A sötétség seregei nyerték a Beholder draft versenyét

A profik válogatós versenyén Bartus Gergely győzedelmeskedett Leah követőjére építő paklival.

Miután két teljesen eltérő formátum volt az amatőrök és a profik számára a Beholder októberi versenyén, ezért rendhagyó módon két szeletben fogjuk leközölni szokásos beszámolónkat: első körben a profiknak szóló draft verseny históriáját fogjuk megénekelni.

A válogatós formátum mindig rendkívüli népszerűségnek örvend, hiszen nem gyakran van lehetőség megmérettetni magunkat hasonló körülmények között: ezúttal két Istenek Viadala és egy Zanszilánkok csomag képezte a draft alapját. Összesen 34 játékos nevezett, ami azt jelenti, hogy két 8-as és két 9-es asztalhoz lettek leültetve a játékosok.

DSC08929

Ha valaki esetleg nem ismerné a formátumot: a draft lényege az, hogy az asztaloknál körben ülő játékosok mindegyike kibont egy csomag kártyát, kivesz belőle egy lapot, majd a maradék lapokat továbbadja a mellette ülőnek. Ez így megy egészen addig, amíg el nem fogynak a lapok – minimum 40 lapos paklit kellett építeni, méghozzá a négyszínkorlát betartásával. A draft egyik nagy különlegessége, hogy egy-egy lapból bármennyit lehet használni, így aki rámegy egy neki tetsző kártyára, az kár 6-8 darabot is összeszedhet belőle, ha kellően ügyes vagy szerencsés.

Korlátozást három lap kapott: a Varkaudar kölyökből legfeljebb hármat lehetett használni, a Leszáll a köd által adott jelző a következő kör végén kikerült a játékból, a Baghar korbácsát pedig a passzivizálás mellett fel is kellett áldozni, ha használni szerettük volna.

Ami a kidraftolt paklikat illeti: a méretes követő-felhozatal alaposan megmozgatta a játékosok fantáziáját. Miután mindkét kiegészítőből lehetett Rambó bogarat bontani, ezért Fairlight követőjére sokan rámentek, de népszerű volt Leah követője és Sheran követője is, valamint Raia követőjéből, Rhatt követőjéből, Tharr követőjéből, Kyorg ősmágusból, Chara-din követőjéből és Beldianból is lehetett látni néhányat – sőt, még Thormedor, a vadászmesterből is.

A versenyen végül egyik játékos sem zárt tökéletes mérleggel: az első helyen a buchholtz döntött, miután Bartus Gergely és Dönczi Krisztián is 4 győzelemmel és egy döntetlennel állt az 5 fordulós verseny végén. Az első helyet – és az ezért járó nyereményt – végül Barti zsebelte be, aki Leah követőjére támaszkodva húzta be a diadalt.

A végeredmény

I. Bartus Gergely (paklilista)

II. Dönczi Krisztián

III. Jáborcsik László

IV. Ádám Norbert

V. Erdős Viktor

VI. Abonyi Attila

DSC08917

Érdekességek a versenyről

 • Voltak játékosok, akik 7-8 Rambó bogarat is össze tudtak szedni, így Fairlight követőjének hála már az első körben olyan asztalt tudtak produkálni, mely a két kiegészítő lapkészletéből lényegében megoldhatatlannak mondható egyetlen varázspontból. Végül azonban egyikük sem ért oda a legjobb helyekre.
 • Ádám Norbertnek 1-1-es állásnál 7 darab fekete csáp jelző hátráltatása mellett kellett valamit produkálnia: a kilátástalan szituációból végül az Ikerfivérek jelentették a kiutat.
 • Bizonyára kevesen gondolkodtak csapda pakliban, Abonyi Attila azonban mégis bízott Thormedorban, a vadászmesterben, amely mellé többek között 8 Trükkös csapdát és rengeteg egyéb hasznos tárgyat bontott. Balszerencséjére veretlenül – két döntetlennel – zárt a hatodik helyen.
 • A sok ritka éjfattyat a többségnek esze ágában sem volt kiszedni, Simon Dániel Kyorg ősmágusra építő paklijában azonban nagyjából 20 (!) ritka lap kapott helyet.

Holnap az amatőr kategória Veszélyes faj versenyének eseményeiről is beszámolunk!

Csető Zsolt

Hírdetés

10 thoughts on “A sötétség seregei nyerték a Beholder draft versenyét

 1. -Te figyi G, ne támadj már rám pls, mert akkor mindketten meghalunk (fedett verem), az mennyire habi már, ha döntetlen a döntő, ráadásul én nagyon visszacsúszok…inkább dumáljunk meg valamit 🙂
  -Ezt a Nemzetiért!! Mindhárom lényem rádüt.

 2. Ez csak nekem tetszik???
  Leinad :
  “IV drafttal annyi a baj, hogy az nyer, aki körül sokan skydraftolnak…”

  “Simon Dániel Kyorg ősmágusra építő paklijában azonban nagyjából 20 (!) ritka lap kapott helyet.”

