Interjú – Dávid Máté, az élőholt-zsonglőr

A Beholderes Veszélyes faj győztesével beszélgettünk.

A múlt hétvégén megrendezett amatőr Veszélyes fajt követően a verseny győztesével, Dávid “DM” Mátéval beszélgettünk, aki Változó környezettel felálló élőholtas paklival húzta be a győzelmet.

HKK Blog: Szia DM! Üdvözlünk immáron második ízben a HKK Blog Interjú rovatának hasábjain. Legutóbb az Istenek Viadala frissen bontott versenyén szerzett harmadik helyezés kapcsán beszélgettünk veled, a mostani alkalom pedig még örömtelibb. Jól tudom, hogy ez az első nagy versenygyőzelmed?

Dávid Máté: Először is üdvözlöm a blog olvasóit! (egészen pontosan ez a harmadik alkalom, bár az még a Vigyázz Autó hasábjain volt olvasható; az Ősi béklyós edrám :P) Valóban most sikerült első ízben nagy versenyen a teljes mezőny fölé kerekednem a kategóriámon belül. Vicces módon az eddigi egyetlen győzelmem szintén Veszélyes fajról származik. Akkor Balassagyarmaton sikerült diadalmaskodnom kedvenc etnikumommal, egy Változós quwarg összeállítással.

DSC08895

HKK Blog: Igen nagy magabiztossággal húztad be a versenyt: az öt forduló során mindössze egyetlen játszmát veszítettél. Milyen érzés volt a győzelem?

DM: Természetesen nagyon örültem neki. Pláne úgy, hogy teljes nyugalommal várhattam az eredményhirdetést, így a bucholcz-omat sem kellett számolgatnom. Mivel egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudok elég versenyre eljárni, így a HSZ-es 105-nek inkább csak eszmei értéke lesz számomra.

HKK Blog: A Változó környezet igen jól bevédett téged a különféle zavaró szabálylapoktól. Milyen mezőnyre számítottál?

DM: A fenti okok miatt én általában úgy mérem fel a metát, hogy megnézem itt a blogon az adott formátumhoz kapcsolódó top 5-10 koncepciót az aktuális nagy kiegészítő megjelenésétől számítva. Valamint most sikerült letévednem a D-be párat tesztelni az akkor még legendás követős orgling deckemmel. Így előzetesen erdős sárkányokra, Roxokra, végzeturakra, élőholtakra számítottam az első asztalok környékén. Sokáig vaciláltam a Beldian illetve a Változó között, végül a Változó mellett tettem le a voksom (Juhász Ferenc presszionálására is).

HKK Blog: Az élőholtas paklit általában mindenki módosítgatja egy kicsit a saját szájíze szerint. A tied miben volt egyedi szerinted?

DM: Szerintem jómagam nem vagyok kiemelkedően jó pakliépítő (talán csak a Krigis-köd kapcsolatot sikerült nekem először bevetni versenyen, illetve épületes pakliból csináltam pár verziót), így nem szégyellek tanácsot kérni az adott pakliban szakavatott emberektől. Így történt, hogy a téma koronázatlan királyához, Juhász Ferihez fordultam egy paklilistával (meg egy-két kölcsön lapért). Végül Feri 5 lapot változtatott a decken, ami mind átgondolt és logikus lépés volt. Abban a hitben ringatom magam, hogyha egyetlen meccset is játszottam volna ilyen deckkel korábban a verseny előtt, akkor ezek a lapok nekem is eszembe ötlöttek volna.

A többi fajos élőholtas deckhez képest én teljesen a full kombóra mentem rá. Nem akartam se Quwarg széltáncosokkal, se Árnytündér lidércekkel vesződni. Ha jöhetek és van manám (jellemzően kevés counterrel operáló formátumról van szó), akkor addig hokizok, hogy már ne kelljen átadnom a kört. Ezt jellemzően a verseny alatt tanultam meg, illetve egyéb kombinációs lehetőségeket is, első nekifutásnak a Lidércúr + Robbanó birkák + Életadó + 10 élőholt altípusú lény a gyűjtőmben témát akartam minél előbb realizálni.

DSC08880

HKK Blog: Mesélj kérlek az ellenfeleidről és az öt forduló főbb történéseiről!

