A HKK legjobbjai – Bufa/színtelen counterek és leszedések

Lássuk a bárhová használható kántereket és leszedéseket.

A HKK legjobbjai cikksorozatunkban a játék legjobb lapjait igyekszünk összegyűjteni, színenként és funkciónként haladva – így segítve a pakliépítést mindenki számára. Miután a Bufa és a színtelen lapokat eddig még nem vizsgáltuk külön, ezért a counter- és leszedés szekciók átböngészése után ezekre a lapokra is vetünk egy pillantást.

Counterek

isteni_igazsagtetelKezdjük egy olyan lappal, amely szép múltra tekint vissza. Ez nem más, mint a Majd legközelebb. A nulla manás idézési költsége emelte a legjobb lapok közé. Szinte bármelyik kontroll pakli szívesen látja, ha növelni szeretné a counterszekcióját. Ha ügyesen játszunk, vele nagyon kemény fegyver lesz a kezünkben. Jól fog jönni, hogy egy meccsfordító lapot elodázunk vele egy körig, de talán még jobban fogjuk szeretni, ha egy saját lapunkat tudjuk kimenteni vele az ellenséges counterek karmai közül. Következzen egy frissebb lap, a Hamurappi Ősfortyanat: Nagyon olcsó counter, a két zanszilánk könnyen teljesíthető. A lény alapú counterek, mindig különlegesek, hiszen az anti-mágia nem tudja kidobatni. Sok helyre beférhet. Én még a KF pakliba is benyomtam, hiszen fogni is tud. Nem szabad elfelejteni, hogy galetki, így a követő mellett egyre csökken az idézési költsége. Ha kicsit régebbre vissza nézünk, megtalálhatjuk a Mágiamorfáló lényt, aki az asztalról tud szépen counterelgetni. Etnikum paklikhoz volt kitalálva, de sajnos kicsit drágácska, így nagyon hamar eljárt felette az idő. Egy speciálisabb countert még megemlítenék: ez a Szemfényvesztő. Termelgeti a kis lényeit, majd ezek beáldozásával tud megakadályozni kellemetlen forrásokat. Még egy lap van, ami elég jól sikerült, de erről a cikk végén teszek említést.

Leszedések

deegoIsmét a varázslatokkal indítok. Talán az egyik legkedveltebb leszedés innen az Isteni szózat. Sajnos őkelmét is egyre kevesebbet használják a játékosok, bár manapság is egymaga képes elbánni egy gyorsan terülő paklival, és a három manás idézési költsége is igazi kincs Trinigan-szempontból. Következzen egy kicsi varázslat, ami az egy-két manás lapokat tudja ügyesen kezelni: az Egyet mondok. Nagy kedvencem volt, mindent tud, de csak egy kicsit. A kapott csont a mai zanszilánkos környezetben igencsak jól jöhet (kvázi visszaadja az árát a lapnak). Egy régi tömegirtást is megemlítenék, a Veszélyes fajt. Quwarg deck szerette használni, mert ott általában volt elég azonos altípusú lény az asztalon, valamint az áldozás is könnyen megoldható volt. A lények között talán a Deego a legtöbbet használt fickó. Nagyon nehezen megoldható, és a kicsi lényeket könnyed módon szedegeti. Ha a kántereknél megemlítettem a morfokat, a leszedéseknél is megteszem, hiszen a Halálos morf tud lapot leszedni. A helyszínek között is található egy igencsak jól működő leszedés: az élőholtak Negatív létsíkja, ha van elég ilyen lény a gyűjtőben, körönként viszi a sírba a lapokat. Akikről még mindenképpen szót kell ejteni, azok Molluszk rettegett ellenségei, a Lélekkufár és a Korgó Szikra – utóbbi különösen erős side lap, főleg Chara-din követője miatt van létjogosultsága a kiegészítő paklikban.

Utoljára hagytam az Isteni igazságtételt, hiszen mindkét kategóriát képviseli. Ha úgy gondoljuk, egy jó jellemű varázslatot megcounterelhetünk vele, de ha arra van szükség, akkor az asztalon lévő  semleges jellemű lapokat is elintézhejük vele.

Mi ezeket a lapokat találtuk említésre méltónak. Nektek melyik a kedvencetek? Van olyan, amiben láttok még potenciált a fentieken kívül? 

Varga Károly

13 thoughts on “A HKK legjobbjai – Bufa/színtelen counterek és leszedések

  1. Én azért a Hamurappit nem engedném egy zanszilánkért lehozni Ősök famulusa mellett azonnali reakcióként…

  2. Majd legközelebb a játék legtrükkösebb countere, régen is szerettem, most is imádom. Sajnos mostanában kevesebb pakliban látni, legendás papír.

  3. Én meg pont fordítva vagyok a Majddal. Megvan a 3 időtlen idők óta,de egyszerűen nem használom sehova. Ha kombót kell védeni,akkor máshogy oldom meg,ha kontrollba rakom be,akkor meg egyszerűen nem elég jó. Nem ad semmiféle előnyt,még laphátrányba is hoz ráadásul. Sokszor volt olyan,hogy kaptam a képembe egy Majdot és kb örültem,hogy “Na,legalább egy lappal kevesebb van a kezében” és egyszerűen mást játszottam ki.

  4. Saját lapra kijátszva megéri. Sajnos ettől függetlenül nálam sem férne már be egy hagyományos deckbe.

  5. @SzaTi: megéri, csak figyelni kell, hogy az új kalandozó dekkben ne próbáljam majdozni a saját papírjaim 😀

  6. Szerintem az óriások földje is említést érdemel, elég jól meg tudja pucolni az asztalt 1-2 pakli ellen.

  7. dal pakliba 1 max 2. majdot azért simán betennék. eléggé sztár ha megvédem a pörgésemet, és nyerek.

  8. @Zorallka: pont ez a lényeg, elsőre haszontalannak tűnik, de minél többet forgatod annál jobban kiderül, hogy mekkora fegyvertény. Ma már csak korlátozott környezetben szoktam használni max. 2 db-ot, de még most is az egyetlen ellenszere a Földanya erejének, szívatja a Manaevőt és a Zilakot. Régen a Diánozott,Megszakított lapokat volt hívatott “megvédeni”, illetve ha abban a körben nyersz egy körszakítást is szívesen elkapok vele.

  9. Igen a majd még manapság is jól működik elsősorban persze kombó pakliba és némileg korlátozott környezetben,de rendre előkerül nálam is pakli építéskor.

  10. Tény, hogy szokni kell őkelmét, mert nem mindig, és nem mindenhol hasznos, de annyira trükkös lap, hogy nem helyettesíthető.

ÉN IS HOZZÁSZÓLOK!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.