Nil herceg az X-faktorban

“Lázadni a dalnok ellen fél éve volt menő!” – Mofe

Mofe barátunknak bizony lehet, hogy igaza van, azonban felmerült bennünk néhány gondolat ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Hihetetlenül gyors volt a formátum, amit főleg annak köszönhető talán, hogy kevés ellenlappal játszhattak a játékosok (a legnépszerűbb választás 3 Solisar aurája, 3 Az erős ereje, 3 Cselvetés volt).

asdalnokDöbbenet, hogy ez az egy lap mire képes önmagában, onnantól kezdve, hogy létrejön az esetek igen nagy %-ban megnyeri a játékot. Baromi nehéz védekezni ellene, hiszen dobatással szinte eredménytelenek vagyunk (a nem szabálylap alapú drágítás még szóba jöhet, már ha létrejön a töménytelen mennyiségű counter mellett). “Régen nem voltak olyen kombók a játékban, amik hasonlóan erősek voltak az adott metában?” – merülhet fel a kérdés az egyszeri játékosban. A válasz az, hogy régen is sok kombópakli indult a versenyeken, legyen ez akár Boszorkánykirályos (Tükörsólyom – Asylux átka/Vadítás), Morq Fan Goros vagy bármelyik más a számtalanból, egyikkel sem volt ilyen egyszerű elindulni (talán a fangor kombó állt ehhez a legközelebb, ami Elözönlésből már a harmadik körben elég terrort tudott rakni az ellenfélre HA nem volt lénye). Itt semmi ilyen feltételnek nem kell teljesülnie, szépen lassan hátulról lelövöldöz bárkit. A probléma sokszor az, hogy ha nem mirror vagy más kontroll vagyok, akkor 1 vp-ből nem, vagy csak nagyon nehezen tudom megállítani (persze van, hogy nincs is 1 vp rá).

Persze a pakli Ősi rúnával a leghatásosabb, mégis felmerül a kérdés, vajon mi lesz itt az új kalandozó követő mellett, amikor már a dalnokot sem lehet megakadályozni?

Én mindig szerettem a kombókat a játékban, ha lehetett elindultam még nem annyira kiforrottakkal is, mert kíváncsi voltam, hogy hogyan is működnek, jó volt velük gondolkodni. Kérdezem: a dalos kombóhoz mennyit kell gondolkodni? Pontosan: semennyit. Egy algoritmust kell ismerni.

A tegnapi versenyt végül Klujber Balázs nyerte meg Átkozott követős dal dekkel, veretlenül.

Ismerjük az álláspontot, nem nerfelünk lapot, vagy így marad, vagy tiltsuk ki. Ti mit gondoltok, mi lenne a játéknak jó megoldás?

Egyed Dávid

ps: persze érdemes lesz megvárni, hogy az új kiegészítővel milyen lapok jelennek meg ami megakadályozza a “pakli világuralomra törését”.

60 thoughts on “Nil herceg az X-faktorban

 1. Yeti remetét, groboxot, xenó bilincsmestert neki és nem értem hol itt a probléma 😛 😀

 2. Már a Behós fórumon is irtam, a tegnapi 5×9 formátumra nekem is az első szóba jöhető választás a Dal pakli lett volna. (sajnos nem tudtam részt venni a versenyen)
  Teljesen optimáli pakli összeállítása van ide!
  A második deck amit összeraknék ide, az az “anti-dal” pakli! 😉 (Yeti remete és társai)
  Kérdéses persze, hogy elég Nil herceg dalos barátait kapok e a sorsoló algoritmustól! 🙂

  Szerintem még kár tiltani/nerfelni a Dalnokot a Világégés előtt! Ki tudja mi jön ki ellene!?
  A januári Behóson úgy is lehet szavazni az új tiltandó lapokról!
  ( bár én csak extrém helyzetekben vagyok a tiltás híve és sztem ez még nem az)

  ui: keresek 2 db Dalnokot cserére! 😉

 3. Dal dekkel mentem, 0-2 után off..tökmindegy mivel mész, lényeg, hogy válassz egy T1-es dekket és legyen sok mázlid, ennyi.

 4. Közvetlen az új kieg. előtt sztem sem szabad tiltáson/korlátozáson gondolkodni, majd utána, ha nagy lesz a gáz.

  Egyébként engem emlékeztet ez valamire…a Káoszkatlan utáni szkritter kombós paklira…Dávid, te akkor még nem játszottál? Nagyon hasonló volt a szitu, egy algoritmus mentén kellett végigvinni a játékot és az akkor még pakliból kereshető Szkritter esélylesők révén egy olyan kombót lehetett kialakítani 6 vp-ből, amihez csak a Númak királynő kellett. Itt ugyanez a szitu. Igaz, ide talán eggyel több vp kelle, de 5 lapot kell az elején behúzni és 3 manából már szép dolgokat csinál a deck. És megjegyzem, hogy ez 8 éve volt…

  Akkoriban természetesen nagyonis indokolt volt az Esélyleső korlátozása és a pakli megölése.