DM: Első fordulós ellenfelem nevére sajnos nem emlékszem, ezért elnézést kérek. Leah követős yetiket forgatott az ellenfelem, ami elég hamar tudja megdézsmálni az életpontjaim. A Változó környezet miatt egész versenyen egybe dobtuk a kezdést, amiben itt most alulmaradtam. Az első játszma első meccsén ellenfelem passzolt 1 manából. Következek, felhúzom az 5. lapom, és balról jobbra a következőt látom: A pokol szeme, A csontkupola ura. A Jackpot jel a szememben megvillant, és már érkezett is a piros bűbáj (ad 3 manát), Csontkupola úr, dobat 12 lapot, amiben volt Megrontott lélek és Lélekgyűjtő is. Innen aztán kitekertem a decket és realizáltam a fent vázolt kombót. A második játékot kezdhettem, és ezúttal egy Morgan rontása volt A pokol szeme mellett kezdőkézben (Timera szeretett aznap). Így sikerült megint az első körömben nyerni a kombóval. A harmadik játékban a második körömig kellett várni, amikor egy Lidércúr jelent meg, tekerek neki egy élőholtat, az izmozottat visszaveszem a Birtoklással, majd kijön megint. A Lidércúr után esett elég lap ahhoz, hogy innentől diadalmaskodni tudjak. 3:0

lidercurA második játszmát Veszprémi Dániel Roxos nekromantái ellen vívtam, ahol szintén nem sikerült nekem elkezdeni a játékot. Itt csak homályosan emlékszem a körökre, de az első körben a kijátszott, majd az őrposztban jól blokkoló Molganom tartóztatta fel addig a nekromanták hordáját, míg nekiállhattam a kis gyűjtőm növelésére, míg side után mind a kétszer sikerült lejátszanunk a meglehetősen szerencsés A pokol szeme- Az erős ereje – Árnyrém csörtét, ami a kezemben maradt 2 gyűjtőgenerálós lap esetén meghozta a kellő lendületet. 3:0

A harmadik játszmát Gál Attila szintén Változós gyűjtőgenerálós élőholt deckje ellen játszottam; itt már szerencsémre kétszer kezdhettem. Az első játékban Sötétségszellemmel kezdtem, majd egy Lidércúr dobatott tőlem és adott manát, de ezt sajnos el kellett passzolnom. Attilának nagy szerencsémre semmi első körös táp nem jött be, így a 2. körömben kipörgethettem az egész decket. Kezdődhetett a side-olás, amiben az enyémhez hasonlóan Mer-gah-k és Kisebb jégdémonok sorakoztak. Végül úgy döntöttem, hogy csupán a 3 Trükkös csapdámat fogom berakni a deckbe. A következő miatt: ha ellenfelem kezd és húz első körös manatermelést + gyűjtőgenerálást, akkor jó eséllyel kikapok (Jégdémonnal elodázhatom egy körig, de annak kicsi sanszot adtam, hogy sikerül egy A pokol szeme + Jégdémon + Kupola úr / Lidércúr / Morgan rontása kezdőkezet produkálnom). A Trükkös csapda azonban, ha van első köröm, akkor jó esetben képes megfogni a második körös pörgését (mivel én cselekszem miután bedobott a gyűjtőbe). A Mer-gah-nak nem találtam egyszerűen helyet, amitől nem lassult volna a deckem (vagy nem csökkent volna 30 alá az élőholtak száma).

a_pokol_szemeA hosszú felvezetés után a második kör a B forgatókönyvvel kezdődött, miszerint Attila első körben passzolt, majd én egy Trükkös csapda után tettem ugyanezt. Egy Lidércharcossal nyitott, aminek a produktumából kitekertem minden számomra veszélyes kártyát, majd jöhettem. A másodikban elkezdtem lepörgetni a deckem, és a jövőre nézve megtartottam a gyűjtőmben 2 Morgan rontását vészterhesebb időkre. És elkezdtem a Lidércúr + Életadó + Birka kombót, ám a 10. sebzés után megkaptam a jégdémont. A harmadik körben megint nem tudott tovább pörögni a deckje a semmizések miatt, így a Birtoklásával visszavette a Jégdémont és passzolt. Valami új után kellett néznem, mert vészesen fogytak a semmizések a deckemben (ráadásul rövid időn belül nekem is Birtoklást kell majd kérnem). Ráadásul mindezt úgy, hogy ne sebezzek 10-et és ne húzzak 2 lapot (a 8 + reménykedés + megint 8 + megint reménykedés forgatókönyvet nem tartottam túl bíztatónak). A nagy gyűjtőnézegetés közben megakadt a szemem a fekete seregek vezérén, Morganon magán, akinek még soha nem örültem ennyire a torz mosolyának. Gyors fejszámolás (valószínűleg komikus lehetett, ahogy mormogtam kicsit magamban), és már el is indult a buli: A fent levő Életadó és Birka mellé még felraktam 3 fekete lényt, majd két Morgan feltámadva pontosan a maradék 22 lapját elégette a deckjéből, így biztosítva, hogy ha én nem pörgethetem a végtelent, akkor te neked se engedem. Ezt követően ellenfelem be is dobta. A harmadikban az első kör passz-passz után a második körben beindult a játék. Amire most nem kaptam Jégdémont. Ettől az összecsapástól tartottam a legjobban, hiszen nagyon kezdés- és húzásfüggő tud lenni egy ilyen párosítás. 3:0

