Készüljünk az ábécés versenyre! (4. rész)

Cikksorozatunk utolsó felvonása a maradék betűkkel.

Második alkalommal kerül megrendezésre az ábécés formátum a következő hétvégén (ezúttal gyak-nemgyak lapokkal, követőkkel és szabálylapokkal), amire mi is igyekszünk némi segítséget nyújtani: cikksorozatunkban betűnként vesszük szemügyre a szerintünk legjobb lapokat.

A toplista összeállításakor nyilvánvalóan előnyt élveznek az univerzális lapok, de nem ritkán azon kártyák is odafértek a legjobb ötbe, melyek egy-egy koncepciót erősítenek komolyabb módon. Lássuk hát.

Sz

#1 Szinguláris gyengeség: Az első helyezett kilétéhez kétség sem férhet ennél a betűnél: ahogy minden egylapos formátumon, így itt is durván felerősödik az egyébként csak Zarknod bilincse mellett hasznos ősmágiás leszedés, a Szinguláris gyengeség.

szingularis_gyengeseg

#2 Szkritter jótevő: Még egy ősmágiás lap, amely könnyen előkészíthet egy követőlövést – egyszerűen csak stabilan gyógyítgat bennünket, elhúzva a meccset annyira, hogy nyugodtan építgethessük erőforráselőnyünket. Őrposztot is jól tud torlaszolni szkritterként.

#3 Szilmill spórák: A tudjuk jól hasznosítani a jelzőket – mondjuk építkezünk, vagy zanszilánkokkal játszunk -, akkor kellemes első körös kezdésnek bizonyulhat egy jó kis Szilmill spórák, melyek a bőrünket is megmenthetik különféle módokon.

#4 Sztraunusz apó: Bizonyos paklik számára nem feltétlenül lesznek megfelelőek a fenti lapok: ők dönthetnek a Sztraunusz apó használata mellett is, amely a lapelőnyről álmodozó ellenfelünket bosszanthatja.

#5 Szikra: Ingyen leszed valamit – vagy kilő egy lényt, vagy visszavetet egy lapot. Nem bonyolult lap, de nulláért gyakran így is többet tud az elvártnál, így sok szituációban hasznos lehet. Mivel leszedésként erős konkurenciája van, így első sorban valamilyen direkt sebző pakliban követelhet helyet magának.

T

#1 A tiszta lelkek városa: Raia követőjével felálló paklik komolyabb megerőltetés nélkül felépíthetik A tiszta lelkek városát, ám a lap van annyira jó, hogy más deckekbe is érdemes bevetni, ahol van építő lény, egy-két kör alatt ugyanis komoly előnybe kerülhetünk az emberjelzőknek hála.

a_tiszta_lelkek_varosa

#2 Taposás: Az olcsó lapok népszerűek lesznek ezen a formátumon, így a Taposás durva pusztításokat végezhet – a lénytermelős követőket egyedül hazavágja.

#3 Talpig vasban: Sokan még mindig átsiklanak ezen lap felett, pedig észre kell venni, hogy valójában egy pofátlanul olcsó és meglepően univerzális keresésről van szó. Lény-alapú kombók mellé kötelező, de egy Goblin kutatót vagy egy Ryuku harci szekeret sem rossz előrántani vele.

#4 Trükkös csapda: Egy igazi jolly joker, ha a fentiek esetleg nem ragadnánk meg fantáziánkat: ingyen pörgetünk egy kicsit a paklin, aztán bedobjuk valami zanszilánkot. Néha napján semmizhetünk is vele.

#5 Türkiz sárhajító: Az anti-mágiás szakasznak is van egy erős lapja ebből a betűből: a Türkiz sárhajító akár két lényt is képes hátulról megoldani, és adott esetben akár kivégzésként is funkcionálhat.

Ty

A Tyrxacotlt már rémisztő neve miatt sem vagyunk hajlandóak a paklinkba tenni, a kalandozó paklinak azonban akad egy valószínűtlenül jó lapja ebből a betűből a Tyeoral személyében. Eggyel több betű szabadság a kallereknek.

U

#1 Unaloműző: Afféle Kronobogár-light, mellyel azonban akár hosszabb távon is passzívan tarthatjuk a leginkább zavaró lapokat – az azonnali varázslatokkal külösen jó kapcsolatot ápol. Ha pedig elhúzódik a meccs, a körönkénti egy sebzés is veszélyessé válik hirtelen.

unalomuzo

#2 Ultraspecializáció: Egy-egy színre vagy laptípusra komolyabban építő paklik számára egy erős olcsóbbítás is rendelkezésére áll az Ultraspecializáció személyében, melyet bármikor beválthatunk egy lapra, ha már nincs rá szükségünk.

