Metagame-elemzés a HKK Blog egyedi versenyére

A ritka, nem gyakori és gyakori lapok között lavírozunk Kalugyer Roland segítségével.

Ahogyan az bizonyára mindenkinek feltűnt már, a most szombaton megrendezésre kerülő HKK Blog versenyen egy újabb egyedi formátum kerül bevetésre, ahol a lapok ritkasága között kell majd megtalálniuk az egyensúlyt a játékosoknak. Számos pakli jó eséllyel indulhat a formátumon: Kalugyer Roland alaposan bele is merült a metagame-elemzésbe, és ha már így alakult, velünk is megosztotta meglátásait. Jó olvasást!

trikiSziasztok! A következő Blogos verseny formátuma már hetek óta mozgatja a fantáziámat, vagyis hogy miként lehet azonos arányú gyakori, nem gyakori, valamint ritka lapokból igazán ütőképes paklit összerakni. Ezért némi skiccelgetés, jegyzetelés és szolid brainstorming után úgy éreztem, egy cikk erejéig érdemes lehet felmérni a „táncteret”, hogy mit is enged meg ez az unikális versenykörnyezet. Mielőtt a konkrét ötletekre térnék, méltatnám az ötlet egyszerű, de nagyszerű voltát: bármennyire is adta magát eddig az alapötlet, legjobb tudomásom szerint mégis idén novemberben kerül megrendezésre először ilyen jellegű megmérettetés. Én speciel jobban kedvelem az olyan korlátozott formátumokat, amelyek korlátaik ellenére viszonylag nagy mozgásteret hagynak a pakliépítésben, így különösen jó tempóban érkezik ez a verseny a többszörösen megbonyolított gyak-nemgyak ábécés móka után.

A “szentháromság”-formátum első látásra alig szűkíti le az egyszeri játékos lehetőségeit, hiszen legalább 15, de akár 16 vagy több ritka lappal a pakliban is lehet indulni. Ráadásul a gyakori készletet végigtúrva is sorban jönnek olyan spoilerek, amelyek a hagyományos versenykörnyezetben gyakori vendégek: elég csak az alap counter-duót, a Manacsapdát és A gyenge erejét, vagy a sokak által gyűlölt és imádott Cselvetést emlegetni, esetleg szorosan utánuk a nem kontroll-jellegű koncepciók kulcslapjait emlegetni (Goblin kutató, Sötétségszellem, Robbanó birkák stb.). A gondok azonban a törzs kialakításánál, a nem gyakori rész összeválogatásánál kezdődnek. A hagyományos versenykörnyezet több ásza itt hasal el, nem mellékesen pedig az ultraritkák tiltása is érzékenyen érinthet több top összeállítást.

ijaszkepzoÍgy elsősorban kizárnám az értelmesen összeállítható koncepciók sorából a Triniganos szúnyog-kontrollt, illetve A halandóság átlépésére blazírozó Edralian paklit. Előbbinél, ha valahogy össze is tudjuk húzni a nadrágszíjat, és kiválasztjuk a 15 legfontosabb ritkát – előre szólok, vagy erőforrás, vagy counter lesz túl kevés -, a nem gyakori résznél hiába örülünk meg Bobónak és a jó öreg Aranytigrisnek, valamint a használhatóság határán sistergő Viharóriásnak, a maradék 6 lapra már csak nagyon sittes vagy koncepcióidegen lapokat tudunk betuszkolni. Az UR-ek tiltása pedig ha nem is teszi eleve esélytelenné a dobatásra és asztaltakarításra épülő Edraliant, mégis a legnagyobb fegyverét nem használhatja, ráadásul kevés, a ritkákhoz mérhető erejű leszedéssel és dobatással készülhet. Aki mégis megpróbálja, talán velük próbálkozik majd: Owooti cselszövés, Eleven méreg, Sugárzó ősanyag, Lopakodó ganüid.