A negyedik fordulót Schmidt Edit 3 Erdős + Kragorus ködös sárkány deckje ellen játszottam. Abszolút missmatch volt a javamra ez a sorsolás, ráadásul kétszer is kezdhettem. Elsőre válogatást kértem, amit egyből le kellett cserélni egy Birtoklásra, így nem juttattam potenciálisan ködös laphoz, illetve a Birtoklás sem sülhet el rosszul 3 Erdő mellett az első körben. A másodikban kértem egy Esztendőket, hogy ha esetleg Mangó lapulna a kezében, akkor az ne termeljen neki manát. A harmadikban pedig bekértem a szeretett Rúnámat és elkezdtem a hokizást, ami 6 mana és 6 lap esetén (radásul hamar beesett egy Zajos léptek, hogy a ködök és társaik se tudjanak megtréfálni) a győzelemmel ért fel. A második játékban megérkezett régi jó barátom, A pokol szeme (a Válogatásomnak köszönhetően, így biztosra menve a második körben már Rúnát kértem és kipörögtem.) A harmadik kísértetiesen hasonlított az első játszmához. Hozzá kell tennem, hogy Editet jócskán elkerülték a felhőcskék. Egy Thauglorendon segíthetett volna még rajta, bár a Molganoknak köszönhetően valószínűleg ki tudtam volna húzni folyamatos Thaugozás mellett is. 3:0

DSC08887

Következhetett az ötödik forduló, a döntő Horváth Dávid ellen, aki Lassan járj! + Melák párosítással játszott. A kezdésnél sikerült is egy jó 1-est dobnom a nagy izgulás közepette, aminek nem örültem túlzottan (tudtam, hogy Dávidnak benne van a Molitár dobos kombója is, illetve egy Zanzult gigász idő előtt érkezésének se örültem volna nagyon). Az első játékban 1 mana passz-passz után megérkezett a másik jóbarát, a Nyugodt pentadron. Így elpasszolom a második körömet, majd biztos, ami biztos, a harmadikban kaptam egy Óriások földje + Mutáns hegyitroll 8 sebzéses kört. Rúnát kell már kérni, különben bajok lesznek. Így is 4-ért jött a Kupola uram, aminek bedobok 12 lapot a gyűjtőbe (tehát ha át kell adnom, és nem tudok alkotni valamit, akkor meghalok). Nézegetem, már kezdek kétségbeesni, amikor megrontott barátunk kacsint vissza rám. Gyorsan tekerek még 3-at a decken, és megérkezik a hajnövesztők réme, Molgan maga a gyűjtőbe. Pentadron cimboránk vissza a kézbe, a kör elején még olyan haszontalannak vélt A pokol szeme termel manát, majd megkezdődik a pörgés. Az óriás föld így is zavart, mert neki hála egyszerre sok lényt kellett feldobnom, hogy a Birkára – mivel egyből meghalna, ahogy visszahozom a gyűjtőből – még reakcióban rádobhassam az asztalom. Dávid -2-ben is olyan rezignáltan nézett rám, hogy kicsit ráparáztam, hogy esetleg Thaug van a kezében, úgyhogy addig pörgettem a paklit, míg 2 Morgannal meg egy valamivel sikerült valamiféle őrposzt torlaszt kialakítanom. Miután passzoltam, mondta, hogy játsszuk a következőt. A másodikról elméletben készült videó, így azt minden érdeklődő megnézheti majd a Beholder honlapján.

(spoiler alert!) A harmadiknak teljesen megkönnyebbülve kezdhettem neki: Dávid egy Eldüeni vándorral kezdett az első körben, majd egy Nyugodt pentadronnal folytatta a másodikban. Majd a harmadikban egy Zanzult gigász is csatlakozott a fiatalsághoz. Miután realizáltam, hogy max. 1 gyűjtőnövelés fér ki, amiből a 4 értelmes lap biztosan visszakerül a deckembe, így gyorsam bedobtam. 2:1

DSC08888
HKK Blog: Mikor érezted úgy, hogy itt most tényleg meglehet a győzelem? Kitől tartottál a legjobban?