  Iszonyat! 😀

 3. Boris Tb: Szvsz a skydraft és az olyan koncepció draftolása, amben sok a ritka, messzemenőkig nem ugyanaz. álam is volt 12 ritka és meg is kaptam én is, hogy skydraftolok, holott szó sem volt erről. Egyszerűen azokban a színekben, amiket rajtam kívül kevesen bontottak az asztalnál sok volt az a ritka, amit használatra érdemesnek tartottam, ezért kiszedtem.

  Egyébként 20 ritka lapja nem volt a Daninak, ‘csak’ 16.

 4. Grat Barti! 😀 Jó látni, hogy jól megy azoknak, akik sok munkát beletettek az elemzésbe.

  BorisTB: teljesen jogos! 😀 Alapból elmecsapda és szem szimbólum volt nálam a két kívánatos lap, ezek mellé szerettem volna egy fairlight követőre épülő paklit. Az első bontásomban kyorg volt, de átnéztem a paklit a két keresett miatt, nem volt, így kivettem. Igazából 1 db-t sem láttam belőlük a 2 IV kör alatt. Úgy lett 16 ritkám, hogy többet elengedtem, még egy olyan kifejlett xeno-t is egy bobó kedvéért (ebből is csak ezt az egyet láttam), ami nagyon erős lett volna a pakliba. Fairlight követő sem jött végül,,, Tudtam, hogy nagyon jó ellen lap lesz a xeno harcos is, olyat sem láttam. Sárga például nálam alap szín volt, és amikor jött a 2 zankígyó + zangólem, klónteki, akkor úgy gondoltam jó lesz. Fehérből volt szilánkcsapdám, sárkány matrónám, sir rasolphiusom. Igazi Skydraft 1 volt, a földanya erejét kivettem az első zanszilánk paklimból, amikor nem találtam olyat, amit hasznosítani tudnék (erről a színről jó eséllyel tudtam, hogy nem fogom felhasználni), ellendraftnak is felfogható… :P. 1 felesleges ritkám volt még, a második lapként kivett Csábos áldozat. Itt még reménykedtem a szem szimbi későbbi érkezésében és a lopás nagyon erős ezen a formátumon. Volt még 3 ritka éjfattyam, 1 xeno atkám és egy suttogó végzet. Mind a kettő nagyon erős volt a paklimba. Ha találtam volna átkozott gyógyítást vagy fehér helyett átállok zöldre és gyógyítóköd + feketéhez iszap gólem kiegészítést választok, akkor sokkal stabilabb lehetett volna a paklim. Nem volt gyógyításom, így mire felálltam már levertek.

  Tanulság, hogy nemgyak-ra sem lehet építeni drafton. Statisztika: 60 nemgyak van egy kiegben és egy pakliban összesen 6. Ez azt jelenti, hogy 8 pakliból kevesebb mint 1! a várható darabszáma a kívánt lapnak. A két körből is 1,6 a 8 főre jutó darabszáma egy nemgyakorinak két körből. Ha valaki egy gyakorit szemel ki, akkor ott 40 féle lapból esik paklinként 13, tehát a két kör alatti 16 pakliból 5 körül lehet belőlük számítani, aki pedig rambó bogarakat gyűjtött, számolhatott úgy, hogy 8 is lehet az asztalnál. Barti és Bonyi így számolt, gyakorira épített, megtalálták a legerősebbeket, és kiválóan szerepeltek (minimális ritka volt a paklijukban <6). Aranyi úr paklija is nemkülönben. Bufa szimbólummal pörgött és szerencsés asztalnál volt, mert Doloresből is 4-t tudott begyűjteni (a várható 1,6!, ha más nem veszi helyett) és bivalyerős paklit draftolt össze.

  Rauvyl: skydraft az, amikor valaki csak az értéke miatt vesz ki egy lapot, az aznapi koncepciójába nem illik bele / nem használja.

 5. Jó, lebuktam… kevesen tudunk zanszilánk deckből földanya erejét szedni… 😀
  Olybá tűnik, hogy a második IV pakliban sem volt jobb lap… (így utólag visszagondolva furcsa, hogy ennyire pocsék lett volna a többi lap benne, de a két nemgyakom biztos nem volt…)

 6. Ha valakit érdekel, íme az én végleges deckem a versenyről:

  Október 19, behós draft

  Tharr követője

  1 Trükkös csapda
  1 Álcázás szakértelem
  1 Varkaudar remete

  3 lap

  Tharr:

  3 Goblin kutató
  3 Fókuszpenge
  2 Gyilkos pöröly
  2 Dobótőr
  2 Ikerfivérek
  1 Tak a rabszolgahajcsár
  1 Ködamulett
  1 Törpe hős
  1 Arochos ideje
  1 Moa harci gép
  1 Harcostárs
  1 Nyílcsapda
  1 Masina
  1 Sorakozó
  1 Minotaurusz főszakács

  22 lap

  Leah:

  2 Vámpírbébi
  1 Sötétségszellem
  1 Yeti remete
  1 Krabber patrióta

  5 lap

  Chara-din:

  3 Baghar korbácsa
  1 Orgling bányász
  1 Káosz hatalma
  1 Xenomorf harcos
  1 Sugárzó ősanyag

  7 lap

  Fairlight:

  1 Bobó a tőzegelementál
  2 Dolórez

  3 lap

  =40 lap

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.