Nem sok sót fog megenni a nagyjából egy kalap alá vehető dal és nekromanta pakli, hiszen mindketten egy-egy konceptuális Zénben jöttek fel a versenyerős deckek közé, és mivel a Zénesek az arany jelzésű lapokkal egyenértékűek, így vagy használjuk az összes megszokott ritkánkat, és megyünk egy toronnyal az aránytartás miatt, vagy pedig kényszerűségből kihagyunk kulcslapokat. A két eset abban is hasonló, hogy az ötlapos maximumot használva Nil herceg dalnokából, illetve a Nekromanta fattyból tovább szűkül eleve korlátozott mozgásterünk.

bobo_a_tozegelementalAz elképzelhető és eddigieknél kevésbé botladozó koncepciók felé evezve három „pakliteremtő” szabálylap esélyein is elgondolkodtam. Az év első felében több korlátozott és hagyományos formátumon játszottam a Lassan járj! valamelyik verziójával, ezúttal azonban hagynám pihenni a mappámban. Hiába vannak elég jól játszható stuffok a nem-ritka részlegben (Owooti cselszövés, Álomhozó, Bíborhold, Vámpírbébi), a merítés elég szűkös, egyik se kiugró spoiler, és nagyon megkötik a kezünket a színek is. A Sokszínűségnél bezzeg nincsen gond a színválasztással: a teljes palettáról válogathatunk, ráadásul a ködös verzió egy szép helyezésre irányuló esélyeit növeli, hogy a Zanszilánkokban bőven jelent meg gyakori ködös lap. A nem gyakori szekcióban annál kevesebb van (a Ködfalon még elgondolkodnék), de oda meg be lehet tolni a 15 legjobb nem gyakori kontroll lapból 1-1 darabot. Talán ez az első összeállítás, ami egy jó játékossal komoly eredményt is elérhet. A harmadik szabálylap Zarknod bilincse volt, de ugyanennyire lehetne a Korlátozás is, hiszen mindkettő mellé egy klasszikus gyűjtőgeneráló, megzápult élőholtakat ide-oda forgató decket tudok elképzelni. A lich élete UR nélkül sajnos korántsem olyan sokrétűen játszható pakli, azonban a gyakori szekciót szinte ész nélkül át lehet emelni a hagyi változatból: Lidércharcos, Óriás patkány, Zajos léptek, Sötétségszellem, és ölésnek a báránysült, akarom mondani a Robbanó birkák. A fő problémát természetesen itt is a nemgyak-szekció jelenti. A Quwarg széltáncos, Őrző lord, Nyomorult gyűjtögetés-trió, esetleg a teljesen mellőzött Átkos kötődés áthidaló megoldást jelenthet.

owooti_cselszovesMivel úgy tűnik, a különféle szabálylapok ezúttal nem nyújtanak igazán meggyőző teljesítményt, értelemszerűen a követőkre kell fordítani a figyelmünket – bár ez egyre inkább igaz az általános helyzetre. Azt hiszem, a verseny formátuma ezúttal kiemelkedően kedvez a különféle isteni követőknek, hiszen egy-egy színből az Istenek Viadala megjelenése óta igen tisztességes hordát lehet eszkábálni. A Hegymélyi keltető szabálylap talán önmagában is elfordul majd, de sokkal valószínűbb, hogy Chara-din követője fog szétnézni a barlangok mélyén, mennyi ocsmányságot lehet harcba hívni. Kifejezetten esélyesnek érzem a dobogóra ezt az összeállítást, hiszen az eddigiekhez képest már-már kiugróan erős nem gyakori szekcióval bír, és úgy tűnik, ez mérvadó faktor lesz a szombati verseny folyamán. A Zanszilánkok „közkedvelt” orgling triója (Orgling ősanya, Orgling mágus, Áldozati orgling) mellé nagy lelkesedéssel és szaggal fog csatlakozni az Orgling tanácsadó, kombómániások pedig Átokpulzánssal és Sugárzó ősanyaggal szemétkedhetnek, nem mellesleg az eleinte lesajnált, de egyre hasznosabbnak tűnő Íjászképző is a pakli középső törzsét erősítheti. Kis szerencsével a versenygyőzelem se elérhetetlen álom, ahogy a hófehér jóság és a bitang sokat ütő angyalok szponzora, Raia követője számára sem. A HKK egyik legerősebb színéből szinte passzió erre a versenyre paklit építeni, míg mások még a decket szenvedik össze, mi már a side-dal is végeztünk. Az evidens A fény oltára, Megrontott trikornis, Ezüstsereg szettet ízlés szerint ki lehet egészíteni A tiszta lelkek városával, Raia bűbájával, Hógriffel, a gyakori vonalon pedig a szokásos hordás lapokkal verhetjük agyon rendszerint a második körre az ellenfelet (Baltazár, Kristálytündér), de eltolhatjuk a súlypontot itt a kontroll felé is (Koncentrált energia, Átkozott gyógyítás, Spektrális manipuláció). Leah követőjével szintén igen diszkrét módon tudunk odacsavarni begyógyíthatatlan sebeket már az első körtől: fekete hordalényekből egyszerűen akkora a felhozatal az Örökkévalóság kiegészítő óta, hogy ezen a korlátozott formátumon is szinte a legjobb összeállításban gonoszkodhatunk. Azért pár ajánlás a nem gyakori vonalon: Az ősök szelleme, Csontváz harcos, Lidércvipera, Leah főpapja. Ezen szín nagy előnye ráadásul, hogy side-ból különösebb gond és színcsere nélkül készülhet a Molgan-Ködmangó párossal az esetlegesen felbukkanó Bűvös erdők ellen.