DM: A döntő előtt éreztem úgy, hogy a körülöttem játszó korlátozó szabálylapok közül bármelyik ellen lehet sanszom, legkevésbé Dávid deckje ellen szerettem volna játszani (egy másik Erdős sárkánynak jobban örültem volna). Az egész versenyen Gál Attillától tartottam a legjobban.

HKK Blog: Az élmezőny végül nem sikerült túlságosan változatosra: két ugyanolyan pakli az élen, három Változó környezet a dobogón és jónéhány Bűvös erdős sárkány pakli a top tízben. Van valami szerinted, amin változtatni kéne a formátum kapcsán?

DM: Mindenképpen kitiltanám az előholtakat, mint fajt (amikor engedélyezve lettek, akkor még nem élt az Életadóval a végtelen kombó). Szinte lehetetlen megállítani őket, mert a counter kevés a 30 kötelező fajos lap miatt, az értelmes semmizés pedig sok fajnál teljesen hiányzik (ezzel nincs baj, nem is kell, hogy minden faj kvázi ugyanolyan legyen), így azt is a 15-18 lapba kéne besűríteni.

HKK Blog: Sok helyen úgy játsszák a Veszélyes fajt, hogy 30 helyett csak 24 etnikumhoz kapcsolódó lapot kell használni. Szerinted jobb lenne, ha ez lenne az alapszabály?

DM: A csupán 24 etnikumos lap mindenképpen nagyobb mozgásteret enged (tekintettel arra, hogy sok decknek egyszerűen nincs 30 értelmes fajos lapja, az pedig nem túl örvendetes, hogy ezért szinte minden ilyen deckben elférne 3 Alakváltó ősköd). Ha viszont csak 24 fajos lapra lenne szükség, akkor közelebb kerülhetünk az 52 lapos már-már goodstuff csatamezőkhöz, ami szerintem nem cél egy ilyen formátumon.

DSC08878

HKK Blog: Eddig ügyesen lavíroztál a profiság határán, most azonban az lettél – igaz, egyelőre csak ideiglenesen. A jelenlegi amatőr mezőnyből szerinted kik csatlakozhatnak hozzád legközelebb?

DM: Horváth Dávid már a legutóbbi vegyes egyszínűn elért 2. helyével bizonyította, hogy rövid időn belül a profik között kénytelen ostromolni az első asztalokat. További nevek nélkül azt gondolom, hogy történt az amatőr mezőnyben egy kisebb generációváltás. Ők a kellő versenyrutin megszerzése után (ha gyűjteményük engedi, mindenképpen érdemes különböző jellegű paklikkal indulni, mert teljesen másfajta készségeket kíván egy kontroll/horda/kombó deck forgatása) hamar a profik között találhatják magukat.

HKK Blog: Nyakunkon az új HKK kiegészítő, ami mindig izgalmas dolog a játékosok számára. Mi volt a véleményed az Istenek Viadaláról, és mit remélsz a Világégéstől?

DM: Összességében pozitív az IV megítélése nálam. Kicsit úgy érzem, hogy vannak kategóriák, amiben szerintem elértük a csúcsot. Erőforrásból nem tudom elképzelni, hogy jobb születhet a Kyorg tudásnál vagy jobb counter a Földanya erejénél / Solisarnál. A Zénes lapok közül azért vannak számomra túl erősre sikeredett kártyák (Életadó, Dalnok). A Világégéstől, mint minden kiegészítő előtt azt remélem, hogy kicsit úgy rajzolja át a metagame-et, hogy bár újra kell majd gondolni a deckeket, mégsem kell kihajítani a régi lapokat.

HKK Blog: Utolsó kérdés: ugye tudod, hogy profiként nehezebb lesz bejutnod a Blogligás draftra? 🙂

DM: Ezt jómagam is realizáltam, hogy nagy valószínűséggel így lemaradok a draftról (attól tartok, hogy nem lesz lehetőségem javítanom az eddig megszerzett pontjaimon). A csalódottság mellett korrektnek tartom, ha az ember 5 részvétellel és csupán egy említésre méltó eredménnyel nem ér oda egy 12 részből álló sorozat top helyezései közé.

HKK Blog: Köszi az újabb interjút és gratulálunk még egyszer a fölényes győzelemhez! Hasonló sikereket a jövőben is!

DM: Én köszönöm a lehetőséget!

Csető Zsolt

15 thoughts on “Interjú – Dávid Máté, az élőholt-zsonglőr

 1. Grat DM! 🙂

  Jó volt látni, hogy fajon milyen sok koncepció képviseltette magát! Emiatt én nem támogatnám a 24-re csökkentést.