 5. Szerintem hagyományos környezetben nagyobb szerepe van a szabálylap/követő kiválasztásának (a dal decknek). Ha rúnázik a követők (rox) vagy az 5lapok (sokszin, terrga) indulnak elég nagy eséllyel ellene, ellentétes esetben pedig a korlátozó szabálylapok verik tönkre.

  A tegnapi egy eléggé különleges eset volt, korlátozó szabálylapok híján, 9 azonnali mellett elég könnyen tudott érvényesülni, de személy szerint hagyományos versenyen nem indulnék már el dal deckel, vannak stabilbb deckek, ráadásul az élvezet amit nyújt elég csekély (először játszottam dal deckel versenyen).

 6. Az a gond, hogy a meta általában kitermeli magából a megfelelő ellenpaklikat, és a játékosok is ráunnak általában egy-egy top3-as paklira. Aztán a meta változik, reagál a top paklikra, és a top paklik már nem is olyan top3-asok. A meta nem véletlenül tolódott el a drágító szabálylap – változó környezetes/rúnás hoki – követős/5követős felállás felé. Ebben a meta változásban komoly szerepe volt a dal deck-nek is. Egyrészt ez a felállás is egyféle rúnás/változós hoki, másrészt a fent is említett két másik irány közül az első jó eséllyel kikap ellene, míg a második talán meg tudja verni.

  Összegezve: a dal deck nem tesz jót sem a metának (mivel lekorlátozza a választható, vagy választani érdemes koncepciók számát), másrészt a versenyhangulatnak sem. Ugyanezen okokból került tiltásra a nekrofun máglya is. Volt egy hosszú, majdnem verhetetlen periódusa annak a paklinak is, aminek a motorját a máglya képezte, a játékosok megunták a hiábavaló vergődést, és szépen tiltásra került. Ha innen közelítjük meg, a dalnok már réges-rég megérett a kitiltásra!

  A “játsszunk yeti remetével” – jellegű hozzászólásokra reagálva. Ha elmegyek egy versenyre, időt, pénzt, felkészülést nem sajnálva, akkor én szórakozni szeretnék, és jól érezni magam, nem arra vagyok kíváncsi, hogyan rejszol az ellenfelem a forduló 90%-ban. Ezzel csak azt érték el a versenyszervezők, illetve a dal decket forgató játékosok, hogy a hozzám hasonlóan gondolkodó játékosok egyszerűen nem járnak el olyan versenyekre, ahol a dal deck eséllyel indul. Nem azért megyek versenyre, hogy yeti remetével kelljen játszanom, amivel kb 15%-ra nőttek az esélyeim a 0-ról. Köszi.

  Vannak persze más hoki paklik is, de azok messze nem ilyen nehezen megállíthatóak.

  Ha a Beholder nem teszi tiltólistára a dalnokot, azt is megértem, de ez esetben minden normális versenyszervezőnek erkölcsi kötelessége, hogy tiltsa a saját versenyein, vagy legalább előzetesen megszondázza a játékosok ezirányú véleményét.

  Semmi bajom egyébként sem Balázzsal, sem a dal deck-kel (amíg nem kell ellene játszanom), úgy fél éve megfogadtam, hogy ha leül velem szembe egy ilyen pakli, felállok és otthagyom a rákba. (A másik opció, hogy ráborítom az asztalt.) Uff.

 7. Ne, János, ne borítsd rám az asztalt, vézna testem összetörne alatta! 🙂

  Komolyabbra fordítva a szót: vannak a dalpaklinak gyengéi, Szata jól rávilágított hozzászólásában a metát tekintve. Konkrét lapok: az ellenfél kirak egy Visszafogott fejlődést, aztán csókolom. Jön első körben a Grobox és/vagy Manaevő féreg, aztán kiszállás van. Homályúr rákacsint a laphúzásokra, aztán csá. Óriások földje, utána mehet a “Mos’ pofázzá’, Jóska gyerek!” Sőt, tesztelésen szanaszét vert Dömény Balázs mentoros kombója, megesett, hogy nem volt köröm. Tehát nem verhetetlen a dalpakli.

  Játékélmény: kinek mi jön be. Én személy szerint imádok passziánszozni, kéjes örömet érzek, ha a játékidő 90%-ában én játszom (és általában végigülöm, ha pl. először látom ,hogy egy zanszilánk pakli hogyan kombózik). Van persze ezek mellett a dalpaklinak egy hatalmas pszichológiai ereje, mégpedig az, hogy az ellenfél beleun a hokizásba, és inkább bedobja a meccset (többször megesett velem most szombaton). Pedig lehet, hogy nem jön ki a kombó vagy valami csoda folytán túléli az ellenfél, esetleg hibázok egyet. A hiba miatt nem értek egyet az algoritmusnak titulálással sem, bizonyos esetekben mást kell keresni, mint amit az algoritmus előír, éppen azt, amit a helyzet megkíván.

