Randomlap

Vajon fognak még valaha paklit alkotni a sárkányok?

Érdekes egy helyzet a sárkányoké. Mindenki szereti őket – nem is véletlen, hisz a legmegkapóbb fantasy kreatúrákról van szó, ráadásul még erejükkel sincs komoly baj, hiszen rendre ott bóklászik közülük néhány az asztalokon. Nax’rahn, a kegyetlen, Ködsárkány, Aranysárkány: az Istenek Viadalában megjelent trió mindegyike szép pályafutást tudhat maga mögött, és mindhárman állandó helyet követeltek maguknak legalább egy pakliban. Felmerül azonban a kérdés: vajon csapatban miért nem állják meg a helyüket? Vagy egyszerűen csak nem merjük megadni nekik a lehetőséget?

sarkanyidomarNem mindig volt ez így. Néhány éve, még az Újjászületés megjelenését követően igazi sárkány-virágkor köszöntött be: olyan erősítést kaptak ebben a kiegészítőben ezek a szárnyas szörnyetegek, ami egészen a versenyasztalok élére repítette őket. Akkoriban szinte elképzelhetetlen volt, hogy etnikum deck hagyományos versenyt nyerjen – pláne a sárkányok, akik sosem képviseltek komoly erőt pakliként a játék története során -, 2008-ban azonban teljesült a régi álmom, és akkori kedvenc paklim hagyományos versenyt nyert – aztán nem sokkal később még néhány másmilyet is.

Ezért is sajnálom, hogy manapság csapatként már aligha éri meg próbálkozni a sárkányokkal: követőjük, a Sárkány úrnő már jócskán megkopott, az összetartásért felelős példányok – vagyis akik ténylegesen paklit csinálnak belőlük – pedig szintén kikoptak a használható lapok táborából. Akiben még látok némi fantáziát, az a Sárkányidomár: egy olyan olcsóbbítás, amely beépített laphúzással is kecsegtet – ez azért még akkor sem hangzik annyira rosszul, ha 2 VP-be (a követő mellett pedig már csak 1-be) kerül.

Lényeg a lényeg: én nagyon szeretném, ha újból jutna némi kohézió a sárkányok számára, és a “magányos spoilerek” mellett néhány olyan darab is napvilágot látna néha, mely az etnikum csapat-jellegét erősítené némileg. Akkor talán a Sárkányidomár-jellegű lapok is kaphatnának még egy esélyt.

Csető Zsolt

19 thoughts on “Randomlap

 1. Lesz majd új sárkány követő és meg van oldva. Manapság sajnos ez az egyik legegyszerűbb megoldás.

 2. Ki kell? Arra gondolok,hogy könnyebb úgy elintézni a dolgot,hogy kiadom újra a követőjüket,minthogy teljesen új lapokban gondolkodjunk nekik. Gondolok itt pl. a mérgező követőre vagy a kyorgra. Nyilván kellenek az újított/új lapok is,de valljuk be,ha a Sárkány úrnő combosabb lenne,nem lenne probléma a koncepcióval,hiszen vannak erős sárkányok.

 3. “Vajon fognak még valaha paklit alkotni a sárkányok?” – kevesebb, mint egy héttel azután, hogy fajon a top10-ben elcsíptek vagy 2-3 helyet.
  Logic.

 4. @Rauvyl: Érdemes lenne az ilyen senkiházi egyszavas komment helyett építő jelleggel hozzátenni valamit. Thx.

  Amúgy meg -bár valóban sárkány pakliként van feltűntetve- gyanítom mindkét pakli az esetek 90%-ban a ‘ködözök-Ködsárkány’ típusú győzelmet tudta felmutatni. Ez aztán a sárkány dekk!

 5. @Rauvyl: A Veszélyes faj rendkívül mérvadó formátum. A Ködsárkányos köd deck + 24 random lap, amik véletlenül pont sárkányok mind, de igazából lényegtelen – az még inkább.

  @galambd: Kicsit félreértetted a dolgokat, én sem tudok új sárkány követőről.

 6. Hát jó, ez félreértés.
  De azért 1 zént kaphatnának a sárkányok. 😀

  @Rauvyl: Az max. papíron sárkány-deck, gyakorlatilag 1 köd deck sárkányokkal kiegészítve.

