vele.

Gy

#1 A gyenge ereje: A good-stuff kontrollok aligha fognak mást választani ebből a betűből: A gyenge ereje személyében egy igazi HKK-spoiler is ott lesz a kínálatban. Ne feledjétek, hogy az Örökkévalóságos ritka verzió használata is engedélyezett lesz!

 a_gyenge_ereje

#2 A győzelem ára: Sok lénnyel játszó paklik – leginkább a tokentermelős követők – számára lehet hasznos védelem, amely harcosaink eltávolítását ugyan nem nehezíti meg, büntetlenül azonban nem lehet majd levenni őket az asztalról.

#3 Gyilkos pöröly: Ha valaki a tárgyakra helyezné a hangsúlyt, és nem menne el a KF-es példányok mellett sem, akkor a Gyilkos pöröly személyében egy nagyon erős alternatíva is a rendelkezésére áll majd. Counterből nincs sok a formátumon – már csak ezért is becsüljük meg.

#4 Gyógyító köd: Ködös lapokkal játszó pakliba jó eséllyel beférhet. Egyrészt nem árt, ha minél több lapunkkal tudunk keresni, másrészt a masszív, 15 ÉP-s gyógyítás gyakran kihúzhat bennünket a csávából – esetleg egy fontos lényünket.

#5 Gyémánt végzetúr: A kalandozós deck számára a Gyémánt végzetúr is szóba jöhet ebből a színből, amely cantrip lényként pörgethet egy kicsit a paklinkon – a laphúzás sosem jön rosszul.

H

#1 Hópárduc: Ahogyan az az előbb már elhangzott: counterből nincs különösebben sok ezen a formátumon, így a Hópárduc is komoly esélyekkel pályázik a legnépszerűbb H betűs lapnak járó serlegért, hiszen remekül bevéd bennünket az azonnali varázslatokról – nem csak kontroll pakliban.

 hoparduc

#2 Halafír: Kalandozós és zanszilákos pakliba is brutálisan erős erőforrás, de ki tudja, hol használják majd még fel Halafírt a kreatív játékosok – gyűjtőből működő lapok mellé is jól illeszkedik.

#3 Haláladó: Lényes paklik ellen különösen csúnyán képes kontrollálni az asztalt, ősmágiájának hála pedig holmi Hegymélyi keltetők és Lassan járj!-ak sem állnak az útjába.

#4 A halál nem válogat: Leah követőjével felállló és más gyors lényes paklik erős azonnali leszedése, amely laphátrány nélkül eltávolít nekünk bármilyen zavaró lapot – csak legyen neki mit áldozni.

#5 Huraggin taktikája: Ha nagyon elkezdjük boncolgatni, akkor arra is juthatnánk, hogy ennek talán a tiltott lapok között is lehetne a helye, ám mivel a szó szoros értelmében nem pakliból történő dobatásról van szó, ezért engedélyeztük a használatát. Ha az ellenfél lapjaival szeretnénk nyerni, akkor tegyük is meg.

I

#1 Időutazás: Ha úgy látjuk, hogy jó eséllyel lesz lény az asztalunkon, akkor az Időutazás nagyon erős visszavetetés lehet – az egy-két tiszta lapelőny mellett további minőségi lapelőnyt is szolgáltathat, ha arra van szükség.

 idoutazas

#2 Irtóztató fatty: Chara-din követője mellett a legerősebb, de más paklikba sem jöhet rosszul egy olyan lény, amely egy-két kör alatt jócskán megduzzasztja asztalunkat a fatty-utánpótlásnak hála.

#3 Ilgarathi védőháló: A tárgyas paklik egyik erős védelme, amely cantrip lapként mindössze egy szörnykomponens befektetést igényel – ezáltal a gyorsabb nyerést is elősegíti.

#4 Izzó fókusz: A direkt sebző pakli egyik motorja, amely kellő mennyiségű azonnali lövéssel folyamatos lap- és manautánpótlásként funkcionálhat. Miközben az ellenfél ÉP-je csak fogy és fogy, szép lassan nullára érve…

#5 Isteni infúzió: Ha nagyon félünk a haláltól, akkor gyógyulással is készülhetünk ebből a színből: az Isteni infúzió valóban a halál torkából képes visszarántani bennünket – ilyen esetben még egy lappal is meghálálva, hogy Raiát hívtuk segítségül.

