Mennyi? 30! – avagy kombó pakli az 5×9-es versenyre

Megmutatjuk, hogy mi mivel játszanánk az egyedi Dungeonös versenyen.

November 2-án egy igazán különleges formátumon játszhatnak majd a játékosok a Dungeonben. Ez nem más, mint a jó öreg 5×9-es verseny, bár itt most kivételesen nem a színbeli megszorításra kell figyelni, hanem a különböző laptípusokra, ugyanis a pakliépítésre vonatkozó szabályok a következők:

A verseny a hagyományos formátumra épül, és az engedélyezett lapok, követők és szabálylapok szempontjából nincs semmiféle változás. De a paklidat úgy kell összeállítanod, hogy 5 féle különböző laptípusból kötelezően 9-9 darab lapot kell használnod!

Amikor elkezdtem gondolkozni, hogy mivel is játsszak, rögtön több ötletem is felmerült, aztán szinte egytől-egyig azért vetettem el őket, mert a köderdő bizony nem kicsit pakolászta el őket (bad news: a verseny sajátossága miatt nincs Mező). Igen, úgy gondolom, hogy erre a formátumra bizony ez lehet az abszolút nuts, szóval olyan paklival kell indulni, ami alapból is jó eséllyel meg tudja verni. Így esett a választásom egy olyan paklira, amit a fent említett deck elég nehezen tud kezelni. Ha követtétek az eseményeket mostanában, akkor láthattátok, hogy a Változó környezet vs. Bűvös erdő harca nem az utóbbi javára billen, szinte minden ilyen matchupot a köri tud nyerni.

Oké, oké, van egy szabálylapunk, viszont nincs paklink. Ez baj! Úgy érzem, hogy a jelenlegi metában jól megállhatja a helyét egy zanszilánkos összeállítás: én a klasszikus Időzített gombás változatra gondoltam. Nyilvánvaló így, hogy az egyik laptípus ,amit használni fogunk az a tárgy. Egy zárójeles gondolat itt főleg azoknak, akik korábban nem játszottak ezzel a paklival: miután mi egy 30-at sebző kombóval szeretnénk nyerni, így óriási ellenfelünk lehet egy Arochos pakli, rajta baromi nehéz átmenni. Én ezért szorgalmazom egy másik nyerés beépítését is – tudom, szerelem, de nem múlik, használjunk Főnix hercegeket. Hogy miért? Korábban kifejtettem, hogy szerintem az egyik legjobban figurázható lapja a játéknak, hiszen két herceggel iszonyat manővereket hajthatunk végre (egyik a gyűjtőben, másik az asztalon, lövünk, feltámad a gyűjtőben fészkelő, majd a passzívat feláldozzuk valaminek, és így folytatjuk a bulit, amíg van minek áldozgatnunk a hercegeinket). Főnixekkel tehát lehet esélyünk az Arochos ellen is!

batyuVisszatérve, hogy milyen tárgyakat használjunk még (tehát még egyszer, főleg áldozós költségű tárgyakat keresünk): lilából a nagyszerű Ében kehely, pirosból pedig egy, védelmet és erőforrást biztosító Tirranda batyuja és erőforrás-fölényt alapozó Szithon vérfókusz jusson eszünkbe. A batyu használatával azonban nagyon kell vigyáznunk, hiszen előfordulhat, hogy kulcslapot nekronozunk neki (rajta kívül más lappal aminek nekron költsége van nem is játszunk). A tárgy szekció betelt, én nagyon szeretem használni a sokak által haszontalannak ítélt Zanaranit is, de tény, hogy a fenti tárgyakra most nagyobb szükség van.

Ha már említettem, hogy Főnix hercegekkel játszunk, akkor a második laptípusunk is eldőlt, szörnyen jó szörnyeket szeretnénk a csibék mellé játszani. Miután az Időzített gomba önmagában lassú és csak 4 kör alatt nyer, mi pedig mohó módon azonnal szeretnénk harminccal megkínálni ellenfelünket, így ezt egy jókor elsütött Megfelelő alkalommal tehetjük meg, s bár gyakran sajnos nem lesz majd ott a kezünkben, viszont a mostanában versenyen keveset látott/használt (talán a ködözés miatt) Csuszpit focsuszg segíteni az előkeresésében. És itt van megint egy jó kérdés, mi kerüljön az utolsó három helyre? Itt komolyan gondolkodóba estem, hiszen a Manaevő féregnek kell párbajoznia a Varkaudar merénylővel. Mindkét lappal az ellenfelünket szeretnénk akadályozni (igen, túl kevés a hely az ellenfelet mefogni, feltartózatatni). Míg a féreggel az ellenfelünk tud számolni és a korai pörgést fogja, addig a varkaudar váratlanul érheti és még tirranda batyujával is remekül működik, nem könnyű a döntés, de amikor ezt a paklit rakom össze mindig Vámos Csabi bölcsessége jut eszembe: nincs mese, itt három kör alatt nyerned kell. Ez így igaz, nincs idő merénylőre tartogatni 2 vp-ket, ráadásul a féregből az első körben jöhet batyu vagy kehely.

mincserAz előző sorokból kiderült, hogy a harmadik laptípus amit választunk az az azonnali. Tulajdonképpen instantok terén baromi jól áll a pakli, túl jól is, kétszer ennyi helyre lenne szükségünk! Ami biztos, hogy Megfelelő alkalommal játszani fogunk, viszont belőle nem érzem szükségesnek a maximális mennyiséget, hiszen Csuszpitunk is lesz, illetve lesz még később lap amivel elő tudjuk keresni. Nagyobb probléma, hogy a maradék hét helyre mi csatlakozzon a csapatunkhoz? Counterekkel, leszedésekkel vagy esetleg erőforrásokkal bővítsük repertoárunkat? Nem könnyű a döntés! Ki Cselt vet vihart arat vagy hogy is van a mondás? Mindenesetre Cselvetéseinkről semmiképp sem szabad lemondanunk. Marad négy helyünk. Counter vagy Kyorg tudás, Kyorg tudás vagy counter? Alapból én az erőforrás mellett tenném le a voksomat (védekezni, bár nem minden ellen, de Tirranda batyujával is tudunk). A maradék egy helyre pedig Minőségi cserét használnék, tök jó kidobni vele egy herceget vagy manaevőt, illetve a kombó hiányzó részét a kezünkbe vehetjük, ha kell.