szemHa már itt tartunk: vajon mennyire lesz meghatározó az említett duóval több paklit önmagában kifingató 3 Bűvös erdővel és Átkozott követővel felálló összeállítás? Megérzésem szerint mindenkinek számolnia kell vele a side összerakásánál, de azért így sem vezet sárgaköves út számára a végső győzelemhez. Meglehetősen sok ütős ritkáról le kell mondani a ködmágusnak, és ezt még az sem ellensúlyozza, hogy rengeteg hasznos, alapból is használható ködös gyakori lap áll a rendelkezésre. Sokkal játszhatóbbnak tűnik viszont két másik erdővel játszható alternatíva: az Átkozott követőt a sutba dobhatjuk, és előszedhetünk két régi, nagy játékost. Az Építő rakshallion és Melák, az óriás a ködös vonalnál sokkal erősebb nem gyakori készletből válogathat: a síkok nem gyakori volta jelzőfényként vonzhat játékosokat ebbe az irányba. A föld síkja mellett A tiszta lelkek városa, a Piroslámpás ház, a Virágoskert vagy a már említett Íjászképző mind nagyon jól mutat, míg nagydarab barátaink a Zanszilánkokban kaptak jelentős erősítést (Ongóliant légiós, Dombi óriás), amit no brainer, hogy használnunk kell. Ugyanígy a HKK-val majdhogynem egyidős tűzdeck is abszolút játszható választás, főleg a brutális sík miatt.

A teljesség igénye nélkül megemlítek még pár összeállítást, amit akár kezdők is összerakhatnak ,és viszonylag erős nem gyakori készlettel bírnak: Lépéselőnyös KF deck, zanszilánkos kombó Ősi rúnával, Mérgező rakshallionos méreg pakli, Thormedoros csapda deck.

Szerintetek mi jöhet még szóba a szombati versenyen?

Kalugyer Roland

Reklámok

12 thoughts on “Metagame-elemzés a HKK Blog egyedi versenyére

 1. Galetki!
  majdnem az összes jó galetki ritka: Demizra, Rynthus, Kamdemu, Tolvaj klántag, Ottó, Regina, Ölvefoltozó (egy jó testrész is van a mágus ujj)
  majdnem az összes jó testrész nemgyak: kővé-csáp, helytartó csáp, mágneses szarv, lávaköpet (egy jó galetki is van az antitalentum)
  gyakorinak is vannak lapok: titkok tudója, virág szimbol, goblin kutató

  szerintem nagyon jól össze lehet rakni, ha ott leszek én biztos ezzel jövök 😀

 2. Egyetértek Jancsár úrral, jó írás! Szerintem még egy kreatív ötkövetős pakli is szóba jöhet ezen a formátumon, nyilván nem a 45 fattyas verzió 🙂

 3. Jó ötletindító és látszik, hogy olvasott ember készítette, szép munka Roland!

 4. Nagyon jó a cikk, gratulálok!
  Nálam a Raia dekk emelkedik ki a többi közül, de T1-es még a köd és az orgling, ahogy írtad 🙂

 5. Jó lett az elemzés, piros pont a szerzőnek! 🙂

  A burástya-kontrollomat ne írjátok már le please, legyen meglepi! 😉

 6. Örülök, hogy elnyerte tetszéseteket 🙂 A galetkiről valóban elfeledkeztem, és tényleg van benne kraft. A tűzerdőt- ha csak egy mondat erejéig is, de – említettem a vége felé.

  Bonyi, igazából én is a Raia dekket érzem a legjobban, de kicsit unom már, úgyhogy kísérletezősre veszem a figurát szerintem 😀

 7. Remekül sikerült írás lett! Roland, kicsit sűrűbben is írhatnál a blogra, szerintem mindannyian nagyon örülnénk neki! 🙂

 8. Remek elemzés, kíváncsi vagyok te mit találsz végül érdemesnek az indulásra :).

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.