Í

Nem hinném, hogy az Ínysorvadás és az Ítélet sokak fantáziáját megmozgatná, így az Íjászképző jó eséllyel a formátum egyik legtöbbet használt lapja lesz.

J

#1 Jégszilánk: Optimális esetben két lapot is megoldhat: nyilván érdemes megvárni, hogy a lényleszedés mellett a dermesztésjelzőket is ki tudjuk osztani vele. Egy good-stuff pakli márpedig fog játszani erős asztalon maradó nem-lény lapokkal.

 jegszilank

#2 Járvány: Versenyen eddig még nem nagyon találkoztunk a legutóbbi betegség lappal, nem kizárt azonban, hogy az ábécés formátumon kitör a Járvány. Persze csak az asztalon: ha az ellenfélnél van két lény, akkor már simán érdemes kirakni.

#3 Józan: Nem esszenciális tagja a kalandozós paklinak (és a zanszilánkosnak sem), ám ha szeretnénk egy alkoholista harcost is a csapatba, akkor számíthatunk Józanra. Vagy Bartira. 🙂

#4 Jégdiszkosz: Ha olcsó direkt sebzésre, vagy még több lénylövésre van szükségünk, akkor elgondolkodhatunk a Jégdiszkosz használatán – igaz, egyik célra sem számít annak a gigantikus tápnak.

#5 Jégmadár: Még egy jeges lap: a Jégmadár leginkább a nem-lény lapoktól megduzzadt asztalokat szeretni bedermesztgetni. A három jelző azonban így sem sok, hiszen az ellenfél körére már legfeljebb csak egy lap fog béna maradni, és hiába a rezisztencia, bármilyen aprócska lövés eltakarítja az asztalról.

K

#1 Kegyetlen nap: Egy igazi univerzális sztár, amely nem csak azzal érdemelte ki ezt a jelzőt, hogy bárhova nyugodt szívvel berakhatjuk, ahova beférnek a varázslatok, hanem mert négy képességből is választhatunk. Zanszilánkos, blokkolós pakliba egyenesen kötelező.

 kegyetlennap

#2 Kreatív affinitás: Egylapos formátumon különösen hasznos kilőni az ellenfél legerősebb lapját: a Kreatív affinitás ezt ingyen megteszi nekünk. De ha kell, akkor a saját kezünkön is jókorát javíthatunk vele.

#3 Kronobogár: A Hegymélyi keltetőt leszámítva bizonyára minden paklit zavarni fog, ha passzívan érkeznek a lapjai. Csak húzzuk be elég korán – egy topdeck-párbajban nem biztos, hogy a legjobb lap.

#4 A kalózok kincse: A visszavetetés mindig jó, A kalózok kincse pedig nem csak tárgyas pakliba férhet be. Ha úgy érezzük, hogy lesz csontunk rá, akkor mindenképpen gondolkodjunk el a használatán, hiszen elhúzódó meccseken valóban kincs lehet.

#5 Káoszmester: Az említett Keltetőbe nagyon egyik lap sem illeszkedik a fentiekből. Hát íme egy táp számára is: a Káoszmester kegyetlenül bedrágít minden olyan paklit, amely első sorban nem lényekre támaszkodva képzeli el a győzelmet.

L

#1 Lopakodó ganüid: Négyet lő? Lénybe és játékosba is? Semmiz is? Mindez egy egy manás lénytől, amely minden második körben dolgozhat? Igen, azt hiszen a Lopakodó ganüid jó lesz a kontroll paklimba.

 lopakodo_ganuid

#2 Láncvillám: Háromért három lényt elpusztítani szintén kecsegtetően hangzik, és bár nem leszünk mindig annyira szerencsések, hogy ezt meg is tudjuk majd tenni a Láncvillámmal, azért így is meccsfordító lap lehet. Vagy éppen meccsnyerő: senki sem sérül szívesen 5 ÉP-t.

#3 Leszáll a köd: A gyak-nemgyak ködkínálat talán legerősebb darabja, mely az őrposztot teletömő paklikat különösen zavarja, de bármi más ellen jól jöhet cantrip hátraküldeni a legzavaróbb lényt.