  Tiltás: jó, tiltsuk ki, persze, csak előtte vizsgáljuk meg, hogy hány versenyt nyert az elmúlt évben a dalpakli vagy volt az első 3-5-ben, hány % indult vele, stb. Györki Dávid szintén átkozottas dallal tolta, első ellenfélnek megkapta Csető Zsolti Börtönét… el lehet képzelni, hogy mi lett a vége, Dávid nem jutott be az első 10-be. Sokat számít a szerencse (mint minden paklinál). Nem mondanám a dalpaklit versenyt uraló paklinak, nincs mindenhol ott a dalnok. Az pedig nem igazán tartható érv, hogy rontja a játékélményt, ezért tilcsukki… a 3 Bűvös erdő Mangó-Molgan-Mangó-Molgan-Mangó-Molgan-Ködsárkány hokija mennyire változatos és szórakoztató?

  Úgy gondolom tehát, hogy még nincs teljesen lefutva az érvelés a dalnok tiltásáról, az embereket az érzelmeik vezetik a véleményük leírásában (engem is), célravezetőbb lenne, ha a fentebb említett adatok alapján tiltanánk (dalnok és dalpakli előfordulása a versenyeken, top helyek aránya, stb.).

 8. @Punk: a Molgan is egy el***** lap 🙂

  Egy pasziánsz pakli akkor jó, ha kell vele gondolkodni, ezért szeretjük sokan. Most ott tart a játék, hogy gondolkodni nem kell, csak counterelni. Kíváncsi vagyok, hogy az esetek hány %-ban kellett nehéz döntést meghozni 🙂

 9. A tiltas szempontjabol egy specialis verseny nem sokat (=majdnem semmit) szamit. Ilyenkor, aki hasonlo versenyt szervez, annak erdemes tiltani a formatumrol.
  Emlekeim szerint az utobbi fel evben sokat nem ert el nagy hagyi versenyen a dal pakli (de uralkodo biztos nem volt).
  Amugy a Tiltott magust szeretni fogja 🙂 + hozunk egy egyszeru 0 VPs, nehezen counterelheto dalnok-szedést is ki.

 10. “A januári Behóson úgy is lehet szavazni az új tiltandó lapokról!”

  Öööö én erről nem tudok 🙂

 11. @Dév: Én még emlékszem olyan passziánsz paklira, ahol szinte csak a Tudatturbót kellett a kézbe tudni és a többit elintézte 4-5 taumaturgia/pszi szakértelem és 1-1 Tűzgolyó/Tudatkorbács!!!
  Ott még a sorrenden sem kellett annyit agyalni mint a Dalnál! Sőt ennyi 0-s counter sem volt! 😉

 12. @Balage: Régebben volt ilyen szavaztatás, ha az emlékeim nem csalnak! 🙂
  (mármint pár “problémás” lap esetében pl. Pszi szakértelem, úgy rémlik volt)

 13. Én is végignéztem tegnap egy dal dekk pörgését, szerencsére csak egy fordulóm ment rá, de ott mind a 3 körben összejött neki. Esélyem sem volt beleszólni, sem a saját kombómat megindítani (Rúnás blokkoló zanszilánkdekkel voltam, és voltak countereim is: side után 6 db a 3 meccs alatt összesen kb. ennyi lapot tudtam kitenni.). Az a nagy baj vele, hogy egy lapos kombó. Behúzza/előkeresi a dalnokot és nyert, csak nekem még végig kell néznem ahogy 10-15 percen keresztül kevergeti a dekkjét és forgatja a kockáit. Akkor van ellene esélyem, ha több counterem van, és ez szerintem nem az az irány amire a HKK-nak szüksége lenne. Ennek ellenére nem hiszem, hogy a dalnok betiltása lenne a megoldás, jobban tetszik az a verzió, hogy csak bizonyos versenyformátumokról zárjuk ki. Hagyományoson meg had küzdjön csak a többi top versenydekk ellen.

 14. sehol sincs a dal deck jelenleg egy rendes hagyományoson, nem kell vele foglalkozni, pláne nem a dalnok tiltásával

  akik annyira tiltanák, azok elgondolkoztak azon hogy egy köderdővel bármelyik formátumon ellehet indulni és ráadásul nem kis nyerési eséllyel?

 15. A köderdő, mivel szabálylappal játszik, a változó/rúna esetleg mező ellen hátrányban van. A dal deck rúnával/változóval játszik, tehát nem tudod alapból semmivel sem verni.
  Igen, persze, minden decket meg lehet verni (még jó), de perpill a dal decket csak azok a deckek verik meg, amik 1. több lappal kezdenek, mint a dal, 2. több counterrel játszanak, mint a dal. (Vagy a dal veri meg saját magát, ha kritikán alul húz. de azért ez ne legyen már szempont.) És persze vannak ellenlapok is. És persze nem nyert meg minden versenyt. Ettől még utálhatom.

  Amúgy engem különösebben nem zavar, mert csak azokra a spéci formátumokra megyek el, ahol jó eséllyel kimarad a dalnok, és csók. De összességében szerintem a pasziánszhoz nem kell néző, pláne nem költök azért 4k Ft-ot egy versenyre, hogy ezt nézzem. Jah és erről szólt a cikk, és ez volt a kérdés, hogy tiltsuk vagy sem? Szerintem igen, tiltsuk, mert öli a játékélményt, ezáltal destruktív hatása van. Ennyi. Nem vitatkozom, mert csak ismételném magam. Uff.

