Eljött a kalandozó-kontroll ideje?

Rengeteg új lehetőség nyílik meg a felújításra kerülő A kalandozók védőszentjével.

Megkezdődött az egy hónap múlva megjelenő új HKK kiegészítő, a Világégés előzetes-kampánya, így a játék hivatalos weboldalán már most megismerkedhetünk néhány lappal a november végén támadó friss adagból. Ezek közül most a felújított A kalandozók védőszentje felett elmélkednék egy kicsit.

kalandozokvedoszentjeA kalandozók legutóbb a Végzetúr kiegészítővel kaptak komoly erősítést, ahol a végzeturak megjelenése egy csapásra a játszható paklik közé hozta az évek óta elfeledett csapatot. Akkoriban az olyan lapokkal, mint a Crimson vagy a Danielle Wildrose egy kombinatív, pörgős pakli alakult ki, mely a végtelen-közeli kombókra is lehetőséget nyújtott, és összességében is elmondhatjuk, hogy azóta is ez a vonal dominál, ha kalandozó deckről beszélünk. Jött persze még egy s más: a laphúzós Halafír, a dedikált Hívó kürt, vagyis a Bufa szimbóluma, vagy az igen kemény lénytápolás, A hősök ideje, de összességében elmondhatjuk, hogy komolyabban nem változott a kalandozó pakli képe – használni is inkább csak korlátozott környezetben merték őket ennek megfelelően a játékosok.

orult_szajonnMost egy csapásra megváltozhat minden: az új A kalandozók védőszentje – olcsóbbításának hála – önmagában rengeteget erősít az elmúlt években megjelent kalandozók nagy részén. Ha végignézzük ezen típus aktuálisabb lapjait, akkor láthatjuk, hogy túlnyomó részük két varázspontért érkezik, ami azt jelenti, hogy az új követővel a használható kalandozók költsége lényegében meg fog feleződni. Ez utat nyithat számos új paklivariáns számára: a kombósabb vonal mellett létrejöhet egy ütőképes kalandozó-horda, amely sebességével veheti fel a versenyt a többi deckkel, de ennél is érdekesebbnek tartom a kalandozó-kontroll felbukkanásának lehetőségét.

Több olyan kalandozó is van, amely 1 VP-s lényként egy hagyományos kontroll pakli spoilerére emlékeztető erősségű lappá válik. Egyért dobatni kettőt? Az Őrült Szajonn és A tébolyodott immáron erre is képesek lesznek. Egyért húzni azonnal két lapot? Halafír, illetve a megújuló Bölcs tanító is ezt tudják. Könnyedén telepakolhatjuk majd a paklinkat univerzális kalandozókkal, melyek potom 1 VP-ért már nagyon komoly játékerőt képviselhetnek, és ki tudja: talán még a Felnövekvő nemzedék is befurakodhat majd napjaink csúcscounterei közé – persze csak ebben az összeállításban.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen szabálylapok dolgozhatnak össze jól A kalandozók védőszentjével… Ti milyen lehetőségeket láttok az új követőben?

Csető Zsolt

11 thoughts on “Eljött a kalandozó-kontroll ideje?

 1. Őszintén szólva nem látok nagy potenciált a kalandozó követőben, sem a kalandozókban. Korlátozott formátumon eddig is el lehetett indulni a jó öreg mezzőverrővel, de ennyi.

  Kb. olyan, mint a galetki követő. És hol van a galetki pakli?

  Egy roxxal hasonlítsd össze érezhető a külömbség, de egy köd követőt is erősebbnek érzek 2 dolog miatt soha nem lesz top pakli. 1. 4 lappal kezdesz 2. be lehet lőni.

 2. Igen én is a roxal hoznám párhuzamba,Kb ugyanazt tudja majd a deck.Ha kezd tud nyerni, ha nem akkor törik a követőt és óriási tempót veszít.Mondjuk 5 követő szinten lehet benne még kraft,de okosan össze kell tenni a decket. Meglátjuk mi jön még ki.:P

 3. jó-jó, de a galetkik is kemények ha él a követőjük. 🙂 … nem veszem el Barti kenyerét. 😛

 4. Nem csak top versenykörnyezetben kell gondolkodni. Ezt a játékot nem csak az a 100-150 ember játssza, aki eljár a pesti versenyekre. Nagyon sokan vannak még játékosok rajtunk kívül is, akik viszont szívesen forgatják a kalandozókat. És ez így van a játék indlása óta, és valszeg így lesz mindaddig, amíg lesz HKK.
  Ez a követő egy univerzális kalandozó támogatás, ami bármilyen felfogásban összerakott kalandozópakli mellé odatehető.
  Nekem mindig a volt a bajom a végzetúr/kalandozó paklival, hogy nem volt melléjük igazán használható támogatás. Persze tegyünk melléjük rúnát, de a rúna védelem, nem támogatás.
  Amúgy szerintem a követőlövés egyre inkább a bátrak sportja manapság, néhány ritka kivételtől eltekintve, amikor egyszerűen muszáj leszedni a követőt. Én ettől egyáltalán nem paráznék.

 5. Hozzácsapunk egy lassan járjt!, arkhon, ahriman, pondi az ősmágus, csodatevő fenyő zoárd, zsoldoskatona, párbajhős… egy jó kis mókapaklinak is kiválló

 6. Én látok benne fantáziát. Szerintem lehet vele majd jó eredményt elérni, nekem van is rá ötletem 🙂

 7. Én Lépéselőnnyel vagy Manaáramlással tudnám elképzelni ezt a követőt, ha 3 lapos verzióban gondolkoznék.
  A Lépéselőnynél ha sok zanszilánk kalandozóval játszok, akkor nagy eséllyel ki tudom rakni mind a 3 kezdőlapomat, amiket az ellenfél legfeljebb Földanya erejével tud megfogni.
  A Manaáramlásnál már fixen egy kallert tudok kihozni (ha nem húztam ZSZ-t), de a kezdeti VP- és ütési előny miatt ez is megéri. (pl egy Dharosz után már nem fog követőt lőni)

 8. A Manaáramlás jópofa ötlet, nagyon sokat számított, hogy kezdek-e. Csak azok a fránya védekezéses lapok 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.