#3 Undorfutnok: Háromért két lapot dobatni nem valami olcsó mulatság, de legalább mi választhatjuk ki őket – ez jelentősen növeli az Undorfutnok használhatóságát. Ha pedig rossz tempóban érkezik, akkor egy repülő lény lehet a jutalmunk.

#4 Univerzális katapultállomás: Ha nem kifejezetten épület paklival játszunk, akkor nem könnyű felépíteni, ám előnyének köszönhetően a tokentermelős követőknek azért még viszonylag könnyen sikerülhet. Ha pedig meg tud érkezni az asztalra, onnantól komoly bajba kerül az ellenfél – még leütni a legkönnyebb, ám 6 SP mellett ezt is csak idézőjelesen mondhatjuk.

#5 Urgod csapása: Jellemzően 2-3 VP-ért érkező azonnali leszedés a nem-lény lapok ellen – nem hangzik kifejezetten jól, de ha nem tudunk jobbat, még mindig jobb, mint egy Umor-pióca.

Ú

A galetki pakli az Úszóhártyának hála spórolhat egy betűt a többi paklihoz képest. Legalábbis nem hisszük, hogy minden áron Újjászületéssel szeretne majd játszani mindenki.

Ü

Van egy olyan érzésünk, hogy szükséges rosszként az Ügyességpróba sok pakliban ott fog figyelni – nem túl erős kártya, de a 2-3 manás lapokat már jó eséllyel leszedi. Legrosszabb esetben elpárbajozzuk. Ha valaki esetleg rendelkezik vele: Az ünnep nyugalma Junioros verziója is szóba jöhet még.

Ű

Az űr végtelensége nevű lapot sajnos nem tartjuk elég jónak ahhoz, hogy bárhova is beférjen. Már csak azért sem, mert nem létezik ilyen – meg igazából semmilyen Ű betűs lap sem. Ugorjunk.

V

#1 A vég kezdete: Durvulens asztalírtás, amely nem csak a lényeket pusztítja el, hanem még egy nem-lény lapot is lecsíp búcsúzóul. Az az ellenfél körében használjuk, akkor a mi 3 ÉP-s lényeink még meg is úszhatják ép bőrrel.

a_veg_kezdete

#2 Varázslatlopás: Nofene, már megint az ellenfél lapjaival garázdálkodunk. Kellemetlen meglepetés lehet egy good-stuff kontroll számára, ha rárakjuk mondjuk a saját Felfelé a lejtőnjét. Utána meg a sajátunkat is a rend kedvéért.

#3 Virágoskert: Túlságosan sok lopás nincs a lapkészletben, így a Virágoskert permanens lopásként már-már felfoghatatlanul jónak számít. Az árát persze jócskán megkéri ennek (áldozni kell neki, és még passzívan is jön), ám ha eljutunk odáig, hogy használjuk, akkor komoly előnybe kerülhetünk.

#4 Vízióhalál: A dobatások erősnek bizonyulhatnak ezen a formátumon, hiszen kevés olyan lap van, amely hatékonyan képes visszahozni bennünket a laphátrányból – ennek megfelelően az egyik legjobb gyakori vízió, a Vízióhalál is jó lehet, főleg elhúzódó meccseken.

#5 Vérfürdető magszim: Nem éppen a masszív lények mintapéldánya, ám rezisztenciájának és potenciális méreteinek köszönhetően mégis komoly terror lehet, az ellenfélnek nincs rá optimális megoldása – csak ne feledjünk el manát tartalékolni neki az ellenfél körére is.

W

Még szerencse, hogy van nekünk egy Wyscanzi szirénünk ebből a betűből, hiszen komoly bajban lennénk a Wyvern lady és Womath jellegű lapokkal. Előbbit azért berakom majd a sárkány paklimba…

X

#1 Xenomorf vadász: A Xenomorf vadász mintapéldánya azoknak a lapoknak, melyek mindig jók lesznek valamire. Kettőért dobatni és kapni egy korrekt méretekkel rendelkező repülő lényt egyáltalán nem rossz dolog, ha pedig már nincs semmi az ellenfél kezében, akkor még jobban jártunk, ugyanis leszed valamit, ami persze még erősebb.

xenomorf_vadasz

#2 Xenomorf harcos: Egy másik xenó-fajzat, aki ugyanis kissé drágább vadász-pajtásánál, és még passzívan is jön, ám nála jóval nagyobb pusztítást tud végezni, és az őrposztban is keményebben teljesít.

