Készüljünk az ábécés versenyre! (3. rész)

Ny-től S-ig folytatódik a lapmustra.

Második alkalommal kerül megrendezésre az ábécés formátum a következő hétvégén (ezúttal gyak-nemgyak lapokkal, követőkkel és szabálylapokkal), amire mi is igyekszünk némi segítséget nyújtani: cikksorozatunkban betűnként vesszük szemügyre a szerintünk legjobb lapokat.

A toplista összeállításakor nyilvánvalóan előnyt élveznek az univerzális lapok, de nem ritkán azon kártyák is odafértek a legjobb ötbe, melyek egy-egy koncepciót erősítenek komolyabb módon. Lássuk hát.

Ny

#1 Nyomorult gyűjtögetés: Bizonyára kevés pakli lesz, amely nem fog valamilyen formában varázspontot termelni vagy lapot húzni. Márpedig ha ez a helyzet, akkor a jó öreg nyomidzsí ideje is eljöhet – sok komoly riválisa amúgy sincs a színben.

nyomorult_gyujtogetes

#2 A nyugalom pillanata: Ha inkább mi lennénk az, aki manát termel, és megragadnánk erre minden alkalmat, akkor A nyugalom pillanata lehet a mi lapunk, mely ha rossz tempóban jön, akkor egy lapra is cserélhető. Blokkoló pakliba erős lap, ám ha ez a képessége nem fontos, akkor használjuk a Junioros verziót, amely egy VP-vel többet ad.

#3 Nyílcsapda: Ha esetleg tárgyaink mellé keresünk egy megfelelő lapot ezekből a színekből, akkor egy leszedésre lelhetünk: a Nyílcsapda leginkább valamilyen követő társaságában érzi jól magát.

O

#1 Owooti cselszövés: Ősmágiája jól jöhet az esetlegesen felbukkanó szabálylapok ellen, ám az Owooti cselszövés igazi ereje természetesen az általa biztosított erőforrásokban rejlik – ha létrejön, nagyot billenhet irányunkba a mérleg.

owooti_cselszoves

#2 Orgling bányász: Sokoldalú lap, amely jó lehet saját lapjaink aktivizálására (már ha használunk olyanokat, melyeket érdemes), az ellenfelet azonban mindenképpen hatékonyan fogja hátráltatni.

#3 Opál kalmár: Első sorban olyan paklikba lesz jó, melyek kevés lapon tartják az ellenfelet (tipikusan ilyenek a Zarknodos szabálylapok), hiszen ilyenkor akár egy-két körön át akcióképtelenné teheti ellenfelünket a kapott csápocska – vagy éppen kénytelen lesz egy erős lapját beletenni.

#4 Orgling ősanya: Még egy orgling: az ősanya leginkább Chara-din követője és / vagy Hegymélyi keltető mellett mutathatja meg, miért is utálják olyannyira a játékosok. Legendás lények mellé különösen jó védelem.

#5 Orgling tanácsadó: Még mindig nem fogytak el az orglingok: a bűzös népségnek a pörgésre is van ellenszere, az Orgling tanácsadó ugyanis csúnyán bedrágít mindenféle próbálkozást. Ő is keltető mellett tud a legkellemetlenebb lenni.

Ó

#1 Óriási hullámok: Zöld azonnali, ami lénycounter vagy leszedés. Lohd Haven hikoltása? Majdnem: ez az Óriási hullámok, amely átlagban ugyan drágábban fog jönni, mint az egykoron nagy spoilernek számító hiki, de ezen a formátumon így is gyakran használt lap lesz.

oriasi_hullamok

#2 Óriás denevér: Több régi klasszikus is visszatérhet ezen a formátumon: ilyen lehet többek között az Óriás denevér is, amely megmutathatja, miért is szerettük őt olyannyira annak idején.

#3 Óriások földje: A hordák és a varázslatok ellen a bátor játékosok olyan gonoszságokkal is készülhetnek, mint az Óriások földje, amely helyszínként komoly fejtörést okozhat majd sokaknak.

#4 Óriás purifikátor: A zanszilánkos lapokból bizonyára minden pakliban lesz majd néhány darab, így az Óriás purifikátor akár ingyen is az asztalra érkezhet, repülni pedig talán ennél is nagyobb eséllyel fog. Leginkább Raia követője mellé lehet elképzeni.

#5 Óriás patkány: A 35 lap bizonyos szempontból igen csábító – lehet vajon kellően erős gyűjtőgenerálós paklit építeni erre a formátumra? Az Óriás patkány ereje is bizonyára ettől a választól függ.