 16. utálhatod persze 🙂 amikor először játszottak ellenem vele, nekem se tetszett, azóta megszoktam, készülök ellene
  alapból is meglehet verni, személyes tapasztalat, galetki pakli, első kör ottó vagy grobox, és az a pakli amúgy se rossz, bár még koránt sem top pakli
  de igaz, nem erről szól a cikk, tehát összességében én nem tiltanám

 17. Szerintem felesleges a tiltása(egyelőre).
  De ha valaha tiltásra kerül, akkor a manakonzervátort és az életadót is viheti nyugodtan magával a listára.

 18. Tudom nem korlátozunk lapot ez az alap feltevés,de mennyivel korrektebb lenne ez a papír ha mondjuk lenne egy ilyen korlát a dalnokon, hogy körönként max 2 dalt lehet kijátszani.Továbbra is maradna egy használható erőforrás papír,de azért nem lenne egy 1 lapos kombó…
  Ennek ellenére nem tiltanám egyelőre mert az új kieg hozhat sok érdekességet továbbá hagyi környezetben tényleg csak 1 a sok közül, nem verhetetlen.Ellenben a korlátozott formátumokon a tiltását mindenképp megfontolnám.

 19. Ahogy vki korábban írta is, ne legyen már egy ilyen korlátozott formátum mérvadó egy lap tiltása szempontjából. Úgy érzem, hogy van egy pár ember, aki elvtelenül gyűlöli a dalnokot, ahelyett, hogy normálisan felkészülne ellene. Sokan elfelejtik, hogy elég sok lap nagyon csúnyán keresztbe tesz neki (grobox, manaevő, yeti remete,panatán békeőr, jégdémon, zajos) mivel konkrétan nincs benne leszedés. Ha a tisztelt játékos eddig nem jut el, akkor meg is érdemli, hogy kikap.
  Azt is nézzük meg, hány versenyt nyer, ami komoly volt. Nem sokat és nagyon sok pakli kiszedi. Vhogy itt is előjön az a krákogó habzó szájú klikk, akik a kontroll lapok ellen agitálnak, kedvenc keltetőjük, vagy etnikumok életképesebbé tétele mellett. Személy szerint az ilyen egyéneknek javasolnék egy kis HKK-tól való távollétetet, hogy lenyugodjanak.
  Ha meg már szavazás, akkor egyértleműen maradjon így a lap, ahogy van. Tiltás ellen vagyok. Viszont azzal egyet értek, hogy korlátozottabb formátumokon mérlegelni kellene a kííráskor, hogy az adott metáben milyen hatása lehet egy-egy lap engedésének.

 20. A dalnok valóban a játék egyik legerősebb lapja, mert egylapos (sok esetben végzetes) kombót alkot. Egyet értek, mégpedig azt, hogy ez sokaknak nem tetszik. Egyetértek viszont azokkal az érvekkel, hogy van ellenszere, és nem a valóságtól elrugaszkodott lapok azok. Továbbá azt is látom, hogy egy rejtett tartalék, egy 5 lapos trinigan, vagy Rox jó eséllyel alapból is elveri, mert a követő vagy a +1 lap elég előnyt jelenthet. Népszerű még a Korlátozással felálló élőholt kombó, aminek szintén nem okoz problémát az esetek többségében.

  A dalnok mellé kötelező dallal játszani, nem fér bele minden pakliba és a saját koncepciójában sem verhetetlen (az esetek többségében még nem is favorit), így nem értem a mostani hangulatot.

  Az már csak ízlés kérdése, hogy valaki milyen passziánsz játékát óhajtja végignézni, egy élőholt, egy zanszilánk, egy csatamező vagy egy dal pakliét. Magam részéről azt még ezeknél is kevésbé szeretem, ha valaki azért nyer mert Kyorgot vagy Manakonzervet húzott és folyamatos tempó előnyben van és minden próbálkozásom pattan… Innentől ez már ízlés kérdése és javaslom minden elégedetlenkedőnek, hogy a következő 3 mozi árát tegye félre egy Rejtett tartalékra és _lépjen a nyakára_ a hőn gyűlölt koncepciónak.

 21. 😀 … és a Gravitáció annyira nem is jó IMAX-ban, mint mondják. 😛

  (tényleg van RT, priv 8) )

 22. Engedjünk vissza mindent!!! elmerombi, szkritter, nekrofun, yeti 😀

  A mai környezetben a dalnokhoz konzervhez életadóhoz képest azok sem lennének brókenek:D

 23. A dalnok broken. A rá épülő pakli verhető ennek ellenére is, viszont elég sokat láttuk már ahhoz, hogy ki lehessen tiltani. Uncsi.

 24. @A. Á.
  Ez vicc, ugye? A yeti és az elmerombi még mindig túl erős lenne.

  A Boadhun varázsitalt, Szkritter esélylesőt, Idegösszeomlást és Nekrofun máglyát viszont tényleg nem lenne gond visszaengedni. Nem lenne sok esélyük.

