Tíz év – Zarknod kovácsa

Egy évtizede dolgozik már Zarknod műhelyében Zarknod kovácsa.

Tíz éve jelent meg a Zarknod műhelye névre hallgató Zén kiegészítő, mellyel egy rendkívül érdekes követő került be a játék körforgásába: Zarknod kovácsa a lényre rakható tárgyakra építő koncepcióba igyekezett életet lehelni.

zarknod_kovacsaA játékosok nem sokkal a megjelenés után rájöttek, hogy a követő által tálcán felkínált lehetőséget kár kihasználatlanul hagyni, így hamar bekerültek a drágító szabálylapok a Kovács mellé – leginkább három darab Bűvös erdő személyében, hiszen így lehetett a leginkább maximalizálni a lap erejét.

Igazán népszerű pakli sosem volt az efféle tárgyas koncepció, de egy-két darab azért rendre felbukkant belőle a versenyeken. Akkoriban olyan tárgyak dukáltak mellé, mind a régi Gyilkos pöröly, a Tharr keresztje, a Moa stuki vagy az Izzó lemezpáncél – utóbbi hatalmas spoiler volt ebbe a pakliba, hiszen 1 VP-ért cantrip megoldott egy lényt három Bűvös erdő mellett. És ha már előkerült a követő laphúzós képessége: mindenképpen meg kell említeni, hogy az ellenfél leesett tárgyaira is húzhatunk, ami még különlegesebbé teszi a lapot.

gyilkosMa már nem igen látjuk versenyeken a Zarknod kovácsát, aminek igen egyértelmű oka van: az Átkozott követő csúnyán elbánik a paklival, hiszen amíg a 15 ÉP-s belövés még egy-két jól irányzott párbajjal meg lehetett oldani, addig a legfőbb mankó ingyenes belövése már jóval nagyobb problémát jelent. Ennyire azonban szerintem nem rossz a helyzet: Egyed Dávid is tett egy bátor próbát a deckkel az idei Nemzeti Bajnokságon, és a Csodatevő Fenyő Zoárd, na meg persze az Istenek Viadalában debütált remek KF-es tárgyak mindenképpen erősítést jelentenek számára.

Ha tehát valaki meglepetést szeretne okozni, akkor még mindig megteheti ezt a kissé megkopott, de önmagában még mindig erős Zarknod kovácsával – a Törpe hős, Arzgul és a többi törpe-pajtás jól érzik magukat az elvarázsolt erdőkben is.

Csető Zsolt

7 thoughts on “Tíz év – Zarknod kovácsa

 1. Biztos sokan vannak a HKK-ok közt, akik nem tudják, hogy miért épp Zarknod kovácsa ilyen érdekes, hogy követőként megjelenhetett a lapokon. Vajon miért nem lehetett mondjuk Gruangdag vagy valaki más, ismert emblematikus figura “kovácsa”?
  Zarknod ónixpiramisában megszerezhető a jog, hogy a drakolder nagyúr kovácsai legyártsák a karaktereknek a mesés páncéldarabokat, amiket a Túlélők Földje játékosok “faji páncél”-nak hívnak. Minden kalandozó faj páncélja másként, más-más alkotóelemekből készül, de mind ugyanazt tudja: valamennyi eleme segítséget jelent az éjfattyak, vagy ahogy a Thargodanok elnevezték őket, tl’urlangok elleni harcban.
  Bizony, azokat a tárgyakat, amiket Zarknod kovácsai el tudnak készíteni, azokat senki más nem képes kikovácsolni.

 2. Engem nagyon meglepett Dávid próbálkozása a nemzetin, én nem tartottam ennyire erősnek még a hozzá tartozó lapokat, azt hittem várni kell még valamennyi erősítésre a koncepcióhoz, hogy erős pakli legyen a kovácsos erdő. Úgy néz ki, tévedtem.

  Remélem az új kiegészítővel még erősebb lesz ez a pakli, akkor már én is bemerészkedek az erdőbe kovácskodni. 🙂

 3. Imádom a paklit én is! 🙂
  Annyit hozzáfűznék még, hogy tényleg nem érdemes mostanában kísérletezni vele, főleg Molgan miatt, sajnos ha kiszenvedsz egy lényt 5-ért, és azt 1-ért megoldják nem egy nagy biznisz…bár ki tudja, a horgonyos lények menők! Ork zászlós ftw!

 4. Azért szeretem ezt a rovatot, mert pont azt az időszakot boncolgatja, amikor épp nem játszottam (boszkir, zarknod kovácsa… 🙂 ).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.