#4 Lohd Haven familiálisa: Előfordulhat, hogy az ellenfél mosolyogva fogja letépni egy Jégszilánkkal, egy Kegyetlen nappal vagy egy Zokneenhoval, ám ha éppen máshogy jön ki a lapjárás, akkor komoly bosszúságot is okozhat ez az olykor megoldhatatlan lény.

#5 Lángtenger: Ha félünk a hordáktól, vagy éppen a fatty- és az angyalözöntől, akkor egy Lángtengerrel kellemesen bevédhetjük magunkat a szörnyek hadától.

Ly

Hiába keressük, ilyen lapot bizony nem fogunk találni a gyak-nemgyakok között.

M

#1 Megrontott trikornis: A sokoldalú lapok különösen felértékelődnek az egylapos formátumokon, a Megrontott trikornisnál pedig nem könnyű jobbat mondani: leszedés, semmizés és egy masszív lény egy lapba gyúrva, amely ráadásul zanszilánkért érkezik.

 triki

#2 Magmarobbanás: Színkorlát nélküli verseny? Akkor bizony Magmarobbanás: a Rhatt leszedés akár brutálisan nagy pusztítást is véghez vihet ezen a formátumon. Sok esetben már két lapot is optimális leszedni vele.

#3 Manacsapda: A kevés univerzális varázslatcounter egyike, így mindenképpen érdemes megbecsülni – még ha nehezen is versenyezhet kontrollba a trikornissal. Belőle is használhatjátok az Örökkévalóságos ritka verziót.

#4 Manaregeneráció: A második körös pörgések nagy beindítója: a Manaregeneráció lényegében bármiféle kockázat nélkül biztosítja számunkra a komoly VP-utánpótlás lehetőségét. Ha pedig rosszkor jön fel, hát lecseréljük egy kör végi lapra.

#5 Manakorong: Egy más jellegű manatermelés: a Manakorongot már az első körtől kezdve pörgethetjük, és áldozni is lehet, így első sorban a gyors tempóra berendezkedett paklik számára jöhet jól.

N

#1 Negeshin agyfürkész: Reménykedjünk, hogy az ellenfeleink nem játszanak majd gyenge lapokkal, ebben az esetben ugyanis a Negeshin agyfürkész kellemes csemegézésnek bizonyulhat a másik játékos gyűjtőjéből.

 negeshin_agyfurkesz

#2 Nihilum kulcs: A tárgyas pakli egyik legerősebb lapja lesz, amely cantrip counterként és leszedésként minden esetleges veszélytől bevéd bennünket.

#3 Natuuk, a csáplord: A Hegymélyi keltetős paklik megduplázhatják vele szabálylapjuk hatását, igazán azonban Legendák Völgye mellett jön ki ereje. Az izomosztogatás mellett például egy Orgling mágust sem rossz vele aktivizálni.

#4 Nadine: Újabb masszív ütőlény a kalandozós összeállítás számára: Józannal ellentétben ő már komolyabb feltétel nélkül mehet harcolni abban a körben, amikor lejött. Könnyű megoldani, de sokat ekkor sem vesztünk vele – főleg akkor, ha az általa adott csontot is tudjuk hasznosítani.

#5 Negatív energia: Ha annyi leszedéssel szeretnénk játszani, hogy a gyengébb daraboktól sem riadunk meg, akkor a Negatív energiát választhatjuk ebből a betűből – kettőért jön, ami nem kevés, de legalább azonnali.

Cikksorozatunk holnap folytatódik – addig is várjuk a kommentek között a ti alternatív ötleteiteket a fenti betűkre.

Csető Zsolt

8 thoughts on “Készüljünk az ábécés versenyre! (2. rész)

  1. Ugyan már a Beholder oldalán válaszoltak,de itt is feltenném a kérdést:
    A gyaknemgyak versenyeken általánosságban véve használható az ÖV-ös Gyenge és Manacsapda vagy ezt külön kell jelezni a versenykiírásokban?

  2. Az ‘alkoholista’ inkabb ‘anti-alkoholista’ lesz (mar csak Barti miatt is 😉 )
    En a Kristalytundert meg megemlitenem.

  3. @Gice: Több verziót is kipróbáltam a toronnyal, szerintem életképtelen. 😮
    Persze kíváncsian várom, ki mire jut vele.

  4. Szerintem az M-es mezőny jóval erősebb annál, hogy egy egyetlen kombóhoz használható lap beférjen a legjobb ötbe. A D azért kicsit más tészta volt.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.