 25. Gyűlölöm a dalnokot és unásig vagyok vele. Vele még sosem játszottam,de ellene már eleget,nyilván nem véletlenül. A tiltásával kapcsolatban vegyes érzelmeim vannak,de szerintem mindenképpen érdemes megvárni az új kiegészítőt.
  Élnék viszont egy javaslattal,amit már a Nekrofun máglya kapcsán és írtam anno:
  Mi lenne,ha kitiltanánk a dalnokot,kiadnánk ugyanazzal az illusztrációval,egy kis névmódosítással(pl.”Nil herceg bárdja”) és értelemszerűen egy megfelelő korlátozással(pl. ahogy előzőekben írták,hogy 2 dal körönként). Ezzel nem halna meg a koncepció,de azok is megnyugodhatnának,akik a tiltása mellett voksolnak. Legrosszabb esetben újra visszaengednénk a dalnokot egy idő után.

 26. Ahhoz, hogy valaki elkezdjen HKK-t játszani, lapok/paklik kellenek.
  Dal pakli? Én örülök, hogy van.
  Igaz, kell hozzá néhány top lap, de könnyen beszerzi a decket, aki akarja.
  Erős? Nem durvább, mint egy konzerves móka, lehet ellene készülni.
  Persze remélem, hogy az új kieggel nem lesz durvább, de ahogy a Behót ismerem, a sealed után még kamu kategóriába is kerülhet a dalnok…

 27. A dalnok amúgy kb. ugyanazt a pörgést eredményezi mint a nekrofun. (ha nem durvább)
  Ott is lehetett volna mondani, hogy sok mindennel meg lehet oldani.
  És a bundás yetit is számos dologgal ki lehet iktatni.
  Ha ezeket tiltottuk, a dalnok miért marad bent?

 28. Látom kicsit puskaporos a hangulat, ezért igyekszem nagyon racionálisan érvelni. Egyfelől leszögezem, h én sem szeretem a dalnokot, mert valóban egy kvázi egylapos kombót alkot, viszont maximálisan a tiltása ellen vagyok a hagyományos formátumon (megjegyzem korlátozottabb környezetben valóban tiltani kell sok más lappal egyetemben a szabályoktól függően).
  Egyfelől minden paklinak meg van az ellenszere. Előttem már tonnaszám sorolták a lapokat, amivel jócskán keresztbe lehet tenni a dekknek. Persze lehet mondani, hogy nem akarunk arra játszani, h behúzzuk-e a 12 side lap egyikét, de nyilván vmivel meg kell akasztanunk az ellenfél játékát. Valóban nincs más alternatíva jelenleg a HKK-ban (egy változó/rúnával szemben) kánterekkel játszom, vagy sok ellenlappal (amit így jó eséllyel behúzok), de én ebben semmi rosszat nem látok. Ez egy páros játék, evidens, h foglalkoznom kell az ellenféllel.
  Az az érv, h unalmas ellene játszani: hát sztem még mindig sokkal izgalmasabb, mint egy mangó-molgan-mangó-molgan-mangó-molgan-ködsanyi-molgan*10 ellen játszani. Azt az érvet, h csak akkor tiltanak vmit ha sorra nyeri a versenyeket sosem értettem. Azért egy nagyobb összeget rátennék, hha pár profi játékos eldöntené, h márpedig ezen érv mentén kitiltatja a dalnokot és egy csomóan dallal indulnak, akkor sorra ott lennének az elején, de ez minden jó dekkről elmondható, mert valóban egy erős dekk, de messze nem verhetetlen.
  Másfelől anyagi szempontból sem értek egyet a tiltással, csak tényleg olyan esetben amikor az már valóban a játékot teljesen egysíkúvá, a metát adott pakli-ellenpakli szintre silányítja, ami most nem hiszem, h fenn állna. Persze maga az 5 dalnok kb 1000 pénzt ér, de mondjuk vki emiatt a pakli miatt beszerzi a 3 aprót 5000ért (alsóhangon) ami azért túl sok dekkbe nem fér be (kövezzetek meg, de így gondolom) és nekem nem lenne kedvem ahhoz, h beközöljék, h 6000t buktam. Persze ezt az érvet főleg a konzervre értsétek, de talán itt sem alaptalan megemlíteni.
  Amúgy meg börtön mellett első körben pattintsatok ki egy bilincsmestert és aztán meglátjuk, h merre hány óra 😉

 29. A molganos hoki csak 3 erdő mellett ér valamit. Mivel a mezőnyben rendre vannak rúnák/változók az erdő verhető marad, nem nyer a második körben, van esélyed side lapot behúzni ellene. A dalnokot szabálylappal nem tudod hátrányba hozni. Alapból ugyanannyi vagy több counterrel játszik mint te, ezért ez sem megoldás.
  Igen, a side-odra élsz, az első kört jó eséllyel alapból bukod, függetlenül attól, hogy kezdtél-e. A kezdődobástól, és a lapjárástól függ, hogy a másik két meccsen lesz-e egyáltalán második köröd. Az analógia tehát messze nem tökéletes, és a molganos hoki, bár szintén komoly lock, nem rabolja el a játékidő 90%-át, és igen, ha nem készülsz rá / nincs szerencséd az is tuti megver, de mégsem ugyanaz.
  A nekrofun máglya egy ennél lényegesen körülményesebb pakli motorja volt, mégis tiltásra került…