Ö

#1 Önbizalom: Komoly erősítés a hordák számára (mint például az Arochos vagy a Raia követője), amely alaposan felgyorsíthatja a játékot, már a második-harmadik körben pontot téve így a meccs végére.

onbizalom

#2 Örök kábulat: Ha a good-stuff kontrollok univerzálisabb lap után kutatnak ebből a betűből, akkor leginkább az Örök kábulat elégíthetik ki az igényeiket, amely leszedni ugyan nem szedi le a lényt, ám minden szempontból kiiktatja – néha (élet, izom, rezisztencia esetén) ez akár optimálisabb megoldás is lehet.

#3 Öngyilkos féreg: Egy viszonylag kis kockázatú tömegírtás bármilyen pakliba, amiben csupán akkor kell beleraknunk a három varázspontot, amikor tényleg eljött a pusztítás ideje – ha közben esetleg megoldják, keveset buktunk rajta.

#4 Örvénykeltő: Szűk esztendőkkel vagy Hegymélyi keltetővel felálló manapusztítós-drágítós koncepciók számára mindenképpen az Örvénykeltő tűnik a nyerő választásnak ebből a betűből, amely egy-két zavaró lap társaságában önmagában meccset nyerhet nekünk.

#5 Öreg vazallus: Az új verzió ugyan most jött ki, ám a régi Öreg vazallust sem mondanánk használhatatlannak – a varázspontot illetően igazából pont ugyanúgy teljesít, mint az új változat, csak eggyel drágább.

Ő

#1 Őrző lord: Ha nem szeretnénk őrposztból nyerni, akkor szépen feladhatjuk a leckét ellenfelünknek egy jófajta Őrző lorddal, melyet – hacsak nincs egy erős permanens leszedése – komoly áldozatok árán lesz csak képes megoldani.

orzo_lord

#2 Ősi rítus: Ingyen kikapcsol egy lapot, vagy feltartóztat egy lényt egy körre – ennyit mindenképpen tud az Ősi rítus. Teppelhetünk vele persze több lapot is komolyabb befektetéssel, ha pedig egy kis laphúzásra is van keret, akkor már különösen jól jártunk.

#3 Ősi halálmágia: Álomhozó varázslatba oltva: elhúzódó meccseken nagyot húzhatunk vele, visszahozva legveszedelmesebb lényünket az asztalra.

#4 Őrjöngő rém: Leginkább Chara-din keltetője (és leginkább Hegymélyi keltető) mellett lesz képes megmutatni az erejét, hiszen itt bőven lesz mit bedobálni neki.

#5 Őszinte Teofil: Kalandozók mellé vagy anti-mágiás koncepcióba is bevethetjük: folyamatos laputánpótlással segíthet bennünket, és méretei sem vészesen rosszak.

P

#1 Pirofordítás: Ahogy azt már többször is írtuk: a countereket – mivel kevés van belőlük – mindenképpen meg kell becsülni, így a Pirofordítás ereje is felértékelődik ezen a formátumon. Szuper áramlásáról se feledkezzünk meg.

piroforditas

#2 Piroslámpás ház: Ha van elég asztalon maradó lapunk, és esetleg még egy kis tokentermelés is lapul a tarsolyunkban, akkor korrektül uralmunk alatt tarthatjuk az asztalt ezzel a tizennyolc pluszos kártyával.

#3 Peppe: Nocsak, még egy counter! Igaz, Peppe a meglepetés erejét aligha hordozza magában, cserébe azonban két másik hasznos képet is magáénak tudhat – mindezt egy repülő lénybe építve.

#4 A pillanat emlékműve: A counter-épület sormintát A pillanat emlékműve folytatja, mely kettő (és fél) féle képességének hála a játék minden szakaszában hasznos lehet – feltéve persze, hogy fel tudjuk építeni.

#5 Páncélos lovag: A különféle horda-jellegű összeállítások gyorsabban tehetnek pontot a meccs végére a Páncélos lovag segítségével – különösen a passzív lényeket szereti harcba hívni.

Q

#1 Quwarg bölcs: A quwarg-minibajnokságot nálunk a bölcs nyerte, melynek láttán kétszer is meg fogja gondolni az ellenfél, hogy milyen lapot játsszon ki. Ha pedig lapot nem tudunk vele húzni, akkor extra manát termelő és őrposztot torlaszoló Nyomorult quwargokkal segít bennünket.

quwarg_bolcs

#2 Quwarg széltáncos: Univerzálisabb, ám puszta erejét tekintve mégis a második helyre szorult a Quwarg széltáncos, aki leginkább a gyűjtőből visszatérve mutatja meg igazi erejét – persze alapból sem számít fájóan drága lapnak.

#3 Quwarg rekonstruktor: Nem különösebb ismert lap, de kellhet alternatíva a másféle pakliknak is – a Quwarg rekonstruktor ideális esetben négy darab 3/1-es lénnyel ajándékoz meg bennünket.