Maradt tehát két laptípus. Miután kontroll-kombó paklink van ezért úgyszertart gondolom, hogy a következő az általános varázslat, amit feltétlenül használnunk kell. Mindenek előtt arra kell felfigyelnünk, hogy a paklink nem igazán (egyáltalán nem) tud még lapot leszedni. Erre pedig mindenképpen szükség lesz, hiszen ki tudja, egy ilyen speciális formátumon elég sok zavaró papír szembejöhet akár alapból is (pl. Ősi béklyó). Kezelésükre használjunk Zan szertartást (vele manát is tudunk szerencsére termelni, illetve ha nagyon nagy szükségünk van rá kereshetünk is vele). Igazából elgondolkodtam Isteni kegy és Thu’zad utazása használatán is, de miután nem minden esetben tudjuk megvédeni lapjainkat (csak Cselvetésünk és Tirranda batyunk van) ezért ezek használatáról lemondtam, hiszen ha bepróbálkozunk valamelyikkel és létrejön az szuper, ha nem akkor pedig könnyen lehet, hogy kikaptunk (ha ez a második körben történik). Be kell, hogy valljam kis gondban voltam általánosaink maradék részének kiválasztásával. Akik végül bekerültek a csapatba, csak annyit mondanak Gá! Bizony, ők a káosz egyhangú libái, építőként dupla erőforráshoz juttatnak minket, de szimplán az őrposztot is eltorlaszolhatjuk velük. Sokan szeretik ilyen (vagy hasonló) pakliba használni a Királyi adót, viszont én nem nagyon szeretem azt a papírt. Első körben tény, hogy jó, de nincs rá különösképp szükség. Úgy gondolom, hogy egy ötödik színt kell becsempésznem a pakliba (és így az utolsó típusunk is kialakult), méghozzá a barnát. És ha már barnáról beszélünk milyen általános varázslat jut mindenkinek az eszébe? Hát persze, hogy az Apró kívánság, mellyel tulajdonképpen számtalan szituáció megoldható.

misztiqMiután az általános kategóriánál egy ötödik szín is a pakliba került, így kénytelenek leszünk Mikulással (Mardakor Misztikussal) is játszani, vagyis kalandozó lett az ötödik laptípus. Ez amúgy teljesen beleillik a pakli profiljába, hiszen egy nagyon erős keresésünk itt is van, méghozzá Harq al-Ada. További probléma merül fel, ha ellenfelünk egy Thauglorendont tartogat a kezében, nem árt valahogy kiszedni, hiszen a harmincat hatra redukáló sárkány közel sem a barátunk, és nem biztos, hogy a kehellyel ki tudjuk dobatni, így én még dobatással játszanék: Őrült Szajonnal mindenképpen, és ha szeretnénk Tébolyodottat vagy Lélekszolgát rakjunk még be (attól függően, hogy mi az, amitől tartunk). Paklink így elnyerte végleges formáját, nézzük át még egyszer.

A pakli

szabálylap: Változó környezet (Ősi rúna – Szűk esztendők – Zarknod bilincse – Birtoklás)

3 Időzített gombavaltozo
3 Tirranda batyuja
2 Ében kehely
1 Szithon vérfókusz

3 Főnix herceg
3 Csuszpit
3 Manaevő féreg

3 Cselvetés
3 Kyorg tudás
2 Megfelelő alkalom
1 Minőségi csere

3 Zan szertartás
3 A káosz egyhangú libái
3 Apró kívánság

3 Tébolyodott
3 Őrült Szajonn
2 Harq al-Ada
1 Mardakor misztikus

45 lap

Úgy gondolom, hogy ezen a versenyen megéri ilyen, vagy ehhez hasonló paklival játszani. Néhány gondolat még zárszónak:

 • Ha valaki nagyon nem érzi a fehéret, annak a barnát ajánlom, olyan remek lapok kaphatnak így helyet mint A butaság terjedése vagy Zilak-din főkancellár.
 • Side-ba mindenképpen készüljünk Edralian ellen, illetve leszedések sem ártanak pluszba, azzal elég gyéren állunk (Thu’zad felismerése kíváló)

Csak ügyesen!

Egyed Dávid

5 thoughts on “Mennyi? 30! – avagy kombó pakli az 5×9-es versenyre

 1. Szeretem az ilyen jól átgondolt pakliépítési levezetéseket.Én is hasonlóan szoktam elindulni a tervezés útján(sokszor csak egy narancssárga papír az alap) gyakorta.
  Jó kis cikk lett.Grat!

 2. Mondjuk kombó lévén én nehezen hagynám ki a válogatást a 4 szablapból.Talán az esztendők kárára próbálnám betenni.

 3. Úgy emlékszem, hogy a dal pakli is jól muzsikál egy ilyen formátumon és szintén zénes alapokon nyugszik.

 4. Így igaz, jó lehet a dal is (ahogy az Arochos is szerintem), ezért szükség lehet az esztendők védelmére.

 5. Nagyon jó pakli Dávid, tele kombinációkkal. 🙂
  Merénylőt valahogy beleerőltetném. -1 féreg, -1 csuszpit

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.