 30. Ezt már korábban leírtam (amikor még menő volt lázadni a Dalnok ellen 😀 ), hogy szerintem három dolog van, ami miatt túl brutál a dalnok:
  1. Egy lapos kombó
  2. Netto a legtöbb előnyt képes termelni 1 lapból
  3. 8 (!!!!) lapból kell behúznod egyet a második körre, legrosszabb esetben 5 próbálkozásból (ennyi lap van a kezedben)

  Hirtelen egyetlen másik ilyen lapot se ismerek, ami hasonló paraméterekkel rendelkezik..
  A tiltással várjunk még szerintem az új kiegészítőig (egyébként az, hogy csak 3-at használhatnál belőle sztem már bőven a többi kombó deck szintjére hozná a dal decket.).

 31. Szerintem is várni kéne még a tiltással.
  A másik dolog vele kapcsolatba, hogy hagyományosson egyébként sem tomból a dal mánia

 32. Ismerjük az álláspontot, nem nerfelünk lapot, vagy így marad, vagy tiltsuk ki. Ti mit gondoltok, mi lenne a játéknak jó megoldás?

  szerintem szánalamas maga a dalnok elleni téma is.

  engem pl egy rox keresztbe tép… kivétel ha húzás ott rossz itt jó felállás.
  egy homályuras kontrol… széttépet 😀
  egy trinigan kontrol.. mit mondjak.. esélytelen… ha nem jól húzok
  egy ködlidérc és buktua a parti.
  zilak thau stb. lehetne sorolni. és könnyü cunterelni a dalnokot… béke megőrzése..

  ja és lehet rosszúl húzni eléggé.. húzunk 4 dalt 1. körben…

  manapság mondogatták az emberek hogy jaj épület jaj lény nehezebb cunterelni..
  paklimba van 12-15 cunter ami lapot fog… olyat már nem is szivesen használok ami varázslatot fog

 33. ja és a nekrofunnal közel nincs 1 kategoriában…. -.-
  am 1 ezért brutál a nekrofun.. ha az nem lenne akkor senki nem merné használni a mai környezetben.. elég sok lap fog nemlénylapot és lapot…

 34. most komolyan fontolora vettük a dal dekk tiltását?
  csak mert páran sirnak hogy kikaptak ellenük és páran örülnek hogy nyertek vele.

  jancsár.. kikapok a dal dekk ellen, inkább nem is játszok ellene.. pff dal rád dobom az asztalt…

  talán ha sokadszora is ugyan abba a hibába botlasz hogy kikapsz ellene akkor nem kéne számolni ezzel a ténnyel a dekk készítésekor? vagy mikor ez a rész jön csak annyit mondtasz úgyse játszom ellene majd felállok és ennyi… jo side taktika..

 35. Vagy szólíts meg normálisan, vagy írd alá a kommented, vagy szállj le rólam, légyszi. Köszi.

 36. sajnos ha te is eszt irod akkor akik rád támaszkodnak mint szabály imserő ember akár mentor, azok is akaratlanul ezen a véleményen lesznek.. és ilyet irsz hogy.. na akkor lese ülök játszani vele. tapasztalatlan kezdő mond ilyet aki nem tud sideolni…. és amit te is irtál az is mind kizárolag indulatos vélemény volt. látszik hogy utálod a dalt mert kikapsz ellene. nem mert megoldhatatlan vagy hasonló…
  utálom azokat akik “tiltsuk mert kikaptam ellene” véleményen vannak. és okoskodnak rutinosan…

  felálsz otthagysz egy másik játékost. ezzel TE megölöd az ő játékélményét amiért úgy háborogsz… akkor te ne háborogj a játékélményért…

 37. @E: lehet szánalmas a dalnok elleni téma, de létező problémáról beszélünk ami megosztja a játékosokat. Nem azért küzdünk ellene vagy érte, mert nem tudunk játszani, hanem azért, hogy még sokáig jó legyen a hkk.

 38. Leírtam az érveimet is. Nem az a baj, hogy kikaptam a dalnok paklitól, ha egy icipicit ismernél, ilyesmit nem is feltételeznél. A baj az, hogy
  1. készülsz ellene (azaz a side-od egy jelentős részét csak ez ellen az egyetlen pakli ellen építed – lásd Evarth esetét, aki pontosan ezt tette, fel is jöttek a side lapok, ki is tette őket, és a dalnok körberöhögte),
  2. bízol a szerencsédben, hogy egyrészt nem sorsolnak össze vele, vagy ha mégis alap, hogy te kezdj kétszer, és ő szarul húzzon.
  Sokan, sokféleképp leírták, hogy hogyan verhető meg a dalnok pakli, én sem mondtam, hogy nem verhető meg. Nem ez a baj, hanem az, hogy az a pakli nem tesz jót a játéknak. Demoralizálja a játékot. Az egyik oldalon egy pasziánsz alakul ki, amibe esélyed sincs beleszólni, a másik oldalon pedig egy passzív szemlélővé válsz. Köszi. Ha erre vágysz építs dal paklit, ülj le otthon a lámpával szemben azt pasziánszozz, erre én nem vagyok kíváncsi.
  Mindezek után egyesek ordítva, körömszakadtukig védelmeznek egy netto 200 forintos lapot, aminek a kivonásával a játék csak jobb lenne.
  Ezek után mondtam, hogy ok, ne vonják ki, ne tiltsák be, de mivel erre a műsorra én nem vagyok kíváncsi, ezért én nem fogok 4k zsetont kifizetni, és három órát utazni, mert ez számomra nem jelent sem verseny- sem szimpla játékélményt. Egy primitív, minden kreativitást nélkülöző, 20 lap a kombó a többi counter, ősi rúna mellett – jellegű pakliról beszélünk, amit ha odaadunk egy 8 éves, olvasni sem tudó gyerek kezébe, némi gyakorlással ő is elér vele 6/3-at a dungis hagyin.
  Gratulálok mind a paklihoz, mind ahhoz, akinek ez a pakli a szíve csücske, és aki ennyire védelmezi!