  Olyan változtatást viszont érdemes lenne átgondolni, hogy faj versenyen ban-t kapjon: életadó, molgan, crimson, quwargok földje, UR. Persze ezt bemondásnál alaposabban át kellene gondolni…

 2. Istenem, ez a DM mekkora hab!

  Á, inkább nem, nagy gratula, megérdemelt győzelem! 🙂

 3. valaki megtudná mondani miért fontos hogy 1 kockadobás legyen a változó környezet mellet?

  idézem
  “A Változó környezet miatt egész versenyen egybe dobtuk a kezdést,”

 4. Így tudja melyik szabálylapot kell kikérni elsőnek a 2. és 3. meccsen, mert tudja ki fog kezdeni.

 5. A videón mintha elfogyott volna a pakli és a Leach élete is fent volt.Így nem kellett volna veszíteni?

 6. most néztem énis a videokat. és a nemzeti döntőben ádám és krisztián videóban leesett az állam.
  1. egyszer ádám nem ütöt a meduzával.. pedig nyert volna köv körben!
  2. még annak ellenére hogy 1. is nagy hiba volt. nem dobta be dobotört és torpedót a végén hannnem passzolt és veszített… ???

  ez mivolt?

 7. Ádám az egyik leggyorsabb a kialakult helyzet átlátásában, mielőtt benézést mondanék, biztos elolvasnám a lapokat amik játékban vannak… 😉

 8. igazatok van azt hörgöt benéztem de attol még ádám nyert volna ha pl kabbert lövi cunter helyet +1 csont és jöhet kincs. és ha kincset nem felejti el használni a rugalmasal megszakítot kör elött! 🙂
  vissza vett volna egy szilmilt és egy titkok tudóját és üt 7et meg lö 2őt törrel ?! 😉
  kicsit lassan vette észre a kialakult helyzetet vagy lehet hogy észre se vette.

  mindenképp bevéte volna magát ezzel az opcióval, persze arra nem lehet számítani hogy jön még 1 hörgö :D, de elötte körbe nyert volna!

 9. Ezek jó meglátások, de csak akkor ha ismered az ellenfél kézben lévő lapjait… Nem szép dolog egy háromnapos versenysorozat utolsó pillanatában lévő versenyző játékát videóról visszanézett (nyugodt körülmények között kiértékelt) elemzés után degradálóan megítélni. Itt nem elnézésről volt szó, hanem egy optimális lehetőség szem elől tévesztéséről egy rendkívül összetett helyzetben, ahol csupa mai játékban nem használt lapról van szó, ráadásul több olyan funkcióval bírt, ami lehetőséget biztosított a teljes gyűjtőből (ellenfél gyűjtőjéből) lapot elővenni. Ha Krisztián nem topdeckel (nem kisebbítve az érdemeit), akkor ez a party döntetlen lett volna így is.
  Kevesen mondhatják el, hogy egymás után két Nemzeti döntőt is játszottak… minimum, hogy picivel több alázattal hozod tudomásunkra jogos észrevételedet, és akkor még elismerően is nyilatkoznánk róla.

 10. nem kell megalázkodnom, nem hiszem hogy annyira nagy lenne a tudás külömbség, ismeri a szabályokat mint ellenfele (még jobban is szerintem!) onnantol fogva az nyer aki jobban húz és az aki észreveszi a ritka megbúvó lehetőségeket., ilyen döntőben nem a tudásról van szó már, itt 90% a húzáson és a kezdő dobáson és dekken van. maradék 10% az ilyen ritka lehetőségek észrevétele, persze saját dekknél nem draft/ frissenbontotton ilyen nem forult volna elő! az 100%

  én nem mondtam hogy rossz játékos lenne Oo
  jó játékos többször bizonyitott is hogy képes jó dekket összerakni.
  csak megemlítettem hogy nyerhetett volna, ezt lehet bunkó stílusban is felolvasni és normálisan is. írásban nem derül ki a hangsúj és az arckifejezés

  valószínüleg védekezésre ment és nem is fordult meg a fejében hogy elköltse a 2 manát mert ott volt a 2 manás lövése. ez egy döntés volt hogy megse nézi a többi lehetőséget kincsel. egy hibás döntés. nem azér veszített mert krisztián jobb volt nála.

  amugy nem beszolni akarok de a nemzeti bajnok nem ismeri az egyik legjobb ikonos képeséget.. a rezisztenciát. kiábrándító volt ezt megtudni.

  elnézést kérek mindekitők aki támadásnak vagy sértésnek veszi.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.