R

#1 Ryuku harci szekér: Ha van legalább 10-15 KF-es lényünk, akkor komolyan érdemes elgondolkodni a Ryuku harci szekér használatán, hiszen kijátszási feltételei ellenére a játék egyik legerősebb lapleszedéséről beszélünk. Optimális esetben három lapot is megold (leszed, leüt, leszed).

ryuku_harci_szeker

#2 Robbanó birkák: A győzelem árához hasonló lap, mellyel azonban akkor is nyerhetünk, ha ellenfelünk nem méltóztatik leszedni lényeinket. Tokentermelés mellé erősen ajánlott.

#3 Rhatt papja: Egylapos formátumon mindenképpen érdemes egy picit az ellenfél gyűjtőjére is támaszkodni, hiszen jó eséllyel találni fogunk valami hasznosat. Good-stuff vs. good-stuff csatában önmagában meccset nyerhet.

#4 Redukció: Univerzális olcsóbbítás, amely – hacsak nem akarunk brutális pörgéseket végzet vinni – laphátrány nélkül, hosszú távon lehet a segítségünkre.

#5 Robbanó üstökös: Kellemetlen meglepetéseket okozhatunk vele terülni készülő ellenfelünkre – ha éppen valami azonnali tömegírtás hiányzik paklinkból, nyugodtan nyúljunk hozzá.

S

#1 Sötétségszellem: Egyetlen varázspontot ad csupán, ám egy repülő lénybe oltva még így is a játék egyik legjobb manatermelésének számít a Sötétségszellem. Univerzális lapként sok helyre beférhet.

sotetsegszellem

#2 Spektrális manipuláció: Erőforrások terén egy erős laphúzást is fel tud mutatni ez a betű: a Spektrális manipuláció sok lénnyel játszó paklikban jó eséllyel garantálja számunkra a 2-3 lapot.

#3 Sportszerűség: Egyért ősmágiás leszedés – idáig egészen jól hangzok. Az, hogy általános sokat ront a használhatóságán, de legalább hátrányát ritkábban fogjuk megérezni a kevés counternek köszönhetően.

#4 Sorakozó: Egy jóval speciálisabb leszedés, melyre azonban ha rákészülünk egy kicsit a pakliépítésnél, akkor komoly előnnyel jöhetünk ki belőle – érdemes több opciót is tűzben tartani a keresésre.

#5 Savas üvegcse: Első sorban tárgyaknál juthat szerephez ez a cantrip sebzés / lényleszedés, de ha van paklinkban néhány olyan lap, amely mellesleg csontot is tud adni, akkor máshol is próbát tehetünk vele.

Cikksorozatunk holnap folytatódik – addig is várjuk a kommentek között a ti alternatív ötleteiteket a fenti betűkre.

Csető Zsolt

 

 

 

 

8 thoughts on “Készüljünk az ábécés versenyre! (3. rész)

 1. Azt gondolom, hogy az Ongóliant légiós, Halálóriás + Molitár dob, goblin nyílpuska kombókat sem kell egy ilyen formátumon kirekeszteni a TOP5-ből.

 2. Akkor már a halálóriás helyett inkább harcostársat használnék és akkor változó környezet mellé specializáció, akmal, grimor, sorakozó, goblin kürtös (sztem a nyílpuskánál jobb) ez is egy egész jó kombópakli…csak kérdés, hogy mennyire fogják zavarni a szabálylapok, illetve mennyire tudják lepörögni a követőre építő deckek…meg ott a hátránya, hogy nagyon húzásfüggő és mivel mindenből csak 1-1 darabot használ az ember könnyen meglehet, hogy a különböző kombók 1-1 lapját húzza fel…hát pörgősön bátraké a szerencse.

 3. @Zsolt!

  Öreg vazallus: Az új verzió ugyan most jött ki,
  ám a régi Öreg vazallust sem mondanánk
  használhatatlannak – a varázspontot illetően
  igazából pont ugyanúgy teljesít, mint az új
  változat, csak eggyel drágább.

  Pont ezt kérdeztem egy másik hsz-emben!
  Akkor most lehet felújított ritka lap, nem ritka régi verzióját használni vagy sem???

 4. Persze. Bármit lehet, ami gyakori vagy nem gyakori besorolású. Ritka lapoknak is vannak Junioros gyngy verziói, azok is legálisak (de csak a Junioros!).

 5. Én egy átkozottas járjon gondolkodnék el, ha tudnék menni. Sztem pont összejöhet, bár egy pár gittet azért kéne hozzá alkalmazni.

 6. Összeraktam és nem annyira ratyi. Persze sok 2 manás lapot is bele kellett rakni, azoknak még tűrhető az üteme. Mondjuk a Z-ből a Zarándok az egyszerűen ISZONYAT :D. Holnap kipróbálom D-ben :).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.