A HKK legjobbjai – Tharr leszedések

Tharr korábban nem tartozott a kontroll színek közé, azonban az utóbbi 1-2 évben a játékosok szívesen választják, nem véletlenül.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. A második kategória a leszedéseké – Tharr következik a sorban.

vegkepp_eltorolniNézzük Tharr legjobb leszedésit, kezdve ismét a varázslatokkal. Az egyik kedvenc leszedésem volt sokáig a Végképp eltörölni. A semmibe lövése nagy fegyvertény a mai játékkörnyezetben, az egy manás lapokat pedig ingyen el tudja intézni. Ha már a semmibe lövésről van szó, hasonló egy kicsit az Exterminálás. Ő már egy öregecskébb lap, azonban nem érdemes elmenni mellette. A játék elején olcsó, majd folyamatosan drágul, de az igazi csemege benne, hogy semmizni is tud. Szeretjük az olyan lapokat, amelyek “ajándékba” még semmiznek is. Az instant leszedések között találjuk A Semmi hívását. Ismét egy semmibe lövés, és mindezt pofátlanul kevés manabefektetéssel teszi. Sajnos a három nekron sok paklinak eléggé fájdalmas is lehet – a Lassan járj! paklik szerették nagyon. Ha elég sok új vérfarkas érkezik, akkor A semmi mesterés – Lassan járj! pakli még feltámadhat, és oda hasznos lap. A Zu’lit kincsében megjelent Pajzszúzás annak idején bivalyos spoiler volt. A régi Thrax mellett a második leghasználtabb leszedés volt. Sajnos mai szemmel nézve már igencsak gyengécske, de azért említés szinten megemlékeztem róla. Az Elözönlés Erődemonstrációja is képes lapot leszedni, de sajnos sosem szerettem az olyan kártyákat, amelyek képessége függ az ellenféltől. A nemrég megjelent Kétszer kettő viszont egész ügyes. Sok jelzőtől tud minket megszabadítani, vagy két laptól, de ez még nem elég, hiszen pluszba még ő is semmiz. Egész szép semmiző szekciója van tehát a barna istenségnek.

goblin_kutatoÉrdekesebb lap a Goblin mágia. Megjelenésekor mindenki nagy szemekkel nézte, hogy “hú, csontért tud leszedni” (kvázi ingyen!), de azért a gyakorlatban láttuk, hogy mégsem emelkedett a csúcskategóriás lapok közé. Az egyik kedvenc varázslatom volt sokáig a Gaddar ultimátuma. Szépen megnyomjuk més jó eséllyel két lapot is megoldunk vele, valamint elzárjuk az ellenfelet arra a körre. A mai napig ott vannak a mappámban megbecsült helyen, és ha úgy adódik, be-be ugranak a paklijaimba. Ha jól körülnézünk, vannak még közvetve vagy közvetlenül lényt vagy játékost sebző, varázslatok pl. Sziklarepesz, Szepuku vagy éppen a Moa fegyvergyár. De sajnos kikoptak a versenykörnyezetből.

A lények között is szép számmal találhatunk egészen ügyes leszedéseket. Kezdjük mondjuk az Arató csattanattal. A keltetős paklik kedvenc leszedése volt, eljöhet még újból az ideje. Az óriások közül a Zanzult gigász képes a nevéhez híven gigászi módon lényeket leszedni, de ha épp nincs más dolga, oda is könyökölhet egy nagyot az ellenfél oldalába. Nem csak óriásoknak van leszedése, a goblinok is elég jól állnak ezen a téren. Kezdve a Goblin vezérrel aki két csontért képes egy lapot eltüntetni, de a Goblin takarító is egészen optimális tud lenni, ha van elég csontunk, és persze ne feledkezzünk meg a Goblin kutatóról, aki nem csak a lényeket tudja nyakon csípni, hanem az ellenfél életpontjait is gyorsan tudja csökkenteni. Ha kicsit mélyebbre nézünk, megtalálhatjuk az Ostoba goblint, ami igaz csak visszakevertet, de van szituáció, amikor ez hasznosabb, mint a leszedés. A lények megoldásában nagyon jó Smack, a tisztogató. Kijátszáskor egy bármilyen lényt elkap és karóba húz.

moa_fenyvetoNézzünk körül a tárgyak között. Moa fényvető – jé, ismét egy semmibe lövés. Ha pedig épp nem kell leszedni, akkor 7!… akarom mondani 6! Közkedvelt lap a Ryuku harci szekér. Egy lény passzivizálására már érkezik is, akár két lapot is magával tud rántani. Probléma az lehet, ha nincs KF-elni tudó lény az asztalon (az is elég, ha az ellenfélnél van!). Lényleszedésnek tökéletes a Fókuszpenge is. Jön, és sok esetben a befektetett csontot is visszaszolgáltatja, valamint az a +4/+1 sem elhanyagolható.  Ami még eszembe jut, az a frissen bontott, illetve draft versenyek kedvelt leszedése, a Hurok, elhúzódó játékoknál sorsdöntő lehet.

Az épületek között az Univerzális kaptapultállomás, ami ért a leszedéshez, ráadásul mindjárt lapot szed le. Valamint a Gyilkos erőd lesz még a mi emberünk, ami kivégzésnek sem utolsó, de ha épp nem kell, akkor elpörgetjük Szellemszolgának.

Az 5 legjobb Tharr leszedés, szerintünk: Végképp eltörölni, Kétszer kettő, Ryuku harci szekér, Goblin kutató, Moa fényvető

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak a Tharr leszedések közül. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül? 

Varga Károly

 

7 thoughts on “A HKK legjobbjai – Tharr leszedések

 1. 5. hely nálam inkább egy Exterm vagy egy Zanzult gigász. De ezen nem veszünk össze 🙂

 2. Nálam is. A fényvető inkább az ölés szekciót szokta erősíteni, bár egy-egy rezisztens lényt is jó vele elkapni.

 3. Pajzszúzás soha nem volt bivalyerős spoiler, amikor kijött akkor se. Közepesnél erősebb lap volt. 10-ből olyan 6-7, inkább 7 körüli.

 4. Pajzszúzás jó lapnak volt kikiáltva a megjelenéskor, aztán mégsem használták az emberek.
  Nálam amúgy befér top 5-be a gyilkos erőd, bár ölni jobban szeretek vele, mint lapot szedni. 🙂

 5. exterminálás mehetne 3. nak. elég erős 1. körbe ingyen másodikba 1 ért. 1 lapot semmibe küldeni és 2-t kisemmizni, épenséggel a gyüjtős dekkek ellen mecsofritó is lehet a játék elején (kombó kiiktatásával)
  meg amúgy is manapság semmizés nélkül játszani kész öngyilkosság 😀

 6. uj exterminálás
  ősmágia
  idézési költsége 2vel kevesebb mint ahányadik kör van de max 2
  célpont max 4vp idézési költségű lap a semmibe kerül.
  és célpont gyüjtőböl max 3 lap a semmibe kerül

  na ebből kéne 3, odatenne a traxnak is 😀

 7. Gyilkos erőd ügyben érdemes lesz olvasni a jövő heti beharangozót a hkk.hu-n 🙂

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.