  Mostantól nem érdekel ez a téma. Mindent elmondtam róla, amit akartam, csak ismételném magam.

  Jah igen, és ha ez a viselkedés, amit tanúsítok, egy minta, kifejezetten örülök, hogy ha sokan csatlakoznak hozzám, és bojkottáljuk a hagyományos versenyeket. Hátha elérjük, hogy ez a pakli mindörökre a süllyesztőbe kerüljön, mert ott a helye. Láttuk, hallottuk, megsüvegeltük mind a készítőt, mind azokat, akik forgatják. Néhány ember behúzott vele néhány versenyt, legyen ennyi elég belőle. Akiben jó érzés van, és egy kis tartás, az nem vesz a kezébe ilyen paklit. (Bocs Balázs, de ezt gondolom.)

 39. @János amit írsz igaz, borzasztó nézni a dalt játszani, de jelenleg több ilyen koncepció is van ami az említett lámpa elleni játék képet hozza. Tehát ezzel az 1 lappal (vagyis a kitiltásával) szerintem nem lenne jobb a hagyományos verseny. De jön 1 új kiegészítő, lesz benne ellenlap, legalább azt várjuk meg.
  A 200 fthoz annyit, hogy a dalnok 200, de ha tiltjuk akkor az egész zén használhatatlan lesz, és nem szeretném (meg szerintem senki) ha csak úgy kidobtam volna 4 vagy még több ezer forintot a semmire.

 40. Bocs, Janos, de en meg azt gondolom, hogy ez nyafogas. En biza jatszottam dal paklival tobbszor is, es biza nem egyforman rakja ossze 2 ember, es biza nem konnyu vele jatszani.

  “ha odaadunk egy 8 éves, olvasni sem tudó gyerek kezébe, némi gyakorlással ő is elér vele 6/3-at a dungis hagyin” – na egyszer, csak egyszer ezt mutassa meg valaki! – a fiam nem buta, nem 8 eves, tud olvasni, es eleg sok jatek utan tanult meg jol jatszani vele. (amugy mar nem jatszik vele, mert ugy latja, NEM ELEG JO A DECK hagyin).

  Ha valaki a Maganyos torony – Delibab paklid hatasara ‘bojkottalja’ a hagyomanyos versenyeket, az is OK?

 41. @János

  “Akiben jó érzés van, és egy kis tartás, az nem vesz a kezébe ilyen paklit. ” – akiben jó érzés van és egy kis tartás, az ilyen mondatot nem ír le. Jobb vagy te ennél. Csak írd, amit eddig, hogy miért tiltsuk ki, de ne dehonesztáljuk már a másik játékost indulatból…

 42. Bár megfogadtam, hogy lecuppanok a témáról, hiszen kb nem érint, Veled Balázs, mégis kivételt teszek, mély tiszteletem jeléül. _Oo_

  – Hagyin sosem indultam torony kombóval, mert védtelen. (Meg mondjuk nem járok hagyományos versenyre, de ez egy másik kérdés.) A torony nem egyetlen lapból nyer (alakítja ki a győztes szitut), hanem kettőből, amiből egyik sem helyettesíthető, nem keresik ki és nem olcsóbbítják egymást. Rádasául a fontosabbik egy védtelen varázslat.

  – A hasonlat a 8 éves HKK-ssal, nem direkt célzás volt, csak egy nyilvánvalóan ironikus túlzás. A fiad jó játékos, sokszor bizonyította, és pontosan tudja.

  – Nem dal a paklival van bajom, hanem annak a motorjával, a dalnokkal, ami imballansz lap, és ezt csak az nem látja be, aki nem akarja belátni.