#3 Xed, az artista: Megpörgeti egy kicsit kedvenc tárgyainkat, mindig azt keresve elő nekünk, amire éppen a leginkább szükségünk van – vagy pusztán csak aktivizál valamit.

#4 Xodar: A háló nem feltétlenül, a rezisztencia azonban már annál inkább jól jöhet kalandozóink számára – már csak azért is, mert a Hősök ideje jó eséllyel nem fog beférni Halafír mellett. Önmagában annyira nem nagy szám már.

#5 Xirnox lárva: Egy kis meglepetéslap Hegymélyi keltetős vagy más lényes-gonoszkodós pakliba, amely pár körre alaposan bedrágítja a varázslatokat.

Y

#1 Yeti remete: A quwargokhoz hasonlóan a yetik is rendeztek egy külön meccset: nem is lehet kérdés, hogy a Yeti remete a legerősebb közülük – igaz, a varázslatokról nagyrészt lemondhatunk mellette. Na de az ellenfél… ő így sem fog örülni.

yeti_remete

#2 Yeti nagymogul: Első talán legyintünk, de vegyük észre, hogy a Yeti nagymogul egy 1-ért jövő repülő, 4/3-as, mágikus védelmű lény büntetéssel, ami mellé azt hiszem már megéri keresni valami megfelelő áldozható lapot – egy Trükkös csapda vagy Manakorong után már az első körben harcba szállhat.

#3 Yeti mágus: Neki is találnunk kell egy áldozható lapot, ha használni szeretnénk, a lényes paklinkat azonban szépen sakkban tarthatjuk vele ezután, hiszen kettőket lövöldöz mindenkibe – csak óvatosan a paklinkkal.

Z

#1 Zokneenho: Az egyik leguniverzálisabb végzetúr, amely először kilő egy lényt, majd megeszi azt, és már megy is az őrposztba harcolni – általában így szeret működni. De lőhetjük vele persze az ellenfelet is, ha éppen ez kell a győzelemhez – remek lap, amely ritkán jön rosszul.

zokneenho

#2 Zajos léptek: Mit is mondtunk a counterekről? Ó igen: azt, hogy meg kell őket becsülni. A Zajos léptek erősen korlátozottan teszi azt, amit, és még számítani is lehet rá, de így is erős lap – főleg akkor, ha még fel is tudunk tartóztatni valamit vele egy körre.

#3 Zantalanítás: Sok használható zanszilánkos lap van a formátumon, az Íjászképző pedig amúgyis ott lesz minden pakliban, így hiába speciális, cantrip leszedésként / counterként a Zantalanítás bizony reális opciónak számít Z betűből.

#4 Zanpók: Önmagában lassacskán osztogatja az izmokat, de elég mellé egyetlen zanszilánk (esetleg mérgező lény), és máris komoly erősítés és / vagy erőforrás válik belőle.

#5 Zirri átokmacska: Áramlása miatt bármilyen drágító szabálylap mellé elfér, de természetesen kitenni is rossz – ha van mellé még valami manabukatásunk vagy drágításunk, akkor még valami gonosz lockot is rárakhatunk az ellenfélre.

Zs

Régi Zsoldoskatona? Nem? Esetleg egy jó kis Zsugorítás? Jó-jó, értem, hagyjuk.

Reméljük, hogy cikksorozatunk sokak számára nyújtott némi segítséget a hétvégi versenyt illetően. A kommentek között pedig természetesen továbbra is várjuk meglátásaitokat, kedvenceiteket az egyes betűket illetően. Találkozunk szombaton!

Csető Zsolt

Hírdetés

16 thoughts on “Készüljünk az ábécés versenyre! (4. rész)

 1. Z-hez a Zarknod pecsenyéje szerintem jó lehet Chara-din követője mellett a körönként kvázi ingyen fatty

 2. Örülök, hogy az általam választott lapok csak nyomokban megtalálhatóak a listán:P
  Persze lehet le is bőgök csúnyán:D

 3. Szubtéri érzékelés még jó lehet “sz” -nél, vagy ez a tiltott lapok halmazába tartozik?

 4. V, mint Vámpírbébi
  X, mint Xenomorf exterminátor
  Z, mint Zarándok
  járjba ezeket tolnám.

 5. Amúgy nem lehetne itt is használni az ünnep nyugalmából a zénes verziót? ugyanazt tudja, mint a junioros.

 6. Ezt azért nem szeretném, mert vannak még Junioros lapok, ahol az eredeti ritka, a J-s meg gyngy, de nem mindenhol fedi egymást a kép lap. Ergo ne csináljunk precedenst, mert csak bonyolítaná a helyzetet.

  A Gyenge és a Manacsapda épp elég kivétel, szerintem.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.