 7. Ami a sárkányokat illeti: Nekem is szerelem-paklim ez a deck, ahogy én látom, 2 komoly gond van velük:
  1, Nem tudnak beleszólni az ellenfél játékába. Igaz, hogy ez nagyjából más etnikumokra is igaz, de a versenyerős etnikumokra nem igaz, hogy:

  2, Nincs semmi védelmük. Hasonlítsuk össze az éjfattyakkal: Mindketten Repülnek, drágák és nagydarabok. Az éjfattyak viszont olcsóbbítják egymást és még életük is van.
  Ha a sárkányok kapnának egy kis védelmet, vagy vmi beépített countert, stb., biztosan sokra vihetnék szerintem.

 8. A kérdés ez volt: ” Vajon fognak még valaha paklit alkotni a sárkányok?” Akárhogy is nézem, amikor egy 48 lapos, mellesleg jó helyezést elért pakliban 30 volt belőlük, akkor igenis paklit alkottak. Attól, hogy mellette köd lapok voltak, ez még igaz. Nem értem, mire fel ez a vagdalkozás. Ha valakinek a becsületébe gázol egy “internetnyelven” odavetett szó, az inkább ne nyissa meg a böngészőt.

 9. Valóban sárkány pakli néven voltak elkönyvelve, de igazából köd erdők voltak és csupán a Ködsárkány miatt lett kiválasztva a sárkány altípus, mint etnikum.
  Az élőholt pakli sem élőholt pakli…hanem egy sima gyűjtő generáló pakli…

 10. Már ne haragudj, de a vagdalkozást te kezdted a lenéző stílusú kommenteddel.

  Amellett meg tényleg butaság csak így simán elsuhanni, hogy ha a Ködsárkányon nem lenne köd ikon, akkor az egész Veszélyes fajos-sárkányos téma a süllyesztőben végezné (mint ahogy volt is “natúr” sárkány deck – a középmezőnyben).

  És akkor arról már nem is beszélek, hogy a fenti írásban legalább kétszer meg van említve a hagyományos formátum…

 11. Úramisten az ok hogy én összeittam ezt azt és lenne okom akármi hülyeségen hőbörögni,de ti mi a fenét csináltok???:D:D:D:D

 12. Jön egy olyan sárkány is, ami kifejezetten az “etnikumot” erősíti. Persze a magányos farkasok erősebbek lesznek ismét.

 13. Igen, A föld sárkánya kimondottan etnikumos (és beleszólós is) lesz, a Folrang is jobb sárkányokhoz, mint amúgy. Követő most nem lesz új, de a közeljövőben lehet.

 14. Szerintem a sákárnyoknak nem csapatot erősítő 1-2 lap kell, hanem inkább valami olyan közös képesség, ami a faj minden egyes tagjára jellemző lesz. Ezt szerintem inkább a hosszabb távon kiadott új lapokkal lehetne elérni, de ha erre nincs lehetőség, akkor lények helyett inkább nem-lény lapok formájában képzelném el. Pl ki lehetne adni oylan lapot, ami a leheletekkel kombózik (manát ad lehelések után vagy dupláz/tripláz) vagy olyan azonnalit (akár reakciót) ami a repülő lényeket forrás immunissá és sebezhetetlenné teszi az adott körre (értitek, fenn vannak a levegőben).
  A gond az, hogy jelenleg nincs különleges, csak a sárkányokra jellemző képesség, csak a repülés és a lehellet, ezért javaslom az ezekkel való kombózást.

 15. Ahhoz mérten, hogy a Behóson eddigi pályafutásom második legjobb helyezését értem el ezzel az úgynevezett sárkányos köddel, különösebben nem vagyok büszke rá, mert csak a formátum teszi lehetővé, hogy ez a pakli ennyire jó legyen. Ha nem lenne a Ködsárkány-Alakváltó ősköd-Aranysárkány trió, legfeljebb középmezőnyre lettem volna jó, és az egész verseny során azt éreztem, hogy nagyon nehézkes, tesze-tosza, életidegen összeállítás ez, és csak a ködöléssel előrántott Molgan/Leszáll a köd/Köd/Ködmön hozott vissza mindig nyerő pozícióba.

 16. @Nash
  Érthető, én is csak ezért szerepeltem jól a Köderdős polip paklimmal vidéken. 😀

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.