  – Sosem volt célom dehonesztálni senkit. Ha mégis sikerült, az csak a véletlen műve lehet. Ettől függetlenül hadd legyen már véleményem…

 43. “Akiben jó érzés van, és egy kis tartás, az nem vesz a kezébe ilyen paklit. ”
  Mindenkinek szuverén joga eldönteni, hogy milyen paklival induljon egy VERSENYEN, ahol díjazás van, tehát TÉTRE megy. Legyen ez a tét 1000-50000 Ft, 1 pakli vagy 100. Nincs joga senkinek diszkriminálni és lelki terrort helyezni azokra a játékosokra, akik ilyen paklival indulnak. Életemben 1 azaz 1!! versenyen indultam dal paklival, és mindenfelől csak megvetés érkezik; le van írva, törvénybe van szedve, etikai előírások tiltják, hogy én, saját döntésemből, a dal paklit versenyre vigyem? Ráadásul olyan játékosok, nem fogok nevet mondani, akik baromi kreatív deckel érkeznek minden versenyre (iróniát alkalmaztam), azok vegyenek már egy picit vissza magukból, a véleményük egyáltalán nem izgat, de önértékelési gondok vannak, ha valaki azt hiszi, hogy egy Trinigan, Edra, (Sokszin), stb. az magasabb szinten áll mint a dal.

 44. @Jancsár János: minden tiszteletem a tiéd, kreatív, eredményes játékosnak tartalak, elfogadom a véleményedet a dal paklival és Nil herceg dalnokával kapcsolatban, de ez egy kicsit rosszul esett: “Akiben jó érzés van, és egy kis tartás, az nem vesz a kezébe ilyen paklit”
  Személy szerint szeretek passziánszokkal játszani: most a dal paklival, de pl. 2003-ban Isteni érzésre épülő gyógyulós bűbájpaklival szórakoztattam kártyás társaságunk tagjait, az is abból állt, hogy counterelek, húzok sokat az asztalon lévő bűbájosság rúnák és kyorg központok miatt, fehérmágia, páros gyógyulás, isteni érzés, gg. Azért sem voltak oda nagyon.
  Azt is elfogadom, hogy nem akarsz dal pakli (Nil herceg dalnoka) ellen játszani. Emlékeim szerint Tóth István is hasonlóan nyilatkozott egy behós versenyen, én beszéltem rá, hogy azért álljon már ki ellenem… rendesen megszorongatott! 🙂 Tehát nem egyértelmű egy dal pakli ellen a meccs kimenetele.
  Remélem, hogy lesz lehetőségünk még jókat játszani valamelyik versenyen, dallal vagy anélkül! 🙂

 45. hát irtál egy negativ kommentet.. és reflexből csakis leoltottak hogy ezt nem kéne..
  csak dal mellet állok irtak. véletlen? vagy ebből lenne több? nem tudom. de érdekelne. 🙂
  lehet hogy csak sokkal kevesebb ember akinek nem tetszik és bőven több akinek igen. akkor viszont ez javít a hkk sorsán!
  és szerintem sokkal több embernek tetszik mint forditva lenne. és hat ez igaz akkor nem kerülhet a süllyeszőbe. a cél tőbb és mégtöbb ember “itt tartása”. még akkor is ha ennek ellenére a néhány régi motoros lelép.

 46. algoritmust kell ismerni?
  ahoz hogy ezt ismerd elötte gyakorolnod kell vele(vagyis tudást kell hozzás szerezned, tanulás árán= ha van egy paklid meg kell tanulnod vele játszani)
  ha csak odaülsz simán esélytelen hogy nyerj vele. 0 tudással

  önmagában a dalnok mit is tud? 2 ért keres 1 dalt ha nincs +1 vp-d bukat. ha van +1 akkor is bukta mer max jön egy pénzdal. + még mellete jöhet szekerce de azmár +1 cunterelhető lap ezzel a 3. és ha nincs melé semmit akkor passzolhatsz is, és ellenfél ugyan úgy pöröghet a körében. ha jól huzol akkor beletudsz szolni ha nem akkor nem… necces.
  nem mondva hogy ezer meg 1 lap ami asztalon marado és megoldhatatlan mert lövés nincs ben. max 1-2 dornodon mosoly… én speciál tigroszlánnal tettem el a dal dekket. sehogy nem tudta megoldani.. a 3 solisar kézben sem segített. 2-1 lett side ba voltak még hálos lapok. pl visszafogot, +5 kodex. zilak , alapból kifejlet x.
  3. ba nagyon szarúl huztam és nyert.

  ha van 5 vp-d akkor jön egy dalnok és nyerhetsz (feltétel hogy jól húzol izmokért, és be tudsz ütni akmalal)ha 1 lapot se cunterelnek meg.
  van egy másik lap ami ha van 4 vp-d mellé (rosszabb esetben 6 ) kijátszod nyersz és gyngy. de senki nem használja és nem is gondolrá. 😀

 47. köszi az elemzést, nem tudtam, hogy 2 ért keres 1 dalt ha nincs +1 vp-d bukta ha van +1 akkor is bukta

 48. Az elemzesben van egy kis zaklatottsag 🙂 de az teny, hogy az ‘1 lapbol nyersz’ az ‘csak’ 7 v. 8 VP-nel igaz, ha nincs dragitas vagy barmilyen korlatozas (egyszer vegigporgettem, most nincs kedvem ujra), es azert 8-9 zanszilankbol is mar egesz jo 1 lapos kombok vannak… inkabb az egesz pakli eros (mar amennyire, lasd hagyi versenyek). Mint minden kombo deckkel, lehet szarul huzni, es sok jo side van ellene, ez teljesen igaz.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.